13.4.2014

Unhealthy fashion I - High heels.


Anna naiselle oikeanlaiset kengät ja hän voi valloittaa maailman. 
- Marilyn Monroe -

Ajattelin aloittaa muutaman sunnuntain mittaisen sarjan, muodista joka on ajoittain hyvinkin epäterveellistä ja pahaksi kehollemme. Muodista, jota niin syvästi rakastan, mutta jota olen tarkkaillut vuoden jos toisenkin hyvin kriittisin silmin. Aloitan siitä toisesta suuresta rakkaudestani: Kengistä. Nimen omaan korkokengistä. Niistä upeista kaunottarista, jotka pidentävät, lyhentävät askelta, saavat jalan näyttämään kauniimmalta ja itsevarmuuden kohoavan pilviin.

Puhun niistä samoista kengistä, jotka aiheuttavat hermopinteitä, saavat jalat särkemään, aiheuttavat liikavarpaita ja ties mitä kivuliaita vaivoja jaloissa. On myönnettävä, että rakastan korkokenkiä. Ihastun kerta toisensa jälkeen mitä kauniimpiin kenkiin, jokaisessa niissä on korkoa. Ryhti oikenee, jalan linja kapenee... Myönnän siis syyllisyyteni, käytän korkokenkiä useamman kerran viikossa. Omistan niitä valtavan määrän enkä ole niistä valmis luopumaan.

Give the girl the right shoes, and she can conquer the world.
- Marilyn Monroe -

I tought that for next couple of Sundays I wouöd talk to you abpout my passion: fashion. But bring out some unhelthy side of it. Since it is not always great or roses, but there are some spikes, spikes that are bad for you body. You might not ntice that when you are 20 something, but it will come to you later. So you can start now and awoud pain in the future. I'll start from my favourite: high heels.

I talk about those georgeus, sexy pretty ones that makes you look and feel great. But also those ones that make you feet hurt and Lord only knpow what else. I admit, I love high heels, time and time again I fell in love for them and I do admit, I wear them several times a week. I have plenty of them and I'm not giving up on them.


Olen kuitenkin opetellut, tarkoituksella, käyttämään säännöllisesti myös matalia kenkiä. Töissä ovat mustien avokkaiden rinnalla varsin siistit ja kauniit mustat balleriinat. Samoin kotona löytyy useammat jalkaa hellivät, varsin kauniitkin, matalat kengät. Talvikengissä pidän matalia suurimman osan ajasta, johan niillä pysyy paremmin pystyssäkin. Pidän viikoittain matalien kenkien päiviä mielellään useampia. Koetan pysyä logiikassa: matalat päivällä, korot illalla. Mutta myös toisinpäin!

Valitsen myös ehdottomasti oikean kokoiset ja itselleni hyvälestiset kengät. Se ei tarkoita, että maksaisin niistä maltaita, vaan ihan oikeasti jos kengällä ei voi kävellä, niin nykyisin jätän sen hyllyyn. Samoin liian pienet kengät, ei enää ikinä kiitos. Kokeilen myös aina etenkin korolliset kengät niin, että voin niissä nousta vielä varpailleni ja kantapää irtoaa kengästä. Näin tiedän, että korko ei ole liian korkea.

But I have learned to use flats as well. At the office I have two working shoes, ones with heel and ones with out it. Both suitable for office. I also have great lovely flats at home. Winter shoes for me are mostly flats, have you been in Finland? You stay up better with flats when there is ice and snow on the street. I keep these flat shoe - days every week, preferably more than just one. I also tend to wear it so, that I I have flats on the day I wear heels in the night, but also other way around.

I also do pick right size shoes and shoes that fit for my feet. It does not mean, that I would pay millions for my shoes, no, I just get ones that fit. If I can't walk on it, it stays in store. Also too small shoes, never ever again. And I do try, every time, especially with high heels, that I can rise to my ball on shoes, so that my heel lifts from shoe. That way they are not too high.


Jalka- ja päkiäkivut ovat vähentyneet, monesti kadonneet. Totta kai päivä koroilla tarkoittaa, että jalkani ovat rasittuneet, mutta seuraavana päivänä hellin niitä matalilla kengillä, en suinkaan vedä kipeisiin jalkoihini uudelleen korkoja. Ellei ole ihan pakko, vielä sellaista pakkoa ei ole tullut.

Olen lukenut kohtalaisen paljon korkojen aiheuttamista terveyshaitoista ja havahduin kauhukseni tosi asiaan viitisen vuotta sitten, että jatkuva korkojen käyttö oli jo lyhentänyt akillesjännettäni. Ei kiitos! Alkoi kohtalaisen tuskainen ja kivulias työ siihen, missä ollaan nyt: jalat voivat paremmin, säryt ovat kadonneet ja olen oppinut pitämään eri korkuisia korkoja. Voin käydä lenkillä ilman kipua jaloissa, siinä olikin motivaatiota riittämiin alkaa pitämään päiviä matalissa kengissä.

After starting to do so I found out, that my feet don't hurt so much anymore.  There are, off cource, days when my feet are soure after having heels all day long, but the next day I wear flats. I don't wear heels if my feet hurt, why would I hurt my self more?

I have been some studying on hig heels and what they do to you healh. For about five years ago I realized that my achilles tendom had been shortend for the sace of wearing hig heels every day. I started out wearing lower heels on regular bases to get to point where I could actually go to run again with out any pain on my feet. there was motivation enough for me to start having flat shoe days.


Millainen suhde sinulla on taivaita hipoviin korkoihin? Ostatko kengät ulkonäön vai mukavuuden perusteella? Pidätkö sinä matalien kenkien päiviä?

Leppoisaa Sunnuntaita ihanat!

P.S. Tiesittekö, että Marilyn Monroen kengät olivat kaikki suoraan hänelle tehtyjä käsinvalmistettuja Italiassa? Ei ihme, että niillä saattoi valloittaa maailman.

How is your relationship on hig heels? Do you buy your shoes according to it's fit to you feet you on to it's looks? Do you have flat shoe - days?

Lovely Sunday all!

P.S. Did you know, that Marilyn Monroe had her shoes specially hand made for her in Italy? No wonder she could conquer the world.

24 kommenttia:

 1. Kaksi vuotta kestänyt plantaarifaskiitti, jolloin pystyin kävelemään vain mbt-kengillä ja polven nivelrikko, jolloin välillä pystyin kävelemään vain muutaman metrin, ovat karsineet käyttämieni kenkien määrän muutamaan pariin. Onneksi löysin podologi Hakalan ja hänen pohjallistensa ansiosta pystyn nykyään kävelemään ihan hyvin. Korkokenkiä hän ei suositellut kenellekään ja hän näyttikin kuvan, millaisessa asennossa jalka korkokengissä joutuu olemaan. Miehellenikin teetätettiin omat pohjalliset ja hänen lantiokipunsa loppui muutaman päivän päästä. Saimme listan kenkämerkeistä, jotka sopivat jalalle ja Alppilan kengästä ostin neljä paria kenkiä, joita pääasiallisesti pidän vuoden ympäri. Toki ballerinat ovat sitten erikseen juhlakenkinä, niihin pohjalliset eivät sovi. Korkokenkiä minulla ei ole ollut koskaan enkä niitä osta ja kengät ovat aina sellaiset, joihin se oma jalkaanitehty pohjallinen sopii. Vanhoista kengistä säilyi muutamat ja loput piti ostaa, mutta investointi oli aika pieni siihen verrattuna, että pystyn nyt kävelemään ja juoksemaankin. Vuosi sitten kävelin vain muutaman askeleen, tosin Bakerin kystallakin oli osansa siinä sopassa.

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lienen onnekas, kun ei vastaavia kipuja ole ollut ja saan koroista niin halutessani nauttia. Kurjaahan tuommoinen on, mutta onneksi apukin on löytynyt :)

   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 2. Hieno postaus!! Keväällä taitaa olla niin, että matalat kengät on käytössä vain koiralenkillä... Kesällä taas usein pidän myös korottomia kenkiä. Työssä en matalia käytä juuri koskaan.

  Eli siis juttusi osui ja upposi, tunnistan väsyneet ja rasittuneet jalat liiankin hyvin. Ehkä pitäisi satsata mataliin työkenkiin seuraavaksi. Olisi sitten vaihtaa välistä ne jalkaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kovin helposti olisi täälläkin, vielä kun malttaisi muistaa, että koroissa ei ole pakko olla koko aikaa. Siisti nätit mustat balleriinat töissä ovat olleet mainio ratkaisu, jos ei koko ajan niin osan ajasta ainakin.

   Poista
 3. Ihania korkokenkiä postauksessasi! Itse olin ennen kova korkokenkien käyttäjä, mutta reuman puhjettua en pysty korkokenkiä pitämään jalassa kuin muutaman minuutin kerrallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin laittaa noita omia juhlavampiani kuviin, kun niitä kerran "muutamat" on olemassa :) En tiedä lohduttaako, mutta kauniita matalia kenkiä ainakin omasta mielestäni on olemassa useampia :)

   Poista
 4. Hyvä postaus.
  Koska pääni hipoo taivasta jo ilman korkokenkiäkin, niin pidän niitä aika vähän. Saattaa mennä viikkoja, että kuljen matalissa kengissä, mutta sitten välillä monta päivää peräkkäin.
  Multa leikattiin pari vuotta sitten jalasta mortonin neurooma, eli hermo katkaistiin. Ei mitään tekemistä korkokenkien kanssa, vaan tuli tapaturmaisesti. Kun jalka kuntoutui, oli helpompaa kulkea koroissa kuin matalissa. En tiedä mistä se johtui.

  Eli minä käytän korkoja sopivassa suhteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on jännä, joskus ne korot tuntuvat vaan paremmilta jalassa kuin ne matalat. Tiedä sitten mistä moinen. Minä olen tämmöinen tappi, niin voin huoletta pitää korkoja :)

   Poista
 5. Heipsan! Minäkin rakastan korkkareita ja minun ajatukseni kengistä on hyvin samanlainen kuin sinulla. Niiden on ehdottomasti oltava hyvät jalkaan. Jos näin ei ole, jätän kengät ostamatta. Mitä mieltä on ostaa kaappiin koristuksia, koska tiedän jättäväni huonot kengät käyttämättä. Balleriinat ja tennarit kuluvat minun jalassani nykyään useammin kuin korkkarit, mutta kyllä korkokantaiset ihanuudet saavat olon tuntumaan selvästi naisellisemmalta kuin niissä lättäpohjaisissa. Välillä siis täytyy ehdottomasti pönkittää omaa naiseuttaan ja kipittää korkeissa koroissa ja välillä läpsytellä mukavasti matalalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Noora! Ihan totta puhut, jos kenkä ei istu, turha sitä on kaappiinsa ottaa seisomaan. Eikä koroissa missään nimessä mitään vikaa ole, kun vaan muistaa pitää niitä mataliakin sitten vastapainoksi :)

   Poista
 6. Kyllähän se ulkonäkö on ratkaisevin tekijä kenkiä ostaessani, mutta toisaalta niiden on oltava myös jalkoihin sopivat. Siis hyvännäköiset ja käveltävät. Myönnän, turhamainen minä en koskaan osta kenkiä pelkästään mukavuusperustein.

  Hyvin olet osannut kirjoitukseesi kiteyttää sen, että erilaisten kenkien pitäminen on ratkaisevaa jalan hyvinvoinnin kannalta. Aika usein yksisilmäisesti keskitytään siihen, että korkea korko = paha kenkä, matala korko = hyvä kenkä. Korkeita korkoja voi tosiaan käyttää huoletta (jos ei sairaudet estä), kunhan ei pidä niitä pitkiä aikoja kerrallaan ja vaihtaa välillä matalampiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän harvoin ostavani mukavuusperusteella, vaelluskengät ja juoksulenkkarit ovat sellaiset. Kyllä muissa ratkaisevat ne ulkonäkötekijätkin.

   Ja ihan totta, ei korkea korko ole aina pahasta, niin kauan minusta kun jalat vaan kestävät voi pitää eri korkuisia korkoja ja nauttia niistä. Kunhan kuuntelee niitä jalkojaan, jos särkee, niin voisin suositella matalampaa vaihteen vuoksi :)

   Poista
 7. Oi miten kivat nuo kukikkaat <3
  Platopohjakin hyvä ja tukeva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, ne on kannettu erikoistilauksen Tanskasta ystävättäreni miehen toimesta syntymäpäiväjuhliini :)

   Poista
 8. Mun on korkkarityttönä myös pitänyt ihan opetella käyttämään matalia kenkiä, juurikin sen takia, että pelkäsin jatkuvan korkojen käytön vielä kostautuvan tulevaisuudessa. Nykyään käytän kesäisin paljon balleriinoja, mutta talvikengät tuottavat enemmän päänvaivaa. Kivannäköisiä, korottomia talvikenkiä on niin vaikea löytää! Enpä kyllä tunnu löytävän kivoja, tarpeeksi korkeita talvikenkiäkään, joten talvella vähän kompromissina olen käyttänyt matalakorkoisia kenkiä, vaikken oikeastaan näille välimuodoille juurikaan syty. Korkoa pitää olla kunnolla tai sitten ei ollenkaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan fiksua minusta opetella, niin minäkin tein. Luettuani ensin ties mitä kauhujuttuja ;) Samaa mieltä olen, joko korkoa on tai sitten sitä ei ole. Olen minäkin vähän huono matalamman koron kanssa. Talvella taas en välitä, palelen herkästi ja silloin ostan kyllä lämpimyys edellä kengät :)

   Poista
 9. Kiva postaus ! Mulla on mukana usein ballerinat, joten jos kävelyä tuleekin enemmän voin vaihtaa kengät. Koko päivää en voi koroilla kävellä, se todettiin taas eilen, hih !
  Nyt olen kyllä paljon pitänyt lenkkareita ja tennareita, kivaa vaihtelua koroille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Matalien mukana kantamisessa on kyllä puolensa, harva pystyy stiletoilla koko päivää kävelemään, vaikka sitten niillä ihanilla punapohjaisilla :) Tennarit ovat kyllä kivaa vaihtelua.

   Poista
 10. Asiaa kirjoitit! Olen käyttänyt korkkareita teini-iästä lähtien tosin aikoinaan vain silloin tällöin matalien kenkien ohella. Jalkateräni on kapea ja mulle on aina sopinut jalkaan kenkä kuin kenkä ja olen voinut pitää korkokenkiä koko päivän ilman minkäänlaisia kipuja. Vasta pari vuotta sitten alkoi pienoinen oireilu, ja olen opetellyt käyttämään yhä useammin myös matalampia kenkiä. Edelleen korkkarit on mun juttu, mutta nykyisin ulkonäön lisäksi kengän valintaan vaikuttaa myös mukavuus; lestin täytyy olla todella hyvä. Olen myös huomannut, että aivan korottomat kengät (esim. ballerinat) eivät vain tunnu hyvältä, enkä voisi kuvitellakaan seisovani niillä koko päivän. Mulle ihanteellinen korko on n. 2-4 cm ja sen mukaan olen yrittänyt yhä useammin etsiä arkikenkiä. Voi olla, että jalat ovat tottuneet korkoihin vuosien varrella ja olen ehkä "pilannut" jalkani, mutta näillä eväillä mennään. Ihania kenkiä noissa kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se lesti vaikuttaa eniten, matalatkin kengät voivat olla jalassa ihan kamalat jos lesti ei istu ollenkaan jalkaan. Tuskin jalat pilalla ovat, matalat korot monesti sopivat paremmin kokonaan matalia paremmin. Minä vaan olen vähän joko tai, korkoa joko on tai ei ole. Välimuotoa ei ole :D

   Poista
 11. Hyvä postaus ja tosi mielenkiintoisia kommentteja. Kovin korkeita korkoja en pidä koskaan, korkeimmat taitavat olla 8cm, korkeammissa en osaa oikein kävellä ja irtonainen kantaluun pala ei tykkää muutenkaan. Matalampia korkokenkiä pidän aika usein, ne sopivat minun jaloilleni ja selälläni. Ihan matalissa kengissä (vaikka olisi kuinka hyvä ja joustava pohja ja lesti) tulee selkä kipeäksi jos joutuu pitkän päivän seisomaan tai olemaan jaloillaan. Parhaat yleiskengät töihin ja seisoskeluun ovat maltilliset korot. Taitaa olla niin että jokaisen pitää opetella ne itselleen parhaat korot ja kengät niin ei tule ylimääräisiä kipuja ja ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Ajattelin että aihe näin kevään (ja korkojen) kynnyksellä voisi useampaa kiinnostaa. Totta puhut, jokaiselle löytynee omat sopivat kenkänsä, osalle se on se korkeampi korko kuin toisille. Liputan itse vahvasti kenkien puolesta, joissa jalkoja ei satu ja joissa on hyvä lesti

   Poista
 12. Olipas kiva postaus! Minä olen aina halunnut olla semmoinen korkokenkätyttö, mutta todellisuudessa taidan kuitenkin olla ihan matalilla kengillä tallustaja. Nuorempana käytin korkeita (10 cm) korkoja aamusta iltaan, ja se näkyykin nykyään aika mojovina vaivasenluina. Toki tanssahtelemaan lähtiessä laitan korkoa jalkaan vieläkin, mutta näitä bileiltoja on nykyään aika harvakseltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se monesti menee, minullakin, että nuorena se oli korkeammat korot aina, nykyisin osaa jo arvostaa paljon matalampiakin vaihtoehtoja :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!