Alkukevät - Vaateiden värien muutos

 

 
On aika keväälle, on aika hehkuville herkille väreille.

Joko on sen aika? Joko ne saa kaivaa kaapista? Nimittäin sinne rakkaudella syksyllä viikatut kevään vaatteet, ne vaatteet joita ei oikein olisi enää elokuussa pitää päällään, värit tuntuivat vääriltä ja johan niitä oli tullut katseltua. Siinä missä syksyllä avosylin toivotti vastaan tummemmat ja murretut sävyt niin valon lisääntyessä vuoden alussa huomaan kaipaavani tummempien sävyjen sisään niitä kevään värejä päälleni.

Minulle alkukevät on itseasiassa kalenterin mukaan enemmänkin loppu talvi kuin se mikä etenkään kelinsä puolesta olisi aidosti kevättä täällä Suomessa. Helmiikusta huhtikuuhun on vaatteideni väreissä huomattavissa selkeä muutos. Alkukevät on siis itselleni pukeutumisen osalta aikaa, kun on pakko itää talvivaatteita eikä ulkovaatteisiin voi oikein vaikuttaa vielä. Samaan aikaan kuitenkin vielä aikaa kun on valoa jolloin kaipaan enemmän hempeämpiä värejä verrattuna niihin murrettuihin tai tummiin sävyihin.

Mitä kaapissani oleville väreille sitten oikeastaan tapahtuu?

Musta pohjaväri jakautuu:

Musta on ja pysyy kaapissani, se on ollut osa sitä jo jostain ala-asteen mustilta kausilta saakka. Oli aika kun puekduuin kokonaan mustaan joka päivä ja edelleen se on sellainen turvavärini. Jos en keksi muuta mitä pukea päälleni niin aina voin pukeutua mustaan. Siinä missä musta tuntuu olevan koko ajan kaiken perusta syksyllä ja talvella alkaa asujen pohjaväri muuttumaan keväällä. 

Ensimmäisenä sen rinnalle nousee tummansininen. Se vierailee ajoittain pohjana myös syksyllä ja talvella, mutta etenkin näin alkukevään kohdalla huomaan sen olevan enemmän ja enemmän se väri jota kohden kurotan. Toki tässä kohdassa on hyvä muistaa, että joka sesonkiin löytyy molemman värisiä mekkoja, joten molempia tulee pidettyä ympäri vuoden. Enemmän kyseessä on siis hienoinen muutos siitä mitä puen ennemmin päälleni.

Mustan rinnalle alkaa kuitenkin nousta myös valkoinen. Väri johon en osaa pukeutua en sitten niin ollenkaan syksyllä nousee sitä enemmän käytetyksi väriksi mitä pidemmälle kevättä mennään. Kesän suosikkini ovatkin valkoiset pellavahousut ja valkoiset puserot. Kokonaan valkoiseen en oikein osaa pukeutua, mutta ajatuskin valkoisista housuista talvella on jotenkin omassa päässäni mahdoton. Vaikka olenkin nähnyt monen niihin tyylikkäästi pukeutuvan niin itselleni se tuntuu jotenkin haastavalta yhdistelmältä.

Katoavat värit:

Oikeastaan ennenkuin pohja muuttuu musta painotteisesta tummansiniseen painottavaan jää osa väreistä pois. Vaaleat ruskeat ja murretut sävyt joita kaapissani on niitä syys-lokakuun päiviä varten kuitenkin muutamia katoavat kokonaan. Niin paljon niitä syksyn ruskan ja väriloistin keskellä rakastankin ne tuntuvat olevan aivan väärän värisiä kevään korvalla. Oikeastaan ne putoavat jo joulun kohdalla viimeistään pois, mutta sen muutaman kuukauden ovat kyllä ahkerassa käytössä.

 Muuttuvat värit:

Sitten on muutama muuttuva väri. Keskitalvella ja keskikesällä rakastan vadelman punaista, se on väri johon pukeudun mielelläni kumpanakin sesonkina mutta syksyn ja kevään väri se ei oikein koskaan ole itselleni ollut. Vaikka villamekkoja pidänkin vielä, niin selvästi kaipaan muita värejä jo hiljalleen kaappiini mukaan.

Yksi ensimmäisiä värejä joka kaapissani muuttuu on sininen. Tummemman sinisen rinnalle nousee sinisen turkoosi. Se on yksi varmimmista merkeistä siitä että hiljalleen koko väripalettini alkaa muuttumaan keväisemmäksi. Toinen, ihan yhtä varma merkki on vaaleanopunainen. Hiljalleen nostan niitä hempeämpiä värejä kaappiin esille, yleensä aloittaen huiveista ja myös laukuista. Näillä kahdella saa jo paljon kevennettyä kokonaisilmettä. Kun talvitakeista vapaudutaan niin kevään takkini hehkuvat sitten jo vaaleammissa väreissä kuin mustassa tai tummansinisessä. Jos tuolla mitenkään tarkenisi niin aivan varmasti pukisin päälleni vaaleanpunaisen trenssini jo.

Viimeinen muuttuva väri on harmaa. Harmaa on ja pysyy värinä edelleen mutta se muutuu vaaleammaksi, ihan tummimmat putoavat väreinä pois ja tilalle tulee vaaleammat sävyt. Tässä on kuitenkin saman tyyppinen ajatus kuin mustassa ja tummansinisessä, käytän kaikkia sävyjä lopulta ympäri vuoden kuitenkin.

Huomaatko sinä muutosta vaatekaappin väreissä eri vuoden aikojen mukaan? Vai ovatko värit ympäri vuoden samoja?

Aurinkoista sunnuntaita ja lämmintä ystävänpäivää!

P.S. Käy kurkkaamassa IG TV:n puolelta video eiliseltä samasta aiheesta, samassa muutamia esimerkkejä siitä, millaisia vaatteita alkukevään vaatekaapista löytyy: Life with Satu


Postauksen kuvat: Teemu Salminen

Kommentit

 1. Todellakin huomaan! Minulla aina värit lisääntyvät keväällä ja kesällä vaatteissa, muuten olen aika tylsän mustavalkoinen :)
  Ihanaa ystävänpäivää sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kumma miten paljon sitä valoa kaipaa ja miten paljon se vaikuttaa. Talven harmailla kun ei tulisi mieleenkään pukea päälle kirkkaita värejä.

   Ihanaa uutta viikkoa Outi! ❤️

   Poista
 2. Hyvää ystävänpäivän iltaa, Satu! Ja ei - minun vaatekaapissani on aina samat värit. Kesät talvet. Sitä mustaa, punaista ja valkoista. Farkunsinistä. Muutama hempeämmän värinen mekko ja paita, joita onneksi nykyisin olen oppinut pitämään myös talviaikaan. Mutta sen verran lisääntynyt valo on tehnyt temppujaan mielelleni, että kaivoin esille Pentikin hortensiapöytäliinan - minulle hyvin epätyypillinen valinta mutta nyt oli pakko;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei valo tai vuodenaika oikein sisustuksessa näy mutta aivan varmasti monella näkyy, kuten tämä pöytäliina. Ihanaa tuollainen että kaappi pysyy saman värisenä, olisi muuten paljon helpompaa 😅

   Ihanaa uutta viikkoa Lady 💕

   Poista
 3. Postauksesi sai minut oikein miettimään. Samoin kuin sinä en käytä kesällä murrettuja värejä, ne ja musta kuuluvat jotenkin syksyyn. Talvella käytän paljon tummanharmaata ja vaaleanpunaista. Jotenkin selkeät värit kuuluu talveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on tässä tullut tätä omaa tyylin löytämisen matkaa tutkittua ja analysoitua niin yllättävän paljon on löytynyt oivalluksia matkan varrella. Siksi näitä ajattelin oikeastaan jakaakin vaikka meinasin jo koko blogin lopettaa tuossa. Ihan vaan kun totesin että varmasti moni muukin samoja asioita on miettinyt.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!