16.3.2014

About shopping.


Ajattelin näin sunnuntain kunniaksi kirjoitella vähän yhdestä suosikkiaiheestani, ainakin täällä blogin puolella, nimittäin ostosten tekemisestä. Yleisesti ottaen ja ennen kaikkea koskien nyt blogin aihepiirin shoppauksia: vaatteita, kenkiä, laukkuja, kosmetiikka, asusteita. Innoituksen tähän pohdintaan sain Home at last blogin ihanalta Tarulta. Käväiskääpäs kurkkaamassa Tarun suloinen blogi, jos se ei vielä ole tuttu. Taru nimittäin pohti taannoin (tässä merkinnässä) hitusen omia ostotapojaan ja koska minulla vaikutti olevan kovasti mielipiteitä siihenkin postaukseen, niin ajattelin, että voisin kirjoittaa siitä tänne omankin blogin puolelle.

Monet muistavat, että aloitin urheasti ostoslakon vaatteiden, asusteiden ja kosmetiikan osalta joulukuussa. Sen piti kestää maaliskuun loppuun saakka, mutta ei se kestänyt. Sorruin aleihin jos toisiinkin, paitsi kosmetiikan osalta, sen kanssa lakko on pitänyt.

Preferitan taannoista ideaa noudattaen, olen listannut ylös vuoden alusta saakka tekemäni ostokset, jotka kuuluvat näihin lakon piirissä olleisiin, lista näyttää seuraavalta:

Seitsemän puseroa / paitaa
Kahdet housut
Kaksi huivia
Yksi takki

Jaetaan nämä palasiin, aloittaen siitä kalleimmasta eli takista. Kuten takista kertovassa postauksessa totesinkin, tuli takki tarpeeseen. Sen ostamista sinällään ei tarvinnut edes harkita. Edellinen lakkasi toimimasta, kuten takin kuuluukin, eli lämmittämästä, joten takin hankinta oli paikallaan. Hintaansa nähden onneksi se löytyi alesta.

Since it's Sunday I tpought I could write longes post and think more about my shopping and has my behavior changed at all. Since I think it has. I did try shopping strike, but failed. New clothes appeared on my closet this year as well (they were not supporse before begining of April). Some of them were needed, like my new wintercoat, and some not so needed (two scarfs already this year?).


Huiveista kumpikin, sekä punainen Peakin että klassikko Mulberryn olivat todellisia löytöjä. Kumpikin on ostettu käytettynä. Vaikka jos ihan totta puhutaan, niin ihan oikeaa tarvettahan niille ei ollut. Minulla on varsin mittava huivi kokoelma, mutta näiden kahden kohdalla en juurikaan empinyt. Huivien kohdalla harvemmin emmin.

Kaksista housuista mustat farkut tulivat tarpeeseen, turkoosit taas eivät. Kun kaapissa ei ole yksiäkään mustia housuja, on mielestäni niiden hankinta perusteltua, turkoosit taas vievät sydämen kerralla. Puseroista tarpeeseen tuli ei yksikään. Joskin, olen joka ikistä jo muutamankin kerran pitänyt. Sinällään siis vallan mainioita ostoksia. Ne myös vapauttivat kaapista pois muutaman nuhjuisemman puseron, jos tarkkoja ollaan, niitä nuhjuisempia lensi pois tasan sama määrä kun kaappiin tuli uusia.

Tuossa lieneekin se ostamiseni ydin vaatteiden kohdalla tällä hetkellä: Lensi pois tasan sama määrä kun kaappiin tuli uusia. Olen taas viikolla käynyt läpi vaatekaappiani, muutamat tulevat jossain vaiheessa blogkirppikselle, mutta myös ihan puhtaasti UFFin laatikkoon, tai jopa roskiin vietäviä on ollut useampia. Olen huomannut, että lopulta se kaappien läpikäynti on ihan vapauttavaa.

Besides coat, that was needed I bought to new scarfs. I have a got lot scarfs already, but I love them so much, that I seem to get them more and more. Let's call it a hobby then. I have also gotten two pants and several blouses. Pants were needed, yes, but the blouses? Oh no, not at all needed. But I must say, I have used them all, so they are in use.


But I have also gone through my wardrobe. I have putten away at least same amount of clother I've gotten in there. I found it nice that I can see my clothes when I open my wardrobe so I seöö old clother. Or donate them do charity.


Tämä ei ole mitenkään yksiselitteisen helposti onnistunut homma. Muistan vallan hyvin kun mielestäni määrä korvasi laadun ja vaatteita tuli ostettua tuo määrä kuukaudessakin. Hiljalleen kuitenkin, ja kun sanon hiljalleen niin se todella on hiljalleen, huomasin nauttivani laadusta enemmän kuin määrästä. Olin panostanut muutamaan tuotteeseen, kuten ylemmän kuvan asusteisiin ja halusin nauttia ostoksistani. Miten ikinä muka ehtisin iloitsemaan omistamastani, siitä mikä on jo olemassa, jos jatkuvasti ostaisin lisää? En mitenkään.

Huomasin suunnittelevani ostoksiani, edes hieman enemmän. Ostavani tarpeeseen, miettiväni kaupassa (tai oikeammin kotona koneella) tarvitsenko ja osaanko yhdistää. Sopiiko tämä olemassa olevaan vaatekaappiini ollenkaan. Edelleen ostan kerran hullaantumisen perusteella, mutta pyrin siihen, että oikeasti myös hullaannun.

Näin nimittäin on tapahtunut. Kotinörtti on oppinut jo, millainen se ihastunut sisäänhenkäisy koneella istuvan rouvan suusta pääsee kun on joku tietty tuote, johon ihastun kerta heitolla.

This has not always been so. I do remember time when I toight it was quantity over quality. I got huge amounts of clothes in a month and it seemed that I had clothes everywhere. Bit by bit I bought more quality and tought that I can not enjoy my new stuff I keep getting so much stuff all the time.

I realized that I plan my shoppings. A bit, not much, but even a bit. On shops I think first do I need it and do I have anything to wear it with. I still do fell in love for some clothes, right when I see them.


Tällaisessa ihastumisen tilassa nimittäin monesti tapahtuu, kuten tapahtui viime keväänä ostettujen kangashousujen kanssa. Käytin punaisia kangashousujani viikoittain, monesti useamman kerran viikossa. En kehdannut kuvata blogiini läheskään jokaista käyttökertaa, johan te olisitte ajatelleet, ettei minulla ole muita vaatteita. Odotan myös innolla kunnon lämpimiä kelejä, jotta ne voi jälleen kaivaa kaapista esille. Todella myös pidän niitä vaatteita, joihin ihastun, pidän ne loppuun saakka.

Vaatteiden kanssa olen siis päässyt jonkinlaiseen tasapainoon. Hankinnat, joiden toivon kestävän pidempään, kuten nyt uusi talvitakki, teen harkiten. Ostan tarpeeseen ja suosin laatua. En merkkiä. Se on ehkä ollutkin se suurin oivallukseni, en sijoita merkkivaatteisiin ellen tiedä niiden olevan laatua. Olen myös kohtalaisen uskollinen löytämälleni laadulle, farkuista vaikkapa suurin osa on samasta liikkeestä. Kun kerran on löytänyt mallin joka istuu hyvin, niin siinä olen sen jälkeen pysynyt. Niitä korjataan aina uudelleen, ennen kuin tilaan uudet.

On that kind of fell in loove case happens, like it happened with those red pants I got last spring. I wore them over and over again. Every week I think I had them on and did not even take that many photos to my blog on them. So if I fell in love for some clothes, I do ted to wear them until they are not good to wear anymore.

So with clothes I have some kind of balance. I like to get quality clothes as classics. But for me quality is not a certain label. I look at fabric and so on. Not label on it. If I find what I think good quality on sertain label then good, but I don't get labes for the sace of label.


No sitten ovat ne kolme suurinta pahettani: Huivit, laukut ja kengät. Huivi kokoelmaani en edes puolustele, se pitkään jatkunut ja aika paljon vuosien varrella muuttunut kokoelma. Se tuskin tulee koskaan olemaan täydellinen, mutta olen pohjattoman ihastunut huiveihin ja kun sellainen on mukanani karkeasti arvioiden 350 päivää vuodessa niin niille tulee todella myös käyttöä. Joka ikiselle. Joillekin kyllä enemmän kuin toisille, mutta kaikki ovat käytössä.

Panostan niissä ehdottomasti eniten laatuun. Keinomateriaaleja on hyvin harvassa huivissa enää, jätän ne nykyisin suosiolla kauppaan. Villaa, puuvillaa ja silkkiä. Miksi ei arvokkaampiakin materiaaleja, mutta sellaisiin vain ei kovin usein ole varaa. Olen onnekas, Äitini on mestari löytämään juuri minulle sopivia huiveja ja ostamaan sellaisia kun olen toivonut. Joululahjapaketeissa on monesti ollut ihana pehmeä yllätys mukana.

My three worst ones: Scarfs, bags and shoes. For scarfs I have collected for over ten years. It might not be perfect ever, but I do wear them . And I mean all of them. I wear scarf roughly 350 days a year wich is much, so I think they will keep them place.

Mainly I get quality on scarfs. Silks, Cotton and wool. More pricy ones as well when ever I can afford them. I'm also lucky, my Mom gets me lovely scarfs for almost every Christmas. And she is so good at getting them!


Kengissä olen, sanotaanko, rauhoittunut. Edelleen omistan valtavan määrän kenkiä. Edelleen ostan niitä valtavasti, etenkin ulkomailta. Mutta vaihtelen niitäkin mielestäni ihan onnistuneesti. Sama kokonaisuus eri kengillä ja eri huivilla on mielestäni aivan uusi kokonaisuus. Kengissä tärkeintä itselleni on ennen kaikkea se kengän istuvuus. Sopiiko se omaan jalkaani ja onko sillä hyvä kävellä. Aina näin ei ole ollut, kaapissa on vielä useampi kenkäpari, joita haluaisin pitää useammin, mutta niillä kyllä juurikaan voi kävellä. Osan olen myynyt pois, osa odottaa vielä pois myymistään.

Laukuissa sitten suosin ehdottomasti tiettyä yli kymmenen vuoden aikana hyväksi havaitsemaani merkkiä. Niissä ja oikeastaan vain niissä, olen aivan ehdottoman merkkiuskollinen. Ne ovat käyttöesineitä, pidän niitä kohtalaisen huolettomasti. Silti haluan panostaa juuri tietyn merkin laukkuihin ja joka kerta olen muuten yhtä lapsellisen innoissani uudesta laukusta. Helsingin keskustassa käydessäni käyn heillä liki poikkeuksetta. Laukkujen lisäksi merkiltä on lompakko, meikkipusseja ja muuta tarpeellista. Jokainen vaalittu ja ihasteltu.

On shoe I have calmed down. I still own a lot of shoes, I still get a lot of shoes from stores. Especially from Germany. But I have gotten rid of shoes I don't use. Or that are not good to my feet. I could get rid of even more of them, but I do tend to change my shoes more often than rest of my outfit. Same clothes can look all new with just change ot shoes and scarf.

And bags... well, I tend to get bags for only one label. For me that label is perfect. Quality, design and price are something I seem to get a long with. It's like mother shipo calling home when ever I go to that store. I feel so good in there. So yes, on this I get label for label, but also for so manny other reasons.


Miten tämä valtavan pitkä sepustus liittyy mitenkään alussa mainittuun ostoskäytöksen muuttumiseen? Olen mielestäni hiljalleen muuttumassa vastuullisemmaksi kuluttajaksi. Pyrin ostamaan tarpeeseen ja nämä asustekokoelmanikaan eivät ole riistäytyneet ihan käsistä. Olen myynyt joitakin jopa pois, tarpeettomia sellaisia. Olen kokenut ehkä oivalluksen siinä, että mikäli ostan koko ajan lisää ja lisää, en missään vaiheessa ehdi nauttimaan ostoksistani.

Sijoitan klassikoihin, kuten takkeihin joiden toivon kestävän pitkään käytössä. Annan itseni hullaantua ja ihastua edullisempaan tuotteeseen jonka sitten pidän puhki sen jälkeen heittäen pois. Olen myös oppinut, että laatua voi ostaa myös käytettynä kun edellinen omistaja on sitä hyvin pitänyt. Se ei vähennä viehtystä omissa silmissäni ollenkaan.

Käyn säännöllisesti läpi vaatekaappini, annan pois, myyn ja heitän roskiin vaatteet joita en käytä. Koeten, monesti miettiä samaa myös asusteiden kanssa, mutta onnistun harvemmin harventamaan. Lisäämään kylläkin. Toisaalta paheensa meillä kullakin. Ennen kaikkea minulla on nykyisin paljon entistä selvemmän kipurajat tuotteiden hinnoilla. Maksan kyllä laadusta vaan en merkistä.

All and all I still think, that Iä'm getting more and more responsible on my buings. I don't get that muc of anything anymore and I do tend to get rid of old ones before getting nes ones. I put money to classics and use them over and over again. I have also learned, that I can get used ones as well. They are as good as if I have worn them. I put my money on quality, not quantity anymore. As I read ages ago on one book: I get bes I can afford.


Tämmöisiä mietintöjä, ei välttämättä kovin uusia, mutta jälleen kyllä ajankohtaisia ostosten suhteen. Yhden uuden ostoksen esittelen teille ensi viikolla ja pahimmat ostoskohdat nimittäin minulle, ne suurimmat sortumukset ovat aina olleet reissuissa. Odotettu Prahan reissu odottaa viikon kuluttua. Saas nähdä miten rouvan käy.

Millaiseksi te koette ostokäytöksenne? Missä panostatte ja missä mahdollisesti pihistätte?

Hyvää sunnuntaita!

P.S. Kirjojen kohdallahan ideologiani on seuraava: Jos niitä on kotona kaksi, annetaan toinen hyvään kotiin. Muutoin kirjoja ei myydä vaan niille ostetaan lisää hyllytilaa. Että vähän eri näkökulma kuin muihin postauksen ostoksiin.

Here are my current tought on shopping. I will tell on one new thing next week tough, oh well... There are still somethings I love more than other and this is one of them. 

How do you shop? And do you think what to wear with nes one? Quantity over quality or other way around?

Great Sunday all!

P.S. And about books, I get more bookself or notate them. a bit different angle on those.


24 kommenttia:

 1. Olipa tosi hyvä postaus! Minusta sinun pohdinnat ja ostoskäyttäytyminen kuulostavat todella järkeviltä ja terveiltä. Jo se, että ylipäänsä pysähtyy pohtimaan miten kuluttaa, muuttaa helposti niitä tottumuksia oikeaan, kestävämpään suuntaan. Muistan minäkin hyvin sen ajan kun ei tullut kahta kertaa mietittyä mitään ostosta ja shoppailemaan lähdettiin shoppailun takia. Nyt mulla on koko ajan olemassa mielessäni haluttujen ja tarvittujen asioiden lista, joita myös jatkuvasti päässäni testaan ennen päätöstä: haluanko oikeasti, tarvitsenko oikeasti? Sen pohdinnan ja listan kanssa on hyvä etsiä rauhassa, ja oikean osuessa kohdalle tehdä sitten nopeakin, ja tietysti useimmiten oikea päätös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninnumaaria! Juu en aina ole edes pohtinut ostokäytöstäni, joten sinällään tämä on iso asia minulle. Minä en vielä listaan saakka ole päässyt, mutta onneksi harvemmin teen hutiostoksia. Hullaantumisen tunteen ostoksia kyllä, mutta niitä pidänkin sitten puhki saakka. Se, että miettii tarvitseeko ja onko käyttöä on aika paljon, minulle ainakin sen opettelu vei hyvän tovin aikaa.

   Poista
 2. Musta tuntuu, että monilla meillä bloggareilla on sama juttu eli vaatehulluus. Itse olen koittanut alkaa mielitekojen edessä harjoittaa itsehillintää. Se on usein nykyään jopa onnistunut. Mietin nykyään kaksi kertaa ja sitten vasta teen päätöksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta, jos ei vaate niin monesti asuste. Minä koetan nykyisin nukkua yön yli, jos teen netissä ostoksia varsinkin, niin se on helppoa. Putoaa muuten yllättävän moni tuote pois :)

   Poista
 3. Minä olen vuosien varrella kerrytttänyt itselleni "vaatehuoneen". Joka ikinen vaatekappale tai asuste on laadukas. Ostan hyvin harvoin ja nykyään lähes aina ulkomailla käydessäni sieltä. Kotimaista käsityötä ostan kyllä ja niissäkin arvostan materiaaleja, yksilöllisyyttä ja laatua.
  Kun ostaa klassikkoja, niin ne palvelevat, kunnes kuluvat : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laadukas puvusto kuulostaa vallan unelmalliselta tilanteelta. Käyttää puhki ja hyvin istuvaa laatua on kyllä tavoitteena täälläkin, jonain päivänä se toivottavasti onnistuu.

   Poista
 4. Hieno postaus Dahlia ! Minusta olet onnistunu tekemään varsin järkeviä ostoksia. Itse olen yrittänyt myös vähentää ostamista ja nimenomaan niitä hetken mielijohteesta tehtyä ostoksia. Aika hyvin olen onnistunut ja taktiikka on melko helppo, en kiertele enään kaupoissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara. Kyllä se on järkevöitynyt se ostoskäyttäytyminen tässä parissa vuodessa huomattavasti. Tuo, ettei kierrä kaupoissa on kyllä hyvä vinkki. Olen vähentänyt minkin, nykyisin selviän ajoittain koko reissustakin ostamatta mitään. Tai kuten viimeksi ystävän kanssa ollessa, ostin sen mitä tarvittiin eli uusia sukkia töihin.

   Poista
 5. Hyviä ajatuksia ! Minun pitäisi aloittaa systemaattinen yksi sisään kaksi ulos - toiminta saadakseni tilaa kaappeihin ja ehkä joskus siihen toivetilaan kaikki sopii kaikkeen . Johon on vielä pitkä matka ;) Mukavaa sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kokenut sen tärkeäksi, että vaatekaappini sisältö pysyy hallinnassa. Että käyn sen läpi järjestelmällisesti pari kertaa vuodessa (köh, yleensä ennen reissuja...) ja muutenkin laitan pois säännöllisesti tavaraa. Yksi sisään, toinen ulos on kohtalaisen toimiva omalla kohdallani. Mutta ei se kyllä mikään lyhyt matka ole ollut :)

   Poista
 6. Hyviä päätöksiä olet tehnyt ja ne varmaankin pitkässä juoksussa johtavat täydelliseen vaatekaappiin...:) Laadukkaaseen, järkevään ja toimivaan vaatekaappiin täälläkin pyrkimys. Yritän myös ostaa laatua ja luonnonmateriaaleja. Olen myöskin ostolakon myötä (joka ihan ei ole pitänyt) päätynyt tekemään listan, jonka mukaan hankin tietyllä budjetilla. Vaatekaapista on myös aika surutta lähtenyt kierrätykseen tavaraa pois ja joitain vanhoja klassikkovaatteita pitäisi vielä muodistaa/hieman retusoida. Kaikken vaikeinta tekee silloin kun näkee jossain listalla olevan tuotteen ja viimeinen kappale on jäljellä ja budjetti jo käytetty...:D Hankintoja ja vaatekaapin sisältöä on pohdittu pitkään ja hartaasti, joten parempaan suuntaan täälläkin ollaan menossa. Yksi asia tässä prosessissa on kiinnittänyt huomiota ja se on se että kaapin sisällöstä alkaa rakentumaan aika klassinen ja sanalla sanoen tylsäkin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen koettanut ajatella ja täydellisyyttäkin tavoitella. Toivottavasti edes joten kuten onnistuen. Tai no, sanotaan näin, että alku on ainakin kovin onnistunut. Minä en ole budjettia asettanut, mutta kyllä ne kipurajat aika alhaalla tulevat vastaan, joissain tuotteissa sitten ovat korkeammalla. Kuten nyt tuossa talvitakissa.

   Ei klassinen ole tylsä! Sitä paitsi senhän takia on ne asusteet :D Näin minä koetan itselleni aina uutta huivia tai laukkua tai kenkiä perustella ;)

   Poista
 7. Ajatuksia herättävä, ajankohtainen ja oikein kiva postaus, kiitos Dahlia. Meillä näköjään samat heikkoudet: huivit, kengät ja laukut - ja kamppeiden vähentämistarvetta havaittavissa myös täällä. Kovin usein en vaatteita osta, mutta kankaat ja tuunailuinnostukseni hankaloittavat kaappien tyhjentämistä..helposti kun katselen epäsopivaa vaatetta materiaalina josta voisi värkätä jotain. Harrastan siis pienimuotoista vaateompelua. Hyvää sunnuntaita ja terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Funky and Fifty. Luulen, että jokainen meistä jossain vaiheessa miettii omia kulutustottumuksiaan, omalla kohdalla se on monesti juuri näin ennen reissuja. Minä en, onneksi(?) ompele. Olen nimittäin huomannut katsovani useampaa vaatetta niin, että tuosta saisi hyvän materiaalin johonkin. Siinä mielessä siis onneksi, että tiedän, että en kuitenkaan tekisi :)

   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 8. Hyvä postaus - ja tykkään siitä, että olet rehellinen. Se, että miettii kulutustottumuksiaan, on jo iso juttu. Ja sinä olet onnistunut vallan hyvin miettimään, mihin rahasi laitat. Takki tuli tarpeeseen ja kestää vielä pitkään. Ja jos kaapista lähti sama määrä paitoja kuin sinne tulikin, niin nostan hattua. Ja jos on jotain, mitä voi sanoa intohimoksi, voi minusta siihen ihan hyvällä omallatunnolla panostaa, niinkuin sinulla nuo laukut, kengät ja huivit. Ei elämä saa olla yhtä ponnistelua ruodussa pysymiseksi. Kyllä siihen pitää jättää sijaa pienelle hulluudellekin.
  Minähän olen yrittänyt tätä osittaista ostolakkoani pitkään ja itsekin yllättynyt, että se ostelu todella on vähentynyt. Nyt ekopaaston aikana tyssännyt kokonaan. Mutta paasto päättyy aikanaan ja tiedän jo, että sen jälkeen huulipunavarastoni kaipaa täydennystä. Samoin kenkävarastoni - vaikka ei todellakaan kaipaa. Mutta luulenpa, että vaatteiden kohdalla tulee pitämään se, että ostan vain jos todella tarvitsen - tai jos todella hullaannun. Ja edelleenkin on vaatekaapissa ihan liikaa vaatteita. Siinä on minun akilleen kantapääni, että en saa sitä koskaan käytyä läpi niin perusteellisesti, että saisin kaiken turhan pois, Vaikka jätesäkkikaupalla olen niitä kiertoon laittanutkin. Kun on hamsteri perusluonteeltaan, on sitä vaikea muuttaa kertaheitolla. Mutta pienin askelin edistytään tässäkin;)
  Kivaa sunnuntaita sinulle ja Kotinörtille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koetan ostaa, vaatteita etenkin, nykyisin vain vanhojen tilalle. Paitsi ne turkoosit housut. Mutta toisaalta hullaantumiset olen itselleni sallinut. Niitä tuleekin pidettyä sitten uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Asusteihmisenä panostan niihin asusteisiin mielelläni, sen verran usein niitä tulee kyllä vaihdettuakin.

   Minusta se, että käyt edes vaatekaappiasi läpi on hienoa! Niin minäkin koetin aloittaa, yksi tai kaksi vaatetta kerrallaan. Tuntui kivemmalta viedä osta pois. Sitten uusia tämä läpi käynti kun olikin vielä pois laitettavaa. Niin minä toimin ja sain aika paljon pois. Siis useamman vuoden aikana. Hiljalleen siis hyvin minusta olet aloittanut projektin kanssa :)

   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 9. Hyvä ja rehellinen postaus. Arvostan. Kuten olen toitottanut lokakuun lopusta asti, olen ostolakossa vaatteiden suhteen. No, olen ostanut jotain kirpparilta. Eli lakkorikkurina olen ollut. Minä haluan vaatteita, joita tarvitsen ja jotka sopivat minun tyyliin. Minulla on jo ennestään omia vaatteita, jotka ovat hyviä, joten en tarvitse vaatteita. Olen ostanut kirpparilta laadukkaita vanhoja vaatteita; vaatteita, jotka on tehty yleensä ennen 90-lukua, ovat ompelijan tekemiä tai vanhaa kotimaista tuotantoa. Näitä kannattaa ostaa, koska kankaat ovat laadukkaita ja ompelijalla käyttämällä näistä saa vielä muodikkaita. Minulle tärkeitä arvoja ovat ekologisuus ja ympäristöystävällisyys. Myös ne olot, joissa tuote on tehty eli miten työntekijöitä on kohdeltu, mikä on ympäristörasitus tuotannossa ja tottakai laatu. Jos nyt ostaisin vaatteen, haluaisin, että em. asiat tuotannossa ovat kunnossa. Ja toinen juttu olisi kotimaisuus. Olen asunut lähes koko ikäni kaupungissa, joka on ollut tunnettu vahvasta vaatetusteollisuudesta ja suunnittelijakoulutuksesta, sen vuoksi minulle nämä asiat ovat tärkeitä. Haluan tukea kotimaista teollisuutta, jotta meillä jatkossakin on sillä alalla työpaikkoja ja koulutusta. Kun sitä koulutusta on vähennetty ja edelleen vähennetään, koska suunnittelijoita ei tarvita vaatetuspuolelle enää niin paljon, eikä keskijohtoon. Lisäksi mielelläni suosisin kotimaista tuotantoa, jotta niitä työpaikkoja ja yrityksiä olisi, koska se säteilee myös muuhun yhteiskuntaan ja yhteiskunnan tarjoamiin palveluihin: aina syntymästä kuolemaan, koulutukseen, terveydenhuoltoon jne. Ja miten mukavaa olisi, jos voisi tukea lähituotantoa, oman alueen pk-yrityksiä. Olen näitä asioita pohtinut todella todella paljon. Mutta nämä asiat vaikuttavat minun ostoskäyttäytymiseen tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Romantic Lady! Ehdottomasti koetinkin olla rehellinen, en ole täydellinen ja repsahdan ostoksissani usein, mutta en yhtä usein kuin ennen. Minusta sinulla on ihailtavat ja kunnioitettavat arvot ostokäytöksesi suhteen, saivat ajattelemaan täälläkin enemmän. Vaatteissa, mutta myös muissa asioissa ehdottomasti sellaisia juttuja, joita kannattaa itse kunkin ajatella.

   Poista
 10. Kiva postaus! :) Vitsi mua nauratti toi sun laukunhalaamiskuva, ilme on just niin autuas, kun uuden väskyn omistajalla pitääkin... :D Näitä postauksia muiden ostoskäyttäytymisestä on tosi kiva lukea, pistää samalla pohtimaan asioita itsekin, kuten just sanoit. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru! Uusi laukku kovin usein aiheuttaa juuri tuon ilmeen kasvoillani. Kommenttien kautta on tullut mietittyä vieläkin enemmän omia tottumuksia, kovin paljon parannettavaa niissä vielä olisi.

   Poista
 11. Oi, ikuisuusaihe itselläkin. Olen huomannut, että kotona oleminen lapsen kanssa näin vanhempainvapaalla on hillinnyt live-shoppausta, mutta netti on katala. Hyvä ohje on todellakin se, että nukkuu yön yli ja miettii vielä, tarvitseeko jotain todella. Minulla, laukkuhörhöllä, menee vaatteiden suhteen harkinta helpommin "en tarvitse"-osastolle, mutta laukkujen suhteen homma on vaikeampi. Itsekin olen hyväksynyt jo jonkin aikaa sitten sen, ettei laukun tarvitse todellakaan olla uusi ja ostettu liikkeestä, vaan se voi olla second handia. Olen hankkinut nyt useita laukkuja tällä tavalla, ja koska hankin niitä erittäin hyväkuntoisina, niin ne tuntuvat kuin uusilta. Kuitenkin murto-osalla uuden hinnasta:) Ostolakkoon en kykenisi, sen myönnän. Mutta näin vanhemmiten tajuaa, että on siirtynyt tästä kertakäyttövaatekulttuurista enemmän siihen kestävämpään kulutukseen päin. Suosimalla klassisempia malleja ja hyviä materiaaleja...toki vielä olisi tsempattavaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, sama homma täälläkin. Hankin paljon herkemmin asusteita kuin vaatteita, monet vaatteet ovat jääneet ostamatta, mutta aijoittain unohtuu se yön yli nukkuminenkin kokonaan noiden asusuteiden kanssa. Lienee jokaisella meistä tsempattavaa vielä, mutta hiljalleen eteenpäin :)

   Poista
 12. Oikein hyvä postaus, ja hyvin olet mielestäni pysynyt kohtuudessa! Olen itsekin vuoden alusta asti yrittänyt pitää tiukempaa linjaa, ja ostaa mielummin harkiten kuin "hullaantuen". Ihan hyvin olen itsekin onnistunut - enimmäkseen olenkin tehnyt vintagelöytöjä kuin uusia juttuja. No olihan siinä se yksi Marc Jacobsin pikkulaukku, mutta sekin alehinnalla The Outnetista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Caelia. Olen ainakin koettanut olla kohtuudessa enemmän pysyvä, vaikka puseroita tulikin hankittua, niin vanhoja myös lensi hyvin pois. Sinun löytöjäsi on kyllä ollut ilo ihastella ja se Jacobsin laukku, miten sen olisi voinut jättää ostamatta ;)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!