Vaatekaapin EI-lista

  

Se on niin kaunis!!!

Voi että kuinka monta kertaa olen tuon lauseen sanonut, ostanut vaatteen joka on ihan valtavan kaunis, mutta ihan yhtä monta kertaa sellainen vaate on lopulta jäänyt käyttämättä. Niinpä tyylimatkani aikana olenkin muodostanut vaatekaappini Ei-listaa, sellaista listaa vaatteista tai väreistä jotka yksinkertaisesti eivät tunnu sopivan minulle, vaateista jotka jäävät aina käyttämättä vaikka ne ovatkin kauniit.

Minä olen pohjimmiltani lista-ihminen. Rakastan kirjoittaa muistiinpanoja ja huomautuksia käsin, kirjata ylös erilaisia listoja joista myöhemmin koen olevan jotain hyötyä. Ei siis sinällään ole mikään ihme, että tällä raskauden jälkeisellä tyylimatkallani olen muodostanut kahden tyyppisiä listoja, EI ja KYLLÄ listaa. Pureudutaan kuitenkin ensin siihen EI listaan, se kun alkoi näistä kahdesta melkein muodostumaan ensimmäisenä.

Ei listallani on sekä värejä että tietyn mallisia vaatteita. Osa niistä löytyi sinne itsestään kun aloin listaa miettimään, osa puolestaan on katapään kautta sinne opittuja. Ajatuksena listalla kuitenkin on, että pidän vähän kirjaa, jos en paperilla niin ainakin päässäni siitä, millaiset vaatteet jäävät kerta toisensa jälkeen käyttämättä. Ei siis niinkään ole kyse mistään "pystyraidat hoikentaa" tai "jos olet päärynän mallinen pukeudu näin" listoista vaan siitä mikä minusta näyttää omaan silmääni hyvältä. Kokemuksesta siitä, millaisia vaateita olen joskus ostanut mutta en kuitenkaan oikeastaan koskaan niitä sittensyystä tai toisesta käytä.

Koen itse listan mielekääksi ihan senkin takia, että osa näistä mieliteoista ilmenee vasta tiettyyn aikaan vuodesta, etenkin keväällä tuntuu että haluaisin pukeutua väreihin ja tyyliin joka ei ole sitten niin ollenkaan sitä mihin normaalisti pukeudun. Sen takia niitä tulee katsottua vähän tarkemmin keväällä niitä omia mietteitä ja siksi tämänkin kirjoitan keväällä jos siellä kohtalotovereita on.

Lista ei myöskään tarkoita, etteikö vaate tai väri olisi minusta muutoin kaunis, se vaan syystä tai toisesta näyttää itseni päällä sellaiselta että en osaa siihen oikein pukeutua.Oma listani tuskin on verrattavissa kenenkään muun listaan, mutta ehkä tästä saa jotain ispiraatiota ja samalla mahdollisuutta tutkia omaakin vaatekaappia ihan uusin silmin.

Mintun vihreä ja vaalea beige

Nämä värit kummatkin tuntuvat huuhtivan kasvoistani kaiken värin pois. Ne vievät kaiken pienenkin aurinkoisuuden pois ja jäljelle jää kovin kalpean näköinen naama. Ja tämä on ihan valtava sääli koska rakastan kumpaakin väriä! Haluaisin voida käyttää beigeä trenssiä, etenkin keväisin, mutta joka ikinen kerta huomaan että se väri ei vaan sovi minulle. Samoin haluaisin pitää mintun vihreää etenkin puseroissa mutta joka kerta kun sellaista sovitan huomaan saman efektin: Katson itseäni peilistä miettien mihin hävisi kaikki väri kasvoilta. Niinpä jätän nämä värit suosiolla muille.

Keltainen, oranssi ja lämpimät punaiset sävyt

Siinä missä beigeä ja mintunvihreää on tullut kokeiltua kerran jos toisenkin niin nämä lämpimät keltainen, oranssi ja lämpimät sävyt punaista eivät ole oikeastaan koskaan olleet osa vaatekaappiani. Muistan omistaneeni yhden keltaisen paidan, äidin itselleen neuloman todella kauniin vaaleankeltaisen jota koetin pitää, koska olihan se tosi kaunis mutta en viihtynyt värissä. Oranssia olen kokeillut yhden paidan verran joskus hamassa teini.iässä 1990-luvulla, mutta siihenhään väriin en enää ole halunnut palata sen koommin. Eivätkä ne lämpimät punaiset ole oikeastaan nekään koskaan kaapissani oleet.

Kaikki nämä ovat väreinä kauniita, mutta on jotenkin ollut itselleni aina selvää, että näissä väreissä en viihdy. Joten vaikka vaate muutoin olisi kaunis ja "niin mua" niin pelkästään värit saavat aikaan sen että jätän kauniin vaatteen muille.

Vihreät

Vihreä on itselleni vaikea sävy myös. Joissain tilanteissa, kuten nyt vaikka retkeillessä sellainen maaston vihreä on toiminut omaankin silmääni ihan hyvin. Sen sijaan vihreä noin muutoin värinä on itselleni vieraampi enkä oikein osaa siihen pukeutua. Joka on itseasiassa vähän sääli, pidän vihreöästä noin muutoin värinä, kuitenkin joka kerta kun sen puen päälleni katselen peilikuvaani miettien jälleen kerran "kuka tuo ihminen oikein on". Joten monesti jäävät vihreän eri sävyt kauppaan, poislukien nyt ajoittaiset maaston vihreät sävyt.

Luonnonvalkoinen

Tämä on väri jonka olen oppinut kantapään kautta. Rakastan valkoista väriä, etenkin keväällä ja kesällä. Kuitenkin sen on itselleni oltava ihan aina puhtaan valkoinen. Olen heittänyt lukemattomia luonnon valkoisia mekkoja, puseroita, housuja ja neuleita kierrätykseen. Olen yrittänyt kerta toisensa jälkeen pukeutua niihin mutta ne yksinkertaisesti eivät ole niitä vaatteita joita käytän ja suurin syy on ollut juurikin väri. Tämä on myös listan viimeisin lisäys, kurja sellainen mutta joskus sitä on kuitenkin opittava, vaikka sitten useamman erehdyksen kautta kuten tässä.

Seuraavaksi päästäänkin sitten niiden eri mallien, tai ylipäätään muiden kuin värien pariin. Nämä ovat nouseet listalleni hiljalleen ja yksitellen.

Pitsi

Joka ikinen kevät, viimeiset varmaan 15 vuotta, olen ollut sitä mieltä että haluan ja tarvitsen valkoisen pitsisen mekon/hameen. Joka. Ikinen. Vuosi. Koskaan en oikeastaan pidä sitä muutamaa kertaa pidempään, koskaan en siinä oikein viihdy joten ei, pitsiä en enää osta. Päätös ei kyllä ole mikään helpoin mahdollinen mutta pakko sekin on tehdä. Rahan ja luonnon varojen hukkaamista se, että minä etsisin joka vuosi itselleni vaatteen jota pitäisin vain kerran ja senkin todenäköisesti vain sen verrane ttä saataisiin kiva kuva someen.

Kynähameet

Haluaisin kynähameen, mutta koska olen niin eri paria vyötäröltä ja lantiolta niin sellaista ei tunnu löytyvän kuin trikoisena. Tottakai saisin teetettynä ompelijalla, viimeiset pari kokemusta ompelijoista ovat olleet huonompia, edellistä tilaustanit sain odottaa neljä kuukautta kun se luvattiin kuukaudessa että juuri nyt sellaisen etsiminen ei ole kiikarissa ensimmäisenä vaikka tilauksia olisi. Olenkin siksi laittanut nämä kynahameet tänne ei listalle, ei tule turhaan ostettua.

Haalarit

Haalareita en oikein näitäkään osaa pitää, suurimmaksi osaksi koska olen huomannut ettei oikein istuvia tunnu löytyvän. Tämäkin on ongelma jonka voisi ratkaista ompelijalla, mutta niin kauan kun valmiina olevat haalari tyyppiset vaatteet vääjäämättä mielestäni saavat minut näyttämään aidosti pötkylältä niin jätän nämäkin ostamatta. Toisaalta onneksi sitä ei ole pakko ostaa ihan kaiken tyyppisiä vaatteita.

Onko sulla sellaisia vaatteita tai värejä joita vierastat? Tai kenties sellaisia että haluaisit pitää mutta jäävät aina pitämättä? Minkälainen on sun vaatekaapin ei lista?

Aurinkoista sunnuntaita!


Postauksen kuvat on otettu keväällä 2020.
Kuvat on ottanut Teemu Salminen

Kommentit

 1. Minun EI-listallani ovat beiget vaatteet, minihameet, korkokengät sekä violetit paidat :)
  Tällaiset listat on hyviä, koska niin monta kertaa on itsekin tullut ostettua vääränlaisia vaatteita.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän myös listoista, toki on myös kyllä-lista josta kirjoittelen enemmän sitten tälle sunnuntaille, mutta itselleni ainakin tuo ei-lista tuntuu olevan paljon tärkeämpi, ei tule niitä hutiostoksia harrastettua.
   Ihanaa uutta viikkoa Outi! <3

   Poista
 2. Ei- lista onkin hyvä idea. Usein tulee mietittyä niin päin, että mitä haluaa ja "tarvitsee" sen sijaan, että mitä ei kannata enää hankkia. Ystävän pukeutumisen innoittamana ostin kesällä kirpparilta valkoisia vaatteita. Kammoan valkoisen käyttöä sillä siinähän näkyy kaikki lika. Vaaleat värit myös kuuluisivat ei- listalleni. Olen myös hankkinut paljon jakkuja, joita ei kuitenkaan tule käytettyä. Ahtaat vaatteet ahdistavat muutenkin.
  Täytyypä kehittää uusi lista itselleni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minulla nekin listat olemassa, mutta ne eivät saa olla ei-listan kanssa ristiriidassa. Lista-ihmisenä noita listoja on varmasti monen mieleen ihan liikaa :D Mutta totta tuokin, monesti sitä ostaa muiden innoittamana ja sitten oppii, välillä kantapään kautta, että joku ei ole sellainen homma joka omassa pukeutumisessa toimisi. Omaa pukeutumista tässä kuitenkin ensisijaisesti tulisi aina ajatella :)

   Poista
 3. Minulla on ei listalla hyvin valkoinen valkea, toisin kuin sinulla, myös pastellivärit ei sovi kasvoihini. Mutta silti pukeudun värikkäästi ja runsaastikin. Rakastan värejä: punaista, pinkkiä, keltaista, violettia,beigeä....Minullekaan ei sovi haalari, ei kynähame, minimekko, koristeelliset laatikkomalliset puserot, ylisuuret vaatteet, ylipienet vaatteet.....Hyvää kevään odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi väreihin voi pukeutua vaikka joitain värejä välttelisikin. Värejä on niin moneen lähtöön ja monen sävyisiä että uskoisin jokaiselle löytyvän jotain omaan tyyliin sopiva. Tuo koristeelliset laatikkomalliset puserot on kyllä minullakin, huomaan että en niissä viihdy oikeastaan ollenkaan. Ehkä liian kasari fiilis ja mielessäni kuljen heti Dynastian pariin :D Ihanaa kevään odotusta sinulle!

   Poista
 4. Minulle ei sovi hailakat ja lämpimät sävyt, välttelen niitä aina. Sitten onkin aina yllätys, että ruskeistä löytyy sävyjä, jotka sopivat minulle ihan hyvin. Yleensä katson aina siniset, pinkit, turkoosit ja mustat vaatteet. Välillä voisi laventaa muihinkin sävyihin.

  Ei-listani kulmakivi on, että en osta mitään "kai tää on ihan ok"-vaatetta jos ei ole pakkotilanne. Sovittaessa pitää olla fiilis, että onpa kiva vaate.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä erinomainen ehto tuo "ihan ok" fiilis ei riitä! Minulla on sama, vaatteen pitää tuntua omalta ja sellaiselta että haluan käyttää sitä useamman kerran vielä sen sijaan että käyttäisin vain muutamat kerrat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!