30.11.2013

Hercule Poirot: Love for lifetime.


Jokaisella on elämässään varmasti asioita, jotka kulkevat mukana kehdosta hautaan. Asioita joiden parissa voi rentoutua ja joiden pariin voi palata usean vuoden tauonkin jälkeen. Minulle yksi tällainen ovat Agatha Christien kirjat, nimen omaan ne, joissa pääosassa on Hercule Poirot. Pieni belgialainen on kulkenut mukanani jo yli 20 vuotta enkä ihan heti näe edessä tilannetta, että hän ei mukana olisi. Vaikka kirjoja ei tule enää lisää, niin nämä ovat minulle niitä kirjoja, joita pienen tauon jälkeen luen aina vaan uudelleen ja uudelleen.

Kesän jäljiltä oli lukemiseni vähän heikoissa kantimissa, tuntui oikein, ettei mikään kirja kiinnosta. Stressissä (kesällä se oli häät) en oikein osaa kirjaan keskittyä ja jotenkin koin kadottaneeni kyvyn lukea kirjoja. Luen keskimäärin kaksi kirjaa kuussa ja nyt en saanut yhtäkään tahkottua ja minulle se oli selvä merkki siitä, että nyt on rauhoituttava. Mutta minkä kirjan avulla? Mikä olisi sellainen, että varmasti lukisin sen. Selasin kirjahyllyä ja käsiini osui ikisuosikkini "Idän pikajunan arvoitus". Vaikka osaan kirjan tapahtumat ulkoa, niin silti se oli kirja joka veti puoleensa. Luin ja lukeminen on siitä saakka jatkunut, kahden-kolmen kirjan viikkotahdilla.

Mutta miksi juuri Poirot ja dekkarit? Äitini on joskus sanonut, että on aivan sama mitä lukee kunhan lukee. Tarkoittaen siis, että on aivan sama luetko dekkareita, fantasiakirjallisuutta vai vaikka epookkiromaaneja. Minä kuten kuuntelen musiikkiakin niin luen aika laajalla skaalalla kaikkea. Ikisuosikkini on Tolkienin Taru Sormusten Herrasta jonka luen nykyisin joka vuosi (aloitan aina uuden vuoden päivänä). Uusimmat Utriot ja Hirvisaaret kuuluvat myös kovin mielellään vuosittaiseen valikoimaani. Dekkareista Tess Gerritsenin ja Donna Leonin uutuudet viehättävät aina ja löytyvät liki poikkeuksetta myös joululahjalistalta (Sivuhuomiona: Kyllä Äiti, lista on melkein valmis, saat sen kohta :) ). Vaikka luen paljon, palaan aina aika ajoin takaisin Poirottien pariin. Tuttuun ja turvalliseen maailmaan jossa vierailin ensimmäisen kerran kymmenen vuotiaana. Sopivissa määrin jännitystä ja teräviä havaintoja, yllättäviä käänteitä myös.

Sellaisia minun kirjarakkauteni, millaisia ovat sinun? Luetko paljon ja millaisia kirjoja?

Hyvää lauantaita!


I think every one of us has some of those things. Things that some along when you are child and they come with you for all your life. For me, one of those things is Hercule Poirot. That little belgian detective came to my life when I was ten and ever since has been with me.  Books written by Agatha Christie bring me back to those long lazy summer days when you were kid and nothing to do.

I read about two books a month. For me it's normal. For some it's much and for some it's little. I think for me it's good amount. After summer I had trouble of concentrating on books, reading in general. Wedding made me stressed out and while looking at our bookshelves I had no idea what to read. What would be good enough? There it was, Murder on the Orient express. My all time favourite Poirot. And I was back on track with my reading.

But why? My Mom has always said, it does not matter what you read as long as you read. And I thinks she's right. It does not matter if you love fantasy books or prefer romantic novels. I read Lord of the Rings every year (starting on new years day) and every year I read some new historical novels as well. Tess Gerritsen and Donna Leon are my favourites but every now and then I return to those summer days by reading a Poirot book. 

Do you read a lot? What kind of books?

Have a great Saturday and weekend!

28 kommenttia:

 1. Itselläni ei ole varsinaista kirjarakkautta,mutta ilen tykästynyt kovin Dan Brownin kirjoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dan Browneista pidän minäkin, en kaiketi ole ihan kaikkia lukenut, mutta useamman kirjan kyllä :)

   Poista
 2. Luen kaikkea laidasta laitaan, mutta lempparit löytyy Otavan keltaisesta kirjastosta. Agatha Christien kirjat olen varmaan lukenut kaikki, useita kertoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cristien kirjoissa on kyllä se, että ne tulee luettua aina vain uudelleen ja uudelleen :)

   Poista
 3. Luen paljon. Tällä hetkellä yöpöydälläni upea Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat.

  Poirotista tulee heti mieleen loistavan roolin tehnyt David Suchet (toiv nimi näin ulkomuistista oikein). Terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khaled Hossein oli ainakin sen yhden lukemani kirjan perusteella hyvä, pitänee vilkaista muitakin. Sama mielleyhtymä on minullakin Poiroteista, niitäkin on hyllyssä muutama DVD:llä myös ;)

   Poista
 4. Luen paljon - ja myönnän olevani kirjahullu. Luen laidasta laitaan, mutta erityisesti silloin, kun muuten on rankempaa, kelpaavat vain dekkarit - ja Agatha Christietä löytyy kirjahyllystäni aikamoinen määrä. Samoin Donna Leonia;)
  Hyvää adventtiviikonloppua teille molemmille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, sinä sen sanoit! Kun on rankempaa, niin dekkareita tulee luettua enemmän :) Donna Leonit ovat ihana, paitsi että monesti minulla on kovin nälkä niitä lukiessa :D

   Hyvää adventtiviikonloppua teille myös! <3

   Poista
 5. I agree with what your mom said, because I think the same way! You can read whatever you want, because it enriches your vocabulary, extends your imagination and so much more! :)
  Now I read about a book a month, but I used to read a book in 3 days. But as I am studying,working and blogging so I don't have that much time left for books! :(

  www.callmemaddie.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I know the feeling! I also have lot's of other things to do, but every time I want to relax it's a good book and enoght time to read :)

   Poista
 6. Viisas toteamus tuo "aivan sama mitä lukee kunhan lukee". Olen elämässäni pyrkinyt juuri samaa ajatusta toteuttamaan eli mulle kelpaa lähes kaikenlainen kirjallisuus. Tosin täytyy sanoa, että varsinaisia klassikkoromaaneja en ole lukenut. Yleensä mulla on yhtäaikaa menossa joku romaani, muutama tietokirja ja kevennyksenä pino lehtiä. Niistä valitsen sopivan sen hetkiseen vireystilaan. Uni ei tule ilman muutaman sivun tekstipätkää -tosin usein uni yllättää jo kesken lauseen lukemisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidit monesti ovat fiksuja ;) Lukeminen kyllä antaa ja avartaa paljon. Klassikot ovat täällä luettuna jossain määrin vajaa kymmenen vuotta sitten, muutoin mennään dekkareilla ja fantsulla sopivissa määrin. Nukahtamiseen kirjat auttavat monesti :)

   Poista
 7. Kirjat näyttävät niin ihanan klassikoilta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjamessuilta löytyi aarteita aika tavalla :)

   Poista
 8. Agatha Christiet ovat tosiaan sellaista luettavaa, johon voi palata aina uudestaan ja uudestaan. Joskus vuosia sitten hankin itselleni pikkuhiljaa kaikki Suomessa ilmestyneet Agatha Christiet eli minun hylkystäni löytyy ihan samannäköisiä kirjoja kuin kuvassasi :) Yhä edelleen tykkään dekkareista, tällä hetkellä ehkä eniten uusista pohjoismaisista sellaisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tuo kerääminen menossa, tosin vain Poirottien kohdalla, Marplejakin voisi koettaa jossain vaiheessa :) Uusia pohjoismaisia on tullut luettua kohtalaisen vähän täällä, muutamia silloin tällöin, pitänee perehtyä :)

   Poista
 9. Oi! Rakastan Poirotia! Kun ajelimme syyskuussa Hgistä Antibesiin niin kuuntelimme Murha Mesopotamiassa -äänikirjaa. Tajusin että äänikirjat ovat parhautta pitkillä automatkoilla.

  Oletko muuten lukenut Katherine Pancolin trilogian? Krokotiilin keltaiset silmät, Kilpikonnien hidas valssi ja Central parkin oravat ovat surullisia maanantaisin.

  Pidin kaikista kolmesta kirjasta valtavasti ja ikävöin kirjan ihmisten pariin :) Kaikki kirjat olivat myös ihanan paksuja, joten niitä ei saanut hotkaistua hetkessä.

  Kiitos kivasta blogista!

  Iloisin terkuin, Mia
  (miaslemons.blogspot.fr)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullu sanottavan samaa noille pitkille automatkoille, että äänikirjat ovat hyviä. En ole itse vielä moisia kuunnellut, omat automatkat yksin kun eivät ole mitenkään kovin pitkiä.

   Pancolin kirjoihin en ole perehtynyt, mutta pitääkin vilkaista. Jossain vaiheessa kun tuo lukujono pienentyisi vähän edes :)

   Poista
 10. Minä taidan olla kaikkiruokainen kirjojen suhteen, mutta täytyy kyllä tunnustaa että tietokone ja kutominen vievät nykyään aikaa lukemiselta, täytyisi laittaa asiat vähän uuteen tärkeysjärjestykseen. Ennen luin aina, lapsena olin se lukutoukka jolla oli aina kirja kädessä, taisin olla 11 kun luin "Rikos ja rangaistus" romaanin...:D Ei siitä paljon jäänyt mieleen, mutta olin jo silloin näsäviisas. Nykyään suosikkeihin kuuluvat dekkarikirjailijat Patricia Cornwell, James Patterson, Michael Connelly ja Henning Mankel. En kyllästy koskaan Michael Connellyn roheaanHarry Bosch hahmoon. Hiljattain luin Khaled Hosseinin "Tuhat loistavaa aurinkoa" ja haluaisin lukea muutkin hänen kirjansa. Tuhat loistavaa aurinkoa kosketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhat loistavaa aurinkoa on hyvä kirja minusta, se on se ainut Hosseinin kirja jonka olen lukenut. Totta on tuokin, että tietokone vie aikaa kirjoilta, ei pitäisi viedä niin paljon. Ei minusta ainakaan omalla kohdallani. Siksi olen koettanutkin rajoittaa, kirjoissa on kuitenkin oma viehätyksensä :)

   Poista
 11. Poirotit ovat itsellänikin ihan ykkössijalla! Niihin voi palata aina uudestaan ja uudestaan.

  Olen aina lukenut paljon, nyt Olivian myötä sitä ihan omaa aikaa tietysti on vähemmän, mutta vähintään bussimatkat töihin istun nenä kiinni kirjassa.

  Poirotin lisäksi toinen dekkarirakkaus on Rober van Gulikin historialliseen Kiinaan sijoittuvat dekkarit. Näihinkin palaan aina uudestaan ja uudestaan vaikka juonet ovatkin ihan tuttua kauraa :)

  Dekkareiden lisäksi kulutan ihan hullut määrät fantasiakirjallisuutta ja vampyyrihömppää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea ovat kyllä kirjat joihin voi palata uudellen, sellaisia on lopulta aika vähän. Itse kun menen autolla, niin ei tuossa työmatkalla oikein voi lukea :)

   Oi historiallinen Kiina kuulostaa jännältä, pitää katsoa jos tulee vastaan sopivasti jossain.

   Fantsua menee täälläkin sivu tolkulla vuosittain, vampsyhömppää lukee mies enemmän kuin minäkin, mutta kyllä sitä tulee luettua.

   Poista
 12. Aijai, Herkku Pierut (lisänimi ala-asteelta... ) on kyllä ihania! Noita on luettu ja leffoja katseltu ihan skidistä asti, eikä niihin vaan koskaan kyllästy. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihi. Ihana lisänimi! <3 Leffat ovat tä'älläkin hyllyssä ja "ihan vaan muutama kerta" on tullut niitäkin katsottua :)

   Poista
 13. Hyvä vinkki, täytyykin kaivaa jokin Christie esiin. Nyt on ajanjakso, kun olen ollut todella huonolla lukemisella, kaipaan ihan sitä uppoutumista hyvään kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita huonoja lukemisen ajanjaksoja tulee aina aika ajoin, silloin itse ainakin tykkään kaivaa vanhat hyvät ja ns. takuuvarmat klassikot esille.

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!