Mitä hyötyä lukemisesta on?


Postaus on toteutettu yhteistyössä Lasten ja nuorten säätiön kanssa

Joskus ainut terapia mitä tarvitaan on lukea vähän.

Kirjoitin viime viikon sunnuntaina siitä millainen lukija olen, nyt ajattelin avata mitä lukeminen on loppupeleissä antanut. Mistä kaikesta voin kiittää lukemista ja missä siitä on aidosti hyötyä, hyötyä tilanteissa joissa ei ajattelisi että siitä on hyötyä.

Laaja sanavarasto - kahdella kielellä
Luen itse säännöllisesti kahdella kielellä. Tottakai, jos en osaisi lukea en olisi koskaan oppinut myöskään englantia yhtä hyvin. Suurempi juttu on kuitenkin kummassakin kiellessä varsin laaja sanavarasto. Lukeminen onopettanut erilaisia tapoja käyttää kieltä, se on auttanut oivaltamaan miten monella eri tavalla asioita voi sanoa. Samalla se on opettanut myös useamman synonyymin, tekstistä itsestään tulee rikkaampaa kun samaa sanaa ei käytä koko ajan vaan kuvailee vähän eri tavoin. Ainakin omasta mielestäni näin.

Mutta mihin ihmeeseen sitä tekstiä tarvitaan?

Taito lukea, ymmärtää ja tuottaa virallisia dokumentteja
Yksi suurin hyöty on ollut oppimani kyky lukea ja ymmärtää lukemaani, myöhemmin myös tuottamaan virallisia dokumentteja. Ei, en ole juristi, mutta se ei tarkoita etteikö tällainen AMK taustainen saisi aikaan dokumentteja. En ole tainnut koskaan kertoa blogissa palkkatyöelämästäni, enkä nytkään sitä avaa tarkemmin, mutta 20 vuoden työuran aikana lukeminen on tuonut paljon apua töissä. HR eri muodoissaan on ollut työelämässä vahvaa osaamisaluettani jo vuosia, jonka kautta siis tulee tuotettua tekstiä jos toistakin. Milloin se on ollut kutsu työpaikan Halloween juhliin, milloin on muotoiltu ymmärretävää paikallisopimisen mallia erilaisista TES-käytännöistä. Tähän voidaan lisätä päälle vielä vahva palkanlaskennan osaaminen, jonka takia on tullut plärättyä läpi sekä lakia että TES:ssejä että seikkailtua tovi jos toinenkin KELA:n sivuilla. 

Jos en olisi lukenut niin paljon, en osaisi käyttää tarvittavaa sanavarastoa, mutta väitän myös että en välttämättä ymmärtäisi lukemaani. Kun työnä on katsoa, että toisen ihmisen palkka menee oikein, niin siinä kovin mielelään ymmärtää kyllä joka tavunkin siitä, mitä KELA oikeasti tarkoittaa tositteilla osittaisesta vanhempainpäivärahasta. Itse olen lähtenyt töissä aina siitä, että osaan selittää tämän myös työntekijälle tarpeen vaatiessa- myös englanniksi ihmiselle jonka kotikieli ei ole englanti.


Keino rentoutua ja keino oppia
Lukeminen on minulle myös keino rentoutua ja keino oppia. En lue pelkkiä romaaneja vapaa-ajallani vaan erilaiset elämänkerrat ja voitaisi sanoa ammattikirjallisuus ovat myös lukulistallani. Ihminen ei koskaan ole minusta valmis ja yksi tapa kehittää itseään on lukea. Olen oppinut erilaisilta valmentajilta ja johtajilta paljon lukemisen avulla. Olen opinut johtamaan omaa aikaani, muiden ihmisten työtä, kehittämään itseäni eteenpäin, tuntemaan ihmiset paremmin... Listaa voisi ammattilisesti jatkaa loputtomiin. Samalla voisi kuitenkin sanoa että olen oppinut myös rentoutumaan. Avaamaan kirjan, sukeltamaan toiseen maailmaan ja lievittämään sillä tavoin stressiä.

Rakkaimmat harrastukset, ystävät ja puoliso
Olipa kerran nuori syyslomalla oleva lukiolainen joka kaatosateisena päivänä maleksi kotina. Lukiolaisen äiti oli lainannut työkaveriltaan kirjan joka kertoi nuoresta velhopojasta. Lukiolaisella oli tylsää ja tarttuminen lasten kirjaan tuntui tyhmältä, mutta toisaalta mitä muutakaan sitä tekisi. Eihän nettiinkään voinut mennä ennen neljää (nuoremmille lukijoille tiedoksi, se maksoi enemmän ennen neljää). Niinpä lukiolainen avasi kirjan... Ja lopetti sen lukeminen kolmelta yöllä. Kakkoskirjan sai luettua vielä putkeen.

Sen jälkeen se sama lukiolainen on kasvanut ensin nuoreksi aikuiseksi jonottaen joka ikisen kirjan Azkabanin vangista eteenpäin, nähnyt elokuvat Vuotiksen (Vuotava Noidankattila) ennakoissa kun niitä järjestettiin ja edelleen rynnistää katsomaan Fantastic beast sarjan elokuvat aina kun ne tulevat. Aika ajoin, liki 20 vuotta myöhemmin, edelleen se lukiolainen hyppää Likusteritieltä Tylypahkaan.

Miten lukeminen on sitten antanut harrastukset, ystävät ja puolison? Hyvin suoraviivaisesti ajateltuna, jos en olisi koskaan lukenut tylsyyksisäni ensimmäistä Potteria en olisi koskaan surffannut (neljän jälkeen) Vuotava Noidankattila nimiselle foorumille, löytänyt ystäviä joille nörttiys olikin siistiä (eikä noloa kuten ympäristölleni sitä ennen). Tuskin olisin siis alkanut larppaamaan ja sitä kautta sitten voikin kiskoa viivat rakkaisiin ystäviin ja aviomieheen saakka.

Lopulta kaikki vain koska 20 vuotta sitten18-vuotias minä ei keksitnyt vesisateisena päivänä muutakaan tekemistä kuin avata kirja.

Luen töissä päivittäin paljon, luen vapaalla paljon. Jos en olisi tavannut joskus läpi erilaisia palkanlaskennan ja HR:n kiemuroita tuskin tekisin nykyistä työtäni edes. Kun on rakentanut sanavaraston lapsesta saakka niin lukeminen aikuisena on helpompaa.

Mitä sitten pitäisi lukea? Tässä kohtaa lainaan omaa mummiani ja äitiäni "Ihan sama mitä luet, kunhan luet".

Ja siksi juuri haastan teidät yhdessä Lasten ja nuorten säätiön kanssa Read Hour -lukutaitokampanjaan YK:n kansainvälisenä lukutaidon päivänä 8.9. klo 19 lukemaan yhden tunnin. 

Mitä sinä luet tänään illalla?
Leppoisaa sunnuntaita!

Tekstin kuvat, se yksi asia vielä mihin lukeminen auttaa: Pitämään taaperon tyytyväisenä lentomatkan ajan.


Edellinen postaus samaan kampanjaan:

Kommentit

  1. Minulla on tuossa uusin Glorian koti lehti odottamassa. Tässä pitäisi vielä ehtiä lukea 17 blogipostaus ennen lehteen tarttumista.
    Mukavaa lukutuntia sinulle Satu!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!