16.11.2013

Blogini periaatteet.

Skumppaa ja ystäviä, Tanskattaren kanssa shoppaamassa.

Muutamassa blogissa on ollut blogiperiaatteeni haste ja vaikka en itse siihen haastetta vielä ainakaan saanut, niin päätin tähän haasteeseen silti tarttua. Haaste on alunperin lähtöisin Löytö-blogia kirjoittavalta Johannalta.

Haasteen aloitus menee seuraavasti:

”Haluan aloittaa haasteen, jossa kerromme omia periaatteitamme bloggareina. Mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut harmistumaan blogimaailmassa? Miten suhtaudut kuvien oikeuksiin? Miten hoidat yhteistyöpostaukset? Kerro asioista vapaamuotoisesti ja omalla tyylilläsi. Itse haluan tällä tavoin kertoa omat periaatteeni ja ajatukseni julkisesti, jotta lukijani saavat rehellisesti tietää mitä mieltä olen asioista."

30-vuotis syntymäpäivä ruusut.

Perusjuttuja.
XL Elämää syntyi muutaman ystävän ja silloisen työkaverin "painostuksesta" kesällä 2011. Blogin nimen valinta oli hankalaa ja aina aika ajoin mietin, että en vieläkään oikein ole tyytyväinen. Toisaalta laiskuuttani en ole sitä vaihtanut mihinkään muuhun. En ole kivempaakaan keksinyt ja nyt se on jo minun juttuni. Sen sijaan alusta saakka oli selvää, että keskityn päivän asuihin, tyyliin, kosmetiikkaan, kulttuuriin ja muuhun elämän kevyempiin juttuihin. Kerron lukemistani kirjoista, jos koen ne kertomisen arvoisiksi, kerron reissuista joita teen, jos teen. Kaikki tämä sen mukaan, miten itse jaksan ja haluan.

Sen sijaan selvää oli, mistä en kirjoita. Nimen lisäksi ulkopuolelle jäivät niin läheiseni, kotini sisustus (suurilta osin) kuin työnikin. Muihin harrastuksiin olen ajoittain viitannut, mutta en niitä pahemmin esille ole tuonut. Tarkoitus oli ja on edelleen kirjoittaa kevyempää tekstiä. Jättää kivut, säryt, kurjuudet ja muut elämään väistämättä liittyvät ei niin kivat asiat blogista pois. Koetan kirjoittaa blogia, jollaista haluaisin itse lukea. Jollaisen parissa startata aamu.

Blogini joka ikinen postaus on yli vuoden ajan tullut ajastettuna. Kaikki. Tykkään itse lukea aamulla blogeja, joten uusin postaus ilmestyy aina aamulla. Joskus kirjoitan useamman putkeen, joskus edellisenä iltana seuraavan aamun. Tämä on minunulle sopiva tahti bloggauksen kanssa. Välillä on enemmän asiaa, syntyy useampi postaus. Hyvä niin, niitä riittää päiville kun ei ole asiaa. Tai aikaa kirjoittaa.

Blogin ulkoasu.
Kirjoitan suomeksi ja englanniksi. Miksi? Haluan ylläpitää englanninkielen taitoani, myös kirjoittamalla. Lukihäiriö on saanut useamman Anonyymin kommentoimaan oikeinkirjoitusta, mutta olen todennut, että kommentoikoot. Oikoluen siis kyllä tekstini, mutta aina en virheitä näe. Kummassakaan kielessä. Englanti ei ollut alusta saakka mukana, mutta etenkin nyt kun on muutama vakkarilukija ulkomailla, niin haluan edes tiivistelmät kirjoittaa. Paitsi haasteisiin.

Koetan visuaalisen ulkoasun pitää mahdollisimman simppelinä. Muutan vähän kerrallaan sitä, viilaan. Jos on tarpeen. Selkeys on minulle tärkeää, valkoinen on kaunis väri. Haaveilen tällä hetkellä yläpalkista jossa olisi erilaisia valikkoja, ehkä jossain vaiheessa sellaiselle on aikaa. Teen siis todella kaikki itse enkä ole mikään tietokonevisionääri.

Kuvat.
Olen kesästä saakka koettanut pitää kuvat itse ottaminani. Vanhoissa merkinnöissä lainattuja kuvia vielä on, en ole poistanut niitä, mutta uusia lainauksia ei tule ellen erikseen saa kuvaajalta siihen lupaa. Niin paljon kuin rakastan weheartit-sivustoa ja siellä olevia kuvia, niin kuten on blogimaailmassa ollut puhetta, ovat omat kuvat aina parempi. Päivittäiset asukuvani ottaa Kotinörtti joka kuvaa ne ennen kaikkea blogiani varten. Ne kuvat, joissa en itse esiinny olen pääasiallisesti ottannut itse. Olen päättänyt olla lainaamatta netistä kuvia. Suuri hinkuni olisi tehdä teille tällä hetkellä kollaasia toivomistani asioista, mutta koska en siis säästökohteitani omista, niin en oikein voi kuvata niitä. Silti ennemmin käytän itse ottamiani kuvia, kuten tässä merkinnässä olevat kuvat jotka ovat vuodelta 2011 kesältä, blogissa siis jo kerran olleita. En ole mikään mestarikuvaaja, mutta opettelen koko ajan sitä.

En myöskään käsittele kuviani, jotka blogiin tulevat, jos joskus jonkun rekisterinumeron peitän niin se on siinä. Muuten luotamme kameraan. Toisaalta myös haluan pitää tämän bloggauksen harrastuksena, kuvan käsittelyn opettelu ei ole ykkösenä vapaa-ajan käyttötarkoituksissa. Minusta kuvat ovat ihan kauniita käsittelemättäkin. Kamerassa on itsessään pari asetusta jolla kuvata erilaisia kuvia, joskus olen käyttänyt niitä. Koska en käsittele kuviani, en laita niihin blogin nimeä tmv. Pitäisi ehkä?

Ropeconin järjestäjille illallinen 2011, jälkkärin aika.

Linkit.
Linkitän mielelläni muiden blogeja omaan blogiini. Ennen kaikkea siksi, että niin monta kertaa olen uuden suosikin löytänyt muiden linkitysten kautta. Minusta on myös hienoa, jos joku minun blogini linkittää. En kuitenkaan oleta, että niin välttämättä tapahtuu. Paitsi jos lainaa jotain kuvaani, silloin arvostaisin linkkiä suuresti. Koetan siis sanoa, että pidän suuresti linkkien laitosta, etenkin haasteiden kohdalla.

Muuten linkitän aika vähän. Yhteistyökumppaneiden sivuille, niistä alempana. Entäs sitten muuten? Aika harvoin, pelkään piilomainonnan leimaa vaikka kuinka kirjoittaisin, että kyseessä ei ole maksettu mainos. Ehkä vähän hassua. Toisaalta en minulla kovin usein ole linkitettävää, joten linkin laitan kyllä jos sellainen vastaan tulee ja siitä haluan lukijoilleni kertoa. Painottaen sitten sitä mainoksettomuutta. Eniten näitä linkkejä tulee laitettua pienien kotimaisten yritysten sivuille. Eli harvoin.

Mainonta ja yhteistyö.
Kokeilin jossain vaiheessa blogin sivussa olevia mainoiksia, TradeDoublerin kautta saatujen yhteistyökumppaneiden sellaisia. En kokenut sitä mielekkääksi, joten otin ne pois. Indiedays toi mukanaan mainospalkin blogin alkuun, se oli minulle todella iso asia jonka kanssa mietin kauan. Muut asiat painoivat enemmän. Itse en mainoksista muiden blogeissa häiriinny, jatkuvista mainospostauksista ehkä kyllä.

Yhteistyötä teen muutaman tahon kanssa. Olen päättänyt, että jos yhteistyötä tarjotaan, niin minun on itse seistävä asian takana 100%:sesti. Ei sillä, että niitä tarjouksia olisi jotenkin ovista ja ikkunoista sadellut, ei todellakaan. Silti olen kieltäytynyt muutamasta. Jos en itse koe, että tämä yhteistyö on juuri se minun juttuni, niin sittenhän en mukaan siihen lähde. Blogin kirjoittaminen ei ole palkkatyöni vaan ihana ja rakas harrastus. Haluan myös sanoa juuri mitä ajattelen jostain tuotteesta tai palvelusta. Tai olla sanomatta.

Omppuja anoppilassa.

Kurjat kommentit.
Olen saanut muutaman, olen saanut osani vauva-foorumeilla.  Olen saanut osani myös sähköposteihin. Sen kerran kun aiheesta kirjoitin, niin teidän lukijoiden kannustus ja myötäeläminen saivat selvän harmistumisen katoamaan saman tien. Pääasiallisesti en koe saavani lokaa niskaani mitenkään suuremmissa määrin, mutta on sanottava, että kyllä on nahka paksuuntunut tässä parissa vuodessa myös. Eivät ne koskaan kivoilta tunnu kun läskiksi sanotaan, mutta onneksi tiedän, että siellä ruutujen takana on useita kultaisia lukijoita, jotka eivät todella ajattele samalla tavalla.

Kirjoitan blogia itselleni, purkaakseni hömppää ja intoillakseni jonnekin. Samalla tämä on päiväkirjan tapainen itselleni, nämäkin kuvat parin vuoden takaa saivat muistamaan, mitäs silloin tehtiin. Edelleen ihastun jokaisesta uudesta kommentista ja koen myös todella tärkeäksi vastata jokaiseen kommenttiin.

Liitännäiset.
Sosiaalinen media on jonkun verran sidoksissa blogiini. Blogilla on Facebook sivu, jonne koetan ainakin muistaa päivittää uusimman merkinnän joka päivä. En aina. Välillä on pitkiäkin taukoja välissä. Kovin paljon muuta en sinne lisäile. MobiiliFB ei ole oikein ottanut tuulta alleen.

Sen sijaan Instagrammista (@dahlian_elamaa) olen innostunut. On niin kiva napsaista kuva ja lisätä se "kuvatwitteriin". Twitter on hauska värkki myös, siellä koetin blogilla olla, ei onnistunut, mutta tykkään seurata muutamaa sivustoa. Blogin twiittejä ei kannata odottaa, en niin paljon päässyt kärryille siitä. Lähinnä jos elämääni haluaa seurata muualta kuin blogin kautta niin suosittelen Instaa. Hauska vekotin jonne voi kuvata vaikka joka päivä päivän kengät!

Ystävien luona syömässä sunnuntai päivällistä.

Vinkit aloittelevalle bloggaajalle.
Minusta jokaisen pitää kirjoittaa blogia siitä aiheesta johon kokee intohimoa. Jos et pidä muodista, älä kirjoita siitä blogia. Jos vihaat kynsienlaittoa ei varmaankaan kannata perustaa kynsiblogia.

Mieti mitä kaikkea haluat jakaa. Se on netissä, se pysyy netissä vaikka mielestäsi poistaisit kaiken. Etenkin nuorille bloggaajille painottaisin oikeasti, että mieti. On jokaisen oma asia, kertooko missä asuu jne. Minä en kertoisi. Sen verran arvostan turvallisuuttani.

Vastaa saamiisi kommentteihin. Oikeasti. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin bloggaajat, jotka eivät vastaa heille tulleisiin kommentteihin! Minä käyn liki aina katsomassa, mitä bloggaaja on vastannut. Ymmärrän tottakai, ettei vastaus tule aina heti, mutta jossain vaiheessa, mielellään parissa päivässä.

Kommentoi muiden blogeja ja pidä hauskaa blogistaniassa. Ole oma itsesi, älä koeta olla jotain muuta, se näkyy teksteissäkin.


Tässä minun blogiperiaatteeni? Joko olet kirjoittanut ylös omasi?

Ihanaa lauantaita!

P.S. Tämä bloggaaja on siis tällä hetkellä Indiedayssin blogitapahtumassa ja tämä postaus on vallan ajastettu. Mahdollisiin kommentteihin vastaan huomenna sunnuntaina. Sunnuntain postaus onkin varmasti jo vallan odotettu ja toivottu. Sieltä tapahtumasta taas Instagrammista fiiliksiä livenä.

Iltaa istumassa pimenevässä elokuun illassa.

Sorry, this time only in finnish! I'm at the moment having a blogger's event all day, so this was written beforehand. Tommorrows as well. And I hope you come back tommorrow, it's something many of you have been waiting for some time now.

Have a great Saturday and hope you are all well! 

22 kommenttia:

 1. Hienosti olet noiden periaatteiden mukaisesti blogiasi toteuttanut! Kiitos♥
  Itselläni on tämä haaste odottamassa vastausta - on hieman haastava...
  Ihanaa juhlaa teille - ja tiedät kyllä, kuka minun mielestäni on muotiblogien voittaja;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos itsellesi, ihana ahkera ja aktiivinen lukijani! <3

   Ei tämä mikään helppo haaste ollut, kyllä sitä kovasti joutui miettimään. Osa periaatteista tuli selvästi mieleen, osaa piti miettiä.

   Ja kiitos Ihana <3 Minusta voittoa oli jo tulla noteeratuksi noin korkealle! Teidän ihanien äänestäiien ansiosta.

   Poista
 2. Paljon samoja ajatuksia kuin itselläkin :) Hyviä periaatteita ja erityisesti siitä olen samaa mieltä, että on tylsää jos kommentteihin ei vastata . Minä myös pyrin niihin vastamaan jokaiseen . Ihanaa iltaa sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että samoja ajatuksia löytyy :) Juu kyllä kommentteihinnpitää vastata. Aina ei voi vastata heti, koetan kuitenkin itse ainakin edes kerran päivässä aikaa vastailla.

   Poista
 3. Kivoja periaatteita, tykkään aina lukea näitä, vaikka ne joissakin kohdin hieman omista poikkeaisivatkin ja ehkä juuri sen takia. :) Kuitenkin lähes joka kerran huomaa, että jokaisella on omat, hyvät ja henkilökohtaiset perustelunsa tavalleen toimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elena. Eihän kaikilla voi ollakaan samanlaiset periaatteet ja ideat. Kuten totesitkin, jokaisella on se oma visionsa, miten bloginsa toimii ja perustelut sille. Monesti ihan järkeenkäyvätkin vielä :)

   Poista
 4. Niin mahtavaa, että olet innostunut Instagramista! :) Pidä hauskaa blogitapahtumassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se hupaisa juttu, etenkin huomaan innostuvani viikonloppuisin räpsimään ties mitä kuvia!

   Poista
 5. Näitä on mielenkiitoista ja mukavaa lukea. Omani odottaa vastaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin. Vaikka kirjoittamisessa meneekin aikaa, kaikki eivät tulleet ihan helpolla :)

   Poista
 6. Tosi kiva lukea mitä ajattelet bloggaamisesta. Täytyypä heti käydä klikkaamassa Insta-profiiliasi :) Toivottavasti ilta on kaikin puolin onnistunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PauMau! Insta on kiva vekotin, eilen koetin jotain edes laittaa sinne :)

   Poista
 7. Niin oli aitoa Dahliaa, että mitäs tähän sen kummempaa ♥. Toivottavasti on/oli mukava gaalailta. Kuulumisia odotellaan tottakai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Annukka <3 Koetan tuoda blogissakin läpi sen aidon minut, millainen olen. Ilmeisesti ajoittain ihan olen onnistunutkin :)

   Kuulumisia tulossa alkaen maanantaina.

   Poista
 8. Ihana Dahlia!
  Blogisi on aito niinkuin sinäkin ♥ Blogisi on yksi lemppareistani!
  Toivottavasti sinulla oli mukava ilta ja onnittelut vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Lennu, kiitos niin kovin kauniista sanoista. Lämmittivät kyllä kummasti mieltä!

   Poista
 9. Hienoa tekstiä! Huomasin olevani samaa mieltä melkeinpä kaikesta. :) ollaan siis samoilla linjoilla, mitä periaatteisiin tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna :) Periaatteet oli ihan hyvä kirjoittaa auki, lukijoille myös. Tekee bloggaamisesta vielä läpinäkyvämpää :)

   Poista
 10. Samaa mieltä noitten kommenttien kanssa. Jos huomaan ettei jättämiini terveisiin vastata, niin hyvin nopeasti lopetan kommentoimasta kyseistä blogia.
  Jos taas huomaan, että muiden kommentteihin vastataan, mutta ei minun jättämiin niin aivan varmasti lopetan koko kyseisen blogin lukemisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Saatan lukea blogia kyllä, mutta en kommentoi pidemmin enää, jos ollenkaan. Tuota en ole edes ajatellut, että voisi vain tiettyjen kommentoijien kommentit jättää vastaamatta, todellä törkeää käytöstä tuollainen. Itse koetan kovasti vastata kaikkiin aina, toivottavasti ei pahasti ole mennyt ohi silmien :)

   Poista
 11. Hyviä periaatteita. Blogisi on kyllä niin ihana, kiitos siitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, että niin ihanan ahkerasxti käyt kommentoimassa ja muistat aina jättää merkin käynnistäsi <3

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!