7.4.2012

Pyykin pesun ihanuudet.

Ajoitettu postaus.

Kun tällaista postausta kerran toivottiin ystäväni Nnan toiveesta, niin päätin tästä teille kertoilla. Eli kyseessä on ihan niinkin "hohdokas" aihe kun ihan tavallinen pyykin pesu. Aloitetaan siitä, että minä olen meidän huushollissa se, joka pesee ne pyykit. Tämä johtuu ihan puhtaasti siitä, että se on niitä harvoja kotitöitä josta oikeasti pidän. Rakastan puhtaan pyykin tuoksua ja sen vastapainona, että minä hoidan sekä omani, että Kotinörtin pyykit, niin mies sitten hoitaa imuroinnin, jota itse taas vihaan sydämeni kyllyydestä. Samoin vielä tiskaa tiskitkin, tosin minä laitan ruuan. No kuitenkin, koen tämän olevan tasapainossa ja kumpikin on tyytyväinen.

Minä myös koetan olla ekologinen edes jossain määrin. Kierrätän lehdet ja biojätteet ja pahvit. Menen kyllä autolla töihin työmatkan takia, mutta muutoin koetan mahdollisuuksien mukaan liikkua julkisilla. En nyt kuitenkaan sano, että teen aina kovin hyviä valintoja hiilijalan jälkeni kannalta, mutta ainakin minä yritän omalta osaltani.

Pyykin pesu on yksi kohta, jossa koetan säästää vettä. Pyrin aina pesemään täyden koneellisen. Toisaalta koen vajaan koneellisen olevan jotenkin niin tyhmän tuntuinen pyöräyttää pyykit, että mieluummin aina täysiä koneita. Vääjäämättä tässä on edessä ongelma: En omista niin paljon valkoisia vaatteita, että saisin niistä kasaan koko koneellisen. Talvella etenkään, kesällä juuri ja juuri kun laitan samaan koneeseen vielä valkoiset pellavahousutkin. Samoin pään vaivaa aiheuttavat valkoiset vaatteet.

Ennen reissua pesin seuraavanlaisen koneellisen:
(Pahoittelut muuten, pesen ja kuivatan aina pyykkini nurinpäin, siksi eivät kovin edustavia ole kuivuessaan)
Oli ongelmallista raitaa, tummaa ja valkoista samassa vaatteessa. Miten tästä selvitään ilman, että värit leviävät? Vastaukseni on tässä käytännössä samassa tuotteessa, mutta molempia olen kokeillut ja toimivat kuin unelma:


En yksinkertaisesti suostu enää pesemään pyykkejäni ilman näitä ihmeliinoja. Liina pyykin sekaan ja se kerää kaikki irtoavat värit. Ja todella tarkoitan kaikki, voin huoletta pestä vaatteeni 40 asteessa ja kaikki irtoväri kulkeutuu liinaan. Myöskään noin 5€ kustannus ei mielestäni ole mikään paha, toisessa on 20 liinaa ja toisessa 15. Kumpikin toimii mielestäni yhtä moitteettomasti.

En kuitenkaan tietenkään aina pese pyykkejä noin "korkeassa" lämpötilassa vaan monesti pesaisen lähinnä vain käytetyt vaatteet, ei niinkään likaiset 30 asteessa. Käytän silloinkin muuten noita liinoja, olen huomannut muuttuneeni paranoidiksi, että värit leviävät vaikka kuinka viileässä pesisi. Viileissä pesuissa on vaan valkoisen kohdalla se vika, että ne harmaantuvat. ihan puhtaasti sen veden takia ne menettävän kirkkautensa. Siihenkin löysin ratkaisun:


Aina silloin tällöin huljautan koko valkoisen koneellisen tämän valkaisijan kanssa. Tottakai moni muukin aine toimii, mutta itse olen tähän mieltynyt. Jälleen pyykki on hohtavan valkoista.

Nämä siis omana kuluttaja kokemuksenani (totean vielä, että ihan omalla rahalla ostettuja, ettei herää epäilystä, että joku olisi käskenyt näitä kehumaan). Helpottavat kummasti pyykkäämistä kumpikin tuote. Varmasti jo monelle tuttu, mutta koska näistä toivottiin kuvien kanssa postausta, niin näin reissun ajaksi ajoitetuiksi mielelläni näistä kokemuksistani kirjoitan.

Onko jollakulla muulla kokemusta kummastakaan tuotteesta?

Hyvää pääsiäislauantaita Suomeen!

8 kommenttia:

 1. Heips,
  Kiitti hyvistä vinkeistä. Juuri tänään pyörittelin kaupassa tuota värinsieppaajaa ja ajattelin, että onkohan siitä mihinkään? No, nyt todistit epäilykseni vääriksi, eli seuraavalla kerralla pitää muistaa ostaa. Ja samaten tuo valkaisija; itse käytän aika paljon töissä valkoisia paitiksia ja muutenkin valkoista, joten tuo valkaisija tekisi terää toisinaan!

  Toivottavasti teillä on kiva reissu, Dublin on ihana paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   Ainakin se neljässsäkympissä vielä toimii vallan moitteettomasti. Sen korkeammissa en oikeastaan pese kuin lakanat ja pyyhkeet joten en ole kokeillut.

   Minullakin on pelastanut valkaisija valkoisten kauluspaitojen käytön takaisin uudelle tasolle. Tosiaan en pyöräytä kuin ehkä parin kuukauden välein jos silloinkaan ne valkaisijan kautta, että ei sitä alvariinsa tarvitse :)

   Aivan ihana reissu takana, nyt täällä sitten matkalaukut auki ja edessä tuskainen "mihin tungen ostokset" kun vaatekaapissa muutenkin niukasti tilaa :D

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä, tänks, täytyy kokeilla näitä.

  VastaaPoista
 3. Olen aina miettinyt, että toimiiko noi ihmeliinat. Nyt uskaltaa ostaa!! Kiitos Sinulle!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin siinä neljässäkympissä toimii vielä, sen korkeammassa en ole kokeillut :) Hyvä jos oli apua tästä.

   Poista
 4. En ole koskaan kokeillut edellä mainittuja juttuja.
  Me ollaan käytetty Allegro nimistä pulveria jo muutaman vuoden.Se sopii kaikkeen pyykkiin eli erikseen ei tarvitse ostaa pulvereita.
  Tarkempaa infoa löytynee www.allegrosuomi.fi sivuilta.
  Yksi juttu miksi valkoiset sinteyvät on se, että eri materiaalin valkoisia ei saa pestä yhdessä.Eli puuvillaiset yhteen, tekokuituiset yhteen ei sekaisin vaikka valkoisia ovatkin.
  Mie olen tosi nipo pyykkihommissa, en viitsi järkyttää teitä enempää:DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kamala mä en ole koskaan ajatellut valkoisessa materiaalillakin olisi väliä :D Kaikkea sitä oppii ja hyvä niin. Eikä siinä ole mitään vikaa, jos on nipo, hyvä minusta niin, että jokainen jossain asiassa. Omalla kohdallani se ilmenee muualla kuin tässä kohdassa :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!