Second hand on etuoikeus

Kirpparivaate

Tee käytetystä ykkösvalintasi

Moni meistä haluaisi suosia second handia enemmänkin, olisi ihan voida sanoa että löysin kaiken tarvitsemani second handina, mutta kaikilla ei tähän ole mahdollisuutta. Syitä on monia ja aina ne eivät ole kaikille yhtä ilmiselviä - eivät myöskään itselleni. Tässä postauksessa pureudun tarkemmin siihen miksi se kirppareillä kiertäminen ei ole aina se vaihtoehto tai mahdollisuus.

Monet meistä, minä mukaan lukien, on täysin hurahtanut kirppareilla käyntiin. Siitä on tullut hiljalleen taoa jota rakastan ihan valtavasti ja jota tunnun suosivat tällä hetkellä en ihan viikottain mutta kuitenkin kuukausittain. Käyn tasaisin väliajoin suosikki kirppiksilläni ja vintage liikkeissä, seuraan niitä verkossakin kaiken hyvän päälle joten saatan lähteä pelkän insta stoorin perusteellakin kauppaan (terveisiä vaan Vestikseen...köh).

Olen kuitenkin tässä suhteessa todella etuoikeutettu ja kirppareilla käyminen on oma valintani. Miksi se ei sitä kaikille ole?

Raha - Kun ei ole pakko, voin valita

Minusta tätä aihetta ei voi lähestyä ajattelematta sitä, että meillä kaikilla ei ole yhtäläinen rahatilanne. Itse asun kahden aikuisen taloudessa jossa menoja jaetaan tulojen mukaisesti. Asun taloudessa jossa meidän ei ole pakko ajatella ihan jokaista senttiä ja miettiä mihin rahaa oikeasti käytetään. Emme me ole mitenkään päin rikkaita, mutta tulemme kuitenkin sen verran hyvin toimeen että raha ei pidä hereillä ja valvota. Voisin siis talouden puolesta mennä tuohon viereiseen kauppakeskukseen ja ostaa ne vaatteet itselleni. Tai voisin kävellä kotimaisen valmistajan liikeeseen sisään ja ostaa tarvitsemani (toki vähemmän kuin pikamuodin liikkeistä). Minulla on siis mahdollisuus valita.

Koska on mahdollisuus valita, valitsen kirpparit. Oli kuitenkin aika, parikymppisenä, kun tätä valinnan mahdollisuutta ei ollut. Enkä sitä ole unohtanut myöskään. en ole unohtanut kun kurkkua kuristi ylinmääräiset menot, kun rahat sai laskea sentilleen ja mihinkään ei oikeastaan ollut varaa. Kun raha vie pois yöunista ja valvottaa aika urakalla muutoinkin, niin en todellakaan halunnut kiertää kirppareita. Kun jouduin laskemaan onko uusiin kenkiin varaa ja jos oli niin hain ne tasan tarkkaan siitä lähimmästä kaupasta. Energiaa siihen, että olisin tehnyt saman tyyppisen listan jota nyt seuraan kirppareille mennessä... Ei toivoakaan. 

On täysin eri asia käydä kirpparilla koska on pakko, koska uuteen ei ole varaa ja mennä sinne kuten minä, ajatuksella että en osta uutta. Minulla on olemassa se luksus tilanne jossa voin valita, aina niin ei ole ollut. Ei siis soimata heitä joilla mahdollisuutta samalla tavalla ei ole.

Nykyisin tärkein listani vaatekaupoille lähtiessäni on Vaatekaapin Ei-lista

Koko on etuoikeus

Tästä voisin puhua vaikka ja kuinka kauan mutta se että ylipäätään löydän kirpparilta mitään johtuu pääosin siitä että olen, nykyisin, vaatekoossa joka menee normaaliin valmistajien mittoihin. Ongelma ei siis sinällään ole siellä kirpparilla vaan ongelma on siinä että yhtään isompi kokoisena en löytäisi enää kirpparilta mitään koska sen kokoisia vaatteita ei oikeastaan valmisteta.

Ajatellaan tämä näin: Et meinaa muutenkaan löytää vaatteita, vain muutamalla merkillä on sinulle sopivia vaatteita. Ne maksavat kohtalaisen paljon, joten haluat myös pitää niitä sinne "loppuun saakka". Ei niitä vaatteita todellakaan silloin myydä kirpparilla mihinkään. Tästä johtuen kirppareiden tarjonta painottuu monesti sinne XS-M kokoon, kun L koosta ylöspäin olevat vaatteet revitään käsistä. Hyvänä esimerkkinä paita jonka itse nappasin tällä viikolla Vestiksestä: Se oli esillä kaikki 10 minuuttia ennenkuin nappasin sen itselleni. 

Tiedän useamman ihmisen joka rakastaisi ajatusta ostaa kirpparilta vaatteita, mutta knu ei niitä meinaa muutenkaan löytyä niin harvemmin niitä kirppariltakaan saa. Tai ainakaan niitä ei saa siinä kunnossa että niitä oikeastaan haluaa ostaa edes sillä eurolla. Ellei sen rahan takia ole pakko ja siinä vaiheessa se oma olo on kyllä ihan totaalisen kurja. 

Hiljalleen tähän ongelmaan, ainakin osalla merkeistä on herätty. Tilanne on kuitenkin se että kun ne tällä hetkellä ostetaan uusina ne vaatteet niin kiertäminen sinne kirpparille saakka on vielä monen kuukauden ellei pahimmillaan monen vuodenkin takana. Suunta on oikea, mutta sinne pääsemisessä että jokaiselle olisi edes teoreettinen mahdollisuus jotain löytyä on aika kaukana. 

Kirpparit on vaikeita

Asuinpaikka - Pääsetkö edes kirpparille?

Itse olen pitkään ostanut tavarat verkosta, mutta kirpparit haluaisin kiertää paikan päällä. Haluaisin niin kovasti päästä sovittamaan ja hypistelemään. Pääkaupunkiseutu on pullollaan kirppareita, mutta ihan helppoa se ei silti täällä ole. Alue on sen verran laaja, että mennäksesi yhteen menet yhteen suuntaan, mennäksesi toiseen matkustat sinne puoli tuntia. Otetaan tästä ihan konkreettinen esimerkki: Suosikki kirpparini ovat Relove Fredrikin kadulla. Helsingin rautatieasemalta kävelee Punavuoreen sellaisen vartin verran suunnilleen, toki sporallakin pääsee. Toinen suosikkini on Vestis joka puolestaan on Iso Omenassa Matinkylässä eli Helsingin keskustasta metrolla sellainen 15-20minuuttia ja päästään kauppakeskuskeen. Sinällään Helsingin keskustan alueella kirppareita on useita, mutta täytyy myös muistaa että kovin harvalla on varaa siinä keskustassa oikeasti asua. Eli myös sinne on matkustettava.

Tämä vaatii siis täällä suunnalla Suomea suunnittelua ja erikseen lähtemistä. 

Entäs sitten tilanne jossa asuinpaikka on sen verran pienempi että sinne kirpparille ei pääse kävellen eikä julkisilla? Onko taloudessa autoa ja jos on niin mikä on se innon määrä lähteä autolla, mahdollisesti pitkällekin sitä kirpparia katsastamaan kun eteen iskee se prus ongelma: Entä jos sieltä ei löydy. On niin paljon helpompaa ja vaivattomampaa mennä siihen ketju liikkeeseen josta ne uudet kesäpaidat löytyy paljon helpommin. 

Meillä ei siis myöskään maantieteellisesti ole samaa mahdollisuutta kaikilla päästä kirpparille eikä ainakaan useammalle sellaiselle. Jos siitä kaupungin ainoasta ei löydy niin mihin sitten suunnataan? Sinne ketjuliikkeisiin.

Mutta hei! Onhan verkossakin kirppareita!

Ensimmäinen ongelma: Mitat

Niska-helma ja kainalo-kainalo ovat mitat jotka ovat ihan hyvät alkuun mutta kun se vaan ei riitä. Meitä on se verran montaa eri koko ja vartalotyyppiä että voi huh heijaa mikä määrä niitä mittoja pitäisi oikeasti olla että voisin olla varma vaatteen istuvuudesta mittojen perusteella. Suurin ongelmani on nykyisin se, että hartiat eivät tunnu mahtuvan tai vaate kinnaa hihoista kun kädet eivät mahdu. Kun ne mitat pitäisi pystyä jotenkin ottamaan siitä hihasta, samalla mittaamaan se vaate hartiasta hartiaan sen kainalosta kainaloon lisäksi. Tämän jälkeen itseasiassa hyvä olisi mitata myös vyötärön kohdalta ja vielä kaiken päälle lantiostakin.

Kuulostaa myyjän puolesta jo ihan valtavalta hommalta, etenkin jos vaatteita on useampi. Tämä koskien sekä niitä kauppapaikkoja kuten Rekki sekä paikkoja kuten vaikka Zadaa jossa myyjät laittavat itse nämä esille. Itse koetan aika ajoin vilkuilla myös verkosta mutta sen verran monta pettymystä on tullut koettua että vaikka vaate olevinaan sopisi niin ei se sitten sovikaan.

Toinen ongelma: Et voi sovittaa

Mittojen lisäksi sovitukseen liittyy aina muukin kuin vain sen tarkistaminen miltä vaate näyttää päällä. Siihen yhdistyy myös se miltä vaate tuntuu päällä. Vaikka mitat olisivat kuinka oikeat niin materiaalilla on myös valtava merkitys ainakin itselleni sen ostopäätöksen kanssa. Toki valveutuneempi myyjä kertoo tuotteen materiaalin/materiaalit myynti-ilmoituksessaan mutta se ei ainakaan itselleni kerro sitä miten se vaate just mun päälle istuu ja miten se laskeutuu.

Tämän takia koen että se sovittaminen kirpparin kohdalla on oleellinen asia itselleni tällä hetkellä. Ratkaisuna tähän voisi olla se, että olisi enemmän kuvia siitä miltä vaate myyjän päällä näyttää mutta nämäkään eivät aina ole se ratkaisu. Olen kuitenkin huomannut niiden auttavan, jopa niiden peilin kautta otettujen räpsäisyjen joten kannustan ainakin niiden ottamiseen vaikka se ehkä itsestä vähän hassulta tuntuukin.

Kaiken kaikkiaan verkosta on tullut ostettua ja välillä sitten se pettymys on ihan valtava kun odotus on erilainen. Käytännössä ostos on siis turha ja vaikka kuinka olenkin aikojen saatossa oppinut olemaan tekemättä ne virhe ostokset ja tehnyt uskomattoman hyviä löytöjä verkosta myös. Eniten firheellinen ostos verkosta ärsyttää kun tietää heittäneensä rahaa hukkaan. Palautusmahdollisuudet etenkin yksityiseltä ostettaessa ovat nolla, joten täytyy olla ihan todella tarkka sen kanssa millaisia vaatteita sieltä ostaa.

Pahimmat sudenkuopat voit välttää lukemalla: Kirpparit verkossa - Miten niitä löytöjä oikein tekee?

Second hand on vaikeaa
 

Kaiken päälle: Onko siihen oikeasti aikaa?

Kirpparilla kiertäminen vie aina aikaa. Se ei koskaan ole niin yksinkertaista ja helppoa kun miltä se ehkä somen perusteella voisi kuulostaa olevan. Se on aika ajoin tuskallisenkin hidasta hommaa jossa saa ja joutuu oikeasti käymään läpi useampia paikkoja. Sovittamaan lukuisia kertoja turhaan ja vielä sihen päälle jos ompelutaidot ovat tälleen pakkasella kuten itselläni niin se tuunaaminenkin jää aika nollaan.

Missään nimessä ei minusta ole tarve stressata siitä, että ei kirpparille ehdi tai jostain syystä ei sieltä mitään löydä. Se syy ei ole aina itsessä ja ilmastoa ajatellen muutokset tulee tehdä jossain ihan muualla kuin sillä että syyllistetään kanssa ihmiset sinne kirpparille. Ei se niin mene vaan koettaan muistaa että jokaisella meillä on ne omat syyt miksi sinne kirpparille ei tule mentyä tai miksi sieltä ei aina löytöjä tee.Ihan jo pelkästään kirpparisilmä on minusta käsitä ja sitä voi harjoittaa vain käymällä siellä uudelleen ja uudelleen.

Millaisia mietteitä teillä on kirppareista? Miten te koette kirpparit, onko siellä teille tarjontaa vai tuntuuko kiertäminen turhalta ja tuloksetkin jää nollaan?

Aurinkoa sunnuntaihin ihanat!

Oman tyylin löytäminen auttaa kirppareiden kierrossa ja niiden valintojen teossa. Miten tyyli löytää? Siihen vinkkejä enemmän: Luottoasupukeutuminen

Voiko kirpparilta löytää kaiken?

Postauksen kuvat: Teemu Salminen

Kommentit

  1. Minusta kirppareilla kiertäminen on hyvin terapeuttista. Aina ei löydy kotiutettavaa, mutta välillä tekee sitten ihan parhaita löytöjä ikinä.
    Todella hyvä ja pohtiva postaus, kiitos tästä Satu <3
    Aurinkoista alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!