Ajattelin
jatkaa edellisen entryni linjassa ja kirjoittaa ruoasta. Satun
olemaan varsin perso makealle ja ehdottomasti parasta ovat itse
tehdyt leivonnaiset. Tai ainakin toiseksi parasta suklaaseen
dipattujen mansikoiden jälkeen... Oli miten oli, jaan nyt kanssanne
muutaman lempiresepteistäni.
Olen
huomannut, että ystäväpiirissäni puolukka ei ole mitenkään
suosittu marja happamuutensa takia. Itse taas olen aina pitänyt
puolukasta yhtä lailla poronkäristyksen lisukkeena kuin makeissa
leivonnaisissa. Tästä pitää kiittää äitiäni, joka on leiponut
herkullista puolukkapiirakka vähän joka juhliin niin pitkään kuin
muistan. Jaan tämän reseptin nyt kanssanne. Olen tehnyt siitä
gluteenittomaan ruokavaliooni sopivan ainoastaan vaihtamalla vehnä-
ja grahamjauhot gluteenittomiin.
Puolukkapiirakka
Pohja:
150 g
margariinia tai voita
½ dl
sokeria
1 muna
3 dl
gluteenitonta jauhoseosta (tai 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl
grahamjauhoja)
1 tl
leivinjauhetta
Täyte:
5 dl
puolukoita
1 dl
sokeria
1 prk
eli 2 dl kermaviiliä
1 muna
½ tl
vaniliinisokeria
- Vatkaa margariini ja sokeri.
- Vatkaa mukaan muna.
- Sekoita joukkoon jauhot. Itse käytän Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta ja sekoitan leivinjauheen pieneen määrään jauhoja ennen taikinaan sekoittamista.
- Levitä taikina piirakkavuokaan. Gluteeniton taikina tarttuu sormiin helpommin kuin tavallinen, mutta sen saa hyvin levitettyä kun kastelee lusikan kylmään veteen ja levittää sillä.
- Sekoita täytteen aineet ja kaada pohjan päälle.
- Paista 180-asteessa noin 30min
Toivottavasti
kaikki puolukkaa karsastavat löytävät tästä itselleen uuden
lempireseptin! Piirakan lisukkeeksi erinomaisesti sopivat
vaniljajäätelö ja -kastike vähentävät happamuutta entisestään,
jos haluaa pelata varman päälle :). Olen käyttänyt samaa reseptiä
myös raparperille ja sekin toimii loistavasti, vaikka puolukkainen
versio onkin oma suosikkini.
Porkkanakakku
Toinen
resepti on ehdoton tyttöjen iltojen suosikki, jonka sain hyvän
ystäväni isoäidiltä. Tätä en ole koskaan koittanut tavallisilla
vehnäjauhoilla, mutta uskoisin, että jauhot voi vain vaihtaa
gluteenittomista vehnäisiin niin halutessaan.
Pohja:
300g
(= 4 kpl) raastettua porkkanaa (mitä pienempää raastetta sen
parempi!)
4
munaa
2
dl sokeria
100g
mantelirouhetta
1-2
tl kanelia
2
tl leivinjauhetta
2dl
gluteenitonta jauhoseosta
Kuorrutus:
50g
voita
100g
maustamatonta sulatejuustoa (itse käytän Olympiaa)
n.
3dl tomusokeria
- Vaahdota munat ja sokeri
- Sekoita kuivat aineet keskenään
- Lisää porkkanaraaste ja kuivat aineet vuorotellen muna-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada seos uunivuokaan ja paista 160-170 asteessa noin tunnin verran. Suosittelen tarkkailemaan kakkua paiston aikana, sillä paistoaika vaihtelee suuresti sekä uunin että uunivuoan mukaan.
- Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen sen kuorruttamista. Itse leivon kakun yleensä syöntiä edeltävänä päivänä, annan sen maustua yön yli ja kuorrutan tunti pari ennen tarjoamista.
- Sulata voi ja sulatejuusto mikrossa tai kattilassa ja sekoita hyvin.
- Lisää tomusokeri pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi. En osaa varmasti sanoa tomusokerin määrää, koska en itse koskaan mittaa sitä. Seos on sopivan paksua kun se on helppo levittää kakun päälle, mutta ei valu pois.
Tarjoa
kahvin tai teen kanssa. Ja jos tyttöjen iltojen meiningillä
mennään, niin pöydästä ei nousta ennen kuin viimeinenkin muru on
syöty :D.
Tällaisia
terveisiä tällä kertaa! Oikein hyvää loppukesää kaikille
lukijoille.
Toivotteleepi
Arkeologi
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!