5.9.2012

My top 10 things to see in Europe.

Kun luin ihanan Pauskan listauksen hänen top 10 Euroopan nähtävyyksistään, niin en voinut olla kopioimatta ideaa. Olen matkustanut Euroopassa jonkun verran. Olen ennen kaikkea kaupunkiloma ihminen, pidän nähtävyyksistä ja kaupungilla kävelystä, kaupungin hengittämisestä sisääni ennemmin kuin rannalle olemisesta. Pidän arkkitehtuurin ihmettelemisestä, luonnon kauneudesta sekä kirkoista. Nämä kaikki näkyvät listallani mielestäni selkeästi.

Kuvat olen lainannut netistä (kuvalähde aina kuvan alla), osassa kun käynnistä on sen verran aikaa, että ovat paperisina versioina tai muuten kuvat eivät ole esittelykelpoisia.

1. Cliffs of Moher


Kuten Pauska jo arvelikin, niin muutaman kohde löytyy rakkaasta Irlannista. Itseoikeutetun ensimmäisenä niistä ovat Cliffs of Moher. Saaren must see nähtävyys, jonka näkemiseen kannattaa ehdottomasti uhrata se yksi päivä, oli reissussa sitten Dublinissa tai Belfastissa. Edessä levittäytyvä Atlantti, jyrkät kalliot ja se koko luonnon jylheys vetää hiljaiseksi. Voi tuntea olonsa todella pieneksi tätä katsellessaan. Jos siis näkee mitään, pääasiallisesti Moherilla on sumua, mutta se hetki kun sumu katoaa hetkeksi ja kalliot levittäytyvät edessä - se on kerrassaan taianomainen.

2. Sikstuksen kappeli


En tiedä tarvitseeko tätä Vatikaanin helmeä perustella sen suuremmin. Vatikaanin taidekokoelma on uskomaton ja historiaa rakastavalle paikka on kuin taivas. Se on kertakaikkisen kaunis ja kappeli itsessään kokoelman helmi. Se on myönnettävä, että lukuisia jo koulukirjoista tuttuja taideteoksia katsellessa saattaa saada taide ähkyn tapaisen aikaan, mutta käymisen arvoinen se on silti.

3. Castelo Sao Jorg


Sinällään tämä Lissabonin huipulla sijaitseva linna ei ole sen kummoisempi puolustuslinnake kuin muutkaan tuon ajan rakennukset. Se on tehty kivestä ja muuta siitä ei olekaan sitten enää jäljellä, kuin vakaat kivimuurit. Alfamassa (Lissabonin vanha kaupunki joka sinällään on jo nähtävyys) mäen rinteellä sijaitseva linna on kuitenkin käymisen arvoinen puhtaasti nähtävyyksien takia. Maisemat yli kaupungin, joka suuntaan kaupunkia ovat hulppeat. Ehdottomasti suosittelen nimen omaan kävelyä tuonne. Alfaman kapeat ja mutkittelevat kadut sinällään ovat nähtävyys nekin.

4. St Stephen's Green


Sinällään tämä puisto ei ole sen ihmeellisempi kuin moni muukaan Irlannin tai Britannian puistoista, mutta minä satun rakastamaan näitä "sumusaarten" erilaisia puistoja. Jotenkin se ajatus, että keskellä kaupunkia (tämäkin yhden vilkkaan ostoskadun päässä ostoskeskuksen vieressä) voi olla näin hiljainen ja rauhallinen paikka. Täynnä vihreyttä ja rauhallisuutta. Paitsi kauniina päivänä lounasaikaan, silloin se on täynnä paikallisia nauttimassa lounaastaan. Eikä heitä voi siitä syyttää, minäkin nauttisin lounaani noin kauniissa paikassa, jos siihen vaan olisi mahdollisuus ja keli olisi suotuisa.

5. KaDeWe


Pitähään sitä tämmöisen shoppaholicin edes yksi kauppa tälle listalle laittaa.Tämä Berliinissä sijaitseva tavaratalo odoittaa vielä vertaistaan Harrods ja Macy's pääsevät kirjoissani lähelle, mutta KaDeWe on omissa kirjoittani tavaratalo, josta saa ihan kaikkea. Eivät nuo mainitut huonoja missään nimessä ole, mutta täällä olen käynyt lapsesta saakka kun teimme automatkoja silloiseen länsi-Berliiniin, siksi se omalla listallani eittämättä on se suurin ja kaunein. 1907 avattu tavaratalo on näkemys itsessään, yksi Euroopan vanhimmista (ellei vanhin?) tavaratalo. Suosittelen yläkerran kahvilaa, maisemat Berliinin ylle ovat kauniit, ainut ongelma saattaa olla valita valtavasta valikoimasta juuri se leivos, jota tänään tekee mieli.

6. Belvarosin kirkko


Tämä Budapestissa Pestin puolella sijaitseva kirkko on yksi vaikuttavimmista joissa olen koskaan käynyt. Niin monta kirkkoa kun Roomassa ja muualla olen kolunnut, niin tämä on jäänyt yhtenä päälimmäisenä mieleeni.Yksinkertaisen kaunis arkkitehtuuri ulkoa ja kauniin koristeellinen kirkko sisältä. Paikka, jossa voi ja saakin rauhoittua keskellä vilkasta kaupunkia.

7. Norjan vuonot


En osaa sen paremmin sanoa vuonoista, mikä tietty kohde siellä olisi oma suosikkini. Veden ja jään muovaamaa maisemaa löytyy pitkältä matkalta. Pohjoisessa pelikirkasta vettä voi juoda suoraan vuonosta ja vuoret kehystävät kaunista maisemaa. En siis aina vain kaupunkilomaile, joskus on tullut autolomailtuakin perheen kanssa ja siltä matkalta muistan nämä kauniit maisemat, kirkkaat vedet ja hyytävän kylmät huiput vaikka alhaalla oli tosi lämmin kesäpäivä.

8. Schönnbrunin linna


Habsburgien kesäpalatsi Wienin ydinkeskustan ulkopuolella tuskin kaipaa sen suuremmin perusteluita. Katsoin pienenä mummon kanssa Sissi elokuvat ja tottahan sitä Wienissä käydessä oli päästävä tähän elokuvien palatsiin. Historian kiinnostus oli siinä vaiheessa muuttanut paikan elokuvan palatsista Tanssivan kongressin pitopaikaksi ja Itävalta-Unkarin vallan keskiöksi. Toki siellä se Sissin kotikin oli ollut. Upeat huoneet seuraavat toistaan ja nähtävää on todella paljon. Ihan sinne ähkyyn saakka.

9. BigBen


Lontoo on yksi suosikkikaupunkejani ja sieltä on kyllä vaikea valita sitä tiettyä nähtävyyttä. Silti valitsin tämän ykden klassisimmista. En niinkään siksi, että se tulisi nähdä vaan koska se tulee kuulla. Niin tuttu BBC.n tunnus ovat tämän kellotornin kahdentoista lyönnit. Lontoossa on nähtävää ja koettavaa ja on sanottava, että olen samaa mieltä vanhan sanonnan kanssa "If you are bored to London, you are bored to life". Siellä on aina jotain nähtävää ja koettavaa.

10. Helsingin tuomiokirkko


Kyllä minusta Suomikin ansaitsee tälle listalle päästä ja näin arkkitehtuuria arvostavana kyllä sitä on useamman kerran kesässa päästävä Tuomiokirkon portaille jäätelön kanssa istumaan. Ei välttämättä se kaikkein mielenkiintoisin nähtävyys näin suomalaiselle, mutta silti tämä itseoikeutetusti listalleni kuuluu. Eikä muuten ollut helppo valinta Tuomiokirkon ja Suomenlinnan välillä.

Mitkä ovat sinun suosikki nähtävyytesi Euroopassa?

Pauska wrote about her top 10 favourite things to see n Europe and I decided to list mine. I love travelling in the cities, not on the beach. I love seeing buildings and nature stuff. I think it also shows in my list. Lovely places to see and visit. From Portugal to Hungary and from Ireland to Finland. Since the last one is one of the biggest sightseeing in Finland. I wanted to have that on my list as well, I love the look of that churh. What are your favourite places?

Hope you are all well!

8 kommenttia:

 1. Voi miten ihania paikkoja! Kiitos kun jaoit ne...:) Matkajutut on ihania muodin lomaan...

  P.S. Käy kurkkaamassa, blogissani on pieni juttu sinulle...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä oli vaikea rajata kun päätin, että yksi juttu per kaupunki. Sillä varjolla tosin sain sitten kaksin kappalein Irlannista laitettua :)

   Oi, Kiitos <3

   Poista
 2. Kiva postaus. Ihastuttavia paikkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kiva kirjoitella välillä jostain muustakin kuin asuista ja mielelläni jaan matkakokemuksiani jos joku niistä vinkkejä saa mihin mennä ja mitä kokea tai muuten vaan voi haaveilla reissuista :)

   Poista
 3. Kiva postaus, saisikohan tällaisen itsekin aikaiseksi? En osaisi kyllä valita noita nähtävyyksiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa se kokeilla. Ei ollut mitenkään helppoa valita, töissä mietin eilen ideoita, puoli pöytää täynnä posti it -lappuja joista sitten illalla valitsin :)

   Poista
 4. Ihania luontokuvia :) Muutama sama valinta osui kohdalle, Schönbrunnin olen nähnyt, mutta sen jätin listaltani pois. Aina oppii uutta ja Irlanti on kyllä lähivuosina listalla, sen verran ihania postauksia olet siitä tehnyt. Se on just meikeläisentyylinen maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin puhua Irlannin puolesta tuntikausia, mutta jos arvostaa museoita, kirkkoja, arkkitehtuuria, mahdollisuutta shopata halutessaan sekä kaikkia Niitä vihreän sävyjä, niin paikka on oikea :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!