23.11.2012

Wanted attention.

Minä ajan töistä kotiin pimeällä. Pääsen viideltä töistä ja siihen aikaan on jo pimeää. Ajan läpi taajaman, jossa on muutama koulu sekä useampi päiväkoti. On kauppaa, kuntosalia ja muuta taajamaan sopivaa. Katuvalotkin.

"Kyllä minä silloin näyn!"

Ei. Et näy. Et ilman heijastinta. Et ennen kuin on liian myöhäistä. Semmoinen noin vitosen investointi siihen, että et kävele kepeillä 6 viikkoa tai pahimmassa tapauksessa... no, jätetään se väliin. Joka ikinen ilta olen tätä Kotinörtille sanonut, että en käsitä, miksi ihmiset eivät voi laittaa heijastimia laukkuihinsa tai takkeihinsa. Laittaa lapsilleen heijastimia ja muistaa kertoa heille (ja muistaa itsekin) että vaikka sinä näet auton kirkkaat valot, ei auto välttämättä näe sinua. Ei ainakaan ilman sitä heijastinta.

Koska kuitenkin on turha paasata, niin päätin tehdä pienen askartelun nimeltä Pimp my Mulberry.


Tarvitaan se laukku, tässä tapauksessa siis se Mulberry, tuollainen ikivanha heijastin, sakset sekä askartelunauhaa. Ai miksi nauhaa? Koska tuo lanka saattaa vahingoittaa nahkaa, mahdollisesti enemmän kuin nauha. Toisaalta hakaneulan survominen laukun läpi ei sekään kuulosta kivalta idealta.


Hakaneuloissa on myös se vika, että niihin satuttaa herkästi sormensa jos ne aukeavat. Sen takia siis ei hakaneulaa tähän käytetä. Vanha nauha siis poikki ja roskiin. Hakaneulan voi sälöä jos sille on tarvetta. Nauhaa heijastimen läpi ja nauhan päät solmulle keskenään. Sen jälkeen heijastin pujotetaan johonkin laukun kahvaan ja siinä se tuunaus sitten olikin. Heijastimen saa kätevästi pois ja laukku ei vahingoitu. Itse pidän tuota heijastinta oikeasti laukun päädyssä olevassa nauhassaroikkumassa, takissani on semmoinen roikkuva sydänheijastin jo olemassa, juurikin siinä kohdassa, johon laukku tulisi.


Ja koska kaikesta pitää olla todisteet, niin raahataan Kotinörtit pihalle. Annetaan miehelle käteen taskulamppu, jonka valoteho on heikompi kuin auton valon, mutta valo se on sekin. Sitten asetutaan itse perus taajamassa oin viiden metrin päähän kuvaajasta ja käännetään ensin kuvaajaan laukku niin päin, että heijastin ei näy ja sitten niin, että heijastin näkyy:Kumpaan autoilija kiinnittää enemmän huomiota? Niin, minä ainakin tähän alemman kuvan heijastimeen, joka oikein pomppaa silmiin. Jokainen autoilija tietää mitä tarkoitan, etenkin kun se vielä laukun päädyssä pääsee heilumaan niin, että varmaan kiinnittää huomion.

Sen suuremmin paasaamatta, luotan jotenkin aikuisten ihmisten osaavan arvostella tämän asian itsekin, tyydyn vain toteamaan: Käyttäkää ihmiset heijastimia! Se on halpa henkivakuutus, meilläkin ostettiin uusia, nyt on toppatakissa, Kotinörtin työlaukussa ja yhdessä laukussa lisää heijastimet. Yhteishinta noilla killuttimilla 15€. Se on halpa henkivakuutus.
 
Oli se kuinka epämuodikasta tai mahdollisesti jonkun mielestä jopa rumaa, niin laita ulos lähtiessä edes yksi heijastin roikkumaan joko laukkuun, takkiin tai muuten itseesi. Jos se ei nyt ole ihan sillä polven korkeudella mihin auton valot osuvat ensimmäisenä, niin se ei kaada maailmaa. Tämän huomion jokainen meistä haluaa, tulla nähdyksi pimeällä.

Haastankin teidät ihan jokaisen lukijani laittamaan edes yhden heijastimen yllenne ulos lähtiessä. Joka ikinen kerta kun on edes hämärää.

Turvallista viikonloppua kaikille!


Reflector. Easyest way to keep your self safe. It's dark here in Finland and Peolple like to be seeing. I know, it's not the most it-thing ever to decorate your Mulberry with reflector, but I rather do that than get hit by a car whose driver did not see me. Could you use one?

Have a safe weekend and hope you are all well!

8 kommenttia:

 1. Loistavaa! Tämä on juuri sellainen kirjoitus mitä tarvitaan. Pelottaa ihan ajaa autolla, kun noita pimeitä hiippareita on kaikkialla. Ei se heijastin paljoa paina, mutta sillä on suuri merkitys. Kiitos oikein paljon ja toivottavasti kaikki noudattaa neuvoa. Ei kun tuunaamaan laukkuja ja takkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kun itse ajelee niin tähän kiinnittää huomiota, kummasti tuli itsekin laiteltua niitä heijastimia paikalleen taas. Toivottavasti kaikki laittaisivat heijastimen, ero on huima :)

   Poista
 2. Muistinpa sentään tänä vuonna laittaa heijastimet ajoissa paikoilleen. Autolla kulkiessa tosiaan huomaa miten hälyttävän vähän ihmiset näkyvät, vaikka kaupungissa olisikin katuvaloja. Mustia hahmoja vain viilettää kaduilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Pelottavimpia ovat mustat hahmot, jotka loikkaavat siihen tielle kun niitä ei näe. Onneksi ei ole jäätä ollut vana jarrutus on onnistunut kunnialla :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Ihmiset kulkevat tummissa vaatteissa pimeässä ilman yhtään heijastinta ja pahimmassa tapauksessa poukkoilevat tien yli, vaikka ei ole edes suojatietä kohdalla. Aivan hirveitä tilanteita! Viime talvena miehen kanssa mietimme sellaista, että ostamme autoon laatikollisen heijastimia ja pysäytämme auton pimeiden kulkijoiden kohdalla ja lahjoitamme sen heijastimen. Jäi ajatuksen tasolle, mutta pitäisi tätä oikeasti miettiä ja katsoa, mitä itse voi tehdä asian eteen. Ihmeissäni olen ollut myös siitä, että on olemassa vanhempia, jotka laittavat lapsensa liikenteeseen ilman heijastimia. Toki pienempien lasten vaatteissa on monesti hyvät heijastimet jo ulkoiluvaatteissa, mutta olen tänäkin syksynä nähnyt pieniä koululaisia ja vähän isompaa nuorisoa liikkeellä ilman minkäänlaista "tuikkua". Täysin vastuutonta: koululaiset ovat muutenkin liikenteessä välillä arvaamattomia ja huomaamattomia jo pienen kokonsa vuoksi, joten pimenänä kulkeminen vielä siihen päälle on kyllä hirvittävän iso vaaratekijä. Heijastin on halpa henkivakuutus! Ehkä tänä talvena ostetaankin se heijastilaatikko. Kaikki sukulaiset, tutut ja kummit on meiltä heijastimia saaneet lahjoiksi, joten olemme ehkä tällaisia "heijastin-saarnaajia" kaiken kaikkiaan :)

  Kun monet bloggarit tarttuivat "Naked truth" -haasteeseen, niin tässä voisi olla Dahlian haaste: kaikki bloggarit puhumaan aiheesta, niin jospa tavoitettaisiin edes muutamia ihmisiä, jotka "paasauksen" jälkeen ymmärtäisivät ripustaa sen takin hihaan.

  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Tunnen itse muutaman todella tiukan äkkijarrutuksen jälkeen hyvin tunteellisesti tämän asian kanssa. Siinä kohtaa kiittää jo kaikkia mahdollisi tahoja sulasta tiestä, uusista kitkarenkaista ja riittävän hitaasta ajotavasta. Olen minäkin siis "heijastin-saarnaajaksi" muuttumassa täällä hyvää vauhtia.

   En tiedä, saisiko tästä mitenkään samanlaista haastetta aikaan, lähinnä vaan toivon, että edes yksi ihminen laittaisi heijastimen takkiinsa/laukkuunsa tämän kirjoituksen saattelemana.

   Hyvää viikonloppua sinne myös! <3

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus!!
  Näyttää kyllä siltä että se heijastin on monelle ihan ylivoimainen juttu.
  Mulla on jokaisen talvitakin taskussa. Ja laukuissa ja repuissa. Mun tyttärellekin (20v) heijastin on ihan must. Ja joka syksy pitää ostaa jonkilainen uusi söpö killutin :)

  Ihanaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
 5. Sen verran tuohon voisi vielä lisätä että koirille myös heijastimet ja/tai heijastinliivit. Siitä on nimittäin hupi kaukana kun ihminen kuljee tien laitaa asianmukaiset heijastimet yllään ja hups keikkaa ihmisen edessä tuleekin flexissä musta koira 10 metriä edellä! Arvatkaa näkyykö se koira?

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta Dahlia, samaa mustapukuisten poukkoilijoiden joukkoa täälläkin ihmetellään. Ja ainakin meillä päin kaikkein pahimpia ovat teinit, joilla on polkupyörät ilman mitään valoja, vaatteet ilman ainottakaan heijastinta ja viikonloppu iltaisin poukkoillaan tuolla kylillä ihan miten sattuu! Pyörä kulkee kuitenkin niin lujaa että pimeässä pimeään pyörään ei ehdi edes reagoida! Teinien vanhemmat huomio! Pitää niistä isommistakin huolta kantaa.

  VastaaPoista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!