Macarons.

Tähän Tupaantuliaisia koskevaan postaukseeni tuli sen verran kysymyksiä macaronsseista, jotka Arkeologi oli tehnyt, joten pyysin häntä tekemään vierailun blogini puolella kirjoittajana, joten alla siis hänen kirjoittamansa merkintä näiden herkkujen valmistuksesta.

Kiitos ystävälleni tästä avusta <3


Ohjeet ovat peräisin Pariisilainen macaron-leivos-kirjasta, joka kustansi muistaakseni noin 26e Akateemisessa kirjakaupassa. Kirjassa on ohjeet 77:lle erilaiselle macaron-leivokselle ja mikä parasta myös ohjeita mitä tehdä pieleen menneille macarons-kuorille.

Kaikkiin leivoksiin tehdään kuoret samalla tavalla seuraavan perusohjeen mukaan:

100g (=3kpl) munanvalkuaista
110g (=2,5dl) mantelijauhetta
200g (3dl + 2rkl) tomusokeria
25g (=2rkl) hienoa sokeria
(valitsemaasi elintarvikeväriä)

1. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri hyvin keskenään. Kirja ehdottaa siivilöimään seoksen, jotta siitä saa todella hienoa, mutta itse en jaksanut vaivautua, eikä lopputuloksesta mielestäni tullut paakkuista siltikään.

2. Laita toiseen kulhoon valkuaiset ja hyppysellinen sokeria. Sekoita sähkövatkaimella. Kun seos alkaa vaahdota, lisää loput sokerista pienissä erissä. Tässä vaiheessa lisätään myös elintarvikeväri, jos haluat tehdä kuorista värillisiä. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja vispilään muodostuu nostettaessa teräviä huippuja. Elintarvikeväreistä sellainen vinkki, että vaikka esim apteekeista saatavat jauhemaiset elintarvikevärit ovat huomattavan kalliita (6,5e), ne ovat paljon parempia kuin normikaupasta saatavat nestemäiset värit (noin 2,5-3e). Eikä jauheväriä tarvita kuin veitsen kärjellinen. Nestemäiset värit voivat myös tehdä seoksesta turhan vetisen, jos niitä käyttää liikaa.

3. Yhdistä manteli-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi kumilastalla nostellen. Jatka nostelua kunnes taikina on hyvin sekoittunut ja muista kaapia kaikki aines myös reunoilta mukaan.

4. Lusikoi taikina pursotinpussiin, jonka pursotinkärki on pyöreä ja halkaisijaltaan noin 8mm. Pursota leivinpaperilla peitetylle pellille noin 3cm halkaisijaltaan olevia (=2euron kolikon kokoisia) ympyröitä. Leivokset leviävät vähän, joten jätä niiden väliin hieman tilaa. Taputtele lopuksi pellin pohjaa kevyesti kämmenellä, jotta mahdolliset ilmakuplat hajoaisivat.

5. Anna macaronsien levätä ja kuivahtaa pelleillä noin 20min, jotta niihin muodostuu rapea kuori.

6. Paista 150-asteisessa uunissa 12-14min uunin mukaan. Puolessa välissä paistoaikaa pelti tulee kääntää. Paiston jälkeen macaronsien tulee antaa jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irrottamista.

7. Levitä täyte macaronsien tasaiselle alapinnalle ja paina toinen tyhjä kuori kevyesti yhteen täytetyn kanssa. Laita leivokset vuorokaudeksi jääkaappiin vetäytymään ennen tarjoamista.


Sitten paljon kyseltyjen suklaa-pistaasimacaronsien ohje:

Valmista kuoret perusohjeen mukaisesti, käytä ruskeaa tai vihreää elintarvikeväriä. Ennen paistamista voit ripotella kuorten pinnalle rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Täyte:
150g tummaa suklaata
60g huoneenlämpöistä voita
50g kuorittuja, suolattomia pistaasipähkinöitä rouhittuna
1 rkl ruokakermaa
50g tomusokeria
30g mantelijauhetta

1. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa ja sekoita tasaiseksi.

2. Vatkaa huoneenlämmössä pehmennyt voi vaahdoksi, lisää pistaasipähkinärouhe, kerma, tomusokeri ja mantelijauhe.

3. Jatka vatkaamista ja kaada sulatettu suklaa seokseen tasaisena vanana ja anna jäähtyä.

4. Täytä macaronit. Kirja ehdottaa käyttämään apuna pursotinpussia, mutta itse täytin vain lusikalla.

5. Laita valmiit leivokset jääkaappiin vetäytymään vuorokaudeksi.

Hyviä leipomishetkiä kaikille!

Terv. Arkeologi

Kommentit

  1. Macaronsit ovat todella hyviä! Pitäisikin taas tehdä niitä. En tosin saa niistä ihan tuollaisia tasaisia kuin nuo vihreät ovat kuvassa, mutta pääasia on maku. :)

    Meillä macaronsit vedellään heti parempiin suihin, eikä niiden anneta vetäytyä. ;D Ovat siten mukavan rapsakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ne ovat kerrassaan erinomaisen makuisia, joten suosittelen :)

      Sen takia en ole itse jaksanut tehdä niitä kun minua tuo "levähtämis aika" epäilyttää, ei minun itsehillintäni kanssa :D

      Poista
  2. Blogissani on sinulle haaste :) Namsnams Macaronseja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat kyllä herkullisia, kerrassaan ihania.

      Käyn heti katsastamassa haasteen :)

      Poista
  3. Macaronseja on jotenkin tosi vaikea löytää kaupoista ja Barcelonassa maistoin NIIIIIIIIN ihanan sitruunamacaronin, että täytyy varmaan itse kokeilla leipoa: saisiko yhtään sinnepäinkään olevaa itse tehtyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kyllä, kaupoista ei meinaa löytää sitten niin millään. Kuten Rakas Arkeologi jo toivotti, hyviä leipomishetkiä! Toivottavasti ohjeesta on edes auttavasti apua.

      Poista
  4. Nam mitä herkkuja! Uskaltaisinkohan leipoa noita äitienpäiväksi...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sinulle blogissani hyvän mielen haaste :)

      Poista
    2. Hjenn: Uskaltaa niitä tehdä, ainakin kokeilla :) Ovat ne sen verran hyviä!

      Anette: Kiitoksia, käyn kurkkimassa ja toteutan pikimmiten :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!