Easy ones to offer at party.


Missä on ystäviä, siellä on juhlat.

En ole aikoihin laittanut tänne mitään reseptiin viittaavaakaan, enkä aio laittaa nytkään. Sen sijaan ajattelin kertoa, miten juhlistin tasan kaksi viikkoa sitten olleita nimipäiväjuhliani. Päivän myöhässä juhlitut kutsut olivat itselleni syntymäpäiväjuhlien korvike, ne kun olivat ison tapahtuman kanssa päällekkäin jolloin juhliminen ei oikein onnistunut. Rakastan juhlia ja niiden järjestäminenkin on ihan kivaa, mutta totuuden nimissä on sanottava, että en ole mikään kovin ehtoisaemäntä, monta iltaa keittiössä valmistaen kaiken alusta loppuu ei kuulosta minusta kivalta. Niinpä päätin toteuttaa tarjoilut itselleni mahdollisimman helpolla tavalla.

Aloitetaan makeasta. Leivontaa rakastava ystäväni lupasi leipoa juustokakun lahjaksi, kuvaan ihanuus ei valitettavasti päässyt, mutta voin vakuuttaa, että irish-coffee juustokakku oli todella mieleeni ja katosi nopeasti parempiin suihin pöydästä. Ystäväni oli tehnyt kakun myös gluteenittomana ja hylana, jotta kaikki vieraat saivat sitä syödä. Itse pidän kaurakekseistä, joten tarjolla oli niitäkin, ostettuna Ikean ruokapuolelta. Samoin sekoitus erilaisia kääreissä olevia karkkeja. Ei mikään hirvittävä määrä valinnan varaa, mutta kyllä nämä monelle upposivat.


Koska juhlat alkoivat jo iltapäivällä, ensimmäiset tulivat kahdelta ja viimeiset lähtivät puoli yhdeksältä halusin panostaa ennen kaikkea suolaiseen tarjontaan. Riisipiirakat ovat valmiina ostettuja ja Kotinörtti teki munavoin, hylana senkin. Mitä kuvissa ei näy on gluteeniton leipä, jotka varasin keliaakikoille, osan munavoista otin tietenkin myös eri kulhoon heitä varten. Juustoilla taas oli jokaisella omat veitsensä, joilla erikseen toivoin leikattavan vain juustoa, eikä kukaan niillä voita levittänytkään. Viinirypäleet olivat myös erikseen, henkisesti homejuustolle allergisia kun löytyi heitäkin useampi, samalla lautasella voisi vaikka maku tarttua.

Salaatin kanssa "tein eniten töitä" eli pilkoin kurkun ja salaatin samaan kulhoon, sekoitin peston tomaatteihin ja kuutioin edamia. Lihapullat ovat valmiita einesmalleja, eivät ihan niitä edullisempia, mutta hyvä valinta minusta ja ne kelpasivat vieraillekin hyvin. Tarjosin salaatin ainesosat eri kulhoista, jotta jokainen sai rakennettua omansa kokonaisuutensa joka sopii hänen ruokavalioonsa.


Nimittäin ruokavalioita ja allergioita on yksi jos toinenkin ystävieni parissa tarjolla. Mutta pienellä mietinnällä sain mielestäni ihan hyvät ja mielestäni kohtalaisen terveellisetkin tarjottavat niin keliaakikolle, kasvissyöjille kuin laktoosi-intolerantikollekin. Huomioon oli otettu myös pähkinäallergia, kala- ja äyriäisallergia, kapsaisiinille ja paprikalle allergiset sekä tattarille allerginen. Olen monesti kuullut, että allergikoille on niin vaikea tarjota ruokaa ja tämän postauksen tarkoituksena olisi osoittaa, että ei se oikeastaan ole. Juttu allergikkojen kanssa kun on se, että  harvempi valittaa jos ei saa tasan yhtä montaa laatua kuin se, joka voi syödä kaikkea. Tällä kertaa jätin kalan pois, jos olisin sen tarjonnut olisivat lihapullat jääneet pois, en usko, että kala-allergikot olisivat valittaneet, tarjolla salaattiin oli juustoa. Keliaakikot tuskin pahastuivat, vaikka eivät voineet lihapullia syödä tai eivät saaneet kaurakeksejä ja täten "kärsivät" eniten. Kasvissyöjät tuskin edes haaveilivat lihapullista.

Minusta on turha sanoa, että allergikoille ei saisi ruokaa tarjottua. Tärkeintä on huomioida, että kaikki tarjotaan "puhtaista" välineistä. Oikeasti se kala-allerginen tukehtuu jos samalla veitsellä on leikattu lihaa pesemättä sitä ja leikkuulautaa kunnolla välissä. Keliaakikko on todella kipeä ripauksestakin vehnää. Mutta kertaakaan en ole kuullut valitusta siitä, että miksi minun ruokani on erikseen? Tai siitä, että yhtä tai kahta pöydän tarjottavista ei voi syödä kun saa tarpeen vaatiessa vatsansa täyteen vieläpä kohtalaisen monipuolisesti. Jos itseäni on yhtään epäilyttänyt, niin olen kyllä ottanut reippaasti puhelimen kouraan ja soittanut kysyäkseni lisää infoa. Aina olen ystävällistä opastusta myös saanut. Eikä tämä huomiointi edes ole kallista, nämä tarjoilut maksoivat rahtusen alle 100€ joka on minusta varsin sopuisa hinta kun kyseessä on 30 hengen juhlien tarjottavat.

Onko teillä kokemusta allergikoista? Oletko itse sellainen? Tuottavatko tarjottavat sinulle päänvaivaa? Jätätkö jonkun kutsumatta allergiansa takia? Entä mitä allergikkona sanoisit tällaisista tarjottavista?

Leppoisaa sunnuntaita!


This one only in finnish, around food allergies and how to offer food so that people with alergies can also enjoy.

Seuraa blogiani // Follow my blog on:

Kommentit

  1. Oi kun tuli nälkä näitä katsellessa, juustot ja karjalanpiirakat ovat aina suurta herkkua. Isälle olen tehnyt Irish-Coffee kakkua ja se on NIIN hyvää. <3

    Oi nyt kyllä tuli himo kaikkea muuta, kuin aamupuuroon.

    Suloista sunnuntaita. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan varmasti mieli karkaa muuallekin kuin puuroon. Niin minullakin :)

      Upeaa illan jatkoa <3

      Poista
  2. Herkulliset nimpparit on vietetty, huomaan minä. Irishcoffee-juustokakku kuulostaa niin ihanalta. Olen juustokakkujen suuri ystävä. Juustot ja viinirypäleet vielä päälle. Hienot tarjoilut!
    Mukavaa sunnuntaita! Lieneekö teillä siellä sumuista? Turussa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulia. Juustokakut ovat ihan parhautta, etenkin kun minulle ainakaan eivät ne kermakakut oikein maistu vaikka mitä tekisi. Täällä on ollut semmoista harmaan sateista, sumuakin, mutta ennen kaikkea oikea marraskuun harmaus :)

      Poista
  3. Ihanat herkut ♥ Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  4. Herkulliset tarjoilut ja hienosti on allergikot huomioitu! Ja kun itse en ole mikään gourmetlady, ovat minun kekkerini usein hyvin paljon samanlaisia - tosin minulla on isompia juhlia varten luottopitopalvelu, jota käytän - on turha stressata sellaisesta, minkä valmiinakin saa. Ja tottahan yleensä jotain itsekin teen, mutta kyllä suurin osa on muiden äitien laittamaa;)
    Kivaa sunnuntai-iltapäivää teille sinne<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito Lady! Juu en minä mikään kokkaaja ole. Tämän isompia juhlia en järjestäisi ja jos pakko olisi moiset pitää niin saisivat ammattilaiset hoitaa sen ruuan laiton. En minä :)

      Hyvää sunnuntai-illan jatkoa! <3

      Poista
  5. Ihania herkkuja! Rakastan juustokakkuja ja Irishcoffee-kakku kuulostaa taivaalliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Belladonna. Pitää kysyä, josko olisi reseptiä tarjota kakusta teille :)

      Poista
  6. Namskis mitä herkkuja! Onneksi mulla on ihan just lounastauko, että saan murkinaa murisevaan mahaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos muru <3 Kyllä sitä aina aika ajoin yrittää parhaansa tarjoilun kanssa ;)

      Poista
  7. Löytyipäs täältä herkullisia kuvia ja muutenkin positiiviselta näyttää koko blogi :) mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ruut :) Hyvää viikon jatkoa ja tervetuloa käymään jatkossakin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!