Baking.


Ajattelin jatkaa edellisen entryni linjassa ja kirjoittaa ruoasta. Satun olemaan varsin perso makealle ja ehdottomasti parasta ovat itse tehdyt leivonnaiset. Tai ainakin toiseksi parasta suklaaseen dipattujen mansikoiden jälkeen... Oli miten oli, jaan nyt kanssanne muutaman lempiresepteistäni.

Olen huomannut, että ystäväpiirissäni puolukka ei ole mitenkään suosittu marja happamuutensa takia. Itse taas olen aina pitänyt puolukasta yhtä lailla poronkäristyksen lisukkeena kuin makeissa leivonnaisissa. Tästä pitää kiittää äitiäni, joka on leiponut herkullista puolukkapiirakka vähän joka juhliin niin pitkään kuin muistan. Jaan tämän reseptin nyt kanssanne. Olen tehnyt siitä gluteenittomaan ruokavaliooni sopivan ainoastaan vaihtamalla vehnä- ja grahamjauhot gluteenittomiin.


Puolukkapiirakka


Pohja:
150 g margariinia tai voita
½ dl sokeria
1 muna
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl grahamjauhoja)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
5 dl puolukoita
1 dl sokeria
1 prk eli 2 dl kermaviiliä
1 muna
½ tl vaniliinisokeria

  1. Vatkaa margariini ja sokeri.
  2. Vatkaa mukaan muna.
  3. Sekoita joukkoon jauhot. Itse käytän Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta ja sekoitan leivinjauheen pieneen määrään jauhoja ennen taikinaan sekoittamista.
  4. Levitä taikina piirakkavuokaan. Gluteeniton taikina tarttuu sormiin helpommin kuin tavallinen, mutta sen saa hyvin levitettyä kun kastelee lusikan kylmään veteen ja levittää sillä.
  5. Sekoita täytteen aineet ja kaada pohjan päälle.
  6. Paista 180-asteessa noin 30min

Toivottavasti kaikki puolukkaa karsastavat löytävät tästä itselleen uuden lempireseptin! Piirakan lisukkeeksi erinomaisesti sopivat vaniljajäätelö ja -kastike vähentävät happamuutta entisestään, jos haluaa pelata varman päälle :). Olen käyttänyt samaa reseptiä myös raparperille ja sekin toimii loistavasti, vaikka puolukkainen versio onkin oma suosikkini.


 
Porkkanakakku

Toinen resepti on ehdoton tyttöjen iltojen suosikki, jonka sain hyvän ystäväni isoäidiltä. Tätä en ole koskaan koittanut tavallisilla vehnäjauhoilla, mutta uskoisin, että jauhot voi vain vaihtaa gluteenittomista vehnäisiin niin halutessaan.

Pohja:
300g (= 4 kpl) raastettua porkkanaa (mitä pienempää raastetta sen parempi!)
4 munaa
2 dl sokeria
100g mantelirouhetta
1-2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
2dl gluteenitonta jauhoseosta

Kuorrutus:
50g voita
100g maustamatonta sulatejuustoa (itse käytän Olympiaa)
n. 3dl tomusokeria

  1. Vaahdota munat ja sokeri
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään
  3. Lisää porkkanaraaste ja kuivat aineet vuorotellen muna-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada seos uunivuokaan ja paista 160-170 asteessa noin tunnin verran. Suosittelen tarkkailemaan kakkua paiston aikana, sillä paistoaika vaihtelee suuresti sekä uunin että uunivuoan mukaan.
  5. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen sen kuorruttamista. Itse leivon kakun yleensä syöntiä edeltävänä päivänä, annan sen maustua yön yli ja kuorrutan tunti pari ennen tarjoamista.
  6. Sulata voi ja sulatejuusto mikrossa tai kattilassa ja sekoita hyvin.
  7. Lisää tomusokeri pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi. En osaa varmasti sanoa tomusokerin määrää, koska en itse koskaan mittaa sitä. Seos on sopivan paksua kun se on helppo levittää kakun päälle, mutta ei valu pois.

Tarjoa kahvin tai teen kanssa. Ja jos tyttöjen iltojen meiningillä mennään, niin pöydästä ei nousta ennen kuin viimeinenkin muru on syöty :D.

Tällaisia terveisiä tällä kertaa! Oikein hyvää loppukesää kaikille lukijoille.

Toivotteleepi Arkeologi

Kommentit