Historian havinaa: Musta nahkatakki.

Juhannus on takana ja kyllä oli ihana palata takaisin blogien maailmaan, vaikka netti tauko parilta päivältä tekikin hyvää. Sinällään en tarkoituksella taukoa pitänyt, eilen oli jo oman postauksen jälkeen tarkoitus lueskella ihanien bloggaajien kirjoituksia, mutta jotenkin siinä sitten kävi niin, että Juhannuksen univelat voittivat ja nukahdin onnellisena jo kahdeksalta illalla ja nukuin seitsemään aamulla. Hupsista. Nyt oli kuitenkin ihana palata takaisin tutun maailman pariin lueskelemalla kauniita postauksia Juhannuksesta.

Itselläni oli ajatuksena kirjoittaa teille tänään vähän historiasta ja kohteeksi valikoitui musta nahkatakki. Lähteenä tälle lyhyellä historiapläjäykselle on jälleen toiminut Harriet Worsleyn 100 ideas that changed fashion ja kuvat on jälleen kerran haettu täältä ellei toisin mainita. Mitään pitkää historiapätkää en lupaa tarjoilla, mutta jotain edes.

Kuten niin monen muunkin katumuodista huippumuodiksi nousseen vaatekappaleen historia, niin myös mustan nahkatakin historia on sotilaspuolella. Mustat nahkatakit yhdistettiin Ensimmäisen Maailmansodan aikana Saksalaisiin lentäjiin, kun taas Toisessa maailmansodassa niitä pitivät "jo" niin Saksalaiset sukellusvenejoukot, SS-joukot, Amerikkalaiset lentäjät ja lukuisat muut sotilaat. Marlene Dietrich soi mustalle nahkatakille sen ensimmäisen tähtihetken valkokankaalla vuonna 1931 elokuvassa Dishonored. Elokuva kertoo Itävaltalaisesta kurtisaanista, josta tulee agentti, kaikki tämä musta nahkatakki yllään.

Marlene Dietrich elokuvassa Dishonored (kuva: http://images.search.conduit.com)

Toisen maailmansodan jälkeen löysi musta nahkatakki tiensä Amerikkalaisten poliisien uniformun osaksi, olihan se kaikin puolin siihen käytännöllinen vaate. Nopeasti vaate löysi kuitenkin myös entisten sotilaisen ylle. Etenkin Yhdysvaltalaiset Toisen maailmansodan lentäjät vaihtoivat lentokoneensa moottoripyöriin ja kiskoivat nahkatakit ylleen. Syntyivät myös moottoripyöräjengit samalla, musta nahkatakki sai mainetta, tahtomattaankin, kovasta ryyppäämisesta sekä väkivaltaisuuksista. Entiset lentäjät yhdistivät mustan nahkatakin (mallina joko Perfecto tai Bronx) farkkuihin ja valkoisiin hyiveihin. Tämä loi mielikuvan työväenluokkaisuudesta, aikakaudella, jolloin miehet kuitenkin vielä käyttivät pukuja. Ne harvat naiset, jotka pyörien päälle nousivat, vetivät yleen samaisen takin.

Marlon Brando elokuvassa The Wild One (Nuori kapinallinen)

Hollywood ei ollut kaukana muodin perässä, vuonna 1953 ilmestyi elokuva The Wild One (Nuori Kapinallinen) jossa Marlon Brando puettiin samoihin vaatteisiin ja joissa näistä jengeistä kerrottiin enemmänkin. Mustan nahkatakin kultti oli syntynyt, se kuului kapinallisille ja nuorille. Yhä tänäkin päivänä musta nahkatakki nautii elokuvissa kapinallisen mainetta, hyvin herkästi se puetaan päälle elokuvien hahmoille, jotka ovat erilaisia, eivät välttämättä pahoja, mutta leimallisuus ei ole takilta kadonnut. Oliko Tom Cruisen lentäjähahmo Top Gunissa pahis? Ei, mutta nahkatakki se sieltäkin löytyi ylle. Samoin kuin John Travoltalle Greasessa.

James Dean ja nahkatakki.

Vaikka YSL rohkeasti toikin nahkatakit catwalkille 1960, niin Britannian rockpiirit nostivat vasta takit muuallekin katumuotiin. Nahkatakista tuli erilaisten ryhmittymien takki ja jokaisella takit olivat omanlaisensa. Greaserit (miten tämä oikein käännetään suomeksi?), punkkarit ja metallifanit löysivät kaikki yleensä omanlaisensa nahkatakin. Samaan aikaan Yhdysvalloissa tummanihoisten oikeuksia ajavien liikkeiden (the Black Panthers) jäsenet pitivät nahkatakkeja. Myös homot omivat nahkatakit muiden nahkavaatteiden ohella itselleen, heihin viitattiinkin pukeutumisensa vuoksi monesti termillä "Leathermen".

Kun saavuttiin 1980-luvulle toivat sekä Chanel että Versace nahkatakit catwalkin puolelle ja nahkatakista tulikin muodinmukainen unisex vaate, etenkin jos sitä pidettiin Leviksen farkkujen ja Dr. Martensin buutsien kanssa.


Säännöllisesti tuovat suunnittelijat erimallisia nahkatakkeja takaisin lavoille. Itse en jaksa uskoa, että se menee koskaan pois muodista, vain malli vaihtelee vuosien mukaan. Nahkatakki suojaa säältä ja on ainakin omasta mielestäni mitä kätevin vaate niin keväällä kuin syksylläkin, jopa talvellakin (ei ehkä Suomessa, mutta lämpimämpien talvien maissa kyllä). En jaksa uskoa, että takki koskaan menettä kapinallisstatustaan, vaikka sen yhdistäisi miten siivoihin ja siisteihin vaatteisiin. Minulle nahkatakissa on aina sitä pientä karheutta, sellainen pieni kapinallisuus mukana. Asennetta ainakin, jos ei mitään muuta.

Näin tässä maanantain kunniaksi siis lyhyt ja tiivistetty historiapläjäys aiheesta musta nahkatakki. Mikä on sinun suhtautumisesi ja mielikuvasi mustasta nahkatakista?

Oikein ihanaa viikkoa jokaiselle! 

I had the pleasure of writing a very short history of black leather jacket. From military use to streets to catwalk. Used by meny groups, starting from the IIWW aviators. I still think the black leather jacket is cool, no matter how many use the jacket. In my oppinion, it still has a little sign of rebel on it.

Kommentit

  1. Nyt osui ja uppos, sillä olen nahkatakkien ystävä! Mulla on Italiasta ostettu lyhyt rotsi, joka on mustaa nahkaa ja istuu mitoiltaan täydellisesti. Käytän sitä asujen rentouttajana. Kyllähän mustaa nahkatakkia voi gurujen mukaan käyttää vaikka silkkimekon kanssa, mutta mun makuun se on jo vähän rebeliä! : )Hyvä takki vanhenee kauniisti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelinkin, että teitä löytyy lukijoista. Itsekään en yhdistäisi nahkatakki silkkimekon kanssa, mutta monen muun vaatteen kyllä. Oma takkini on pitkä, lyhyt on hakusessa, mutta haluan sen olevan sitten just eikä melkein :)

      Poista
    2. The wild one on suomeksi Hurjapäät. Nuori kapinallinen on James Deanin elokuva Rebels without a cause.

      Poista
    3. Oh kiitos korjauksesta. En ole leffa ihminen, hyvä että joku tietää :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!