10 + 3 vinkkiä etätöihin


Jätä työt töihin ja pidä vapaa-ajasta kiinni.

Aikana kun minä ja varmasti monet muutkin ovat järjestäneet jo parisen viikkoa työnsä niin että tätä tehdään kotoa niin halusin näin toisen kokonaisen etätyöviikon puolessa välissä kerrata itselleni sopivia etätyön vaihtoehtoja. Monesti, itselleni ainakin, se yksittäinen etäpäivä on super tehokas ja saan aikaan paljon enemmän kuin töissä. Kuitenkin mitä pidempään sitä on kotona, sen enemmän työteho laskee sieltä ylitehokkaasta siihen normaaliin tehokkaaseen mitä se on töissäkin. Osalla se varmasti laskee alemmaskin, jos etää ei ole tottunut tekemään ja samalla se raja kodin ja työpaikan välillä alkaa hämärtymään. Houkutus kämpiä pyjamassa suoraan koneelle on valtava, tai ottaa se kone sänkyyn. Tähän eivät auta kotona oleva puoliso ja lapset, eivätkä edes ne lemmikit.

Itselleni tämä ei ole ensimmäinen kerta kun teen paljon kotoa töitä, joten ajattelin että ne muutamat rutiinit joilla itse olen päässyt erottamaan työn vapaa-ajasta voisivat olla tarpeen. Eihän tämä mitään uudelleen pyörän keksimistä ole. Joka ikinen näistä löytyy netistä jo useampaan kertaa toistettuna, mutta ehkä tässä kohdassa kertaus on opintojen äiti. Kaikki näistä eivät toimi kaikilla, mutta ehkä niitä voi kokeilla.

Petaa sänky joka aamu
Tämä voi tuntua turhalta stepiltä ja vaikka pääosin olen aikuisen elämäni ajan sängyn pedannut niin sen merkitys oikeastaan aukesi vasta kun törmäsin siihen yhteen YouTube videoon kolme vuotta sitten. Mihin videen? Tähän: If You Want to Change the World, Start Off by Making Your Bed. Vaikka kyseessä on video, jossa puhutaan monesta muustakin asiasta, niin herralla siinä on kyllä tärkeä viesti. Petaaminen siirtää aivoja siihen päivään paremmin. Ensimmäinen tehtävä on suoritettu. Muistan raskausaikana kun loppuaikana hermokivut olivat joka päivä seurana, että vähin mitä teen on sängyn petaaminen. Sen verran syvälle upposi tuo.

Laita housut jalkaan
Tämä otsikko voisi olla myös "pidä kiinni aamurutiinista" tai "tee samat rutiinit kuin töihin mennessä". Jos joku on kotioloissa vaikeaa niin arkiaamun rutiinista kiinni pitäminen. Olisihan se nyt paljon helpompaa kömpiä suoraan sängystä kotivaatteet päälle pukien suoraan koneelle ja vaan aloittaa. Minulle se sekoittaa enemmän tuota työtä ja kotia, joten pyrin pitämään rutiinin samana kuin normaalissakin arjessa. Juon kahvin rauhassa, pesen naaman ja hampaat. Harjaan hiukset, puen päälle. Puen farkut ja neuleen, jakut ja mekot saavat nyt odottaa, mutta haluan kuitenkin laittaa päälleni ne normaalit vaatteet joilla voin lähteä kotoa ulos. Meikkaan edelleen joka aamu, se on itselleni tärkeä rutiini. Kaikille se ei tietenkään sitä ole, mutta itselleni se toimii edelleen.

Kävele töihin
Teen joka aamu 15-30min mittaisen kävelyn. Menen ulos, kävelen vähän ja tulen kotiin kuin töihin. Otan kahvia keittimestä, avaan koneen. Jos työmatka on normaalisti se tunti, joka pääkaupunkiseudulla menee herkästi niin koko aikaa ei toki ole tarve olla kävelemässä, mutta lyhyt lenkki parin korttelin ympäri virkistää kummasti. Samalla se siirtää aivoja sieltä aamurutiinista siihen työrutiiniin.

Ota työt esille / Pakkaa työt pois
Itse olen siinä valtavan onnellisessa asemassa että meillä on työhuone ja työpisteet molemmilla joissa tehdä töitä. Kaikilla näin ei ole vaan siinä samassa avokonttorissa on sitten lapset opiskelemassa ja puolisokin vielä huseeraamassa siihen päälle. Mahdollisuuksien mukaan kuitenkin siitä pisteestä missä töitä tekee niin työt laatikosta esille aamulla ja iltapäivällä samaan laatikkoon takaisin. Itse en reeraa konetta piuhoista irti, mutta siirrän kyllä muistiinpanovälineet ja villasukat paperikassissa kaappiin odottamaan aamua josta ne sitten lenkin jälkeen otan esille.

Mitä jos töitä joutuu tekemään vaikka yksiössä jossa ei ole sitä omaa tilaa? Jos ne on pakko tehdä vaikka sängyn päällä tai ruokapöydällä? Itse koettaisin siirtää koneen siitä pöydältä joka päivä pois, jonnekin hyllylle. Minne tahansa muualle paitsi siihen keskelle pöytää. Siivoamaan työt pois. Jos on pakko tehdä sängyltä hommia, niin koettaisin ainakin katsoa voisinko tehdä niin niin että en olisi samoinpäin kuin nukkuessa. Tehdä edes pieni ero siihen miten normaalisti on verrattuna nyt niihin töihin.

Siivoa työpiste romuista
Kotona mieli vaeltaa herkästi tekemättömiin kotihommiin, jonka takia työpisteen siivoaminen oli ensimmäinnen asia jonka tein. Ei tässä varsinaisesti ole tavaraa muutenkaan paljon, mutta siirsin vähätkin pois. Joka päivä kannan kupit myös pois. Ne jäävät herkästi pöydälle, mutta ei tällä kertaa. Nyt ne siirtyvät päivän päätteeksi tiskikoneeseen. Jos mahdollista niin siivoaisin pisteen ympäristönkin turhasta tavarasta. Silmät vaeltavat, tulee houkutus tarttua imuriin tai moppiin.

Postauksen aloituskuvassa itseasiassa on se oma työpisteeni kesken työpäivän. Olen samanlainen töissä, levitän aivan kaiken ympärilleni ja teen hallitussa kaaoksessa töitä. Postauksen lopusta löytyy sitten se kuva miltä se sama pöytä näyttää joka päivä töiden jälkeen.

Pidä kiinni tauoista
No, olen tässä ihan todella huono kun sanon: Syön aamupalan, lounaan ja välipalan koneella. Ensimmäisen ja viimeisen tosin toimistolla myös. Lounasta en sentään. Näistä oikeasti tulisi pitää kiinni, taoista ja syödä keittiössä, tai jos siellä tekee töitä niin vaikka istuu pöydän toiselle puolelle syömään tmv. Minulle se tärkeä tauko on kello yhden iltapäiväkävely. Käyn siinä kohdassa uudelleen ulkona, noin 20-30min mittaisella happihyppelyllä joka antaa iltapäivälle saakka sitä virtaa hyvin. Pidä siis taukoja, pakko ei ole olla koneella koko aikaa. 

Pilko päivän tehtävät pieniin osiin
Tätä teen myös töissä. Jos päivän hommana on koko viikon ajan homma pilkon sen päiville ja siitä vielä pienempiin osiin. Olen huomannut että jos teen koko päivän töitä ilman että saan valmiiksi edes jotain hommaa, niin siinä lannistuu. Kun saa yliviivata asioita sieltä to do listalta niin tulee sellainen aikaansaava olo samalla. Toisaalta myös jos hommaa on paljon se auttaa hallitsemaan kaaosta ja priorisoimaan kaiken tekemisen.

Pidä huoli unesta
Niin, uni ja lepo on muutenkin tärkeää. Vielä tärkeämpää se on siinä vaiheessa kun kotona se unirytmi lähtee viettämään sinne että valvoo yöllä ja koettaa kuitenkin herätä aikaisin. Tämä on itselleni todella, todella vaikeaa. Olisi niin helppoa valvoa vaan illalla, mutta se herääminen aamulla taas on todella vaikeaa. Sen takia koetankin joka ilta mennä samaan aikaan nukkumaan jotta oikeasti nukahdan enkä sammu väsymystäni. Ei se ole helppoa, mutta kun saan unta oikean määrän olen tehokkaampi. Stressi verottaa yöunia, jolloin tämä on vielä tärkeämpää. Vaikeaa, mutta tärkeää.

Liikuta kroppaa
Enkä nyt ole aloittamassa saarnaa liikunnan puolesta. Liikunta on oikeasti hyvä asia, mutta tarkoitan enemmänkin: Nouse ylös hetkeksi. Pyörittele vaikka hartioita ja venyttele vähän. Netti on pulollaan lyhyitä taukojumppia, niitä tekemällä saa varmasti veren kiertämään. Itse ainakin nousen tuolista vähemmän kuin toimistolla. Toisaalta kotona myös istun koko ajan, päin vastoin kuin toimistolla jossa seison osan päivästä. Siitä liikuttamisesta tulee tärkeämpää. Yksi hyvä kikka jota kokeilin on juoda vesi pienemmästä lasista. Kun sen käy täyttämässä tulee väkisin muutama askel. Tosin tämä ei toimi jos vesi jää juomatta, mikä ikinä sopii siis itselle.

Puhelin pois!
Mikään ei pidä meitä tiukemmin otteessaan kuin puhelin ja sen räplääminen. Itse pidän luurin kyllä pöydällä, mutta käytän sitä juuri siihen mihin se on tarkoitettu: soittamiseen ja puheluihin vastaamiseen. En surffaa somessa sillä. En tee sitä töissäkään, miksi tekisin kotona? Se vaan siirtää sitä omaa tekemisen aloittamista istua puhelimella. Ei, se ei ole helppoa, ei todellakaan, mutta ainakin siihen kannattaa pyrkiä.

Mikä on oikea työpäivän pituus?
Kotona päivä voi myös venyä ja paukkua. Se saattaa nopeasti olla 12 tuntia kun illalla vielä "jos ton asian tekisi vielä". Ei, kone kiinni. En usko, että kaikkien meidän täytyy olla tavoitettavissa yhdeksän jälkeen illalla. On tottakai ammatteja joissa kuuluu olla, mutta ihan näin perus toimistotyöntekijänä en ainakaan koe samaa tarvetta vaan jos koneen avaan illalla niin teen kyllä jotain ihan muuta kuin töitä, kuten vaikka kirjoitan näitä etätyön vinkkejä ylös.

Ergonimia kunnossa? 
Onko näyttö oikealla korkeudella, voiko sitä nostaa kirjan avulla? Pitääkö tuolille laittaa takamuksen alle kirjoja ja tyyny päälle että istut riittävän korkealla? Kotona joutuu ergonomian kanssa olemaan jo luova, mutta siihen kannattaa silti mahdollisuuksien mukaan tarttua.

Ja vielä viimeinen vinkki kaiken jälkeen:

On ihan okei tuijottaa vähän aikaa ulos
On oikeasti ihan okei katsoa ikkunasta ulos, seistä hetki ikkunan edessä ja katsoa taivasta. Silmille ei tee hyvää tuijottaa konetta koko ajan. Itse nouse välillä vain katsoakseni ulos. Taivas on edelleen sininen. Lepuutan silmiä katsomalla kaukaisuuteen.

Millaisia vinkkejä teillä on etätyöhön? Miten te saattee työt pidettyä työnä ja kodin kotina?

Energistä torstaita kaikille!


Kiinnostavatko ajankäyttö postaukset?
Käy lukaisemassa myös nämä:

Kommentit

  1. En tee töitä etänä muuta kuin blogia, mutta tässä oli kyllä todella hyviä vinkkejä. Tykkäsin erityisesti tuosta kävele töihin-vinkistä. Taidan kokeilla sitä sellaisena vapaapäivänä, jolloin teen blogijuttuja.

    Rentoa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kävele töihin on itselläni ainakin toiminut hyvin, lyhyen lenkin aikana ehtii aika hyvin kääntämään omaa ajatusta siihen, että nyt tekee töitä. Toivottavasti siitä on siis apua :)

      Kivaa uutta viikkoa!

      Poista
  2. Onpa kiva postaus, näitä juttuja täällä kovasti nyt mietitään. Itse huomaan uudessa etäopen roolissa, että tauot meinaavat helposti jäädä pois. Täytyy yrittää pitää niistä huolta ensi viikolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju! <3 Voin vaan kuvitella, että opettajilla jää tauot pois ja päivät venyy ja paukkuu! Paljon jaksamista sinne! <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!