Mikä merkitys on niskalapun numerolla?


Pukeudu juuri siihen missä koet olosi hyväksi.

Minä olen kolmea eri kokoa eri vaatemerkeillä riippuen siitä, mitä mitoitusta mikäkin merkki käyttää. Koen oloni aina yhtä hämmentyneeksi huomatessasni, että siinä missä olen monella merkillä M on edelleen merkkejä joissa olen XL. Joihin mahtumisesta sain vuosi sitten vain haaveilla. sitten on merkkejä joissa olen L. Kaikki nämä ovat ihan yhtä ok, mutta oli aika kun en todellakaan ollut näin sinut sen kanssa, minkä kokoinen vaate on. Joskus sillä oli paljon enemmän merkitustä, mitä siinä niskalapun numerossa tai kirjaimessa on.

Itse katson nykyisin suunnilleen silmä määräisesti minkä kokoinen vaate on ja sen jälkeen otan ne sovitukseen. Mitat vaatteesta kertovat paljon enemmän kirppari-ilmoituksissa kuin mitä se niskalapun merkintä ikinä. Kirpparin kohdalla niistä kokonumeroista vielä vaieampaa tekee että useampi merkki tuntuu muutaman vuoden aikana muttaneen koko merkintöjään. Siinä missä nykyisin oikea on koko M jos vaate on viisi vuotta vanha oikea koko on L. Todella, todella hämmentävää.


Otetaan esimerkiksi rakastamani Ted Baker. Vanhemmassa mallistossa olen kokoa isompi kuin nykyisessä. Tämän tajuamiseen vain valitettavasti meni jokunen kirpparivaate "hukkaan" ennenkuin opin. Vaan miksi ihmeessä näin tapahtuu ja onko sillä lapun koolla edes oikeasti mitään merkitystä? On, on sillä. Suurimmaksi osaksi sillä on itselleni merkitystä sen takia että vaatteiden ostamisesta tulee oikeasti vaikeaa. Kyllä, tiedän omat mittani, tiedän miten niiden perusteella ostaa vaatteita. Se ei silti tarkoita että nauttisin siitä että joudun joka kerta miettimään että onko koko sittenkään oikea vai ei. Se on myös suurin syy siihen miksi pyrin pysymään muutamissa merkeissä joissa, ainakin tällä hetkellä, tiedän mitä kokoa olen.

Vaateteollisuudella ei liene tänäkään päivänä mitään pakotettua standardia jonka perusteella tehdä vaatteensa vaan kaikki merkit voivat määritellä kokonsa miten sattuu. Sinällään tämä on hyvä, meillä on niin montaa eri kropanmallia että tarvitaan leveämpiä ja kapeampia malleja, tarvitaan pitkiä lahkeita ja lyhyempiä. Silti jonku hdenmukainen standardi helpottaisi ainakin itseäni tässä kokoviidakossa jossa olen koettanut ne omat suosikkivaatteeni löytää.

Täydellisemmässä maailmassa vaatteissa olisi standardia niiden kokojen mukaan, vaikka olisikin kapeampaa tai leveämpää mallia mutta niin kauan kun siihen ei päästä niin samalla kun edessä on ärsytys siihen että jokaisella merkillä on omat kokonsa. Isoimpana ongelmana näen tässä kuitenkin sen jonka kanssa kamppailin vuosikausia: kun normaalipainoinen kuvittelee olevansa kokoa XXL. Sen oppiminen että saman kokoinen vaate on niin erilainen eri merkeillä on ollut kivinen tie ja vaikuttanut vahvasti siihen miten olen itseni vuosien saatossa nähnyt. Kyllä, nykyisi kyse on ärsytyksestä, mutta nuorempana se oli myös se miten näin itseni: jatkuvasti ja aina liian isona.

Toisaalta sama ongelma on vaikka olisi minkä kokoinen. Miten pitkät lahkeet ovat, liian pitkät aina vai koskaan eivät riittävän pitkät? Entä onko riittävän pientä kokoa olemassa? Ei minulla ratkaisua tähän ole millä tätä saisi jotenkin suitsittua. Tässä uusia vaatteita etsiessä olen kuitenkin huomannut etä shoppaaminen ei enää ole aina hauskaa. Aika harvoin jaksan nauttia siitä vaatteiden sovittamisesta ja oikeiden etsimisestä. Yksi syy on kyllä tämä vaihteleva koko. Toisaalta se on kyllä hyväkin, tukee tätä kapselia hyvin: En osta turhia, vain niitä suosikkeja.

Yksi niistä suosikeista on tämä kirsikankukkainen Ted Bakerin mekko. Etsin sen kaapista ylleni syntymäpäivän kunniaksi viime lauantaina. Hempeä mekko toimii myös mustien asusteiden kanssa, mutta kesällä ilman muuta vaaleaa.

Oletteko te huomanneet vaatteissa samaa? Miten montaa eri koko merkintää saman kokoisista vaatteista teiltä löytyy?

Ihanaa tiistaita!


Kommentit

 1. Oi, ihana mekko. Oot tosi kaunis :) aivan ihanat kengät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mekko on kyllä yksi suosikeista, valitettavan harvoin vain käytössä tänä vuonna kun ei oikein ole ollut juhlia joissa pitää.

   Poista
 2. Ihania kuvat ja tuo mekko on upea♥ Tuon on tosiaan huomannut että koot vaihtelee paljonkin. Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mekko oli kyllä ihastusta ensi hetkestä eteenpäin, onneksi on muutaman kerran sitä voinut jo pitääkin! Ihanaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Todellakin olen tämän huomannut. Monesti olen tilannut itselleni liian ison koon, kun edellisellä kerralla tämä koko on ollut hyvä. Olen kahta eri kokoa!
  Ihanaa tiistaita sinulle Satu ja hei, aivan ihana tuo sinun mekkosi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Verkkokauppa on se kaikkein vaikein tässä tilaamisessa, jos olisi aina samaa koko niin olisihan se aivan liian helppoa :D

   Kiitos Outi, mekko on kyllä ihana <3

   Poista
 4. Tämä on vaan niin huikean kaunis mekko, kirsikankukissa on taikaa. Täällä ilmoittautuu M-Xl kokoinen myöskin ja tästä syystä verkkokauppatilailu on välillä haastavaa.

  Ihanaa viikon jatkoa Satu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ! <3 Ihan samaa mieltä olen, kirsikankukat ovat parhaita kyllä <3

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!