11.1.2015

One more goal for 2015


Lukeminen on mielelle kuin liikunta keholle.

On vielä yksi tavoite, jonka itselleni asetin vuodelle 2015 ja uskoakseni, kuten sunnuntain elämäntaparemontti niin tämäkin vaatii oman postauksen. Nimittäin elämäntaparemonttia tämäkin on, mielen sellaista. Tavoite tälle vuodelle onkin: Lukea enemmän kirjoja. Rakastan lukemista, olen rakastanut kirjoja niin kauan kun muistan ja opittuani lukemaan olen aina lukenut paljon. Mutta viimeisen viiden vuoden aikana sille lukemiselle ei muka ole riittänyt aikaa. Aikaa on ollut kyllä viettää koneella ja tehden kaikkea muuta, mutta ei lukea ja se saa luvan loppua nyt.

HelMet tarjoaa todella hyvän lukuhaasteen, vaan itse en ajatellut siihen ihan tuollaisena tarttua. Oma tavoitteeni on lukea kaksi kirjaa kuukaudessa. Saada vuoden aikana luettua 26 kirjaa vähintään, mielellään 52. Saattaisin jopa pystyä lukemaan kirjan viikossa. Vaan siihen, mihin joskus lapsena oli aikaa, kirja päivässä, siihen en uskalla lupautua. Vapaa-aikaa tuntuu olevan nykyisin paljon vähemmän kun tuolloin kun kirjoja kannettiin selkä vääränä kirjastosta.

Syöminen ja liikkuminen vaativat keskittymistä, ne tekevät keholle hyvää, mutta lukeminen on minulle todellista mielen liikuntaa. Se rentouttaa ja häivyttää stressiä paremmin kuin mikään muu. Mukaan lukien se liikunta, oikea ruokavalio tai jopa uni (saatan kyllä nukahtaa väsyneenä lasit päässä kirjaa lukiessani).

Luen aika paljon mitä vaan, mielelläni dekkareita ja hyvin kirjoitettua fantasiaa. Unohtamatta kotimaisia epookkiromaaneita (Utriolla ja Hirvisaarella on aina paikka sydämessäni). Sain onnekseni valtavan määrän joululahjaksi kirjoja, ostin muutaman lisää alesta. Lahjakirjoista olen lukenut vasta yhden, Poirotin. Sen luin heti joulun jälkeen. Perinteisesti olen, viimeiset 20 vuotta (tämä vuosi mukaan lukien) aloittanut aina vuoden ensimmäisenä päivänä Taru Sormusten Herrasta. Tällä hetkellä luettuina ovat Sormuksen Ritarit ja Kaksi Tornia, Kuninkaan paluu on puolessa välissä. Ajatuksena lukea se oikeastaan tänään aamusta loppuun. Se on muuten kirja, joka minusta on laskettava kolmeksi kirjaksi, vaikka professori Tolkien sen toki yhdeksi alunperin tarkoittikin niin on siinä kyllä yhdeksi kirjaksi kahlattavaa.

Alku on siis ainakin hyvä, tämän jälkeen sukelletaankin Ruotsalaisen dekkarin maailmaan, joululahjaksi saamissani Erik Axl Sundin kirjoissa on jo lukujono, joten ei kun kahlaamaan niitä läpi.

HelMet teki hyvän haasteen, minä haluan esittää omani: Jos luet normaalisti kirjan vuodessa, lukisitko tänä vuonna kaksi? Jos luet 10 kirjaa, onnistuisitko lukemaan 11? Olisiko sinulla irrottaa aikaa yhdelle kirjalle enemmän tänä vuonna kuin aikaisemmin? Juuri sinut on haastettu, haastettu lukemaan yksi kirja enemmän kuin normaalisti! Lähdetkö mukaan? Onko kukaan tarttunut HelMetin haasteeseen?

Hyvää sunnuntaita!


Reading is to mind what exerzize is to body.

There is more goal I have for this year 2015 and I think like post on new me, this one deserves it's own post. And that is to: Read more books. I love to read, I have been loving books ever since I can remember and once I started to read I have been reading a lot. But on past let's say five years I've found my self reading less. There is no more time to read a book a day when I had as child, no, but book or two a month would be something I can do. Even a a book a week. I did got many books as Christmas present, I have read one of them. Fair enoygh, I did start my Lord of the Rings again on 1st of January and have now finnish both Fellowship of the ring and The Two Towers, I'm half way on Return of the King, so I've been reading two books already this year. I think LotR must be counted as three books?

I love reading crime novels, those are my favourite! But in the end, I tend to read what ever I can get my hands in to. Both English and Finnish. So I think there is a good change I gan get to my goal on 52 book this year.

But why do I want to read? It is my favourite hobby after all. It goes over evertyhing else. It relaxes me more than anything else and I must also add, I like to lern. And even though most of the books I read are novels I still thing there are new things to learn every day. And new ways to learn to say things. This is part of the new me, giving time for the one hobby that has been with me for over 20 years now. Giving time to do what I love.

Do you read a lot? What type of books you read?

Lovely Sunday all!


Seuraa blogiani // Follow my blog on:

26 kommenttia:

  1. Hei,ihana haaste. Itse luin ennen paljon. Muttq kuten sanoit, minne aika katoaa? Enää ei muka ole aikaa. Tai sit se on jostain muualta pois. Kun saan hyvin kirjan käteeni niin sitä ei voi lopettaa. Miksi siis enää en lue. Se aika....
    Tartun haasteeseen ja aion lukea tänä vuonna edes muutaman kirjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että lähdet mukaan. Yksikin kirja on enemmän kun ei yhtään kirjaa ja se on omasta mielestä kyllä hyvä alku. Aikaa saa kun tekee sanottiin mulle liikunnan kohdalla, sama se on lukemisen kohdalla. Siihen tosin olen rutinoituneempi kuin liikuntaan, mutta kyllä siihen onkin keskityttävä.

      Onnea haasteeseen!

      Poista
  2. Onpa hauska HelMet-haaste. En usko että tuohon pystyn! Luulen että jos puoletkin tuosta suoritan niin on aika kova juttu! Johan taustatukimukseen menee aikaa....siis että löytää kriteerit täyttävän kirjan. Vaan mikäpä ettei. Jospa oma tavoite olisi puolet, eli 26!
    Lapsena ja nuorena luin tosi paljon, ahmasin kirjan tuosta vaan. Ja tein sen vielä silloinkin kun lapset oli pieniä. Mutta nyt taitaa aika paljon aikaa kulua täällä netissä... Vaikka lukeminen on kyllä niin paljon mukavampaa!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HelMetin haaste oli hauska, toki saisin luettua varmaan haasteen täyteen kun yhdellä kirjalla sai täyttää useamman kohdan. Mutta kun en ole runoihminen enkä oikein elämänkertakaan, niin ennemmin tähtään siihen, että luen itselle mieleisiä kirjoja koko vuoden :D

      26 on minusta hyvä alku. Itse ainakin tasoittanen lomilla aina lukemaa paremmaksi, vaan kyllä sitä arkenakin pitäisi sitä aikaa löytää jonkin verran, edes hetken verran joka ilta. Monesti vaan kun kirjaan uppoudun niin se on sitten menoa sen kanssa. Ja yöunien samalla :D

      Poista
  3. En lähtenyt mukaan mihinkään HelmMetin haasteeseen, enkä jaksa pitää enää tarkkaa lukua siitä kuinka monta kirjaa tulee vuodessa luettua läpi. Ainoa lukuhaaste jonka tänä vuonna itselleni annoin on se, että pitää lukea enemmän suomalaisia teoksia! Olen aina lukenut enemmän käännettyä kirjallisuutta, joten on aika tutustua paremmin oman maankin tarjontaan. :)

    Tällä hetkellä on menossa vuoden ensimmäinen kotimainen, joten alkuun on ainakin jo päästy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan hyvä idea tuokin. Minä luen muutaman kotimaisen kirjoittajan kirjoja, se Utrio ja Hirvisaari, vaan voisihan sitä lukea muutakin. Meillä on kotonakin muitakin kuin vain nämä kirjailija edustettuina, niistä olisi hyvä aloittaa.

      Minä kiersin Englannin kautta tuohon naapuriin Ruotsiin. Ehkä siis Suomeenkin vielä :)

      Poista
  4. Voi mun tulee nykyään luettua aivan liian vähän! Rakastan käsitöitä ja kutomisen yhdistäminen lukemiseen on vähän hankalaa. Toki, olishan niitä äänikirjoja, joita voisi samalla vaikka kuunnella...mutta kutominen täyttää mulle sen mielenvirkistyksen, kuten sinulle hybä kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta, käsiä tarvitaan molemmissa. Vaan äänikirjat voisivat olla ratkaisu. Jokaisella tietysti oma tapansa rentouttaa myös sitä päätä, minulla kiristyisi vaan pinna kutomisen kanssa, mutta toisaalta Äiti on niitä ihmisiä, joille se on rentouttava kokemus se puikkojen ääressä istuminen :)

      Poista
  5. Ihana haaste<3 Aika haastava jo älyllisestikin, en ihan tuollaista pysty lupaamaan, sama vika kuin Mapsilla, kutomiseen ei oikein voi lukemista yhdistää. Villasukka toiveita lähipiiriltä kun on kädet täynnä... Tosin luin jouluviikolla jo 2,5 kirjaa, joista tuo puolitoista oli englanniksi. Silloin oli aikaa kun poskiontelontulehduksessa ei oikein pystyasennossa voinut olla säryn vuoksi. Lupaan kyllä toteuttaa osan haasteesta. Katsoa niitä vähän erikoisempia juttuja. Lapsena ja nuorena luin ihan älyttömästi. Kaiken mitä sain käsiini. Joskus vähän päälle 10 vuotiaana Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksenkin... :D Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi ja puoli kirjaa viikossa on ihan huima määrä! Tuntuu, että nuorena luin minäkin monipuolisemmin, ihan kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Rikos ja Rangaistus on hyvä kirja, vaikka vasta 15-vuotiaana sen luin. Ei nyt ehkä minkään lasten- tai nuoretenkirja kuitenkaan :D

      Hyvää sunnuntaita!

      Poista
  6. Lukeminen kannattaa aina! Mä oon intohimoinen kirjaston ja kirjakaupan suurkuluttaja. Sitä huomaa omassa kielenkehityksessään ja ajatustoiminnoissaan muutosta, kun lukee kirjoja. Hyvä tavoite ja erittäinantoisa harrastus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi niin kannattaa. Kirjat avartavat aika paljon, auttaa kirjoittamiseenkin toki, mutta ennen kaikkea se minusta mielen matkustamista :)

      Poista
  7. Satu tähänkin elämäntaparemonttiin yritän lähteä mukaan. Sillä se Tiia jolla oli aina nokka kirjassa, on hieman kadonnut, kiitos netin, Netflixin ym.hömpän. Kirjat ravitsevat mielua, sielua ja rauhoittavat. Koneella olo hermostuttaa ja liika koneella olo ei palauta aivoja lepotilaan yönaikana ja olo väsynyt.

    Kirjat rauhoittaa. <3

    Ihanaa sunnuntaita ja kiitos aivan mahtavasta kommentista itse"sääliö postaukseeni... Parta ja flunssa vetivät hieman polvilleen... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että lähdet mukaan. Sitä ei nuorempana istunut koneella niin paljon, tosin ei sitä konettakaan ollut ja kun oli niin voi hyvät hyssykät sen Windows 92:n kanssa :D Että ei ihme, että oli aikaa lukea, blogit olivat aivan tuntematon käsite. Vaan aikaa on saatava uudelleen lukea, on se niin antoisaa.

      Hyvää sunnuntaita! Toivottavasti se lenssu on siellä helpottanut :)

      Poista
  8. Tartuttu on HelMetin haasteeseen: http://jouluni.blogspot.fi/p/kirjan-vuosi-2015.html.
    Viittäkymmentä en lupaa lukea, mutta yritän täyttää kaikki viisikymmentä kohtaa, yksi kirja kun yleensä sopii moneen kohtaan. Ja jos aikaa jää: kokeillaan saisinko 50 eri kirjaa luettua niin että jokainen kohta täyttyy. Tunnustan että kuuntelen äänikirjoja ja listaan ne tuonne mukaan siinä missä perinteisetkin. Kirja on kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin useamman bloggaajan tarttuneen tuohon HelMetin haasteen. Itselleni se ei niin natsattunut, vaikka yhdellä monta kohtaa olisikin saavuttanut. Mutta kunhan lukee ja lukee enemmän :)

      Poista
  9. Täällä ilmoittautuu toinen laiskistunut lukija. Liikaa aikaa koneella/Ipadilla, joululomallakaan en lukenut yhtään kirjaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sain sen yhden sentään luettua, enemmänkin olisi voinut lukea, vaan taisi tulla koneella istuttua minullakin ihan liikaa :(

      Poista
  10. Tein itse saman uudenvuodenlupauksen ja tänä vuonna olen kuin olenkin ehtinyt ahmia jo yhden kirjan alusta loppuun. Toistaiseksi olen siis onnistunut pitämään lupaukseni! ;)

    Rentouttavaa sunnuntai-iltaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvässä tahdissa siis sinäkin :) Kyllä kun sille jättää aikaa niin sille saa aikaa aina jostain kaivettua, ainakin minä saan :)

      Hyvää sunnuntain jatkoa! <3

      Poista
  11. Missä välissä te ihmiset luette? Mulla aika menee töihin, työmatkoihin, päivittäiseen liikuntaan, lasten kanssa touhuamiseen ja kotitöihin. Arjessa ainoa hetki lukea olisi ennen nukkumaanmenoa, mutta menen joka tapauksessa liian myöhään nukkumaan. Iltaisin kun lapset ovat menneet nukkumaan aika kuluu nykyään netissä: blogeissa, verkkolehdissä, Facebookissa ja Instagramissa. Telkkaria tai leffoja en juurikaan katso. Viikonloppuisinkin on sekä itsellä että lapsilla paljon (liikunta)harastuksia. Lomilla saan luettua ja ylipäätään hetkinä, jolloin en ole verkossa. Yritin taannoin kuunnella äänikirjoja työmatkalla ajaessani mutta se piti lopettaa koska alkoi nukuttaa....
    Olisi kiva kuulla muiden lukurutiineista enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähensin lehtien lukemista ja netissä roikkumista. Tosin kahden aikuisen taloudessa sitä aikaakin on rehellisesti enemmän kuin taloudessa jossa on lapsia. Mutta itse karsin eniten nettiajasta ja TV:stä (jota tosin en muutenkaan paljon katsonut). Ennen luin työmatkat kun menin julkisilla. Muistelisin Äidin joskus lukeneen kun odotti että minä nappulana pääsin treeneistä. Yksi suosikkiaikani lukea on sunnuntai aamu.

      Poista
  12. Lukeminen on rentouttavaa ja parhaimmillaan ajatuksia herättävää. Nykyisin luen liian vähän ja pääasiassa lomilla. Silloin tosin saatan luke suuren määrän kirjoja. Mulla on nimittäin paha tapa, etten pysty hyvää kirjaa kädestäni laskemaan ja sitten se on pois yöunista . . . :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ihan sama! Kun kirja tempaisee mukaansa niin sitten luen sen loppuun. Luin neljä tuntia Sormusten Herraa putkeen kun tiesin, että kohta tapahtuu niin jätin kirjan tiistaina odottamaan. Jos olisin sen keskiviikkona illasta lukenut, niin torstai olisi ollut kamala. Nyt oli kiva palata sen pariin kunnolla ja antaa kirjalle sen tarvitsema aika :)

      Poista
  13. Vaikka olenkin aikamoinen lukutoukka, aina voi lukea enemmän! Tartun siis haasteeseen :)
    Itse luen pääasiassa työmatkoilla bussissa, työpäivien jälkeen ja viikonloppuisin aika kun kuluu lapsen kanssa. Haasteeseen vastaan nipistämällä iltaisin telkkariajasta enemmän lukemiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että lähdet mukaan. Telkkarin vaihtaminen lukemiseen on kyllä hyvä homma. Itse koetan vaihtaa sitä sosiaalista mediaa ja sen turhaa selaamista lukemiseen. Ihan hyvällä lopputuloksella tähän mennessä :)

      Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!