Harkitumman oston vuosi - Muut


Jos et voi lopettaa sen ajattelemista, osta se!

Niinkö? Onko aika pakko ostaa?

Kirjoitin edellisessäpostauksessa harkitumman oston vuotta koskien vain vaatteista, mutta olen huomannut ostavani muutakin tavaraa, välillä enemmän ja välillä vähemmän. On siis aika luopua myös muista jutuista.

Kosmetiikka - etenkin meikit
Yksi suurimmista oston kohteista vaatteiden lisäksi,joita yksinkertaisesti rakastan ovat uudet meikit. Jossain vaiheessa tämä koski kaikkea kosmetiikkaa, mutta nykyisin olen pisteessä jossa ostan vain kun otan varapullon/paketin käyttöön. Kokeilen siis edelleen uutta kosmetiikkaa mutta hitaammalla tahdilla ja käytän vanhat pois. Vuosia heitin vanhat pois kun ne vanhentuivat, tuotetta oli jäljellä vielä. Nykyisin kaavin kaikki purkin pohjat myös.

Sama ei todellakaan koske samalla mittapuulla meikkejä. Kirjoitin marraskuussa pikakosmetiikasta, tavasta jolla isot kosmetiikkatalot punkevat uusia meikkejä ulos niin että vanhat eivät todellakaan ehdi loppumaan kesken (postaus täällä: Pikakosmetiikka? ) Tuolloin heräsin siihen että tarvitsen jotain kontrollia siihen miten usein ostan kosmetiikkaa. Nyt olen sitten valinnut ne luottotuotteeni ja niitä ostetaan uusia vain kun on tarve eli kun vanha loppuu. En ole heittämässä vanhoja pois vaan nekin käytetään, etenkin luomiväripaletteja on enemmän kuin tarpeeksi, mutta uusia en aio itse ostaa.Kosmetiikka - etenkin meikit

Muistikirjat ja muut toimistotarvikkeet
Nämä ovat olleet sellainen hiljainen paheeni näiden osto. Olen ostanut muistikirjoja enemmän kuin tarpeeksi ja muutakin tavaraa on riittävästi. Joten näissä alkaa sama käytäntö, uusia vain siinä tilanteessa että vanhoja ei enää ole. Tämä tuskin tarkoittaa hetkeen uuden muistikirjan ostoa, edellisiä on useampi jäljellä. Ne onmyös käytettävä loppuun, etenkin yleismuistikirjat on hyvä saada kulutettua. Osasta leikkaan sivut irti ja teen lapselle värityspaperia, sen verran vähän on jäljellä eää käytettäviä sivua. Ollaan kuitenkin pisteessä jossa olisi hyvä kuluttaa ensin vanhat loppuun.

Sama koskee kaikkea muutakin, kyniä ja muistilappuja lähinnä. Niitä on molempia aika määrät ja mielelläni niitä käytän. Olen kuitenkin huomannut ostavani enemmän kuin tarvitsen, joten varastot ensin loppuun ja sitten vasta uusien kimppuun.

Korut
Todennäköisyys sille, että tarvitsen yhtään koruja enää on aika hyvä. Olen ostanut ja kerännyt koruja elämäni aikana useita.Käytän niitä aika laajalla otannalla mutta uusia en tarvitse. Olen tilannut korviksiin sopivan kaulakorun, se on eri asia ja tulee kun kultasepälle tulee vastaan oikean tyyppinen kivi. Sitä ennen uusia ei tule, eikä mahdollisesti senkään jälkeen. Vaikeinta tämä voi olla reissussa, yleensä kun korut ovat matkamuistoja. Ehkä tästä voi poiketa reissussa, mutta noin arkena ei ainakaan.

Lanka
Olen alkanut virkkaamaan, itseasiassa aika paljon. Se on rentouttavaa hommaa itselleni. Teen kestovanulappuja ystävilleni, samalla kun teen pesulappuja (käytännössä siis vain isompia vanulappuja) ja tiskirättejä. Olen tehnyt muutamat patalaput ja missään nimessä en voi sanoa käsitöiden olevan huono harrastus. Näen kuitenkin sen mahdollisuuden joka niin monella tuntemallani käsityöihmisellä on: Oi onpas kiva lanka, ostan sen. Joten tässäkin, kun vanha loppuu, uutta voi ostaa. Toistaiseksi olen tässä pysynyt, mutta lienee hyvä sisällyttää sekin tähän listaan.

Ruoka
Turha ruoka ja ruokahävikki on asia johon haluan puuttua. Turha ruoka on siis ruokaa jota ei syödä vaan heitetään pois. Kun raskas syksy on selätetty ja miehen fyysiset opinnot loppuneet on aika palata takaisin ateria suunnittelujen pariin ja siihen miten tätä ruokahuushollia pyöritetään meillä niin, että ruokaa pitäisi heittää roskiin mahdollisimman vähän, mielellään ei ollenkaan. Toistaiseksi sitä menee edelleen roskiin, ei toki kokonaisia pakkauksia enää, mutta kuitenkin erilaisia jämiä ja muuta. Tiedän, että ateriasuunnittelu auttaa tähän, joten on aika palata takaisin sen pariin.

Millaisia asioita sinä ostat liikaa? Missä voisit vähentää omaa kulutustasi?

Aurinkoista uutta viikkoa!


Lue edellinen postaus Harkitumman oston vuodesta:

Kommentit

  1. On ihan kauheaa, jos joutuu heittämään meikkejä ym. menemään niin, että osa käyttämättä. Ehkä oma kompastuskiveni on Cath Kidston ja mukit. ;)

    Kotia en enää oikein sisusta, se on jo sisustettu eli mukit on keräilyä ja Cath Kidstonin vaatteet tuovat iloa elämään ja niitäkin ostan todella harkitusti.

    Ihanaa viikkoa Satu ja tsemppiä tarkempiin ostoksiin tänä vuonna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä missään nimessä kaikkea pidä karsia, mutta joskus sitä tulee ostettua liikaa ja sitten ei ehdi käyttämään, oli se mitä tahansa. Muistikirjat etenkin on itselleni ollut tällainen homma, ihan vaan "muutama" kaapissa :D

      Ihanaa viikkoa Tiia! <3

      Poista
  2. Myönnän, että meikkejä on reilusti. Onneksi on ihmisiä, joille niitä voi myös antaa.
    Ihanaa tiistaita sinulle Satu ja hyviä ja harkittuja ostoja sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä hyvä jos voi antaa eteenpäin noita, ei tule niin huono-omatunto!
      Ihanaa viikkoa Outi <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!