3.8.2014

Me and shopping.


Alennusmyynti shoppaus: Puolet rahamäärästä, tuplaten hauskaa.

Mistä ihmeestä saat vaatteesi tuohon hintaan? Kuului minulle esitetty kysymys. No, aloitetaan siitä faktasta, että palkkani ei ole mikään järkyttävän suuri. Se on riittävä, että tulisin toimeen sillä yksinkin, koska meitä on taloudessa kaksi niin rahaa itseeni jää tietenkin enemmän kuin tilanteessa jossa minä maksaisin yksin kaiken. Palkkapäivänä teen seuraavaa: Laitan yhdessä sovitun summan ruokakauppatilillemme, josta maksetaan myös juoksevat laskut kuten asumiskulut, tankataan auto ja maksetaan tietenkin ne ruuatkin. Sitten laitan osan säästöön. Sen jälkeen katson kalenteriani, jos seuraavan kuukauden aikana on jotain joka vaatii rahaa (vaikka mökkiretki kavereiden kesken), niin tiedän pitää sitä varalla. Samalla tarkistan kosmetiikkavarastoni. Onko kaikkea ja onko mahdollisesti tiedossa Lumenen -50% ystävämyynnit. Koetan tukea kotimaista kosmetiikassani (kaikki hiustuotteeni mm. ovat Cutrinin tuotteita). Laatu on hyvä ja minulle sopivaa, mutta ennen kaikkea se on Suomalainen ja suuremman osan meistä tulisi mielestäni tukea Suomalaista. No aina se ei onnistu, olen allerginen monelle heidän meikilleen, joten ne tilaan meikit netistä eri yritykseltä. Suomen verot ovat karmaisevat, saan paremmallakin hinnalla. Maksan siis kotimaisesta täyden hinnan, muista mielelläni en. Vähän kieroutunut logiikka ehkä, mutta sitä noudatan.

Sale shoppin: half the money, double the fun.

Where an earth do you get all your clothes on that price? I was asked. Well, let's start with the fact that I don' t have a huge sallary. It is good enough to support my self, even if I were on that unfortunate situatuoion that I would live alone. Living with my husband means offcource that I have little more to spend on me (and our travelling). On pay day, after putting a side money for food, gas and bills I put some on savingsaccount. Then I look at my calender.  What is there to come. Any events I need to save some money and then I see if I need some cosmetics and so on. I get cosmetics first when needed, or if there is -50% sale on Lumene (they do that every now and then) I get some stored. I get most of my cosmetics on-line, taxes in Finland are huge. And if it's not finnish brand, why paying so much? Finnish brands I can pay full prize, that is ok.


Sama pätee vaatteisiin. Maksan harvoin mistään täyttä hintaa. No takeista ja talvikengistä, Suomalaisina tiedätte miksi näin ja millaiset talvet meillä osaavat olla. Tottakai ostan osan vaatteista täydellä hinnalla, mutta aloitan aina ale-osastoista. Tämä on helpompaa koska teen suurimman osan ostoksistani netissä. Minulle se on parempi kuin oikeassa kaupassa käynti. Kun shoppaan netissä, harkitsen pidempään ja enemmän tarvitsenko jotain tuotetta. Kaikille tämä ei toimi, osa klikkaa tuotteet herkemmin ostoskoriin, itse nukun yön yli ja mietin uudelleen onko jollekin todella tarve vai ei.

Tiedän myös mistä tehdä ostokseni (ystäväni tietävät myös ja olen saanut ilokseni huomata, että monesti minut pyydetään mukaan ostoksille). Otetaan esimerkkinä farkut: tiedän kolme paikkaa joista saan itselleni istuvia farkkuja ja etsin omani vain niistä. En edes katso muualta. Noissa paikoissa välttämättä muut vaatteet eivät ole makuuni tai istu minulle, joten en katso sieltä muuta. Etenkin netissä tämä ostostyyli on todella helppo ja vie kaikkein vähiten aikaa.

But same goes on clothing, I rarely get anything on full prize. Well coats and winter shoes, anyone living in Finland knows how tough our winters can be. I do get some clothes on full prize, who does not? But I always start on sale section. This is more easy since I do mot of my shoppings on line. For me that's far more better than doing them on store. When I shop online I usually sleep over night before I get anything, on stores I get them straight away. So for me it's more easy this way, for you it might be other way around.

I also know where to shop. Let's take jeans as example. I know three places where I can get ones that fit for me and that's it. I don't go anywhere else. From those places, mostly dresses look awfull on me, so I don't get them there. I go to another place. This would mean so much to do on stores, but I do it online, takes much less time and usually gives me more on where to choose than just stores.


Tämä on vienyt aikaa oppia, mutta se on ollut myös hauskaa. Rakastan nettikaupojen selaamista ja se on minusta hauskaa. Minusta on kiva kierrella kaupoissa virtuaalisesti, jos se on sinusta kamalaa, älä tee sitä. Menee aikaa oppia ja siihen tarvitaan hitusen tietouttakin. Aloittaessani en tiennyt verkkoshoppauksesta mitään, mutta aika opettaa. Koska kuitenkin tasaisesti uutisissa saa lukea, että älä luota nettiin, niin aloitin kahden tyyppisistä kaupoista: Merkeistä joilla tiesin faktana olevan myös oikeita liikkeitä useampia (kuten Mark's and Spencer tai H&M) tai kaupoista joissa ystäväni olivat tehneet jo ostoksia (kuten Asos). Siis tunnetuista merkeistä. En vieläkään tee muunlaisissa paikoissa verkossa ostoksia. Jos maksuvaihtoehdoissa ei ole sitä "Verified by Visa" tai "Visa electron" logoa tai kotimaisissa mahdollisuutta maksaa verkkopankkitunnuksilla niin ostokset jäävät tekemättä. Tiesittehän että on-line varmentavat kortit (Visa electronit) käyvät monissa paikoissa Visana ja että etenkin brittiläisissä verkkokaupoissa niiden maksut menevät NETS:in kautta joka tarkoittaa, että varmennat vielä kortin numeron laiton jälkeen ostoksesi verkkopankkitunnuksilla. Antaa ainakin minulle turvallisuuden tunteen. Toivottavasti ei kovin harhaanjohtavasti.

Ja sitten päästään siihen, joka on minusta tärkeintä: Katselen ympärilleni eri verkkokaupoissa useamman kerran viikossa ja tiedän mitä haluan. Tämä ei tarkoita, että ostaisin viikottain mitään, se tarkoittaa valikoiman kartoittamista. Ja minä pidän siitä. Jos löydän jotain haluamaani niin laitan sen selaimessa omaan välilehteensä, palaan asiaan seuraavalla kerralla tai myöhemmin. Hyvin harvoin näen jotain jota on pakko saada heti (tämä trenssi oli sellainen, en ole katunut). Jos tuote katoaa parin, kolmen tai useamman harkintapäiväni aikana se tuskin oli sen arvoinen.

Kokeilen myös jotain uutta monesti edullisemmalla tuotteella. Punaisen jakun hankin ensin H&M:stä 25€:lla ja pidin sen puhki. Vasta sen jälkeen uskalsin ostaa nykyisen punaiseni korkeammalla hinnalla ja todella hyvällä laadulla (ja -40% alesta). Samaan ajattelumalliin minusta on hyvä idea ostaa lokakuussa valkoiset pellavahousut koska pidän niitä joka kesä. Jos saan ne lokakuussa -70% ja maksan 10€ niin miksi ei? Tiedän omat klassikkoni ja jos ne ovat hyvässä alessa ja niille on tarve, vaikka vuoden päähän, niin ostan ne kyllä.

It has taken some time to learn where to get what. But it's been fun, I love exploring around. Now that is something that I think is important. I think it's fun to shop online, if you think it's awfull don't do it. It takes time to learn, but also it takes some knowledge. I had non when I started, but after reading several frods on news I wanted to start out safe: on stores that actually exist or where my friends have shopped. You can learn so fast what are places where to get anything, designs of the page look so much better and so on. And most of all, having information on what to pay and how they deliver is easily found. Well, I still shope stores in Europe or States, I'm terrified of going longer than that.

And then we come to, what I think is, most important thing: Looking around many times a week and knowing what I want. It does not mean buing, it means seeing what is there.  And is it something I like. Then putting it to a tab on my computer. Then I think if I need one. I wear quite classic clothes so putting everything together on my wardrobe is quite easy. I need to thing if it fits there or not. I also need to think if I use it or not. On many things, like red blazer, I first got one from H&M for I think 25€. I used it so much and when it gave up I was confined enough to get one on better quality and higher prize (and on sale for -40%). I also think that it's a good idea to get white linen trousers on October, I use them every summer, why not get them when they are on -70% sale and paying 10€ for them? See my point: Know those classics you wear all the time and get them when you can on sale.


Ainoat joissa en ajattele noin perinpohjaisesti ovat Longchampin laukkuni ja huivini. Molemmissa minulla on hintaraja, mutta sen rajan sisällä en pahemmin ajattele.  Jokaisella meillä on heikkoutemme, minulla nämä. Mutta otetaan vaikka tämä Berliinistä ostettu laukku, se maksoin noin 400€ joka on huima summa, mutta sen CPU (=cost per use = summa joka käyttökerta) putoaa koko ajan. Kalliilla laukulla käyttökertoja pitää olla vähintään satoja, ennemmin tuhansia. 12€ puseorlla (kuten tämä) ei niin monta. Paitsi juuri tämän puseron kohdalla niitä on satoja nyt jo joka tarkoittaa, että se on ollut todellinen löytö.

Käyn myös vaatteeni läpi kaksi kertaa vuodessa. Varaan kirpparipöydän ja myyn pois kaiken, mitä en ole vuoden sisällä pitänyt. Tämä poislukien juhlavaatteeni. Nilkkamittaista sinistä mekkoani pidän yleensä ystävieni häissä joita surukseni ei ole joka vuosi tarjolla, mutta se ei tarkoita, että myisin sen pois. Laitan tarkoituksella hinnat alhaisiksi, haluan tavarasta eroon, ei sillä hommalla rikastuta. Vaan se saattaa olla hyvä alku uuden laukun säästölle, tai vaikka juuri se extraraha jolla saatkin seuraavasta alesta itsellesi todella hyvälaatuista kosmetiikkaa edullisella hinnalla. Uskon lauseeseen "mitä et näe, se unohtuu", jos vaatteet eivät ole näkyvillä en muista niiden olemassaoloa ja unohdan ne.

Only thinkgs that I don't think that much are my Longchamp bags and my scarfs. On both I have prize limit, but inside those limits, I addmit, I don't think that much. But do I need to think? Well no I'd like to say, since they are my weakness. But note: I like to get them on sale or wintage as well. But like getting a new bag in Berlin since old similar one (for cheaper brand) broke down... I did not think of the prize since it was under my limit for a bag that size. And I have been using it a lot, so I also think of CPU (cost per use). For 400€ bag it means I have to love it for many years and use it a lot, for 12€ blouse not that muc (but if that blouse lats with be for three years like this one it's a great  and unexpected win).

I also go through my wardrobe atleast twice a year. And book a fleemarket and sell things away. I sell things I have not been wearing for a year (exept party dresses, I don't sadly use my long gown every year, but when I do I love to wear it, mostly on friends weddings). I put on a cheap labels, main thing is to get space to wardrobe. I'm a firm believer on "you can't see it, you don't wear it". So I like to see what I have in there. That means selling thigs away. I don't get much money out from it, but enoygh to get my self a good start on saving a new bag on extra to get me some good quality shamppoos for next 6 months since they are on sale on that one day.


Ja vielä viimeiseksi: Älä aliarvoi marketteja. Postauksen kuvituksena ovat uusin kenkähankitani. Sellon Prisman remonttialesta, hintaa näille jäi 6€. Eivät ne ole minkään merkkiset, mutta halusin tuollaiset kesäisemmät tossut Irlannin reissullemme ja toivottavasti vielä syksyn yli ensivuodellekin. Siksi ne ovat värissä, johon joka kevät ihastun uudeleen eivätkä keltaiset jota ihastelin niitäkin kauan.

Eli: Hanki vaatteita jotka istuvat, hinnalla joka sopii sinulle. Kaiken ei tarvitse olla kalleinta mahdollista, juju on yhdistämisessä. Juju on siinä, että tietää mitä ostaa mistäkin ja siinä, että hankkii juuri niitä klassikoita joita itse käyttää. Älä usko klassikkolistoja, en käytä mustia suoria housuja ikinä vaikka ne sillä listalla ovatkin. Mieti siis omat klassikkosi. Ja ennen kaikkea, jos löydät netistä design-tuotteen murto-osalla sen oikeasta hinnasta, se ei ole aito väittivät nettisivut mitä tahansa. Älä osta sitä. Salli itsellesi muutama heikkous ja niissä heikkouksissa ajattele ennemmin CPU:ta kuin kertahintaa.

Miten ja missä sinä shoppaat? Olenkohan ainut joka ajattelee tätä asiaa näin perusteellisesti?

Hyvää sunnuntaita kaikille!

And one last thing: Don't over looks markets like Tesco in UK or Walmart on States. You can make great findigns there. Like shoes in this post. They cost me 6€ on sale at our local market. Yes they were on sale, no they are not brand but I wanted to have nice and bright colour shoes for end of summer and to our trip to Ireland. Maybe, if they last, to save them after autumn to next year as well. So I got colour I've been loving for many summer already.

So: get clothes that fit, on the price that fits you. Not everything needs to be on highest price range, trick is how to put everything together. It's to know what to shop and where, giving some time and tought for it and knowing what are your classic items you use over and over again. Don't trust someone to tell you those, think for you self. And if you see something that is said to be original designer thing and it costs like fraction of the price, don't get it. It's not real. And allow your self some weakness like scarfs and bags are for me. You get your money bag in CPU on those.

How do you shop? I can't be the only one thinking this so much, or am I?

Great Sunday all!

Kauneutta kesän ajalta // Beauty from this summer

Seuraa blogiani // Follow my blog on:

14 kommenttia:

 1. Ihanan perusteellisesti olet jaksanut pohdiskella. Allekirjoitan monta asiaa, paitsi olen maailman huonoin myymään kirpparilla pois. Kun on tilaa niin ajattelen, "kyllä mä tota varmasti pidän vielä ja sama päätös seuraavana vuonna, eikä käyttökertoja ole vuoden aikana tullut"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kirpparilla pois myynti piti minunkin oikein erikseen opetella, ei ollut mitenkään helpommasta päästä. Vaan kun alkuun pääsee, niin siihen oppii aika nopeasti. Sieltä tekee myös todella hyviä löytäjä, viimeksi löysin GANTin valkoisen neuletakin hintaan 3€ :)

   Poista
 2. IHana postaus, kiitos siitä ja arvostan tätä todella paljon. Olen samaa mieltä kaikesta tässä kanssasi. Ja etenkin noiden tosi kivan näköisten kenkien kohdalla, miksi kaiken pitäisikään olla jonkun hienon merkkiset ja maksaa törkeän paljon vain että saisi sanoa että nämä oli tämän ja tämän merkkiset.Joissain blogeissa ei koskaan näe edes "halppis" vaatteita tyyliin marketista tai henkkikseltä vaan kaikki on toinen toistaan kalliimpia merkkiluomuksia, sellaisia blogeja en jaksa lukea kovin pitkään. Mutta jokaisella tyylinsä ja se on fine. Sinun blogisi on vain niin ihana, tätä on ihana seurata joka ikinen päivä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta tuokin, ei minulla ainakaan ole varaa tai edes halua maksaa kaikista hankinnoistani hunajaa. Laadukkaampaa saa edullisemminkin, käyttötarkoitusta on myös hyvä ajatella, jos sitä pitää vain pari kertaa miksi sen pitäisi olla kallis (hääpukua lukuun ottamatta, sen pitäisi olla unelmien täyttymys). Mutta ihana, että olet viihtynyt täällä <3

   Poista
 3. Olipa hyvä postaus - kiitos. Itse en osaa netin kautta ostaa vaatteita - minun pitää päästä hiplaamaan vaatetta ja saada näppituntuma kankaasta ennen kuin ostan;) Ja nykyisin ostan yhä harvemmin - olen yrittänyt opetella vastuullisemmaksi kuluttajaksi, mutta kyllä tässä niin alkumetreillä ollaan!
  Hauskat tennarit - ja hyvä löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen, moni sanoo samaa: Pitää päästä hypistelemään. Itse en niin sitä kaipaa, kaupassa päätös on tehtävä niin nopeasti, netissä saa ajatella. Pelkään siis aina kaupassa kokoni loppuvan kesken, siksi koen että päätös on tehtävä nopeasti.

   Vastuullista kuluttamista on hankala opetella, vaan hiljalleen se tästä toivottavasti ainakin :)

   Poista
 4. Hyvä postaus! Olen siirtynyt yhä enemmän ostamaan netistä, välillä on toki kiva käydä kaupoissakin fiilistelemässä. T. Nonna

  VastaaPoista
 5. Toki. Tykkään minäkin edelleen tavallisista kaupoista,mutta verkko on itselleni ainakin nopeampi

  VastaaPoista
 6. Ihanat tennarit. Kiva väri ;)

  VastaaPoista
 7. Olipa kattava postaus! Hei vielä lisäys toiselta paljon netissä shoppaavalta tuohon maksamiseen, eli jos on mahdollista maksaa Paypalilla, se vaihtoehto kannattaa käyttään AINA. Paypal on turvallisin tapa maksaa, koska saat aina omasi takaisin, jos myyjä ei olekaan sieltä rehellisimmästä päästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihan totta tuokin. Paypal on turvallinen vaan joskus hankalaksi koettu malli. Suosittelen minäkin jos sellainen on :)

   Poista
 8. Tosi hyvä kirjoitus!
  Harvemmin ostan netistä oikeastaan Stockmannin verkkokaupasta olen tilannut, tosin jotain on pitänyt palauttaa. Pari Mulberryn ostosta on ollut, siinä ei ongelmia ollut.
  Tykkään kokeilla tuotetta ennenkuin teen päätöksen. No viime aikoina ostokset ovat olleet minimissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena. Minimi on hyvä tavoite, kokeilu ja sovittaminen kovin monelle. Onneksi meitä on moneen ja netissäkin jotkut saavat (tai ainakin koettaavat) hillitä kukkaronnyörejä ;)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!