11.10.2013

Tohtori Zivago.


Minä olen aina pitänyt musikaaleista. Tai ollakseni rehellinen, ainakin niin kauan kuin muistan. Pidän teatterista jossa on kannanotto ja rakastan komediaa. Raskas draama kovin harvoin on minua varten, mutta aina ajoittain kokeilen sellaistakin katsella. Ooppera ja baletti eivät ole niin minun juttujani, vaikka monta esitystä olenkin nähnyt ja mielelläni käyn katsomassakin. Sen sijaan musikaalit ovat, ne ovat olleet aina. Ala-asteella opettelin laulamaan musikaalien tahdissa, West Side Storyssä ei ole montaa kappaletta jota en osaisi ulkoa. Viulunsoittaja saa kerta toisensa jälkeen elämään mukana. Cats taitaa olla ensimmäisiä, jonka olen lavalla nähnyt.

Tätä taustaa vasten ei varmaankaan yllätä kun kerron, että en kovin kauaa miettinyt lippujen varaamista kuullessani blogini yhteistyökumppanin Helsingin Kaupunginteatterin uudesta musikaalista, Tohtori Zivagosta. Odotukset musikaalia kohtaan olivat todella korkealla, sain kunnian kuulla muutaman kappaleen Zivagosta jo HKT:n näytösvuoden avajaisissa. Jos silloin juoksivat kylmät väreet pitkin selkää niin olisiko tilanne sama itse musikaalin kohdalla?

Oli ja ei. On tunnustettava ihan alkuun, että Tohtori Zivagon musiikki ei omassa mieltymyksessäni yllä samalle tasolle viimeksi livenä nähdylle Viulunsoittajan kanssa. Kyse on makuasiasta, johon sinällään on paha vaikuttaa. Tämä ei tarkoita, että Zivago olisi huono. Ei. Päinvastoin. Zivago on hyvin toteutettu ja loistava musikaali. Lavastus jakoi teatteriporukkaa (Kotinörtti ja vanhempani itseni lisäksi). Minä pidin yksinkertaisemmasta lavasteesta ja sen muunneltavuudesta, kaikki eivät (kaivattiin enemmän lavastusta). Puvustus oli vallan kohdallaan ja musiikki erinomaisesti soitettu. Mahtaa olla rupeama soittaa 3h musikaali läpi ilta toisensa jälkeen.


No entä näyttelijät. Aloitan suosikistani: Esko Roine on loistava. Omalla kohdallani rima Roineen kohdalla on korkealla ja joka kerta hän on sen kirkkaasti ylittänyt. Vähän pidempään blogia lukeneet tietävät, että Tuukka Leppänen on myös suokkini, tällä kertaa lavalla nähty muodonmuutos on kerrassaan huikea. Jos ei tietäisi kuka lavalla on, niin en minä ainakaan tunnistaisi, fyysisesti huikaiseva suoritus.

Eniten kuitenkin pääsivät yllättämään Antti Timonen ja Anna-Maija Jalkanen. Tonjaa, tohtori Zivagon vaimoa näytellyt Anna-Maija oli aivan huikea tuttavuus, jota en ainakaan muista aikaisemmin nähneeni. Kerrassaan upea ääni ja mieletön lavakarisma! Toivon näkeväni uudelleen ja monta kertaa vielä. Antti Timonen yllätti myös positiivisesti. Miehestähän lähtee ääntä vaikka kuinka ja lahjoja on eläytyä hyvinkin erilaisiin rooleihin. Lienee ollut samanlaisten roolien vankina? Kuka tietää, tässäkin kohdassa sai hetken miettiä, että kukas siellä lavalla oikein onkaan. Hiljalleen suosikikseni on nousemassa myös Petrus Kähkönen, tasaisesti, mutta varmasti.

Kaikkineen Zivago on musikaalina paljon erilaisia tunteita antava kokemus. Historiaan ja keisari-Venäjään jo ala-aste ikäisenä hurahtaneena on sydämeni varsin puolueellisesti keisarin puolella punaisia vastaan. Siksi Zivago aiheutti, siinä missä upeat joukkokohtaukset aiheuttivat kylmät väreet niin myös vastentahtoisuutta. Teatterin ei kuitenkaan aina kuulu olla ruusuilla kävelemistä vaan sen kuuluu ravistella. Tohtori Zivagon tarina itsessään on ajatuksia herättävä, aika muovaa ihmisiä ja sen tämä tarina tuo esille. Helsingin kaupunginteatteri marssittaa lavalle loisteliaita näyttelijöitä, upeissa lavasteissa, kauniissa puvustuksessa ja hyvin soitetun musiikin tahdissa. Näytelmä jää kaihertamaan katsojan mieleen, kuten hyvän näytelmän kuuluukin.

Näissä tunnelmissa vielä pitkälle perjantaihin.

Hyvää alkavaa viikonloppua!


Yesterday I had honor of getting to see latest musical from Helsinki city theater. Dr. Zivago was... well, only word I can say is awsome! It was breath taking and everything seemd to be in order and it was just great. I have no words anymore to see, let me just say, it was tears, laughter and joy all theree hours.

This is what theater is supposed to be like. An experiece you remember a long time.

Have a great Friday dears and hope you are all well!

6 kommenttia:

 1. Musikaalit ovat mukavia, kiitos tämän musikaalin esittelystä. Tätä olen miettinyt, mutta saa nähdä onko siihen nyt mahdollisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottaasti pääset katsomaan. Tunteita ja tuntemuksia herättävä kyllä :)

   Poista
 2. Westis menee Lahessa, sen varmaan jo tiesitkin :)

  VastaaPoista
 3. Musikaalit ovat mukavia vaikka enemmän olen oopperan ja baletin ystävä. Zivagon kyllä haluaisin käydä katsomassa.

  Rentoa perjantaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On Zivago ehdottomasti katsominen arvoinen musikaali!

   Hyvää lauantain jatkoa!

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!