Sukkahousuista.

Tiedättehän, se kiroilua ja ahdistusta aiheuttava vatekappale, joka kuitenkin pitää lämpimänä ja jollaiset vähintään juhlissa mekon kanssa kiskoo jalkaansa. Vaatekappale, josta oltiin Rautaesiripun aikana valmiita maksamaan Itä-Euroopassa valtavia summia. Asuste, vaate, pukine - mikä tahansa, joka aiheuttaa altavan määrän kiroamista, etenkin silmäpaon sattuessa. En mene nyt sen tarkemmin sukkahousujen historiassa aikaan, jolloin sukkahousut korvasivat pitkät sukat ja sukkanauhaliivit. Alunperinhän pitkät sukat olivat nimen omaan miesten vaate naisten pukeutuessa valtavia kangasmääriä sisältäviin mekko-kokonaisuuksiin.

Puhutaan nyt tässä pläjäyksessä nimen omaan niistä nylonisista sukkahousuista. Ei tämä oikein historiaakaan ole, lähinnä vaan omasta mielenkiinnosta, historiaahan noilla tuotteilla on vaikka kuinka paljon enemmänkin. Kasasin tuohon vähän historiaa sekä vähän omaa kokemusta. Ennen kuin voidaan kuitenkaan puhua sukkahousuista, puhutaan hieman materiaalista, josta sukkahousut on tehty nimittäin nailonista itsestään. Nailon (nylon)on polyamideihin lukeutuva muovi, joka keksittiin Yhdysvalloissa, Dellawaressa sijaitsevassa DuPont - nimisessä yrityksessä 28.2.1935. Materiaalina Nailon julkaisiin vuonna 1938, jolloin ensimmäisenä sovelluksena oli hammasharja, jonka harjakset olivat nailonia. 1940-luvulla markkinoille tuosiin nailoniset naisten sukat (mutta ei vielä sukkahousuja), joista sulkeutui kaupallinen menestys. Nykyisin nailonia käytetään niin erilaisissa vaatteissa kuin kiinteässä muodossaan teollisuuden parissa.


Kun hameen helma nousi maantasolta ylemmäs 1920-luvulla, paljastuivat myös naisten nilkat (ja muukin osa jalasta) "yleisön" nähtäville. Tuolloin jalkoja peittivät vain sukat, jotka kiinnitettiin sukkanauhaliiveillä paikoilleen. Niinhän oli tehty jo satoja vuosia. Ensimmäiset materiaalit näille naisten sukille olivat silkki ja rayon (en tiedä suomennosta, mutta keinosilkkinä tunnettiin materiaali myös). Kun nailoniset sukat tuotiin markkinoille, ottivat ensimmäisenä ne käyttöön näyttelijät ja tanssijat. Vielä tuolloin oli kyse kuitenkin nimen omaan sukista, ei sukkahousuista.


1953 Allen Gant kehitti tuotteen, jolle antoi nimen "Panti-Legs". Nämä tuotiin kuitenkin markkinoille vasta 1959. Tuohon vuoteen mennessä kuitenkin toinen tuotekehittäjä, Ernest G. Rice kehitti oman versionsa sukkahousuista ja julkaisi ne 1956. Hänen kehittämänsä versiot ovat hyvin saman tyyppiset kuin ne, joita nykyisin käytetään. 1960-luvun alkuun mennessä ei "suurella massalla" ollut juurikaan ollut syitä pitää sukkahousuja. Sukilla oli pärjätty vallan mainiosti. 1960-luku toi kuitenkin mukanaan edullisempia vaatteita teollistumisen myötä ja materiaaleista tuli mukavampia. 1970-luvulla sukkahousut olivat jo välttämättömyys, käytettäväksi mihihameiden kanssa, sukat alkoivat liian alhaalta. Vuonna 1970 ylitti sukkahousujen myynti Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran sukkien myynnin ja tilanne on ollut sama siitä saakka.




1970- ja 1980-luvuilla myynti nousi ja sukkahousuista tuli jokaisen naisen vaatekaapin perusta. 1995 vuodesta lähtien Yhdysvalloissa lähti myynti laskuun ja 2006 myynnin luvut olivatkin puolessa siitä, mitä ne olivat joskus olleet. Muoti oli sallinut paljaat sääret työpaikoille ja se vaikutti etenkin kesällä naisten pukeutumiseen. Miksi investoida sukkahousuihin kun saattoi mennä paljain säärin? Myyntiä nostivat kuitenkin sukkahousujen eri tyylit. Markkoinoille saapui muotoilevia versioita samoin kuin värikkäitä, kuviollisia ja matalavyötäröisiä versioita. Sukkahousujen ei enää tarvitse olla joko ohuita mustia tai ohuita "värittömiä". Niillä saa piristettyä asua kuin asua ja niistä voi tehdä pukeutumisensa keskipisteen.


Sukkahousujen paksuus mitataan deniereissä. Mitä pienempi luku, sen ohuemmat ovat sukkahousutkin. Tällä hetkellä ohuimmat taitavat olla 10den versioita (niitä näin ainakin Irlannissa) ja paksuimmat menevät jossain yli sadassa. Pelkästä nailonista ei sukkahousuja enää tehdä, vaan markkinoilla on puuvillasta, villasta, silkistä ja monesta muustakin materiaalista tehtyjä versioita.




Luulen, että nykyisin on niin paljon valintaa sukkahousuissa, että johan siinä heikompaa hirvittää. Itse olen sukkahousujen suurkuluttaja, mutta valitettavasti Olen todella tylsä valinnoissani. Paksut mustat tai ohuet vaaleat. Paksummat kyllä kestävät hyvin käyttöä, kannoin niitä Irlannista vuosi sitten vaikka kuinka paljon, siellä kun maksavat vähemmän kuin Suomessa. Edelleen toimivia ovat. Ohuiden kanssa... Ne vaan hajoavat käsiin. Siksi en ostakaan kalliita sukkahousuja vaan Prismasta saa varsin toimivaa House-mallistoa, jota olen jo pidemmän hetken ostanut niin polvisukkien kuin ohuiden sukkahosujenkin kanssa.

Sukkahousujen silmäpako on kammoksuttava asia ja niitä tuleekin korjattua (mahdollisuuksien mukaan toki) kynsilakalla. Joskus oikein harmittaa kun alan laskemaan monetko ohuet sukkahousut pahimmillaan kuukauden aikana kulutan. Sen takia olen lakannut laskemasta. Miksi sitten käytän sukkahousuja? Koska legginssit katkaisevat jalan ja muuten jäätyisin talvella. Kesällä taas siksi, että omat jalkani ottavat auringosta väriä äärettömän huonosti, joten ennemmin verhoan sääreni sukkahousuilla kunnes ehkä elokuussa olen saanut sääreni tilaan, jossa ne eivät heijasta auringonvaloa takaisin vaan ovat muuten vaan vaaleat. Minulle sukkahousut ovat perusvaate, ehkä joskus opin vielä ottamaan hyllystä ne kuviolliset tai värillisetkin.

Näissä ajatuksissa siis näin perjantaina, oikein ihanaa viikonloppua kaikille lukijoilleni! <3

Tights. Hate them, love them, need them. A short history and some of my oppinions about them. Yes, I hate them for breaking up, I love them for making my legs look great and I need them atleast for winter.

Kommentit

  1. Kuten jo hieman sivusit asiaa, sukkahousut oli ensin miestenvaate ja sitten vasta niistä tuli naisten vaate. Kuitenkin pojatkin käyttävät paksuja sukkahousuja alle kouluikäisinä, mutta kouluun ei poika voisi enää mennä sukkahousut jalassa.

    Nyt kuitenkin muoti on palaamassa alkuperäiseen suuntaan. Täältä http://shop.emiliocavallini.com/home.php?cat=22&sort=orderby&sort_direction=0&page=1 löytyy sukkahousumallisto joka on tarkoitettu sekä miehille, että naisille. Ja esim. täältä www.activskin.com löytyy sukkahousumallisto, joka on tarkoitettu ainoastaan miehille. Vie vaan aikansa, ennen kun tällaiset muoti ilmiöt saapuu tänne pohjolan perukoille.

    VastaaPoista
  2. Siis nuo sukkahousut on niin p***stä väliin että!
    Juhliin on pakko laittaa, paksummatkin menee joskus arkeen.
    Olen onneksi enemmän housuihminen joten vähällä pääsen:D
    Nyt ko kintu on vielä kalpeat,olen löytänyt polvisukat! Aivan keski-ikäiselle sopivaa,kun haluaa pitää balleriinoja,nilkkaakin saisi näkyä...
    En voi enää sukitta kulkea,inhottaa ko kengät alakaa haista pahalle...Avokas sukat ei oikein istu,kummasti pyörii:D
    Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän niin täydellisesti. Housujen kanssa on polvisukat täälläkin käytössä, harvemmin kengät ilman sukkia jalkaan joutuvat. On se vaan naisen elää joskus vaikeaa kun pitää koettaa noinkin ohuita vaatekappaleita päälle laittaa :D

      Poista
  3. Minä olen kanssa sukkahousujen suurkuluttaja. Mutta minä rakastan erikoisia sukkahousuja, mitä erikoisemmat, sen paremman. Joko täytyy olla kuviointia tai erikoinen väri. Tosin kyllä kaapista muutamat perusmustat löytyy, mutta mielelläni pidän huomioitaherättäviä sukkahousuja mielenkiintoisena yksityiskohtana.

    Terveisin, Anni @
    anninpukeutumisleikki.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että joku osaa. Itse kun olen niin kamalan tylsä kokeilemaan mitään värejä tai muutakaan sukkisten kanssa. Ehkä sitä joskus uskallan vielä, jos aloittaisi vaikka tumman harmaista :D

      Poista
  4. Tummanharmaista sukkahousuistakin voi aloittaa. Itsellänikin on muutamat. Mutta ihan ensimmäisenä taisin sovitella farkunsinisiä sukkahousuja tennarien ja farkkuhameen kanssa. Noista ajoista ja sukkahousuista on tultu montakin askelta kohti värikkäämpää sukkahousumuotia. Sukkahousuilla saa helposti ilmettä pukeutumiseen, mutta muusta asusta liian poikkeavat sukkahousut helposti pilaavat kokonaisuuden. Eräässä vaiheessa minustakin tuli sukkahousujen suurkuluttaja. Tätä nykyä pidänkin varastossa sukkahousuja joka lähtöön ja tilanteeseen. Myös värillisiä ja kuviollisia. Pitsikuvioitujakin käytän joskus, mutta verkkosukkahousuja en ole vielä kokeillut.

    Tuohon viheliäiseen sukkahousujen silmäpakoon ei kai keksitäkään ratkaisua. Kantapäähän se reikä useimmiten tulee ja siitä lähtee sitten purkautumaan. Kantapäästä vahvistettuja sukkahousuja löytyy aniharvoin, mutta olen käyttänyt ohuita stepsejä vahvikkeiden korvikkeena. Siis sukkahousut avokassukkien päälle.

    Sukkahousut ovat olleet minullekin perusvaate aina. Ovat niin kiinteästi osa pukeutumista että hankala kuvitella mitään korviketta. Leggingsit?? Tuli kokeiltua ja eivät tuntuneet ollenkaan omalta. Kylmillä keleillä aina sukkahousut, kesäaikaankin jotkut ohuehkot sukkahousut täytyy olla. Useammat sukkahousumerkit on kokeiltu ja aina täytyy olla suosikkimalleja useampi avaamaton pakkaus varalla. Kannattaa myös kokeilla laadukkaampien (kalliimpien) merkkien ohuita sukkahousuja. Olen havainnut että kestävät kuitenkin monta kertaa kauemmin kuin halvat merkit ja näin maksavat itsensä takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen jotenkin huono kokeilemaan edelleenkään erilaisia sukkahousuja, vaaleilla ja mustilla pääsee niin pitkälle. Siniset omistan ja yhdet kuviolliset. Ehkä tästä vielä joku päivä rohkaistun.

      Pitää harkita noiden kalliimpien kokeilua, olen tähän saakka Prismasta ostanut omani, yllättävän hyvin nekin ovat kyllä kestäneet käyttöä. Ehkä sitä on myös rauhallisempi nykyisin jo niitä jalkaan vetäessään, ei tule silmäpako niin herkästi koska sählää :)

      Poista
  5. Sama anonyymi jatkaa…
    Toki käytän edelleen myös vaaleanruskeita ja mustia sukkahousuja. Mutta aina kun se muuhun varustukseen sopii, kietaisen jalkaan joko värilliset tai kuviolliset sukkahousut. Noiden alkuaikojen farkunsinisten ohella värinä oli tummanruskean eri sävyt (mokka esim.), joita kokeilin niiden ainaisten mustien sukkahousujen sijaan. Valitsen nykyäänkin useimmiten mokanväriset sukkahousut mustien sijasta. Sopii yllättävänkin moneen yhteyteen.

    Mitä noihin kalliimpiin sukkahousumerkkeihin tulee, minä taisin ostaa ensimmäisenä DIMin jotakin mallia, olikohan 45 denieriset. Sittemmin myös muita merkkejä. Sukkahousumaailmassa näyttää olevan niin, että laatumerkeiltä löytyy hillitympiä malleja ja jos haluaa jalkaansa riemunkirjavat sukkahousut, ne täytyy ostaa jostain halpisketjun liikkeestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tämä kommentti on ihan jäänyt huomaamatta! Pahoittelut!

      Pitäisi joskus harkita noita erivärisiä sukkahousuja, riemunkirjavia en oikein osaa pitää. En siis sinällään ole tutkinut tilannetta, mikä on valikoima hintavissa tai vähemmän hintavissa.

      Poista
  6. On nää sukkahousut miehellä kivemmat kuin kalsarit eli en osta kalsareita vaan sukkahousuja. miehenä minä ostan sukkahousuja ja käytän niitä melkein aina sanoo mies.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti näin on. Minulle pitkikset kun kuuluvat lenkille talvella, niin en ole sen suuremmin miettinyt asiaa, mutta uskottavahan se on :)

      Poista
    2. onneksi sukkiksia löytyy miehille, siis sellaisia jotka istuvat hyvin ja etenkin
      tukevat jalkaa. itse harrastan maastojuoksua ja nämä sporttailuun tarkoitetut acive sukkikset ovat loistavat. Vaimokin tykkää enemmän kuin löksökalsareista :)

      sport

      Poista
    3. Kuulostaa fiksulta kyllä, ei ole kokemusta :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!