11.3.2014

Sense and Sensibility.


Voitteko kuvitella millainen oli Jane Austen fanin riemu kun sähköpostiin kolahti ensimmäinen tieto siitä, että blogin yhteistyökumppani Helsingin Kaupunginteatteri toisi lavalle näytelmän Järki ja Tunteet. Ihan hetkeen en ole ollut näin innoissani teatteriin menosta, ihanat Dashwoodin sisarukset odottivatkin maanantaina illalla.

Eikä tarvinnut pettyä. Liki kolmen tunnin esityksen jälkeen päällimmäinen olo oli iloinen ja kupliva, kaikkineen siis varsin onnistunut ja hyväntuulinen teatterissa käynti omalla kohdallani. Voiko teatteria sanoa hyvän mielen teatteriksi? Koska sellainen tämä esitys minulle oli.

Mistä aloittaisi? Kaikkein epäloogisimmasta ehkä, mutta ne hatut, voi ne hatut! Nautin aina hyvin puvustetusta esityksestä ja tämän esityksen helmiä olivat kyllä mitä moninaisimmat ja aikakauteen uskollisesti sopivat hatut. Askeettiseen lavastukseen toi eloa loistava puvustus ja jopa minä, ehdottoman nirso askeettisen lavastuksen suhteen nautin kontrastista.


Näyttelijöistä Heidi Herala on vallan herkullisessa roolissa, roolissa jossa jokaisella kulmakarvan kohotuksella ja ilmeen vaihtelulla on merkitystä ja joka saa katsojan hihittämään, ihastumaan ja nauramaan ääneenkin. Lienee väärin nostaa esille vain yksi näyttelijä, jokaisen tehtyä niin mainion suorituksen. Ohjaajan neroutta siis saada jokainen näyttelijä erottumaan niin suuresti edukseen.

Nautin tutusta tarinasta lavalla, tarinasta joka tempasi mukaansa. Aiheutti muutaman kyyneleen silmäkulmaan, mutta sai ennen kaikkea hymyilemään ja nauttimaan teatterista tavalla, jota en ole hetkeen kokenut. Suosittelen kyllä. Oikea hyvän mielen teatteri joka teki iloiseksi ja josta lähtiessä kaikki arjan murheet olivat.

Onko Jane Austen teille miten tuttu? Kirjat luettu? Elokuvat? Kiehtooko teatteri?

Hyvää maanantaita!

P.S. Austen faneille vinkkaan samaa kuin teatterin käsiohjelmaan Austenista kirjoittaneen Heta Pyrhösen uusinta teosta Jane Austen aikalaisemme. Sain Instagrammisa tähän myös muutaman suositelman, joten löytynee kirjavalikoimastani nopeahkolla tahdilla.


They have Jane Austins Sensa and Sensibility on Helsinki City theater in Finland and on Monday I wan honored to see that classic. Loved it! <3 But again, in finnish, so I just say: Great Tuesday!

22 kommenttia:

 1. Oi miten kiva ilta sinulla on ollut! Olen siis Jane Austin fani ja aioin itsekin tuon uuden kirjan hankkia. Minua viehättää noissa kirjoissa ja elokuvissa se ajankuva ja myös naisen asema ja rooli yhteiskunnassa sekä miten Austin ottaa teoksissaan kantaa tuohon kysymykseen. Ja kieli, vaikka luenkin suomeksi noita kirjoja. Minulla muuten on enkunkielinen kirja, jossa on virkkauksia Austenin tyylisiin vaatteisiin. Löytyy blogista kohdasta käsityöt ja siellä kirjaherkkuja käsityön ystäville. Parin kuvan verran olen tuota esitellyt. Nyt muuten taisi tulla toukokuussa Hesan reissu eteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ehdottoman ihana ilta! Kirja innosti minuakin, jo pelkästään käsiohjelman teksti sai harkitsemaan sitä. Pitääkin käydä vilkaisemassa :)

   Poista
 2. Hyvän mielen teatteri on minun mieleeni. Tykkään toki muunkinlaisesta, mutta tällä hetkellä en jaksaisi mitään raskasta katsoa. Olisikon se Helsingin matka tehtävä vielä keväällä?
  Aurinkoista päivää sinulle ja Kotinörtillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ainakin jäi hyvä fiilis ja antoi paljon energiaa tälle viikolle tuo teatteri käynti.
   Hyvää tiistaista illan jatkoa!

   Poista
 3. Nuorena tuli käytyä teatterissa ja kyllä nykyäänkin kävisin, mutta miestä ei vois vähempää kiinnostaa. Pitäisi etsiä joku kulttuurin harrastaja kaveri. Yksin ei viitsi mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti joku ystävä löytyy käymään, on kurjaa joutua luopumaan itselle tärkeästä harrastuksesta.

   Poista
 4. Tulipa mieli lähteä teatteriin. Austenin kirjoista olen lukenut varmaan kaikki, joten tämä esitys kiinnostaa kovasti. Saisikohan sitä tuon Puuhiksen innostumaan Austenista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein vihjaisee, kauniisti siis, niin ehkä se lähtisi? Kannattaa ainakin kokeilla :)

   Poista
 5. Puhuivatko kirjakieltä vai oliko jotenkin modernisoitu? Kun rakastan brittifilmatisointien vanhahtavaa kieltä, niin kiinnostaisi tietää mitä ovat suomiversiossa käyttäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti kielenhuollollisesti teititellen :) Ajan mukaista kieltä oikeammin kuin kirjakieltä, eli minusta vielä parempi.

   Poista
 6. Kiitos tästä, nytpä meni Hesan reissu vakavasti harkintaan. Austenin kirjat tuttuja, kai puoli vuosisataa sit joitakin niistä luin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ainakin harkita, hyvän mielen teatteri on aina hyvä kokemus :)

   Poista
 7. Ihanaa, ihanaa, ihanaa! Täällä toinen megafani! Pakko mennä katsomaan :) Iloista viikkoa ilopillerille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että en ole ainut fani! Ja Kiitos Mia, kyllä täällä koetetaan olla pirteitä :)

   Poista
 8. I love reading Jane Austin's books! :) And Sense and Sensibility is one of my favorites!

  www.callmemaddie.com
  Win a $100 gift card from Jollychic!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. They are such a lovely books, why I was so happy about theater!

   Poista
 9. Onpas ollut mielenkiintoinen näytelmä ja Austenin kirjat ovat mahtavia! Sulle on huomenna haasta blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli hyvä näytelmä, ihanaa vaihtelua arkeen. Kiitoksia haasteesta, käyn katsomassa :)

   Poista
 10. Oih, tuo on pakko käydä katsomassa! Näköjään näytöksiä on toukokuun lopulle, joten hyvin ehtii. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hyvin ehtii, vastahan se tuli ohjelmistoon :)

   Poista
 11. Minä olin ensi-illassa ja aion mennä vielä uudestaan katsomaan. Oli se niin ihastuttava (ja eversti Brandon niin komea...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä näytelmä, ja eversti Brandon kieltämättä oli kyllä ilo silmälle ;)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!