17.9.2012

My Dublin.

Taannoin minulta pyydettiin, että kertoisin enemmänkin Dublinista, lähinnä siitä missä kannattaa käydä, missä syödä ja mahdollisesti missä yöpyä. Hyvän tovin pyörittelin tätä merkintää päässäni koettaen päättää, mikä olisi juuri se, mitä minä tahdon kaupungista useamman vierailukerran jälkeen kertoa. Osaanko edes antaa varsinaisia vinkkejä sen suhteen, mitä siellä kannattaa nähdä? Näitä ajatuksia pyörittelin päässäni, mutta päätin kuitenkin koettaa. Ensin vähän nähtävää, sitten ostoksia ja sitten niitä muita vinkkejä ruuasta ja majoituksesta ja muuta mieleen tulevaa.

Kuvat ovat eri lomiltani, varmasti osa täällä nähtyjäkin, mahdollisesti kaikki. Linkit paikkoihin ovat pääasiallisesti englanniksi suoraan niiden omille sivuille.

Northern Dublin by night.

Nähtävää.

Varmaan useampi matkaopas, niin omanikin, sanoo että nähtävänä on Christ Church Cathedral, Dublin Castle, Trinity College, St. Patrick's Cathedral sekä Molly Malonen patsas. En kiellä, etteivätkö nämä kaikki olisi näkemisen arvoisia ja on todettava, että jos jaksaa yhden päivän käyttää nähtävyyksiin niin nämä pakolliset saa nähtyä kerrassa. Eikä siihen välttämättä mene edes koko päivää. Minä nimittäin en näistä käynyt sisällä kuin Pyhän Patrikin katedraalissa ja senkin olisin voinut jättää väliin. Kumpikin katedraaleista on majesteetillisen kaunis ulkoapäin, sisälle niihin joutuu maksamaan. Saatan olla omituinen, mutta minä en tahdo maksaa kirkkoon sisälle. Matkamuistomyymälä katolisen kirkon sisällä on vaan minusta surullinen näky ja koska sen tuolla jälleen näin, niin kyllä nopeasti pakenin ulos. Silti aivan ehdottomasti sanon, että kumpikin katedraali kannattaa ulkoa käydä katsomassa.

Myönnän nyt ihan suoraan, että en koskaan ole käynyt Dublinin linnassa sisällä. Olen osallistunut ulkopuolella kiertävään tunnin mittaiseen (ilmaiseen) englannin kieliseen kävelykierrokseen. En valitettavasti muista mikä näitä kierroksia tarjosi, mutta ehdottomasti kierros oli riittävä kertomaan linnasta. Suosittelen kuitenkin linnassa käyntiä, mikäli ei ole kuten allekirjoittanut, kolunnut yhden jos toisenkin linnan pitkin Eurooppaa.

Christ Church Cathedral
Trinity College on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Trinityyn sisäpihalle tottakai pääsee ilmaiseksi sisälle ovien ollessa auki (taisivat olla auki aamu yhdeksästä ilta kahdeksaan tmv. mutta pitkän ajan kuitenkin. Trinityssä on myös kirjasto sekä "The Kirja" eli Book of Kells. Kirjasto ja itse kirja ovat näkemisen arvoisia, mutta (toivottavasti en suututa kovin montaa fania nyt) se ei ole välttämättä jonottamisen arvoinen kohde. Kannattaa mennä katsomaan, jos jono ei kiemurtele (kuten se monesti kesällä ainakin tekee) pitkin pihaa. On se historiallisesti nähtävyys, mutta ei minusta sen jonottamisen arvoinen kuitenkaan. Itse kävin katsomassa komeuden onnekseni ilman suurempaa jonottamista kun en sesonkiaikana sinne halunnut jonottaa.

Molly Malonen patsas taas. Sitä ei voi missata. Tosin siinä on aina turisteja, joten jos haluaa alla olevan kuvan tapaisen, niin suosittelen menemään aamulla seitsemältä paikalle. Dublin on keskustaltaan Helsingin kokoinen noin suunnilleen, eli kivasti kompaktisti käveltävissä. Suosittelisinkin ehdottomati kävelemään näitä nähtävyyksiä läpi. Olen muutenkin kävelevää tyyppiä lomillani, mielestäni näin kaupunkia enemmän kävellen kuin jos istuisin bussissa ja kuuntelisin opastusta. En sano, etteikö bussissa istuminen toimisi joissain tapauksissa, mutta ei kaikissa.

Molly Malone.

Nähtävyys, joka ei välttämättä pomppaa silmille, mutta joka mielestäni hauskalla tavalla kertoo Irlannin historian on Dublinin vahakabinetti. Lontoossa käyneet voivat unohtaa idean, että tämä olisi yhtä hieno tai suuri, mutta ihanasti läpi Irlannin historian vievä kabinetti on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Loput eivät lopulta päätä huimaa (12€/aikuinen) kun samalla saa kompaktilla tavalla tuta maan historiasta sekä kuuluisista kirjailijoista (James Joyce, Orcar Wilde, W.B. Yets näin muutama mainittuna). Myös kuuluisi Irlantilaisia urheilijoita voi ihailla, me emme heidän päälleen kyllä suuremmin ymmärtäneet, mutta sitäkin enemmän ymmärsimme näyttelijöistä ja muusikoista. Kauhukabinettikin on, sinne en suostunut menemään.

Toinen suosittelemani nähtävyys on Saint Stephen's Green. Olen puistoihminen henkeen ja vereen. Istua ja lukea kirjaa lounaasta nauttien tai jos aurinko ei helli, niin pelkästään kävely puistossa edestakaisin on virkistävä muistutus siitä, että Irlanti on todella nimensä veroinen Vihreä Saari, vaikka sitä ei aina siellä Dublinin keskustassa muistakaan. Puistoja toki Dublinissa on muitakin, mutta tämä on suosikkini siinä mielessä, että se on sopivan kompakti. Sen läpi/ympäri kävelemiseen ei tuhraudu tunti tolkulla aikaa. Välttämättä, riippuu kauanko siellä haluaa olla ja istua.

Saint Stephen's Geen.

Jos menet Dubliniin, niin kyllä Temple Barin alueella on käytävä. Mielellään päivällä, nämä baarit nimittäin osaavat siitä Guinesista hintaa kiskoa. Suosittu turistialue, jossa on useita hotelleita ja hostelleja pubien ja matkamuistomyymälöiden seassa. Itse en ole tuolla syönyt tai juonut, mutta läpi kävellyt, sillä onhan se näkemisen arvoinen kaunis paikka talojensa puolesta. Irkkumusiikkia livenä kuulee muuallakin kaupungissa, tuonne ei ole pakko mennä maksamaan itseään kipeäksi. Tällä tarkoitan nyt sitten Dublinin tasolla maksamaan kipeäksi, suomalaisen näkökannasta tuollakin on vielä kohtuu hintaista.

Toinen tämmöinen nähtävä paikka, jota suosittelen mielelläni on pääpostirakennus. Tämä O'Connell streetillä sijaitseva rakennus pitää sisällään myös museon, mutta ennen kaikkea se sisältää Pääsiäisen nousun (Easter Rising, miten se suomennetaan?) historiaa. Kannattaa nyt ainakin ulkoa käydä katsastamassa, millaisesta paikasta on kyse. Samalla kannattaa vilkaista O'Connellin patsaat sekä Spire. Kaikki löytyvät samalta muutaman sadan metrin matkalta.

Temple Bar.

Ostoksia?

Enempää en nähtävyyksiin puutu, siinä omat suosikkini ja vähemmän suosikkini niistä "pakko nähdä" nähtävyyksistä. Jokainen menköön omalla tavallaan, joten siirrytään kaupunginostosmahdollisuuksiin. Ehdottomasti oma suosikkini ostosten tekoon on joen pohjoispuoli. Eteläpuoli, jota kehutaan paremmaksi on myös paremman hintainen. Toki ketjuliikkeissä on samat hinnat, mutta tietyt merkit vetävät toisia puoleensa. Aloitetaan siis pohjoisen puolelta. Jätä joki selkäsi taakse, Spire oikealle puolellesi ja pääposti takavasemmalle ja käänny keskelle ostosmahdollisuuksia Henry Streetille. Katu pitää sisällään varmaan jokaisen UK vaateliikkeen, jonka noin äkkiseltään saan päähäni. Isojen tavaratalojen (Debenhams, Dunnes ja Mark'sSpencer) välissä on pienempiä liikkeitä (HMV, Evans, Next jne.). Sisältääpä tämä katu vielä muutaman ostoskeskuksenkin (Ilac ja Jervis). Sinällään Henry Streetiltä löytyy aivan varmasti kaikki mitä tarvitset, lähtien Mulberrystä ja muista luksusmerkeistä loppuen Penney'ssin halvimpiin tuotteisiin. Minä palaan joka kerta nimen omaan tänne puolelle ostoksille.

Eteläpuolella jokea on nimittäin myös olemassa osotoskatu, se jonne valitettavan monet turistit hotellien sijaintien takia jäävät. Craftorn Streetin liikkeet ovat pidempään auki kuin pohjoisessa vastaavat, mutta tarjonta on mielestäni vähäisempää sekä kalliimpaa. Silti täälläkin kannattaa käydä, ei pidä vähätteleminen iltaostoksia. Crafton Streetin eteläpäässä on mainitsemani Saint Stephen's Green ja sen vieressä vallan kelvollinen ostoskeskus.

Sen verran on sanottava vielä, että kaupat tuppaavat menemään aikaisimmat jo kuudelta, suurin osa seitsemältä kiinni. Joten iltaostoksista ja kotoisista ysiin saakka auki ajoista saa vain haaveilla. Kauppoihin kannattaa mennä aamulla tai työmatkalla jos on, niin heti töiden loputtua. Suurin osa näistä liikkeistä toimittaa kotiin, kannattavaa on vilkaista oma kokonsa sovittamalla, niin minä ainakin opin, mikä sopii ja mikä ei ja sen takia osaan kotiin oikeita kokojankin tilata. Tottakai mukanakin kannattaa tuoda, kaikki eivät toimita Suomeen, mutta kyllä minä ainakin kävin ahkerasti kokeilemassa. Kotinörtinkin sain oikean kauluspaidan koon kokeilemaan kerralla, ei ongelmaa enää niiden ostamisen kanssa jos miehen koko pysyy samana.

After shopping.
 Majoitus ja ruokailu.

Olen käynyt kaikilla Irlannin reissuilla ravintolassa syömässä yhden käden sormilla laskettavan määrän. Oivallista italialaista sekä intialaista, en valita. Irlantilaista ruokaa saa ja minusta pitääkin syödä nimen omaan pubissa. Ruuat ovat perinteisiä kotiruokia, annokset hinnat pyörivät kymmenen ja viidentoista euron välissä. Pääasiallisesti en juuri koskaan saanut annosta kokonaan syötyä, sen verran paljon sitä tavaraa niissä on. Lammaspataa, hampurilaisia, pihviä, piiraita jne. Eivät ehkä terveellisimmästä päästä, mutta kun koko ajan vallitsee ilmasto (eli pieni tihkusade) niin johan sitä tuhtia kunnon ruokaa kaipaakin.

Majoituksen puolesta suosin itse joka kerta pohjoisen puolen hotelleja. Ruoka on sillä puolen halvempaa, samoin majoitus. Kävelymatka nähtävyyksiin on sama, kuin Eteläpuolen hotelleista ja ainakaan omalla kohdalla valitettavaa ei ole missään vaiheessa ollut. Pohjoisen puolen pubeissa tutustuu paikallisiin herkemmin, etelän ollessa turistirikkaampaa aluette. Näin ainakin kesällä ja muiden sesonkien aikaan. Minulle se aavistuksen karumpi ja vähemmän siloteltu pohjoispuoli on todellinen Dublin. Tästä saa jälleen olla monta mieltä, ymmärrän eteläpuolen kannattajatkin.

Main post office.
 
Vinkkejä matkaajalle.

Helsingistä ainut yhtiö joka tähän saakka lentää suoraan Dubliniin on Aer Lingus. Minusta se on ihan hyvä yhtiö, vaikka nk. halpalentoyhtiöihin kuuluukin. Toki maksan matkalaukusta erikseen, mutta jos pohjahinta lennolle on 80€ niin kyllä siihen voi maksaa matkalaukun 20€ vielä päälle.

Jos lennät takaisin aamulennolla, niin varaa aikaa kentälle useampi tunti. Olen pahimmillani ollut kentällä jonossa ensin kirjatakseni itseni sisään, sitten jättääkseni matkalaukun ja sitten vielä turvaan melkein kaksi tuntia. Tuli kiire ostaa tuliaiset kentältä.

Osta viskit vasta kentältä ellet halua jonkun tietyn pienpanimon viskiä. Mene turvatarkastuksessa mahdollisimman vasemmalle, niin pääset lähimmäs kentän parasta viski/muu alkoholi kauppaa. Valikoima Irlantilaisissa viskeissä on varsin kattava ja hinnat hyvin inhimillisiä (0,5l n.10€ noin perus pullojen kanssa).

Satteen kestävät kengät mukaan, villasukat matkalaukussa hotelliin, kunnon tihkua kestävä takki mukaan ja sateenvarjo laukkuun. Dublinissa vallitsee ilmasto, joka tarkoittaa jatkuvaa pientä sadetta. Sadekuuroja harvemmin, mutta ilma on kostea kesät talvet joten kerrospukeutuminen ja vedenpitävyys ovat suositeltavia. Villasukat pitävät illalla lämpimänä.

En välttämättä ottaisi sitä kalleinta Mulberryn tai LV:n laukku keikkumaan olalle, huudat sen jälkeen taskuvarkaille jo pitkälle olevasi oiva kohde. Taitaa päteä kyllä aika monessa paikassa tämä ohje.

Kaupat menevät kiinni osittain jo kuudelta illalla, suurin osa seitsemältä, sunnuntaina ne ovat pisimpään auki. Kannattaa myös tarkistaa, sattuuko olemaan paikalla Bank Holiday päivänä (näitä on kymmenkunta vuodessa ja kaikki eivät ole samaan aikaan kuin Brittien puolella), silloin kaikki toimii sunnuntai aikataulun mukaisesti.

Suurimman osan kaupunkia näkee kävellen, rahoja on turha tuhlata turistibussiin tai taksiin. Ennemmin kannattaa metsästää kävelykierroksia tai investoida kunnon opaskirjaan joka kertoo kaupungista kävelyn ohella paljon.

Nosta ihan kaikki käteinen valmiiksi Suomessa äläkä maksa kortilla pubeissa. Isoissa kaupoissa voit maksaa kortilla, pienissä kojuissa en niin tekisi vaikka mahdollisuus siihen on. Kaikki kaupat eivät online varmenna myöskään kortteja. Silti en hetkeäkään epäiröi maksaa vaikka Nextillä tai New Lookilla kortilla.

Paras paikka löytää Irlantilaista ruokaa on kunnon pubi, josta saa aamupalaa iltaan saakka.

Älä lähde maistamatta edes half pinttia Guinessia, "She doesn't travel well" ja sen huomaa, maku on ihan erilainen. Samoin maistaisin vähän viskiä ja mahdollisuuksia mukaan myös lammaspataa. Eikä sovi unohtaa rasvaa tihkuvaa aamupalaa, edes kerran.

Galway bay.


Muuta Irlantia.

Irlanti ei ole mikään suuri maa ja kulkuyhteydet ovat helpot. Galwayhin (Lännen pääkaupunkiin kuten he sitä kutsuvat) hurauttaa parissa tunnissa moottoritietä pitkin ja Belfastiinkaan ei ole pitkä matka. Jos haluat nähdä vihreä saaren koko loistossaan, suunnista ehdottomasti länsirannikolle. Päivän reissu Galwayssa avaa silmät kaikile eri vihreän sävyille sekä antaa minusta kauniimman kuvan Irlannista kuin Dublin koskaan. Belfastiin suosittelen muistamaan valuutan vaihtumisen rajalla ja ehdottomasti passi mukaan. Aina ei tarkisteta, mutta jos tarkistetaan, niin kannattaa olla mukana.

Lyhyen reissun aikana en välttämättä suosittele näitä parin päivän reissuja, itse Dublinissa on paljon nähtävää. Puolipäivä reissua sen sijaan suosittelen kyllä. Täältä löytyy valinan varaa kylistä, joihin voi puolessa päivässä junalla kätevästi poiketa. Sellainen on minun Dublinini.

Suosittelen tutustumaan Visit Dublin sivustoon ja sen tarjontaan mikäli kaupunkiin on matkustamassa, itse ainakin useamman vinkin sieltä olen saanut.

Toivottavasti tämä antoi mielikuvaa kaupungista, jonne itse palaan vuosi toisensa jälkeen ja sinne menijät saivat tästä apua.

Tältä erää siis toivotan (varmasti kaikkia iirinkielen kielioppeja rikkoen):

Slán ionúin Baile Átha Cliath!
(Farewell dear Dublin!)

Oikein hyvää maanantai-illan jatkoa!

Spire
This is asked text about one of my favourites cities on the whole world, Dublin. Where to go and what to see. So all you living in there and all of you knowing me, you know me. I love shopping at Henry's Street. I love eating my lunch at Saint Stephen's Green and I always eat my dinner at a proper pub. I would not travel with out umbrella and would not eat on more expensive part of south Dublin. I'm missing so much back to see lovely city. But I'll see you once again, I know I will.

Untill then:

Slán ionúin Baile Átha Cliath!
(Farewell dear Dublin!)

Hope you are all well!

6 kommenttia:

 1. Kiitos paljon, tässä tuli liuta hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä, näin jälkikäteen lukiessa keksin vaikka mitä vinkkejä lisää, mutta ainakin tuossa on pääpiirteissään kaikki tarpeellinen :)

   Poista
 2. Me olemme syöneet Dublinissa käydessä aina pubissa:) Dublin on mun mielestä todella kiva kaupunki ihan vaan kiertää paikkoja kävellen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin ravintoloissa vain vaihtelun vuoksi, ei siis oman vaihteluni vaan natiivien toivoman vaihtelun vuoksi. Muutoin syö aina pubiruokaa :)

   Kävelyä kannatan minäkin, ehdottomasti paras tapa tutustua moneen eri kaupunkiin!

   Poista
 3. JEEEEE, kiitos! En ole vielä miettinyt reissua yhtään, mutta täytyy alkaa katsella paikkoja kartasta ja etsiä majoitusta. Hostelli vai hotelli, siitä lähdetään :) Tässä tuli paljon hyviä vinkkejä, varmasti hieno miniloma odotettavissa! Belfastissa on käytävä nyt kun hoodeilla olen, kaupunki on kiehtonut teini-iästä saakka.

  T: Se postausta pyytänyt S-P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvä kuulla, että vinkeistä on jotain apua. Kovasti koetin antaa semmoista hyvää pintaraapaisukuvaa siitä, mitä kannattaa tehdä. Belfastiin kannattaa mennä, jos se on haaveissa, hurauttaa junalla tai bussilla aikas kätevästi päiväksi vierailulle.

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!