15.6.2018

Fanityttö töissä


It is dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep you feet there's no knowing where you might be swept off to
- J.R.R. Tolkien - 

Otetaanpa nyt esille kerrankin tämäkin puoli minusta: Fanityttö. Olen lukenut Tolkienini teininä ensimmäisen kerran ja edelleen jokaisen vuoden ensimmäisenä päivänä aloitan ne uudelleen. Se on se polku, jolle astuin enkä pitänyt varaani. Olin koukussa. Parikymppisyyden alkua tahditti puolestaan Harry Potter, uusista Fantastic Beasteista olen aivan yhtä innoissani kun silloin joskus kun jonotin Order of the Phoenixia yönyli Juhannuksena Helsingin keskustassa. Sen lisäksi on luettu Narniat ja Robin Hobbit ja Dragon Lancet ja Eddigssit. Katsottu ne Sormusten Herrat ja Hobitit, Potterit, Tähtien Sodat ja Narniat. Seurattu Star Trekkiä ja tuijotettu Babylon 5:sta ja onpa hyllyssä vielä kaikki Disneyklassikotkin viimevuosituhannen puolelta. Tämän lisäksi harrastuksiin kuuluu larppaus ja pöytäroolipelaaminen ja tulee sitä Ropeconia järjestettyä (ja rakastan sen tapahtuman tekoa).

Vaan totta on sekin, että fanikama on todella usein isoprinttistä paitaa. Se, että kotona on seinällä Keskimaan kartta, tyylitelty vesivärimaalaus Sormuksen saattueesta ja Kelmien kartta. Lisättynä vielä "ihan vaan muutamalla" muullakin jutulla on sinällään tuttua. Vapaalla milloin on hupparissa larpin logo, milloin lajitteluhattu t-paidassa. Isot printit toimivat omaan tyyliini vapaalla todella hyvin ja käytän niitä mielelläni.

Vaan mitä sitten kun tätä haluaisi tuoda töihinkin? Kun se ei kuitenkaan ole sitä tyyliä jolla haluan töihin pukeutua.

Siinä vaiheessa käännyn korujen puoleen.

Liki jokainen päivä kaulassa on joku kuvien koruista, ja jos ei niitä niin korvikset valikoituvat fanipuolen mukaan. Käytän neljää sormusta, joista yksi on The One Ring, hopeisena tosin. Kulkee mukana joka ikinen päivä kun vaan sormukset käsiin laitan.


Se on hillitympää fanitusta, vähemmän sellaista "in your face" versiota. Silti se on myös samalla sitä itseni ilmaisua. Jäin tässä miettimään sitä, miten paljon nuo kaikki vaikuttavat minuun ja miten paljon annan vapaa-ajastani näille harrastuksille. Koruja olen kerännyt hiljalleen, joko Ropeconin myyntialuueelta, Turun keskiaikamarkkinoilta tai tilannut Etsystä. Vuosittain ostan uusia vähintään 'Conista, keskiaikaisilta tällä kertaa varmasti tarttuu taas mukaan jotain. Etsyn puoleen tunnun sinnekin kääntyvän säännöllisesti. Enemmän toki tulee selattua kuin varsinaisesti tilattua, mutta aina joskus.

Toinen missä tämä fanius ilmenee on töiden kahvimuki. Edellinen alkoi olemaan niin huonossa kunnossa että tilasin uuden. Edellisessä lukee "Turn to page 394" ja uudessa tulee lukemaan "Until the very end". Kotona olevassa mukissa puolestaan on teksti "And my coffee".

Vielä kun jostain löytäisi huiveja, joilla voisi samaa tuoda asuihin. Ne vaan hyvin usein tuppaavat olemaan todella räikeitä. Vähän liiankin.

Miksi nämä sitten ovat koruja joita haluan kantaa mukana ja miksi se on niin tärkeää? Näen tämän kaiken hyvin vahvana itsensä ilmaisuna. Olen kasvanut näiden keskellä, edelleen koen olevani etenkin Tolkienin ja Potterin kohdalla fani. Haaveilen (kohtalaisen hintavista) sohvan koristetyynyistä jotka bongasin Etsystä, Gondorin valkoinen puu koristeisista. Samoin yhdestä jossa on Kelmien kartta. Itseilmaisua ja hyvää mieltä. On myös todettava kyllä, että etenkin tuo "Always" kaulakoru saa joka ikinen kerta huomion kun sen kaulaani laitan. Meitä on yllättävän monta, myös meissä niin sanotusti aikuisissa jotka haluavat ilmaista itselleen tärkeää fanituksen aihetta vaan tekevät sen työsopivasti vähän hillitymmin.

Miten te, onko joku vähän hillitympi tapa ilmaista faniutta arjessa? Onko ylipäätään olemassa samalla tavalla faniuden aihetta.

Rentoa viikonloppua!


Seuraa blogia somessa: Instagram // Facebook // Twitter // Pinterest
Lue blogia: Indiedays //  Bloglovin' // Blogi

8 kommenttia:

 1. Kivoja fanitavaroita :)

  Minä tykkään sekä HP:stä että TSH:sta, mutta itselläni ei ole fanitavaraa. Poden niin pahaa tavaraähkyä, että en osta mitään pientäkään edes. Enkä todellakaan anna miehenkään ostaan mitään. Koruja voisin kyllä harkita.

  Meidän 13-vuotiaalla on jonkin verran sekä HP että TSH fanikamaa, lähinnä sellaisia pientavaroita. Ne ovat hänelle edelleen tosi tärkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Tavaraähky on kyllä paha ja ei niitä kannata hankkia vain hankkimisen takia. Itse olen onnistunut karsimaan tosi monessa paikassa tavaraa, mutta koruista karsiminen tuntuu aivan ylivoimaisen vaikealta... Joten en karsi.

   Ymmärrän teiniä hyvin, tuppaavat nämä olemaan tärkeitä vaikka kirjat ensimmäisen kerran lukikin vuosia sitten.

   Poista
 2. Minä olen pitänyt töissä Sotkamon Jymyn ja Susijengin fanipaitoja jo vuosikausia, kun Jymy on pelannut finaaleissa tai on ollut koriskisat. Joskus pitäisi laittaa Kake Randelinin On pakko painaa pitkää päivää -t-paita päälle, vaikka koeviikolla tai yo-kokeiden aikaan :D.

  Ihania koruja :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauska <3 Olen joskus miettinyt perjantaina printtipaitojen kanssa, mutta vielä en ole töihin ne päällä menyt. Vaan koulu ympäristöön sopivat jo jotenkin paljon paremmin, musta olisi ollut ihan mahtavaa jos opettajat olisivat tuoneet omaa persoonaansa enemmän esille. Toki aika kultaa muistot tässä kohtaa, jokunen vuosi siitä lukiosta kuitenkin on.

   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. Voi miten ihanaa huomata, että on muitakin aikuisia, jotka fanittavat henkeen ja vereen fantasiaa ja scifiä. Itselläni on myös aina vihkisormusten lisäksi sormessa hopeinen "my precious" ja sohvapöydältä löytyy Gondorin valkoinen puu . Voisin puhua tästä aiheesta tunteja, mutta en viitsi viedä kenenkään aikaa. Ihanaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Ehdottomasti tämä ei ole vaan lasten juttu vana kuuluu myös aikuisille. Tosin ehkä vähän hillitymmin noin koristeiden puolesta. Mulla riittäisi tästä kanssa juttua vaikka kuinka paljon, mutta tälleen hillitymmin tämä aloitus. Mahdollisesti lisää tulossa.

   Poista
 4. Mulla ei taida olla yhtään fanitavaraa, mutta noita koruja voisin harkita pelkästään niiden kauneuden perusteella. Tykkään paljon TSH:sta ja HP:stä, mutta en varsinaisesti fanita. Tai voiko muumi-mukeja sanoa fanitavaraksi? Jos voi niin sitten niitä on muutama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi minusta jos niitä haluaa sellaisena pitää. Moni kuitenkin tykkää muumeista. Koruissa on kyllä sitä jotain kauneutta ja samalla kertoo että on fani. Ainakin niille jotka tietää mistä on kyse.

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!