Ihon hoitorutiini lähempänä neljääkymmentä


Ikä on vain numero.

No niin, fakta: Olen lähempänä neljääkymmentä kuin kolmeakymmentä. Se tarkoittaa, että vaikka ikä kuinka on vaan numero ja vielä tässä ehtii vaikka ja mitä, niin iho vaatii aivan erilaista hoitoa kuin mitä se vaati vaikka 20 vuotta tai edes 10 vuotta sitten. Kysyin jokunen viikko takaperin Facessa haluaisitteko kuulla, miten hoidan ihoani ja koska tähän vastattiin että haluatte, niin luvassa sitten oma ihonhoitorutiinini. Tämä on tosin aika pitkä postaus, koska ängin nyt sitten Aivan Kaiken samaan ja sen takia tämän kirjoittamisessakin kesti. Toisaalta, laiska kesäsunnuntai aamu sujuu varmasti hyvin myös tällaisten pidempien tekstien kanssa.

Ensiksi on todettava, että tämä on minun iholleni sopiva tapa, ei välttämättä kaikille. Koetankin siis puhua kovin yleimaallisesti näistä asioista, en niinkään suosittele tuotteita vaan kerron ennemmin miten teen tämän homman. Se kun on ainakin oman näkemykseni mukaan se tärkeämpi asia kuin se millä tököteillä sen tekee. Ainakin itselläni tuotteet pysyivät samassa, muutin tapaa toimia ja tässä ollaan. iho voi paljon paremmin. Kuvissa toki ne omat suosikkini. Tosin omat suosikkini vain kosteutuksen kanssa, en nimittäin tajunnut ottaa noita puhdistusjuttuja samoihin kuviin. Toisaalta, on noissa kosteututusjuttuissakin aika paljon kuvattavaa... Ei muuten kannata saada hepulia, todellakaan nämä kaikki eivät ole tarpeen. Itse vaan pidän useamman erilaisen tuotteen käytöstä samaan aikaan sen mukaan mitä iho tuntuu sillä hetkellä haluavan.

Pohjana vielä se, että raskaus muuttia ihoani valtavan paljon. Jos se ennen janosi kosteutta niin se tekee sitä vielä enemmän. Vesi, ruokavalio ja uni ovat ne parhaat hoitokeinot, mutta jätetään ne pois tästä. Uskon, että jokainen meistä tietää miten tärkeää riittävä uni on kaiken jaksamisen kannalta, myös sen ihon. Sama homma veden kanssa.

Silmänympärys kaipaa kosteutta aamulla ja illalla. Ihan turha vielä tarttua anti-age tuotteisiin kun tavallisellakin kosteutuksella selviää.  

Aamu: Ihon herätys ja kosteutus
Minulla on aamulla hyvin vähän aikaa. Siksi panostankin iltaisin ihon hoitoon enemmän kuin aamuisin. Aamulla herätän ihon pyyhkäisemällä pois yön unet kasvovedellä ja laitan kasvoille ohuen vesipohjaisen seerumin, kun se on imeytynyt (eli kun laitan tukan kiinni) laitan ohuen päivävoiteen ja silmänympärysvoiteen, joka saa imeytyä hampaidenpesun aikana. Kesällä lätkäisen vielä päälle kasvoille SPF50 aurinkovoiteen ja samalla kertoimella olevaa käsille, dekolteelle ja jaloille. Aikaa koko rutiiniin menee viidestä seitsemään minuuttiin. Kyllä, tiedän kauanko, koska kokonaisuudessaan ennen lapsen heräämistä aikaa noin 20min jossa ajassa pitää myös meikata ja pukeutua. Aika on aamu-unisella kortilla ja tämä on jo todella toimiva rutiini. Rajallinen aika tekee sen, että tuotteiden on oikeasti toimittava myös kunnolla, joskus on rasittavaa etsiä itselleen sopivia tuotteita, mutta kyllä se kannattaa. Onneksi useammasta tavaratalosta saa testiin tuotteita, ihan kaikkea ei ole pakko ostaa uutena.

Aamun päivävoiteen valitsen näistä kahdesta. Vasemmalla on ohuempi voide joka on kesällä ollut parempi, talvelle ja purevalle pakkaselle taas tarvitaan ravitsevuutta enemmän johon taas oikeanpuoleinen vastaa hyvin. Geelimäiset eivät omalla ihollani toimi ollenkaan, iho kaipaa ravitsevampaa tuotetta jo.

Illalla: Keskittyminen puhdistukseen ja useaman kerroksen kosteutukseen
Luin puolisen vuotta sitten juttua Japanilaisesta ihonhoidosta ja siitä miten tärkeänä Japanilaiset pitävät kasvojen puhdistusta kosteutuksen ohella. Olin pidempään lueskellut jo korealaisesta ihonhoidosta, mutta aidosti se että kosteuttaisin erilaisilla tököteillä jonkun laskun mukaan 11 eri kertaa en yksinkertaisesti halua tehdä kasvojen hoidosta noin monimutkaista hommaa. Mutta kaksoispuhdistukseen sen sijaan voisin antaa aikaani.

En sano, että noudattaisin mitään rutiinia tarkasti, mutta tämä on se minkä itse teen. Käytän kestoversioita vanulapuista, joka tarkoittaa että niilläkin on eroa. Silmämekin poistan velourilla, ensimmäinen puhdistus on froteella, seuraavala bambulla ja viimeinen on perus trikoota jolla laitan kasvoveden. Tämä voi kuulostaa vaikealta, mutta ei se itseasiassa ole. Laput on samassa korissa kylppärin kaapissa ja sieltä ne nappaa yhtä nopeasti kun ottaisi pois pussista kertakäyttöisiä. Se etu, mikä näissä on ollut, on se, että frotee hieroo samalla ihosta kuollutta solukkoa hellästi pois. Ihan vähän kerrallaan, kuorin sitten erikseen vielä, mutta joka päivä kun froteella ottaa niin koen saavani pienen hieronnan kasvoille.

Sitten se isoin asia, en pese kasvoja vedellä kuin suihkussa käydessäni. Poistan silmämeikin ensin vauvaäljyllä. Se on riittävän hellävarainen siihen, että meikki lähtee painamalla, ei hieromalla. Tämän jälkeen poistan meikin ensin öljypohjaisella ja sitten uudelleen vesipohjaisella misellivedellä. Sitten vielä kasvovesi ja asteittainen kosteutus.Jos meikkiä on naamassa jotenkin "kilotolkulla" kuten nyt vaikka juhlien jälkeen, öljypohjaisen ja vesipohjaisen miselliveden väliin tulee vielä naaman pesu. Haluan aidosti saada naaman kerralla puhtaaksi.

Sitten alkaa se hauska vaihe eli kuuntelen mitä mieltä ihoni tänään on. Tämä nimittäin on itselläni ei pelkästään vuodenaika vaan myös kuukauden aikana muuttuva asia joka ilmeni vasta raskauden jälkeen. Eläköön ihon muutokset... Iho kuivuu osana aikaa kuusta enemmän kuin toisena ja sen mukaisesti sitten valitsen tuotteita. Kaiken alle menee vesipohjainen seerumi, sen päälle vähän tymäkämpi seerumi ja silmänympärsvoide. Yövoide on sitten joko ohuempi kuten usein kesällä tai jos iho tuntuu rasittuneelta, väsyneeltä tai muuten vain nuutuneelta niin isken surutta paksumman voiteen hoitamaan yön ajaksi. Ja kun sanon paksumman niin omalla kohdallani se on oikeasti todella paksu ja hoitava. Talvella se on ihan must tuote itselleni.

Paljonko tähän kaikkeen menee aikaa? Suunnilleen kymmenen minuuttia. Se on aika jonka itselleni haluan antaa iltaisin, katson yleensä samalla jotain videota tai kuuntelen podcastia. Se on oma laskeutumiseni myös illan rauhoittumiseen ennen nukkumaan menoa. Todellisuudessa perus pesu, kasvovesi ja kosteutus riittäisi, mutta minulle tämä on pieni oma rituaalinsa josta nautin suuresti.

Vähemmän tymäkkä malli yövoidetta vasemmalla ja se ihoa kunnolla ravitseva oikealla. En edes laske monesko Ardenin purkki tätä samaa on menossa, se vaan toimii omalla naamalla parhaiten.

Aurinko: Rakas lämmittäjä ja ihon tuhoaja
Sanoinkin jo, että laitan kesällä erillistä aurinkovoidetta aamulla ja tämä auringolta suojautuminen on aidosti itselleni tärkeämpää vuosi vuodelta. Käytän koko kesän SPF50 rasvaa, ajatus siitä että voisin vaihtaa pienempään ei vaan enää ole se vaihtoehto. Haluan suojata ihoni kunnolla myös loppukesästä, ruskettuminen on kuitenkin se palamisen esiaste. Tottakai iho ruskeuttuu kertoimista huolimatta, mutta haluan vaalia ihoani. Ainakin nykyisin, tilanne ei todellakaan ole aina ollut tämä, mutta parempi edes nyt kun ei ollenkaan. Jokaisessa päivävoiteessa taitaa olla suojakertoimia jonkun verran, samoin osassa meikkiä joten suojaan kasvoja ympäri vuoden. Joka tulee muuten lapsen kanssa tarpeeseen, paistaa se aurinko joskus marraskuussakin päivällä kun on toisen kanssa ulkoilemassa.

Omalla kohdallani iho kuitenkin reagoi kukkimalla aurinkovoiteeseen. Kukkimalla pahasti jos tarkkoja ollaan, joten metsästin itselleni erikseen kasvoille tarkoitetun voiteen. Metsästin sana on kyllä sinällään väärä, ostin siis lähimarketista. Käsiin, jalkoihin ja rintakehään sitten sitä ihan perusjuttua.Ainakin vältän sen ihon kukkimisen lutraamalla näillä kahdella. Sain instassa kysymyksen miten vältän vaatteiden tahrimisen näidne kanssa: No, en mitenkään mutta koska laitan nämä aamulla ja heitän päälle aamutakin ehtivät ne imeytymään ihoon kunnolla jolloin eivät sotke samalla tavalla.

Auringon jälkeen pitää rasva saada myös iholta pois. Putsata kunnolla eli vaikka ei naamassa olisikaan meikkiä niin pesen silti aurinkovoiteen pois. Samoin käyn käytännössä suihkussa jotta saa kropasta pois voiteet. Miksi? Ensinnäkin se ihon kukkiminen mutta ennenkaikkea se, että ihon palaminen sen alemmissa kerroksissa pysähtyy. Voiteet suojaavat, mutta suihku ja siis viileä vesi pysäyttää sen UVA ja UVB säteiden vaikutukset ihon syvemmissä kerroksissa. Näin olen antanut ihotautilääkärin asian itselleni selittää, sen suuremmin en ole tätä tutkinut, mutta haluan uskoa kun ammattilainen sanoo.

Omat suosikit aurinkoa vastaan - Näitä ei saisi muuten koskaan säilyttää auringossa, vaan niinkun muitakin rasvoja kuivassa ja pimeässä paikassa.

Meikit: Hoitoa ja suojaa
BB ja CC voiteet, kosteuttava meikkivoide. Olen huomannut että saan paljon kivemman näköisen meikin kun olen hylännyt ajatuksen mattapintaisesta meikistä. Nuorempana se oli se toimiva ja toivottava lopputulos, mutta nykyisin keskityn siihen että vaikka meikki peittää se myös kosteuttaa ja samalla ei ole läpensä mattapintainen. Pieni kuulto on kiva asia ainakin omaan makuuni ja ihokin näyttää paremmalta. Käytän meikkivoiteena ohutta kosteuttavaa voidetta, sen alle laitan pohjustuksen joka kosteuttaa. Käytän BB ja CC voiteita viikonloppuisin ja lomalla.

Itselleni tuli tavallaan yllätyksenä se, miten paljon meikilläkin voi nykyisin hoitaa. Tuntui jossain vaiheessa, että olin jumittunut kokonaan jonnekin 2000-luvun alkuun meikkini kanssa ja se on ottanut huimia askelia kun vanhempainvapaan jälkeen pakon edestä uusin meikkejäni, ne kun eivät kestäneet tietenkään hyvinä kun olivat liki vuoden käyttämättä. Niinpä sitten sukelsin maailmaan jossa meikeillä hoidetaan ihoa ja annetaan lisää kosteutusta ja suojaa aurinkoa ja ilmansaasteita vastaan. Siistiä! Onneksi on myös ammattilaisia jotka kertovat mikä on itselle se oikea tuote, muutenhan noiden maailmassa olisi ihan solmussa.

Vettä ja kosteutta kasvoille pitkin päivää kuivassa toimistossa näillä suihkeilla? Pakollista? Ei oikeastaan, mutta tykkään suihkia iltapäivällä kun ilmastointi kuivattaa jo hyvää vauhtia naamaa.

Viikottaiset lisät: kuorinnasta ja tehokosteutuksesta buustia
Sitten on vielä ne viikottaiset lisät, joista niistäkin olisi voinut kirjoittaa oman postauksensa, kuten varmasti jokaisesta näistä kohdista. Kuorinta on itselleni sellainen viikottainen juttu jonka suoritan suihkussa aina. Pääosin aineella jonka mätkäisen kasvoille, hieron hetken ja huuhdon pois. Siinä ei ole mitään suurempaa omalla kohdallani. Moni vannoo happojen kanssa kuorimiseen, omalle iholleni mekaaninen kuorinta tuntuu vaan olevan parempi ja pitävän sen paremmassa kunnossa. Tässä on se kaksi koulukuntaa enkä lähde ottamaan sen suuremmin kantaa mikä olisi se "oikea" tapa ja mikä vähemmän oikea.

Päivittäinen lisä toimistossa on sitten taas tuollainen vesi kasvoille. Ilmastointi kuivattaa ihoa ja muutama suihkaus meikin päälle iltapäivällä pitää jos ei naaman virkeänä, niin ainakin mielen virkeänä ja herättää hyvin. En tiedä olisiko se tavallaan tarpeen, mutta itse olen tykästynyt siihen suihkimiseen kyllä. Ainakin plasebovaikutus on hyvä.

Tehokosteutuan ihoa erillisillä kasvonaamioilla en ehkä kerran viikossa mutta muutaman kerran kuussa ainakin. Silloin iho sitä tuntuu tarvitsevan ja on extra aikaa enemmän. Kuorinta siis on säännöllisempää itselleni kuin se kasvonaamio. Olen tykästynyt erilaisiin kankaisiin malleihin, haen omani ihan marketin puolelta ja pääosion sellaisen jossa lukee kosteuttava.

Vielä viimeinen tehotuote on itsellenikin uusi retinoidi seerumi. Laitan tätä kasvoille kahdesti viikossa ja pakko sanoa, että se tuntuu ainakin toimivan. Iho vaikuttaa aidosti fressimmältä sen käytön aloittamisen jälkeen. Erityisen huolellinen saa aurinkosuojan kanssa olla sen käytön jälkeen kyllä. Olen lukenut tästä niin montaa suositusta ja haukkua että hinguin jo kokeilemaan itsekin tätä. Minulla se toimii, mutta joka päivä en sitä voi käyttää. Iho vastaa kukkimalla samantien, sen verran tiukkaa tavaraa. Kahdesti viikossa illalla vesipohjaisen seerumin jälkeen on itselleni se oikea tahti tämän käytön kanssa.

Omia suosikkeja tehohoitamaan ihoa.

Sellainen pino tavaroita. Ihan valtava määrä purkkejahan tuossa on ja todellakin vähemmällä selväiää. Jos tätä haluaisi tiivistää niin sanoisin tuplapuhdistus yhdistettynä seerumiin ja kosteutukseen. Aurinkorasvat käyttöön ja meikeistä lisää kosteutusta. On tullut itsekin huomattua, että ei se iho aidosti kestä enää samaa määrää kaikkea kuin aikaisemmin ja tekemällä tästä iltarutiinista itselleni pienen rentoutumisen hetken pääsin tasapainoon sen kanssa kauanko aikaani käytöän minkäkin purkin kanssa.

Vuosien aikana ihon hoito on noussut itselleni koko ajan tärkeämmäksi asiaksi itsestäni huolehtimisen kanssa. Se on tullut kuin varkain siinä samalla kun aloin muuttamaan elämäntapoja noin muutenkin. Monesti olen kuullut, että se on turhamaista hommaa, mutta itse en kyllä niin sitä koe. Itseeni uhrattu aika ja se että ihoni voi hyvin on itselleni yhtä tärkeää kuin urheilu viikottain. Se on tapa osoittaa itselleni arvostusta.

Millainen teidän ihonhoitorutiininne on?
Onko tässä jo liioiteltu määrä purkkeja? Vai kenties liian vähän?

Leppoisaa sunnuntaita!

Seerumia, seerumia ja seerumia. Keskimmäinen lähti uteliaisuudesta testiin, muut ovat hyväksi havaittuja useamman purkillisen verran, etummaisestakin jo toinen menossa vaikka alle vuosi sitten markkinoille tullut tuote.

Kommentit

  1. Minun ihonhoitorutiinit ovat kyllä aika minimit :) Käytän puhdistukseen misellivettä ja pesen kasvoni vaahtopesulla. Seerumeita ja kosteusvoiteita käytän ja aurinkosuojaa myös. Siinä se sitten olikin :)
    Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika paljon vähemmälläkin selviää kuin mitä itse olen tottunut nyt tekemään. Pienemmällä määrässä tuotteitakin, mutta itselleni tämä on se rentoutumishetki. Vaikka kyllä sitä nauratti kun näitä mökille raahasi kaikkia :D

      Ihanaa uutta viikkoa Outi!

      Poista
  2. Kattava pläjäys :) Mun rutiinit on aika samoissa, vähän riippuu vuoden-ja vuorokauden ajasta mitä kaikkea ja kuinka paljon käytän.

    Iloa heinäkuuhun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin se menee etä ihon tarve muuttuu ja siihen olisi hyvä reagoida. Toki voisihan tosta purkkimäärästä vähentääkin, sen tunnustan kyllä :D

      Ihanaa heinäkuun jatkoa! <3

      Poista
  3. Oma siskoni kehui noita ordinaryn tuotteita niin, että ajattelin itsekin tilata testiin. Ihoni on aika herkkä, mutta jos pienissä määrin testaisi. Alkaa itselläkin kilometrit näkyä hiljalleen kasvoilla, kun kohti neljääkymmentä mennään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suotukset saa täältäkin. Kannattaa tosin aloittaa varovasti, itsehän lättäsin joka ilta ekan viikon ajan ja oivoivoi kun naama kukki. Sen jälkeen kahdesti viikossa ja super huolella seuraavana aamuna aurinkosuojaa, niin on ollut kyllä muutosta havaittavissa ihossa. On ainakin kirkkaamman näköinen ja semmoinen paremmin voivan oloinen kauttaaltaan. Eihän se (koko) totuutta kerro, mutta riittää tällä hetkellä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!