8.5.2014

Huijarin muistiinpanot.

Kuva @ Tapio Vanhatalo

Pidän teatteria suurimpana taiteenmuotona.
- Oscar Wilde -


Minulle, kuten Irlantilaiselle Dorian Greyn kirjoittajalle teatteri on taidemuodoista suurin, itselleni ennen kaikkea rakkain. Vielä kerran tämän kevään aikana pääsin tästä taiteen muodosta nauttimaan blogin yhteistyökumppanin Helsingin kaupunginteatterin näytelmää Huijarin muistiinpanot seuraamalla. Huijarin muistiinpanojen sanotaan olevan satiiri joka tuo lavalle herkullisten hahmojen kavalkadin. Useampi teistä lukijoista varmastikin tietää, että rakastan suunnattomasti erilaisia henkilöhahmonäytelmiä, joten:

Näytelmä on sanalla sanoen nerokas! Yksinkertaisesti nerokas. Kari Heiskasen ohjauksessa yli 150 vuotias näytelmä taipuu nykypäivään iättömyytensä ansiosta; aina on ollut olemassa rikkaita, köyhiä ja pyrkyreitä. Aina on ollut huijareita ja niitä, jotka luulevat tietävänsä kaikesta kaiken, myös sen koska heitä itseään huijataan.

Näyttelijöistä totean löytäneeni uuden suosikkini. Pekka Strang ihastutti jo Carnagessa, Järjessä ja Tunteissa mies esitti vallan herkullisessa roolin ja nyt Glumovina miestä oli puhdas ilo katsella. Muista omaksi suosikikseni nousivat Tiia Lousteen ja Riitta Havukaisen tulkinnat. On tosin sanottava, että Heiskasen ohjauksessa jokaisella on yhtä suuri rooli ja joka ikinen näyttelijä tuo esille juuri sen oman hahmonsa karikatyyrisyyden jonka jo näytelmäkirjailija Aleksandr Nikolajevits hahmoon loi.

Huijarin muistiinpanot on satiiri. Se on mainio esitys heille, jotka kaipaavat älyn kautta toteutettua kantaa ottavaa komediaa ja viiltävää tarkkanäköisyyttä. Suosittelen lämpimästi, mahdollisesti koko kevään paras teatteri.

Aurinkoa torstaihin ihanat!

Helsingin kaupunginteatteri on blogin yhteistyökumppani.

Pekka Strang
Kuva @ Tapio Vanhatalo

I regard theatre as the greatest of all art forms. 
- Oscar Wilde - 

Yesterday evening I had a pleasure of seeing ne of the latest comedy plays of Helsinki City Theatre. A great way to relax and leave away from everyday life. For me, as to Mr Wilde, theatre is the greatest art form. If you come to Helsinki and want to see a play, let's say a musical like Tarzan, you can also get text in english for that, So it makes following more easy. Unfortunately this opportunity is not yet to every play but for some. And I think that is great!

Do you like theatre?
Great Thursday and hope you are all well!

Kuva @ Tapio Vanhatalo

12 kommenttia:

 1. Mä rakastan teatteria ja harmittaa ettei ole tullut juurikaan käytyä teatterissa pitkään aikaan. Oulussa kävin aikoinaan usein teatteria katsomassa ja viime kesänä käytiin katsomassa Jyväskylässä Teatteri Eurooppa neljän tehdamusikaali Isältä pojalle.

  Mua ärsytti joskus, kun eräs kaveri aikoinaan kysy, että miten sä voit käydä teatterissa. Niin no eiköhän ihmiset tykkää eri asioista eikä tulisi mieleenkään kysyä keneltäkään, että "miten sä voit tehdä sitä ja tätä". Sama monesti musiikin kanssa, että joku kysyy toiselta, että miten voit kuunnella noin "paskaa musiikkia". Eiköhän jokainen saa kuunnella sitä mitä haluaa. Ja asian voi sanoa nätimminkin, esimerkiksi ettei itse tykkää ko. musiikista/artistista.

  Toinen mikä joskus pisti vihaksi oli, kun luokkakaveri alkoi arvostella sitä, että taiteeseen ja teatteriin laitetaan rahaa ja nekin rahat pitäisi laittaa sosiaali- ja terveysalalle. Ja taide ja teatteri on muka turhaa. Vaikka ne olisikin turhaa jonkun mielestä, ei se välttämättä ole muista turhaa. Mutta eihän kaikki sitä ymmärrä. Toki sosiaali- ja terveysalalle on tärkeääkin laittaa rahaa, mutta mun mielestä myös teatteri ja muu taide on tärkeää. Noi kumpikin asia sattuu itselle olemaan tärkeitä, siis sekä sosiaali- ja terveysala että taideala. Tuntuu aina, että joku asia on muka turhaa jos ei itse satu sitä harrastamaan tai ei saa harrastaa. Muttei ymmärretä omaa napaansa pidemmälle ja sitä, että kulttuuri jossain määrin edistää myös ihmisen terveyttä, ainakin henkisesti. Ja miksei noita kahta asiaa voisi jollain tavalla myös yhdistää. Ainakin kun itse opiskelin sosiaali- ja terveysalaa, oli meillä valinnaisena erilaisia luovan alan kurssejakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta jokainen ehdottomasti saa harrastaa mitä haluaa, en minäkään välttämättä jääkiekkoa ymmärrä ;) Mutta tuo on kyllä kurjaa, että ihmetellään menoja. Ja ihan totta, asiat voi muotoilla niin monella tavalla.

   Minä ainakin puolustan tuota, että kulttuuri on osa terveyttä. Ihminen jolla on virikkeitä käsittääkseni voi paremmin. Ja tuo rahan jakaminen, aika moneen paikkaan sen voisi laittaa. Onko sitten tärkeämpää sosiaali- ja terveysala vai maan puolustamiseen laitetut rahat? Tämän takia minä en ole poliitikko, en osaisi päättää :)

   Poista
 2. Siis teatteri on niin ihana keksintö, etenkin kesäteatterit. Asuisinpa lähempänä, niin menisin varmasti katsomaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö, ihan parasta! Minä en ole kesäteatterissa aikoihin käynyt, pitäisi saada aikaan mentyä :)

   Poista
 3. Otetaanpä listalle, 39 askelta käytiin leikkausten välissä katsomassa, siinä näytteli entinen oppilaani Jane. Heinolan kesäteatteria kaavailin ja sit tietty Suomussalmen Retikan, jonka käsikirjoituksessa minula ja äitilläni olivat sormet pelissä :). Teatteri on ihanaa! Suosittelen sulle vielä Heiskasen veljen Veikko Huovis -monologeja, jotka ovat suurenmoisen hersyviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koetamme järjestää kovin monta juttua kesälle, saa nähdä ehtiikö näitä kaikkia kiertämään, mutta yritys on ainakin kova :)

   Poista
 4. Minä tykkäisin käydä enemmänkin teatterissa, mutta miestä en saa sinne väkisin raahattua, eikä kukaan kaverikaan niille oikein lämpene. Tehdäänkö joskus teatteritreffit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käyn Äidin kanssa, mies tulee ajoittain mukaan. Mutta tottakai, mennään ihmeessä teatteriin! :) Minä voisin käydä teatterissa jatkuvasti!

   Poista
 5. Pieni kulttuuriannos aina välillä piristää kummasti :-)

  VastaaPoista
 6. Sounds like it was a wonderful evening. I love theatre too and would have loved to see the show.

  Krissie x - http://pearlsofstyle.blogspot.com.au

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It really was, best one this spring :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!