Kapselivaatekaapin aloitus - kaiken pohjalla


Ei Roomaakaan päivässä rakennettu.

Enkä minä todellakaan ole rakentamassa kapselivaatekaappia päivässä. Haluan rakentaa perustan rauhassa ja kasata hiljalleen siihen ympärille. Ei aio rakentaa tätä niin, että laittaisin jokaiselle vuodenajalle omat vaatteensa ja nostaisin vanhat pois. Aion pitää käytännössä arkivaatteissani viisi kapselia joista neljä on rakennettu vuoden aikojen mukaan ja yksi on se jossa on ne perus vaatteet joita pidän useampana vuodenaikana, parhaillaan ympäri vuoden.

Mietin tätä tosiaan jonkun aikaa kun aloin ensimmäisen kerran kapselivaatekaapin ideaa edes päässäni pyörittämään. Noiden perus kapseleiden lisäksi kaappiin tulee vääjämättä kuulumaan omansa urheiluvaatteille, jotka itseasiassa on jaettu, sisä- ja ulkovaatteisiin. Jälkimmäinen niistä eri vuoden ajoille vielä, ne on kuitenkin laitettu jo kaikki vaatehuoneen koreihin. Huiveja taas en laita kapseleihin, niitä haluan voida valita vapaasti. Kaikki muu, vaatteet, kengät ja laukut sen sijaan menevät kyllä kapseleittain.

Kaikkein tärkeimmän osan itselleni tulee muodostamaan se peruskapseli. Tämänhän voisi tehdä myös niin, että nämä samat perusjutut vain siirtyisivät kapselista toiseen, mutta itselleni on jotenkin helpompi hahmottaa nyt vaikka mustien t-paitojen määrä ja mahdollisten uusien tarve kun ne ovat koko ajan myös esillä. Niinpä sinne ihan perus kapseliin pääsevätkin ne vaatteet joita pidän ympäri vuoden tai joita edes mahdollisesti haluan pitää ympäri vuoden. On sanottava vielä, että toki, pidän alusvaatteita ympäri vuoden mutta ne olen käynyt vuosi sitten viimeksi läpi ja sen jälkeen päätynyt tiettyihin lukumääriin niitä vaatteita, jota olen sen jälkeen ylläpitänyt. Tähän sisältyvät myös aluspaidat.


1. Yläosat
Lähdin raakaamaan tätä niin, että aloitin t-paidoista. Peruskapselin paidoissa on mustia, valkoisia ja tummansinisiä t-paitoja. Sen lisäksi sallin itselleni mielellään muutaman "bändipaidan" eli noita nörttipaitoja joissa tunnun aika ajoin asuvan etenkin sunnuntaisin. Niitä varmastikin lähtökohtaisesti ei tarvittaisi kovin montaa, mutta kokemuksella tiedän tarvitsevani jokaista vähintään kaksi, mustia ennemmin jopa kolme. Niiden kulutus on sen verran tahdikasta ja pyykkiä en kuitenkaan pese joka päivä että ennemmin haluan niitä olevan kaapissa muutaman sen sijaan ettei niitä olisi.

Lämimämmistä yläosista mukaan pääsevät puuvillaneuleet mustana ja valkoisena. Kesäkuun helteissä ei olisi tullut mieleenikään laittaa neuletta päälle, mutta heinäkuun sateisempana päivänä laitoin kyllä. Sen lisäksi jätän kaappiin  pitkän mustan collegetakin ja yhden valkoisen villaneuleen. Kyllä, villaneuleen. En aio luopua myöskään ajatuksesta ettenkö voisi pukea suosikki huppareitani (niitä nörttiaiheisia) päälleni ympäri vuoden, tasapainottamassa sitten valkoinen huppari jota olen pitänyt viimeksi tällä viikolla.

Jakkujen puolella läpi vuoden kaapista käytössä lienevät vain musta, valkoinen ja harmaa, ne saavat siis jäädä roikkumaan sinne. Marjapuuron nostan odottamaan kevättä, punainen saa odottaa talvea.

1.5 Mekot
Yläosat ja alaosat yhdistävät mekot jäävät myös kohtalaisen sankoin joukoin jopa kaapiini. Sinne jää jokunen musta ja jokunen tummansininen roikkumaan ympäri vuoden. Todennäköisesti myös kirkkaan punainen, vaikka se ei yleensä syksyllä olekaan se ihan selkein väri itselleni niin talvesta kesän loppuun käytettynä kuitenkin suosittu. Aluusyksystä kyllä, jotenkin lokakuussa enää siihen pukeutuminen ei tunnu kivalta,

Mustissa ja tummansinisissä nostan takaisin pidempihihaiset jotka nostin talvea pakoon kun taas lyhythihainen musta ja sininen jäävät edelleen kaappiin. Sen sijaan omille paikoilleen kevättä ja kesää odottamaan lähtee koko värien kirjo pakkautuu pois. Huomaan kaipaavani hillitympiä värejä jo tässä vaiheessa vuotta.

2. Alaosat
Farkut! en tiedä miten paljon tätä pitäisi itselleni markkinoida että nostaisin koskaan farkkuja pois pukeutumisen mahdollisuudesta omalta kohdaltani. Ne ovat ja pysyvät ja kuuluvat omaan pukeutumiseeni ympäri vuoden ja sellaisiksi ne saavatkin siis jäädä. Farkkuhin liittyen myös farkkuhame saa jäädä kaappiin ympäri vuoden. Se on vaate jolla on itselleni aina käyttöä.

Sen lisäksi pidän kaapissa myös suorat housut, edelliset olivat mustat, nämä puolestaan tummansiniset. Ne ovat perusvaate joita pidän myös aika ajoin kesällä, jonka takia niiden kaivaminen laatikon perältä tuntuisi jotenkin todella vaikean oloiselta. 


3. Muut
Muut nimittäin laukut. Asusteissani huiveissa en aio valintojani rajoittaa, mutta laukuissa peruskapseliin taitaa jäädä vain sininen Mulberryn Alexa. Muut kiertävät kehää. Syksyllä ruskeita, talvella mustia ja keväällä ja kesällä vaaleita. En kuitenkaan aio olla ehdoton näiden kanssa. Ne ovat kuitenkin edelleen hyvin helposti saatavilla edelleen samassa lipastossa huivien kanssa.

Huivien kohdalla taas en voi kuvitella että tekisin mitään kapselin tapaistakaan. Haluan voida valita silkkiä kaulaani keskellä talvea tai mahdollisesti keskikesällä villaa (harvemmin kyllä näin päin). Kengät menevät samoin kelin mukaan, ainoat ympäri vuoden kengät jotka omistan ovat vaelluskengät ja nekin vain koska aika ajoin niille on kesällä aito tarve.

Nämä kaikki muodostavat siis sen peruskapselini, sen osan niistä vaatekaapin vaatteista joissa koen voivani hyvin ja joille aidosti lienee käyttöä myös keväästä talveen.

Miltä vaikuttaa, onko pohja riittävän laaja? Pärjääkö noilla?

Leppoisaa sunnuntaita ihana!


Kommentit

 1. Ihana, että avaat tätä sinun kapselivaatekaappiprojektiasi. Itsellä on nyt juuri tarvetta päivittää vaatekaappia t-paitojen osalta, joten tässä vaiheessa olisi munkin hyvä aloitella vastaava projektia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti availen, samalla itsellekin sellainen päiväkirjamainen tapa seurailla että mitä tulee tehtyä ja miten on ajatellut. Samalla pääsee tarkistamaan onko oikeasti oma ajatus ollut oikea vai ei.

   Joo, jossain kohtaa se on hyvä aloittaa ja vaikka tietty osa vaatteita kerrallaan.

   Poista
 2. Kuulostaa oikein toimivalta pohjalta kapselivaatekaapille.
  Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Käytännöllisenä ihmisenä ajattelin, että nämä ovat ne perusteet joilla on sitten hyvä lähteä rakentamaan kun lähtee rakentamaan.

   Ihanaa uutta viikkoa! <3

   Poista
 3. kiehtova pohja kapselille! En varsinaisesti ole suunnitellut mitään kapselia itselleni, mutta pyrin pitämään vaatekokoelman pienenä, ja toimivana ja toisiinsa yhteensopivana; sellaisena että kaikkia vaatteita tulee käytettyä. Yksiväriset trikoopaidat pitkä- ja lyhythihaisina ovat minulla kaiken perusta. Minulla ei työssäni ole sellaista pukukoodia, joka vaatisi muodollista pukeutumista, siksi t-paidat, farkut ja farkkuhame sekä lämpiminä vaatteina hupparit ovat minulla käytössä ympäri vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika. Pieni määrä yhteensopivia vaatteita se on tavallaan tarkoitus itsellänikin, kapseli lienee omalla kohdallani se helpoin tapa toteuttaa se. Kun selkeästi se että ihan vaan "joo pidän vähällä määrällä vaatteet" ei toimi :D

   Itse voisin pukeutua töihin rennomminkin, ihan en noissa nörttipaidoissa sinne kuitenkaan mene. Farkuissa sitten kylläkin jo taas.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!