Magic behind it all.


Puhdasta taikaa. Sain viime viikon lopulla kunnian vierailla blogin yhteistyökumppanin Helsingin Kaupunginteatterin luona. Tällä kertaa luvassa oli vähän erilaisempi vierailu, mukana oli teatterin ohessa kierrosta lavastamossa ja puvustamossa. En tiedä olenko koskaan kertonut blogissa, mutta pyrin aikanani Teatteri Korkeakouluun (lienee nykyisin pikkaisen eri nimellä Aalto-yliopiston synnyn myötä, mutta sinne kuitenkin). Pääsin jopa kertaalleen fyysiseen pääsykokeeseenkin, mutta siihen tyssäsi oma "urani". En hakenut toista kertaa, hain suurimmaksi osaksi, koska toinen lapsuuden suurimmista haaveistani oli olla näyttelijä. Voin sanoa, että yritin ihan tosissani, koska kaikkeni kuitenkin annoin. Ei tullut seuraavaa diivaa minusta.

Se mistä olen haaveillut jo pidempään, on seisoa HKT:n suurella näyttämöllä, ihan noin kokemuksena nähdä ja kokea se valtava lava (joka muuten ihan oikeasti on valtava). Ja siinä minä sitten seisoin, keskellä lavaa, koettaen kuunnella Tarzan musikaalin ohjaajaa Kari Rentolaa ja toista Tarzanin näyttelijöistä Saska Pulkkista. Samalla kun koetin hillitä sisälläni riemusta kiljuvaa pikkutyttyöä, jonka unelma toteutui.

Pure magic. Last wee I had the honour of visiting one of my blogs partner Helsinki City Theatre. This time there was a special isit, since I got to see some parts of building where you normally can not get: see where settings are done and see part of wardrobe. I don't know if you know this, but I once tried to get to study to be actress. Well failed, but since it was my childhood dream I absolutely put my everything on that trial to get to university to study to become actress. Well, did not become diva, but at least I tried and gave my everything so that is what counts to me at least.

What I have been dreaming since being a teenager was to be on stage of Helsinki City Theatre main stage. And there I was, standing and looking at the audince seats empty at that time but did not matter to me). Dream become true, it was huge!


Sain todella kunnian kuulla vastikään ensi-iltaan tulleen Tarzan - musikaalin ohjaajaa Kari Rentolaa ja samalla kuulla mielekkäitä ja mielenkiintoisia faktoja musikaalista. Siitä, miten harjoitukset aloitettiin parkourin paikoilla ja miten parhaimmillaan treenattiin kolmessa eri paikassa. Mukaan liittyi myös toinen Tarzanin näyttelijöistä, Saska Pulkkinen, jolle haastavinta (ja siisteintä) oli kaikki tämä fyysisyys joka esityksessä on. Montako kertaa pääsee flengaamaan liaanilla lavan läpi? Niinpä.

Pääsimme myös näkemään lavastamon, samoin kuin säilytetyt lavasteet. Mietinkin mihin ihmeeseen ne kaikki Zivagon massiiviset lavasteet mahtuvat, vastauksena, eivät oikein mihinkään vaan niitä riitti ja riitti. Vaikka lavastehalli on suuri, niin juuri mitään ei säilytetä myöhempää käyttöä varten vaan kierrätetään seuraaviin. Onhan se rakennus suuri, mutta ei niin suuri, että siellä voisi vielä säilöäkin semmoisia, jotka eivät ole käytössä.

They have new musical at there: Tarzan. I got to listen the director of that great art peace Kari Rentola as well as one of the actres of Tarzan Saska Pulkkinen. Did you know that they satarted out training for this by doing parkour? And on how many plays you get to fly accros the stage? Yep! Absolutely awsome!

We also got to see place where they make sets. I did wonder on time I saw Doctor Zivago, that where they put all the sets. Well, everywhere. Massive amounts of them, but play looked great. Aika haaste niitä on tehdä, työturvallisia lavasteita, joissa näyttelijä voi hyppiä /  juosta / kiivetä / mitä ikinä esityksessä kuuluukaan tehdä ja samalla muistaa että lavasteen kuuluu olla työturvallinen. Siihen päälle sen pitäisi vielä olla liikuteltava ja mielellään kohtuu kevytkin, jotta sen saa työnnettyä tarvittaessa toisen esityksen tieltä pois. Kunnioitukseni niitä musta-asuisia miehiä kohtaan nousi suuresti.

Puvustamohan oli sitten jo jotain aivan omaa luokkaansa. Asuja säilytetään ja uusiokäytetään paljon. Ja silti niitä on aivan uskomattomat määrät. Pelkästään miesten puvustamossa on kravatteja 2500kpl. Siitä on ihan hyvä lähteä laskemaan muiden vaatteiden määrää. Bongasin mm. laatikon: Lasten esiliinoja. Ei muuten ollut mikään pieni laatikko... Kierrätyksen lisäksi pukuja käytetään myös harjoituksissa. Pukujen valmistus aloitetaan samaan aikaan harjoitusten kanssa ja puvustamosta koetetaan löytää mahdollisimman samanlainen harjoituspuku kuin oikeakin tulee olemaan. Antaa näyttelijälle mahdollisuuden päästä paremmin kiinni hahmoonsa.

It must be a challenge, and it is, to make sets that actors can jump / run / do what ever needed and be safe at the same time. And the same time, they do pull and push them around so everything needs to me mobile and quite light. My respect for every help they have just got huge.

We also se place where all the dresses are. There are around 2500 ties on mens department. So yes, there is huge amount of everything in there. But they also use them over and over again. Adding some things, taking some off. And also at rehersal, since actual dresses rarely are ready straight away when rehersal begins.Ai se Tarzan? Siitä kerron myöhemmin kyllä aivan varmasti. Tällä kertaa tarkoitukseni oli jakaa tämä uskomattoman hieno ja eittämättä kerran elämässä tapahtuva kokemus päästä katsomaan vähän teatterin taian taakse, miten se kaikki oikein tehdään. Ja samalla vähän mainostaa suosikkiteatteriani:

Kevään näytökset ovat etuhinta jakson piirissä tällä hetkellä, liput keskimäärin noin 10€ edullisempia kuin normaalijaksolla. Jos varaatte kevään aikana liput syksyn näytöksiin  ja lunastatte ennen kesäkuun alkua saatte lipuista 6€ alennuksen per lippu. Uusi "Teatteriin" - lehti oli pullollaan vaikka mitä kivaa! Niin tälle kuluvalle keväälle kuin ehdottomasti sinne syksyllekin. Itse soitin saman tien kun lippukassat aukesivat kun lehden sain käsiini varatakseni liput Vanja-enoon.

Teatteri, kyllä se vaan on edelleen se ikisuosikkini!

Helsingin Kaupunginteatteri on blogin yhteistyökumppani, vaan rakkaus teatteriin on kasvanut jo lapsesta saakka.

And the Tarzan? For that I will give it's own post. This post was to thank Helsinki City Theatre. Also to say: If you visit Finland and Helsinki, come to treater. Tarzan has opportunity to get subtitle in english so tough they speak finnish on stage you can follow as well.


Theatre, one of my greatest loves.

Helsinki City Theatre is partners with my blog, but my love for threatre has been thre eves since I was child.


Kommentit

 1. Ihan mahtava käynti sinulla! Olipa hauska fakta, että pyrit aikoinaan Teatterikorkeaan! Mä olin 22-vuotiaana vuoden Jyväskylän kaupunginteatterin avustajakaartissa, se oli hieno kokemus. Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen oli maailman kantaesitys silloin vuotta ennen, ja upeat Jouni Innilä ja Hanna Liinoja olivat pääosissa. Silloin näki, miten teatteri toimii sisältä päin.

  Rakastan musikaaleja, mutta valitettavasti liian harvoin tulee käytyä. Viimeksi taisin nähdä Rebekan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä, muistelen kovin lämmöllä. Ajattelin, että vähän voi itsestään kertoa, että vaikka ei näyttelijää tullutkaan niin voi siitä teatterista muutenkin nauttia :) Teatteri toimii sisältä kyllä ihan eri tavalla kun itse ainakin ajattelin, hirveä määrä kaikkea. Kuulinkin toteamuksen, että yhtä näyttelijää kohden tarvitaan 4 muuta työntekijää :)

   Poista
 2. Oih, olisin itsekin ollut tuolla niin innoissani! Mielenkiintoinen postaus, kiva lukea vähän mitä kulisseissa tapahtuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä piti ihan hillitä itsensä, ettei vallan tasajalkaa innostuksesta pompi ;)

   Poista
 3. Oi, olisipa hienoa päästä itsekin tutustumaan kotikaupungin teatterin kulissien taakse. Teatterissa vain on oma taikansa, joka kiehtoo. Näytelmä elää näyttelijöiden mukana ja tuntuu kypsyvän näytös näytökseltä. Mielenkiintoista on myös havaita miten erilaisia yleisöjä on, ehkä enemmän se välittyy sinne lavalle, mutta kyllä sen saattaa aistia yleisönkin joukossa ollessa. Meillä Oulussa menee tällä hetkellä suurella näyttämöllä Toiset kengät, joka perustuu Hannu Väisäsen kirjoihin Vanikan palat ja Toiset kengät. Olen nähnyt sen nyt kolme kertaa. Kolmesti lähinnä siksi, että ensi-iltaan mennessä olin vain ehtinyt aloittaa Vanikan palojen lukemista ja koin ettei näytelmä avautunut minulle samalla lailla kuin jos olisin lukenut kirjat. Se oli sillä hetkellä "vain" näytelmä. Kirjat luettuani menin toisen kerran katsomaan kys.näytelmän ja jo avautui ihan eri tavalla Hannun elämä.
  Lisäksi Oulussa menee hulvaton musikaalikomedia Housut pois, jos siitä tyylilajista pitää.
  Unohtamatta pienen näyttämön Vihan Jumalaa ja Mielensäpahoittajan miniää.
  Minulle uppoaa komediat ja farssit, musikaaleista puhumattakaan!

  NtiK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet NtiK ja harmi, jos ei kulisseihin pääse tutustumaan. Avasi kyllä minulle ihan uusia ulottuvuuksia! Ja voi farsseja rakastan minäkin, musikaaleja samoin. Komediat ovat mitä parasta rentoutumista!

   Poista
 4. Ihana juttu, että pääsit toteuttamaan tuollaisen unelman! :) Ja vitsit, muakin kiinnostaisi kierros puvustamon ja maskeeraamon puolella teattereissa tai oopperassa, että sieltä saisi varmaan inspistä omiin juttuihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti, joskus niistä unelmista tulee totta mitä eriskummallisimmissa yhteyksissä :) DIY inspiraatioita tuolta olisi varmaan irronnut useampikin.

   Poista
 5. Voi miten mukava postaus :). Lahdessa esitellään uudet näytelmät ja ohjaaja on paikalla kertomassa esityksestä ja sitten yleisö seuraa jonkin kohtauksen harjoittelua. Kivoja tilaisuuksia nekin. Suomussalmella olen käynyt paikallisen teatterin tarvikevarastossa, joka sekin on ihan hulppea, voin vain kuvitella nuo hallit ja tavaramäärän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauska :) Voi kun kiva tapa Lahdessa esitellä asiat. Tosi kiva, uskoakseni HKT tekee samaa, myönnän, että en ole ehtinyt tutustumaan vaikka pitäisi ehdottomasti :)

   Poista
  2. Moikka, HKT järjestää yleisötyön puitteissa mm. kulissikierroksia ja teosesittelyitä, lisää voi lukea http://www.hkt.fi/yleisotyo/projektit?style=9 . Tervetuloa mukaan :)! T. Petra/HKT

   Poista
  3. Ihan totta, näin olikin! Kiitos Petra! <3

   Poista
 6. Kiva postaus ja varmasti mukava visiitti sinulla. Terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Postauksen tekeminen oli ihanaa kun takana oli noin huikea kokemus :)

   Poista
 7. Kiva kun kerroit tuosta. Pidän itsekin kovasti teatterista. Nyt en ole käynyt teatterissa, kun meillä on iso remontti menossa ja teatteri on kahden koulun tiloissa. Syksyllä sitten uusituissa tiloissa on

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatterissa käynti on kyllä ihanan rentouttavaa ja irrottaa arjesta hyvin. Onneksi syksyllä pääset taas :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!