5.2.2014

Vielä ehtii.


Tämän vuoden ensimmäinen teatteri oli blogin yhteistyökumppanin Helsingin Kaupunginteatterin tarjoama hulppea esitys Vielä ehtii. Näytelmää, jota moni sanoo Kvartetin veroiseksi lähdin katsomaan, myönnän, suurella ennakkoasenteella. Minä nimittäin näin Kvartetin kolme kertaa, näin Reginald Pagetin roolissa kahdesti Pentti Siimeksen ja kerran Antti Litjan. Nautin jokaisesta kolmesta kerrasta suunnattomasti, eikä vähiten siksi, että jos minun tulisi yksi suomen teatteritaiteen näyttelijä valita, jonka töistä olen eniten nauttinut ja jonka roolisuorituksia eniten ihaillut niin se olisi Kvartetissakin mukana ollut Lasse Pöysti. Eikä sovi unohtaa daameja, Ritva Valkamaa ja Kyllikki Forsellia joilla kummallakin on erityinen paikka sydämessäni.

Kun lataa tällaiset odotukset teatterille, niin Vielä ehtii-näytelmällä oli todella suuret saappaat joihin astua. Onnistuiko näytelmä täyttämään nämä mahdollisesti yltiökriittisetkin odotukseni?

Omalla kohdallani ei. Vielä ehtii on näytelmä, joka sopii loistavasti kevyenä ihmiselle, joka ei "alvariinsa" ravaa teatterissa. Se on hyvä väylä tutustua teatteriin ja sen yllätyksellisyyteen. Ihan loppumetreilläkin paljastuu vielä jotain uutta ja yllättävää, jotain jota ei ehkä tullutkaan ajatelleeksi. Paikkapaikoin yleisö nauroi varmasti vedet silmissä, mutta ei se nyt kyllä silti minun silmissäni Kvartetin ylitse mene.

Kaikista ylitsepääsemättömistä odotuksista huolimatta Carin Mannerheim on luonut näytelmän, joka iskee ennen kaikkea aikuiseen. Joka naurattaa, mutta joka paikoin saa ajattelemaan hyvinkin syvissä ajatuksia. Näytelmän hahmot, vaikka karrikoidut, pohjaavat ainakin oman fiilikseni mukaan todellisuuteen, minä löysin useamman yhtymäkohdan omasta elämästäni. Voi kun kaikille voisikin olla yhtä suorasanainen kuin näytelmän Marianne. Näytelmän ylivertaiseksi ihastuksesi nousi omalla kohdallani Ulla Tapaninen mitä herkullisimmassa roolissa.

Kaikkineen näytelmä on hyvä, katsomisen arvoinen ehdottomasti.

Näkikö kukaan teistä muuten Kvartetin? Tai oletteko nähneet Vielä ehtii?

Hyvää keskiviikkoa kaikille!Theater in finnish on finnish theater, so no translation this time.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Se oli hyvä naurupläjäys, etenkin jos ei lataa ihan älyttömiä paineita yhden näytelmän harteille :)

   Poista
 2. Kiva kun kehuit, on vähän ollut suunnitelmissa josko sen kävisi katsomassa, vaan aika loppuunmyyty tuo on ollut, toivottavasti vielä saisi paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin, että näytelmä siirrettiin pieneltä näyttämöltä Areenalle jotta enemmän yleisöä mahtuisi. Toivottavasti saatte liput!

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!