Tuleeko terveellisempi elämäntapa kalliiksi?


Tee tänään jotain, mitä huominen sinä arvostaa.

Olen joskus törmännyt väitteeseen siitä, että terveellisempi elämäntapa tulisi kalliimmaksi kuin erilaiset vähemmän terveelliset vaihtoehdot. Sanottakoon näin alkuun, että en todellakaan ole mikään terveellisen elämän paras puolesta puhuja, olen ennen kaikkea ihan tavallinen äiti, vaimo ja ystävä joka koettaa selvitä ruuhkavuosien tiimellyksessä niin että jaksaa juosta lapsen kanssa kilpaa myös siinä vaihessa kun tämä on kymmenen vuotta vanhempi (oletuksella että äidin kanssa halutaan siinä vaiheessa vielä kisata). Käytän rahaa tiettyihin harrastuksiin mutta niin ihmiset laittavat muutenkin harrastuksiinsa rahaa. Itse maksan kuukausittain kuntosalista reilun 30€. Käyn salilla vähintään kaksi, viimeiset parikin kuukautta ennemmin kolme keertaa viikossa, joten sinällään koen sen rahan väärtinä. Jos en kävisi salilla niin se vasta hintavaksi tulisikin. Samoin maksan uimahallin 10 kerran lipusta, 45€ / lippu ja käyn kerran viikossa uimassa, eli 4,5€/kerta. Siellähän saisi aidosti hyvän treenin jos kävisi yksin, lapsen kanssa kun menee saan uitua 45min-1h kun lapsi viihtyy miehen kanssa, yksin ollessa saattaisin käydä ensin salilla ja sitten uimassa.

Liikuntaa voi harrastaa kalliimmalla ja halvemmalla kuin mitä itse teen. Sali jossa käyn ei ole alueen edullisin, mutta se ei missään nimessä ole kallein. Maksan kuitenkin salista, jolla tykkään käydä ja joka on kodin lähellä. Uimahallin hinta taas on mitä on, ei minusta missään nimessä mitenkään paha hinta. Neitihän meillä käy isin ja äidin mukana ilmaiseksi. Mies kun leikkii lapsen kanssa altaassa niin saan itse sen urheilun hyödyn irti uinnista (mies myöskään ei pidä uinnista, joten siinä mielessä altaassa kupista toiseen veden lutraaminen on hänelle sopinut oikein hyvin).  Jos kävisin vain lenkillä pääsisin varmaan halvemmalla. En todellakaan tarvitse aktiivisuusranneketta. Sen sijaan salille ne uudet tossut oli kyllä pakko tilata (niistä myöhemmin kun saapuvat).

Käytännössä siis liikkua voi liki ilmaiseksi, kunhan on soveltuvat vaatteet ulkona oloon tai nappaa youtubesta jonkun treenipätkän kotona kehonpainotreenille. Itse tykkään käydä kävelemässä vuoden ympäri ja olen panostanut vaatteisiin jotka toki sitten ovat kestäneetkin, kuin uusia edelleen vaikka useamman vuoden vanhoja. Tykkään käydä salilla, se vaatii vaatteet. Katson ne toimivuuden mukaan, en merkin mukaan. Uiminen on uusin ihastus ja altaassa saa huikean hyvän treenin joten siihen menee rahaa hitusen verran siihenkin. Se, paljonko liikuntaan laittaa rahaa on jokaisen oma-asia, mutta jos jostain maksaa niin olen sitä mieltä että se kannattaamyös käyttää. Jos kuntosali ei ole oma juttu niin ei siitä kannata maksaa joka kuukausi. Jokaisella on oma kipurajansa tämän kanssa.


Sitten on se toinen terveellisemmän elämän kulmakivi - ruoka. Tähän jos mihin saa hassattua rahaa urakalla, mutta siinä saa myös pysyttyä varsin hyvin bujetissa. Jos haluaa pysyä budjetissa, niin siihen pitää käyttää vähän enemmän aikaa. Tässä sitten tulee se valinta, onko aika rahaa? Onhan se, mutta jos sen laittaa omaan terveyteen sen ajan, niin se tuskin on hukkaan heitettyä aikaa. Onko aikaa somelle? On? Okei, sulla on siis aikaa myös liikkua ja keskittyä ruokavalioon. Ensinnäkin, kun itse aloin tekemään turn overia ruokailujeni kanssa tein sen vähitellen. Olin niin monta vuotta jojottanut ruuan kanssa, että nyt tein pieniä muutoksia kerrallaan. Rakensin rutiinia, katkoin itseni sokerikoukusta ja vähensin vehnää. Huom, en hiilareita, mutta vehnää kyllä. Nopeasti selvisi, että söin liian vähän proteiinia ja väärän tyyppisiä rasvoja ja niiden lisääminen ruokavalioon olikin ensisijaisen tärkeää.

Tein saman virheen alkuun kuin niin moni muukin tekee, menin sinne marketin hevi osastolle ja ostin vaikka ja mitä. Salaattiaineet maksoivat hunajaa ja välipalat olivat nekin hedelmää eli ei mikään edullisin mahdollinen sekään. Eijeijei sanon minä. Vuosien aikana olen oppinut miten ainakin meidän huushollissa se ruokakaupan lasku pysyy kurissa. Ensimmäinen jonka vaihdoin pois olivat keskellä talvea ostetut tuoreet marjat, pakkasessa on kotimaisia marjoja talvella ympri vuoden. Nykyisin tilaan mustikkani kerran vuodessa ja edelleen niitä on muutama pussi jäljellä. Syön mustikkaa vähintään viitenä päivänä viikossa, yleensä sekä aamupala smoothien kanssa että välipalassa. Enkä ole vielä kyllästynyt, vaikka voisin kuvitella, että moni voisi kyllästyä. Toinen suosikkini pakasteesta on vadelma, niitä saa onneksi anoppilasta, mutta yhtä hyvin mansikka, puolukka, kaikki pakastemarjat menevät sinne smoothien sekaan.

Toinen missä saa hyvän säästön on satokausi kalenterin seuraaminen. Kotimaiset kasvikset ja juurekset täyttävät hyvin, eikä sen ole pakko olla pelkkää parsaa jos parsaa sattuu vihaamaan. Se voi olla mitä tahansa joko heviosastolta tai jos se kaikki kuoriminen tuntuu työläältä niin pakkasesta löytyy. Pakasteosasto ei oikeasti ole mikään huono vaihtoehto, ostan ajoittain sipulikuutiotkin sieltä. Pussi auki, muovi oikeaan kierrätysastiaan ja tasan 200g sipulia on kastikkeessa mukana. Lisään sipulia muuten varmaan liiankin moneen ruokaan, onneksi meillä pidetään siitä. Sillä saa jatkettua protskut, joita nykyisin tulee syötyä joka ikiselle ruualla. Hyvistä rasoivasta taas pitää huolen lisätyt pähkinät. Nekin smoothien seassa, koska itseasiassa en sellaisenaan ihan hirveästi tykkää syödä niitä. Helpoin tapa viskata ne sinne sekaan vaan.

No mutta entäs leipä ja päälliset? En syö, en oikeastaan muuta kuin iltapalalla jos silloinkaan. Aamulla juon smoothien tai syön jugurtin marjoilla, kaurahiutalailla ja mehukeitolla (siis se sama johon maitoa lisäämällä saan smoothien). Välipala koostuu aika pitkälle samoista aineista, lounaalla ja päivällisellä en jotenkin edes osaa leipää. En vastusta leipää sinällään, oma vatsani vaan kestää vehnää huonosti, samoin ruista. Joten helpompaa olisi ostaa gluteenitonta ja sillä on sitten se hintalappu mukana. Mies sen sijaan syö meillä sitä tavallista leipää, samoin lapsi. Mutta ei päälle mitenkään suurta määrää erilaisia tuotteita silti kasata. Joko juustoa, tai leikkelettä tai kuten lapsen suosikki munakasta jota teen aina valmiiksi muutamalle illalle.

Käytännössä syön siis ihan tavallista kotiruokaa, siinä ei ole mitään suuremmin fiiniä. Ne on pata- ja laatikkoruokia. Syön annokset kohtuullisen kokoisina. Buffetissa selviän sillä, että täytän puolet lautasesta salaatilla ja ennen kaikkea syön säännöllisesti viisi ruokaa päivässä. Ei, se ei ole ollut millään tasolla helppoa, ei ihmiselle joka pääosin tottui syömään aivan liian vähän. Mutta sen ymmärtäminen, että jos syön herkkuja joku ilta se ei tarkoita että kaikki olisi pilalla, aamulla taas terveellisesti. Se joka ikisella ruualla se valinta, syönkö hyvin vai en. Syömättömyys ei ole vaihtoehto, vaikka joskus sekin houkuttaisi kun on änkenyt ruokaa itseensä vaikka kuinka jo edelliselläkin ruualla (niitä terveellisiä kun saa syödä yllättävän paljon). Se, että teen tätä ajatuksella "lopun elämää" tekee omalla tavallaan tästä helpompaa, ajoittainen herkuttelu ei ole mikään ongelma.

Eineksiä meillä on harvoin, mutta kyllä meillä on niitä. Joskus haetaan Ikeasta ihan vaan lihapullia pakkaseen kun satutaan ajamaan ohi. Toisten äitien tekemä maksalaatikko rusinoilla ja niiden samojen toisten äitien tekemä hernekeitto on sekin hyvää ruokaa. Ei terveellisyys tarkoita sitä, että kaikki on tehtävä alusta saakka itse. Eineksissäkin on hyviä ja huonoja vaihtoehtoja.

Voisin puhua ruuasta loputtomiin, mutta taidan ennemmin tehdä niin että otan teille kuvat siitä mitä syön tyypillisenä päivänä. Mutta siitä rahasta on pakko sanoa, koska meillä tehdään ruoka itse ja molemmat syö eväät, niin meillä menee 400-500€ kuussa markettiin josta haetaan sen ruuan lisäksi lapsen vaipat ja muut satunnaiset ostokset. Siinä on käytännössä ilmaa vielä, mutta tällä rahalla syö kaksi aikuista ja yksi taapero varsin terveellistä, tasapainoista ja hyvää ruokaa ilman että on mietin voinko jotain ostaa. Ulkonasyömiset eivät tuossa mukana ole, perheenä ravintolaan mennään kerran tai kaksi kuukaudessa, siihen päälle taidan itse käydä kahvilla ystävien kanssa ehkä saman määrän.

Huppari: Tommy Hilfiger // FArkut: H&M // Kengät: Ecco // Laukku: Longchamp

Kolmas kulmakivi, ruuan ja liikunnan ohella on uni ja oikea lepo. Se puolestaan ei maksa mitään. Olen vuoden alusta saakka aidosti halunnut panostaa siihen, että nukun kunnolla sen 7-8h joka yö. Se tarkoittaa ajoissa nukkumaan menemistä. Tulokset oikeasti myös huomaa, iho voi paremmin, treeni kulkee paremmin, voin itse paremmin ja olen tehokkaampi. Stressi on laskenut. Uni näistä kolmesta on se ilmainen vaihtoehto, mutta hyvin usen se, joka tunnutaan unohtavan kokonaan. Jokaisella on se oma unentarpeensa ja siihen pääseminen ei aina ole se helppo homma.

Kaikkineen, terveellisempi elämä vaatii oikeasti sitä että siihen keskittyy. On liian helppoa tarttua nopeaan snäkkiin jonka saa kalliilla kioskista kun se että varustautuisi. Kantaisi mukana pientä pussia pähkinöitä koko ajan laukussa. On helpompaa ostaa lounas lounasravintolasta kun tehdä se kotona ja kantaa kotiin ruokia jotka tarttuvat nopeasti mukaan kaupasta. On kivempi olla menemättä lenkille kun vettä tulee joka suunnasta, on kivempi jäädä kotiin katsomaan leffaa kun mennä salille nostamaan rautaa. On kivempi katsoa "vielä yksi jakso" sarjaa kun mennä nukkumaan ja mikäänhän ei ole ihanampaa kun nukkua 12h viikonloppuna koettaen vakuuttaa että kyllä tällä unella pärjää kun viikolla on nukkunut ne 5h yö. Todellisuudessa keho on täydessä jetlagissa koko ajan. Terveellisyys ei helppoa mutta ei sen kuulukaan olla. Palkinto on siinä, että aidosti voi itse paremmin. Siinä, että on hyvä olla ja jaksaa paljon paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Onko terveellinen elämäntapa sinulle rutiinia? Vai vieläkö taipale on alussa?

Upeaa perjantaita!

P.S. Postauksen kuvat ovat pari vuotta vanhoja, niissä on se ihminen jolle terveellisyys on rutiinia ja joka nauttii satunnaisista herkuista hyvällä omalla tunnolla. Tällä hetkellä ei ihan vielä olla tuolla saakka, mutta lähempänä kuin vaikka tammikuussa. Tavoite on siellä, terveessa elämäntavassa johon uudelleen pääsy vaatii monen karikon läpikäyntiä uudelleen. Lohdutuksena ajatus"teit sen jo kerran, pystyt siihen kyllä".


Postauksen kuva: Teemu Salminen

Kommentit 1. Mulle läheinen aihe, josta olit kirjoittanut ihanan pitkästi ja huolella.

  Yllätyin noista käyttämäsi salin ja uimahallin edullisista hinnoista. Jotenkin kun ajattelen, että pääkaupunkiseudulla kaikki on aina automaattisesti kalliimpaa.

  Täällä maksaa uimahallin kertakäynti 8 eur ja 25x kortti 165 eur, josta tulee kertahinnaksi 6,60 eur. Aamu-uinnille pääsee vähän edullisemmin.

  Salin vuosikortista (samaan rahaan tosin saa käyttää ihan kaikkia ryhmäliikuntatunteja, joita listalta löytyy niin monipuolinen valikoima, etten keksi mitään lisättävää) maksan 479 eur, josta kk-hinnaksi tulee 39,90 eur. (Norm. kk- kortti maksaa 80 eur sisältäen salin ja jumpat, pelkkä sali 65 eur).

  Vaikka toki maksaessa aina vähän kirpaisee etenkin vuosikortin osalta, niin en kyllä koskaan ajattele asiaa niin, että olisi kallista, koska se on kuitenkin paras mahdollinen satsaus itseensä, ja mieluummin maksan terveydestä kuin sairauden hoidosta.

  Ennenpitkää kun ne huonot elämäntavat saattaa johtaa siihen, että rahat menee lääkkeisiin ja lääkärikäynteihin. Joskin niin voi tottakai käydä mullekin, mutta luotan kuitenkin siihen, että liikkuminen ja hyvä ravinto ei ainakaan lisää sitä mahdollisuutta..

  Sama vähän ruokien kanssa. Jos lähtisi ihan vaan kilohintoja vertailemaan, niin varmaan marjakilon hinnalla saa aika monta kiloa vaaleaa höttöleipää ja niillä vatsansa täyteen/pulleaksi, mutta samaan ravintosisältöön marjojen kanssa yltämiseksi leipävuori on varmaan melkoinen. Eikä mahda silti sisältää suojaravinteita juuri nimeksikään.

  En parempaa kohdetta itseensä panostamiseen tiedä kuin liikunta ja kunnon ravinto, joten niillä linjoilla aion jatkaa edelleen.

  Energistä viikonloppua ja kiitos hyvästä aiheesta <3


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitsin aikanaan salia sen perusteella että se on pelkkä kuntosali. En halunnut silloin enkä vieläkään maksaa ryhmäliikunnasta enkä saunoista tai lastenhoidosta tai mistään muustakaan. Laitteet ja vapaat painot, pukkari jossa vaihtaa vaatteet ja käydä suihkussa. Meillä olisi alueella myös ne kaksi isoa ketjua joiden kuukausihinta on sitten 60-80€, mutta kun oma laji on se raudan nostaminen niin sillä mennään. Uimahalli on tosiaan edullinen kyllä, seuraavaksi otetaan 20 kerran kortit jotka vielä edullisempia. Kuukausi kortti olisi paras jos siellä kävisi enemmän kuin kerran viikossa, toistaiseksi kuitenkin vain sunnuntai iloa.

   Ruoka ja kilohinnat vertaan kyllä kaupassa aina, mutta vain keskenään (siis vaikka riisin toiseen). Isommilla annoksilla saa onneksi ihan hyvin pidettyä laskun kurissa kaupassa, vaikka onhan siinä ilmaa silti, edullisempia voisi olla vielä mutta jossain tulee se oma raja vastaan paljonko haluaa tehdä ihan alusta saakka.

   Samaa mieltä olen, itseensä kannattaa kyllä panostaa, omaan terveyteensä ja jaksamiseen.

   Ihanaa viikonloppua! ❤️

   Poista
 2. Alussa ja sivusin tätä itsekin, sillä noviisina menin kauppaan ja mm. marjoihin meni todella paljon rahaa. Mutta myös mietin, että sama raha mulla kyllä aiemmin meni suklaaseen ym.

  mutta totta on, että makaronilla saa massun täyteen ja on edullista, että nyt kun sitä vältän, on haasteellisempaa saada maha täyteen edullisesti. Mutta koko ajan opin enemmän kröhöm vasta viikko takana. Kotona voi jumpata ja ulkonä kävellä ja se on ilmaista.

  Ihanaa viikkistä Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä totta, herkut maksaa nekin ihan kiitettävästi. Etenkin jos niitä ostaa alvariinsa kuten mä ainakin jossain vaiheessa tein. Kaapissa oli aina montaa sorttia nimittäin.

   Siinä on kyllä haastetta alkuun että löytää ne itselle sopivat ruuat ja ne mistä uudelleen laittaa ruokaa. Meillä se on aika usein riisi ja juurekset joilla mennään. Ja toki pastakin, kunhan se pysyy kohtuudessa näin aikuisilla, lapsi saa tietenkin syödä niin paljon kun haluaa ja lisää pyytää (jahka syön ensin lautasen tyhjäksi myös muusta ruuasta).

   Ulkona tykkään minäkin kävellä, se on parasta aivojen millaista kyllä. Kotijumppaa en osaa oikein, olen yrittänyt niin monta kertaa että en jaksa edes laskea. Välillä onnistuu kaksi viikkoa, sitten taas huutaa mieli salille :D

   Ihanaa viikonloppua Tiia ❤️

   Poista
 3. Joskus mietin itsekin tuota, että kun marjat ja vihannekset maksavat niin paljon. Sitten päätin vaihtaa omaa ajattelutapaani. Nykyään kun gluteeniton maksaa niin sairaasti, niin ei ole enää päätään viitsinyt vaivata näillä asioilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaan terveyteen kannattaa kyllä satsata, mutta senkin voi tehdä edullisemmalla ja todella isoilla summilla. Pakastimen ollessa olemassa saa vähän vähennettyä, vaikka onhan ne tuoreet marjat kyllä parhautta ❤️

   Poista
 4. Hyvä postaus :)
  Minusta teillä on varsin kohtuullisen kuuloiset kauppalaskut. Meillä menee melkein tuplasti rahaa pelkästään kauppaan ja siihen vielä työpaikkalounaita päälle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joo, laskut on pysyneet kohtuudessa mutta ollaan myös keskitytty siihen että paljonko niihin menee rahaa ja paljonko ei. Nykyisin menee niin rutiinilla ne ostokset että ei enää tartte ajatella hintoja ostosten kanssa. Luulen että jokaisella perheellä on tässä oma tasapaino paljonko rahaa menee kuukaudessa ruokaan. Omilla eväillä on tausta kyllä enemmän siinä että itse syön työpaikkaruualla liikaa ja kun ottaa itse mukaan ruuan tulee syötyä kohtuudella. Miehen töissä taas ruoka kuulemma on kaikkea muuta kuin hyvää ja kun kerran laitan itselle niin laitan miehelle samalla.

   Poista
 5. I have been giving some website for a lot of days, Appearance with informality content, today I

  have found your site, I fan of your site. You have to keep doing such an article even future.

  We have lost a lot in life and have found very little You are requested to spend some moments

  of life with a smile Visit for the | funny joke |
  whatsapp dare quiz | whatsapp status for girl attitude in hindi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!