Kapseli vaatekaappi - voikosi se toimia?


Muoti sanoo "minä myös". Tyyli sanoo "vain minä".

Se olisi niin helppoa. Joka aamu näkisit ne ovat vaatteesi, joka aamu voisit valita täydellisesti yhteen sopivista vaatteista juuri ne vaatteet jotka sinä päivänä mielyttävät silmää eniten. Pukeutuminen olisi helppoa ja paine tehdä minkäänlaisia ostoksia aika minimalistinen. Näin minä ajattelen kapselivaatekaapista, sitten törmään joka kerta siihen kysymykseen: Miten ihmessä saisin sen rakennettua? Miten ihmeessä minä muka pystyn siihen?

Olen miettinyt sitä tässä jo vuoden ajan, nimittäin kapseli vaatekaappia ja miten saada sellainen rakennettua. Olen katsonut lukemattomia videoita YouTubesta siihen liittyen. Olen lukenut kymmeniä blogipostauksia siitä mitä kapselissa pitäisi olla ja mitä siinä ei pidä olla? Olen etsinyt ja etsinyt tietoa. Olen tyrmännyt sen uudelleen ja uudelleen mutta silti huomaan palaavani ajatukseen kapselista, tai kapseleista, yhä uudelleen ja uudelleen.


Vuoden aikana päässäni on kuitenkin kypsynyt hiljalleen ajatus siitä, että kapselivaatekaapin ei todellakaan minun kohdallani ole tarve olla 33 vaatetta ja kaikki muu pois. Ei, se voi olla useampi kapseli, joita vaihdan vuodenajan mukaan. Sen on vääjäämättä koostuttava useammasta osasta maassa jossa jo pelkästään takkeja täytyy olla useampia. Kesälle on oltava omansa, samoin talvelle. Mielellään myös siihen välikauteen joka osuus keväälle ja syksylle, ne toki voivat olla samat, keli kuitenkin on aika lähellä toisiaan loppu keväästä ja alkusyksystä. Minä tarvitsen kuitenkin sen lisäksi kuitenkin myös kapselin urheiluvaateille joka sisältää talvelle, välikauteen ja kesään sopivat. Samoin pitää olla ne sisäliikuntaan sopivat. Ei niistä paljon silti tule, mutta kuitenkin sen verran, että siihen yhden kapselin ajatukseen ne eivät oikeastaan mahdu, saati siihen että se mahtuisi 33 vaatteeseen. Sen lisäksi tarvitsen omat vaatteensa töihin sekä sen "tässä on farkut, t-paidat ja perusneuleet". Sellaisen ympäri vuoden toimivan. Siinä on aika monta kapselia...

Kun tätä ajatusta olin aikani pyörittänyt luulen että pääsin kuitenkin jonkin ihan ok lopputulokseen. Nimittäin hiljalleen olen huomannut niitä kapseleita rakentavani. Kesävaatekapseli muodostui siitä, että nostin mustat ja tummansiniset pitkähihaiset mekot pois näiden vaaleiden viereltä. Kaappiin jäi esille vähemmän mekkoja, sellaisia joita kuitenkin käytän ja jotka voin sitten taas kesän mentyä siirtää pois. Kuten tämä kukkamekko, en näe että tälle olisi talvella käyttöä sen suuremmin.

Peruskapseli, siis ne farkut, t-paidat ja bleiserit joita pidän pitkin vuotta ovat sen sijaan edelleen kaapissa esillä. Housulaatikossa on aika täyttä tällä hetkellä vähän ahdasta kun en farkkuja ole nostanut pois, mutta muuten kaapissa on sopivan väljää. Peruskapselin puserot ja t-paidat roikkuvat paikoilla, pitkähihaisia nostin pois. Talvivaatteet nostinkin jo aikaisemmin, ne jaan varmasti vielä syys- ja talvivaatteiden kapseleihin erikseen. Ei siksi etteikö niitä voisi pitää ja ottaa heti syksyllä esille, mutta en tiedä tarvitaanko kaikkia villavaatteita vielä syyskuun alussa kun taas niitä pitkähihaisia mekkoja tarvitaan varmasti.

Ajatuksissa on siis kapseleiden rakentaminen verrattaen hitaasti. Vaatehuonetta siivotessani järjestin jo urheilu ja ulkoiluvaatteet sen näköisiin laatikoihin että voisin kuvitella selviäväni niillä. Talvella toki on enemmän sitä tavaraa siellä säilössä, tarkoitus on kuitenkin ulkoilla myös talvella joten rompetta pitää olla sen mukaisesti.

Takaraivossa silti kolkuttaa: Onko se kapseli vaatekaappi jos siellä on noin monta kapselia? Tämä on se syy, miksi arkailin tämän toteuttamista niin kauan, lopulta päädyin tulokseen että on se silti. Siitä huolimatta, että tarvitsen erilaisia vaatteita eri aikaan vuodesta ei se tarkoita ettenkö voisi tehdä näistä eri tyyppisistä vaatteista kapseleita. En usko, että minusta varsinaisesti minimalistia tai vastaavaa tulee ikinä noin vaatteiden suhteen (tai minkään muunkaan suhteen), mutta ainakin voin pitää sen vaatemäärän joka minulla on olemassa sellaisena, että se on hallittavissa. Itse kun huomaan, että kun näen ne vaatteeni niin pidän niitä myös ahkerammin. Mitä enemmän kaappi on "tukossa" sen heikommin tartun oikeastaan mihinkään muuhun kuin ihan niihin muutamaan vaatteeseen jotka sitten kiertävät pesun ja kuivauksen kautta suoraan päälleni. Näen ne, joten puen ne.

Haluaisin myös uskoa siihen, että kun nostan jälleen ne suosikkini sieltä syksyllä esille niin hinku minkäänlaiseen shoppaamiseen laskee. Kun ne eivät ole koko ajan näkyvissä on vähän kuin saisi uusia vaatteita. Näin käy usein juuri kesävaatteiden kohdalla, mutta haluaisin sen saman tunteen suunnilleen neljästi vuodessa kun muutoinkin käyn kaappiani läpi.

Huomaan miettiväni pukeutumista ja kulutustani aika usein nykyisin, pukeutumista ja vaatteita nimen omaan sen kulutuksen kautta. Ostin kyllä, uudet balleriinat koska koen että hyvät kengät jalkaani ovat tärkeät. Olen kuitenkin ostanut myös kenkiä uudenveroisina kirppareilta. Nytkin uudet juoksukengät löytyivät verkosta. Identtiset vanhoihin verrattuna (vain väri on eri), joten uskalsin ne ottaa sieltä. Huomaan melkein ärsyyntyväni välillä jos tarvitsen jotain niin että se olisi ostettava uutena. Käytettynäkin saa varsin toimivia ja hyviä. Tämä tuntuu koskevan vaatteiden lisäksi monta muutakin juttua. Tai sitten etsin brädien takaa miten ne suhtautuvat kestävään kehitykseen. Koen, että omalla kohdallani on aika ottaa niitä isompiakin askelia kuin ihan "baby steps". Siksi mietin kapseleita ja sitä vaattemäärän tarpeellisuutta. Näkemällä kaikki vaatteeni voisi olla mahdollista päästä pisteeseen jossa oikeasti ostan vain tarpeeseen. Teenhän minä lapsellekin listoja mitä vaatteita tarvitaan missäkin koossa, miksi en itselleni voisi tehdä samanlaista jokaisesta kapselista?

Oletteko te kokeilleen kapseli vaatekaappia? Oletteko saaneet sen toimimaan? Millaisia kapseleita ajattelet, että pitäisi kaapissasi olla?

Rentoa sunnuntaita ihanat!


Postauksen kuvat: Teemu Salminen

Kommentit

 1. Kivaa pohdintaa. En ole kokeillut kapselisettiä - enkä aiokaan kokeilla. Ikä (lue: vanha) varmaan aiheuttaa sen että en koe tarvitsevani ulkoa annettua lukumäärää ohjaamaan vaate/asuvalintojani enkä vaatekaappini sisältöä ylipäätään - varsinkaan täällä neljän vuodenajan ilmastossa.

  Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle.
  - Seijahannele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle se vaatteiden lukumäärä oli alunalkaen se joka jarrutti koko kapselin ajatusta eniten. En halunnut karsia vain tiettyyn määrään. Sen sijaan ajatus siitä, että otan "uudet vaatteet" joka vuodenaika viehätti ajatusmaailmassa, joka sitten lopulta ajoikin tähän hiljaiseen kokeiluun.

   Aurinkoista heinäkuuta!

   Poista
 2. Minun vaatekaappini olisi sellainen vuodenaika dosetti :D Lokeroituja vaatteita säiden mukaan siis. Kesä olisi värikkäin ihan ehdottomasti! Ihana mekko muuten sinulla <3
  Kivaa iltaa Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana termi, vuodenaikadosetti! <3 Säiden mukaan on todella mentävä, siksi välillä hymyilyttää kaiken maailman ohjeet "Näin teet kapselin" kun ohjeissa on "talveksi sitten trenssi on hyvä takki" ja itse olen tikahtua nauruun kun mietin miten nopeasti palelisin :D

   Ihanaa uutta viikkoa Outi <3

   Poista
 3. Kapselivaatekaappi on mullakin ollut usein mietinnässä. En enää nykyisin osta vaatteita yhtä paljon kuin aiemmin, ja monet vaatteet ovat jo nyt yhteensopivia. Mutta tuntuu, että vaatteita on liikaa, vaikka olenkin niitä karsinut. Toimiva kapselivaatekaappii siis houkuttulee.

  Eri tarkoituksiin ja vuodenaikoihin kun täytyy olla vaatteita, niin silloin varmasti täytyykin huomioida se vaatteiden kokonaismäärässä. Mutta esimerkiksi treenihousuja mulla oli niin monet, että oon nyt niistä osan myynyt kirpputorilla eteenpäin. Kuten myös muitakin vaatteita.

  VastaaPoista
 4. Vähän sama homma, paljon vaatteita olen karsinut mutta silti niitä tuntuu olevan enemmän kuin tarvitsen ja niin paljon että on vaikeaa nähdä kaikki vaatteensa. Se on asia jonka halua tässä muuttaa.

  Itse koetan miettiä juuri yksittäisten vaatteiden kokonaismäärää. Sitä montako puseroa tai monetko farkut tarvitsen. En sitä montako vaatteita on oikeasti yhteensä. Treenivaatteet ovat aidosti hyvä esimerkki, mikään tarve ei ole kymmenelle paidalle vaikka olisivat kuinka hyviä, viidellä selviää erinomaisesti.

  VastaaPoista
 5. Ihana tuo sininen mekko!
  Minulla on ehkä sellainen itse kehittelemä kapselikaappi. Yhdessä kaapissa on kaikki suosikkivaatteeni, joita käytän eniten normiarjessa. Toisessa kaapissa on muut vaatteet eli ne jotka eivät jostain syystä olekaan päässeet suosikeiksi tai joihin olen hetkellisesti kyllästynyt. Joskus nostan toisesta kaapista vaatteita takaisin suosikkikaappiin ja välillä perkailen siitä vaatetta kierrätykseen. Aktiivikaappi on aika pieni määrältään, talvineuleet ja kesämekot lepäävät väärällä sesongilla siinä toisessa kaapissa. Sitten on vielä koti- ja urheiluvaatteiden korit erikseen. Painonvaihtelun takia siinä toisessa kaapissa saattaa olla joko se pienempi tai sitten se suurempi koko :D Aina kun avaan suosikkivaatekaapin, niin siellä on vain sopivaa ja kivaa normiarkeen. Toisesta kaapista voi sitten yrittää kaivella vaihtelua tai jotain harvoin tarvittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤️ Mekko on kyllä tosi mieleen ja ahkerasti käytössä kun vähänkin tarkenee.

   Tuo kaappisysteemi on kyllä ihan mahtavan kuuloinen ja oikeastaan soveltaa aika hyvin koko kapselin ideaa. Kelpaisi kyllä itsellekin tuollainen, nythän kaikki on vaan samassa kaapissa keskenään sekaisin 😄

   Poista
 6. Mä oon niiiiin monta kertaa miettinyt tätä, ja jopa haaveillut kapselivaatekaapista. Se on kuitenkin jäänyt aina siihen, että vaatteita on sen verran paljon, etten halua laittaa paljon pois vaan kapselin vuoksi. Lisäksi on vaatteita joista tykkään ihan hirveästi, mutta käytän niin harvoin, ettei niitä olisi järkevää sisällyttää kapselivaatekaappiin.

  Raskaus- (rajasi alaosia) ja imetysaikana (rajaa yläosia) huomasi, kuinka vähillä vaatteilla sitä kuitenkin tulee toimeen, joten nyt on taas alkanut tehdä mieli koota kapselivaatekaappia.
  Mulla on kuiten edelleen paljon vaateita, joita tulee käytettyä vain töissä, ja vaatteita joita tulee käytettyä vain vapaalla, joten taas tuntuu vaikealta.

  Nyt haaveilenkin siitä, että jos ja kun pääsen vaihtamaan duuniin missä voi pitää samoja vaatteita kuin mitä vapaalla käyttää, aloittelen kapselihommaa. 🙂

  Tosin ajattelin tehdä sen vähän sovellettuna: kapseleihin ei kuuluisi takit ja kengät (tosin kenkiäkin haluaisin vähentää, mutta se jääköön myöhemmäksi), kotilöhö- ja ulkoiluvaatteet olisivat myös ns. ylimääräisiä. Lisäksi mun paheeni, bändipaidat olisi vähän pakko jättää myös ns. ylimääräisinä kaappiin.

  En ole kovin puritanistinen, ja ajattelen tätäkin niin, että itselle sopivaksi soveltaminen on ihan ok. Riippuu toki myös siitä, miksi tähän lähtisi. Mulla suurin syy olisi vaatenäärän vähentäminen ja uuden ostamisen tarkempi kontrollointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä muutoinkaan vaatteita joita käyttää, vaikka käyttäisi harvoin, ei kuulu laittaa pois vain koska joku kapselivaatekaapin ohje sattuu niin sanomaan. Etenkin kun niitä ohjeita tuntuu syntyvän joka nurkalla noin muutoinkin uudelleen. Se sotii sitä kaikkea vastaan jota ajattelen kestävästä kulutuksesta. Samalla ideologialla kaapissa olevista pikamuodin jutuista pitäisi luopua vaikka niistä tykkää kun kerran haluaa olla vastuullinen. Ei todellakaan näin vaan kaapissa olevat pidetään jos niitä päällään pitää ja niistä edelleen tykkää!

   No, sen takia se kapseli tuleekin sisältämään itselläni useamman kapselin. Erikseen myös työ- ja vapaa-ajan vaatteet. Se peruskapseli menee molemmissa, mutta kyllä ne jakut jää töihin ja hupparit vapaalle. Kauheasti muuta eroa noissa ei ole, mutta en ajatellut toisista luopua vain koska toisia pidän vapaalla ja toisia töissä.

   Eli soveltaa aion minäkin ja aika reippaasti vielä. Takit ja kengät jää itseläkin ulkopuolelle, niihin sovellan ennemmin ajatusta "se mikä tarvitaan". Suomessa tarvitaan enemmän kuin kaksi takkia ja itse haluan että mulla on eri takki tilanteessa lapsen kanssa hiekkalaatikolla ja tilanteessa kun menen töihin. Joten ihan pienestä määrästä takkeja ei siinäkään puhuta. Sama homma kenkien kanssa. Hyvin sovellettuna, mutta kuitenkin ajatuksella että osa vain esillä.

   Vaatemäärän vähentäminen ja uuden kontrollointi lienee paras syy lähteä koko hommaan. Itse haluan että ostoksia olisi vähemmän ja tekisin ne harkitummin. Ajatuksella että kun näen vaatteeni (kun eivät ole sullottuina kasassa) käytän niitä enemmän.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!