19.12.2013

Verkossa.


Vuoden viimeinen teatteri oli tänä vuonna blogin yhteistyökumppanin Helsingin kaupunginteatterin uutuus Verkossa. HKT:n tiedotteessa näytelmästä sanotaan seuraavaa:

Vuonna 2006 perustetun Wikileaks-sivuston kautta kuka tahansa saattoi demokratian ja sananvapauden nimissä vuotaa julkisuuteen viranomaisten ja yritysten asiakirjoja. Wikileaks aiheutti maailmanlaajuisen myrskyn julkaisemalla satojatuhansia Irakia ja Afganistania koskevia salaisia sotilasasiakirjoja sekä Yhdysvaltojen diplomaattisähkeitä vuonna 2010. Kaikkia paljastusten tekeminen ei miellyttänyt, ja pian sivuston toiminta yritettiin kaikin keinoin lakkauttaa.

Gunilla Hemmingin kirjoittama uusi kotimainen näytelmä seuraa tapahtumaketjua Internetin paljastussivusto Wikileaksin perustajan australialaisen Julian Assangen ympärillä.Verkossa on jännittävä ja koskettava kuvaus siitä, miten yksittäisten ihmisten teot muokkaavat maailmanhistoriaa.

Näytelmän aihepiiriin liittyvät tapahtumat ovat monilta osin yhä vailla päätöstään. Julian Assange piileskelee edelleen, kesästä 2012 saakka, Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä epäiltynä syyllistymisestä seksuaalisiin väärinkäytöksiin Ruotsissa, ja tietovuotaja Bradley Manning istuu 35 vuoden tuomiotaan Yhdysvaltojen suurimasta tietovuodosta sotilasvankilassa Fort Lavenworthissa. Wikileaksin jalanjäljissä tietovuodot ovat jatkuneet viime kesästä saakka maailmanpoliittisia suhteita kuohuttaneen yhdysvaltalaisen Edward Snowdenin toimesta.  

Todella ajankohtainen näytelmä, sellainen jota tiesin haluavani mennä katsomaan kun tästä ensimmäisen välähdykset näytöskauden avajaisissa elokuussa näin. Varasinkin koko konkkaronkalle (itselleni, Kotinörtille ja vanhemmilleni) liput.

Näytelmä etenee paikoin kuin Twitter feedi, ajoittain se rauhoittuu jopa Facebookin tahtiin, mutta missään vaiheessa se ei pysähdy. Hemming marssittaa lavalle väkevän ja ajatuksia antavan näytelmän. Missä menevät internetin villissä lännessä moraalin rajat? Mitä on tietoturva? Mitä nettiin kannattaa itsestään laittaa? Mitä on yksityisyyden suoja? Voiko netissä olla todella anonyymi? Ovatko hakkerit aina pelkästään pahoja?

Lavastus oli upea, ääni- ja valotekniikka tukivat näytelmää täydellisesti. Näyttelijät tekevät uskottavaa työtä, herättäen henkiin uskottavasti tosielämän esikuvat. Tasaista ja hyvää, kukaan ei ylitä toista, tähtiä on lavalla useita. Pääosassa on kuitenkin tarina. Tarina moraalista ja lähihistoriasta. Tarina jonka lankoja ei ole vieläkään solmittu kaikkia yhteen. Tarina, joka kannattaa katsoa, joka kannattaa nähdä. Ja tarina, joka niin kiperästi herättää myös esille kysymyksen: Suomen tietoturvalakeja on "kehuttu" hankaliksi ja liiankin tiukoiksi, ovatko ne todella sitä?Ylle teatteriin valikoitu puolestaa sinistä sinisellä. Berliinistä tuomani kukkapusero ja ruiskukan sininen jakku pääsivät käyttöön. En vielä ole ihan varma tuosta kukkakuosista, mutta kokeillaan nyt kun semmoinen on hankittu. Ainakin tässä rennommassa yhdistelmassä ihan jees näköinen.

Tämmöisistä tunnelmista tällä kertaa oikein hyvää torstaita!

Sorry, this only in finnish. A great play about Julian Assange, but since in finnish theater in finnish, I just tend to say, great one.

Have a great day dears!

 Jakku/Blazer: Esprit // Pusero/Blouse: Esprit // Farkut/Jeans: Esprit //
Kengät/Shoes: Old // Laukut/Bags: Both Longchamp

10 kommenttia:

 1. Vaikuttaa näkemisen arvoiselta näytelmältä. Upeaa että näin ajankohtaisista asioista tehdään esitys, se jos mikä osoittaa ettei teatteri ole kuollut vaikka olemmekin kaikki netissä ;)

  Kukkapaita sopii upeasti tuon sähkönsinisen jakun kanssa ja tekee farkkuasusta asiallisen vaan ei tylsän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli, hyvin tunteita ja ajatuksia herättävä näytelmä. Netistä saa hyvän näytelmän aikaan, tästä ainakin sai. Jatkoa ainakin itsejäin kaipaamaan, mitä seuraavaksi?

   Kiitos, pusero toimii kyllä tuossa kokonaisuudessa vallan tehokkaasti. Itsekin pidin sinisen yhdistämisestä siniseen :)

   Poista
 2. Näin Nikon haastattelun telkkarista ja tuli kyllä tunne, että olisipa mukava päästä katsomaan esitys. Dahlia, en yleensä ole kateellinen luonteeltani, mutta sanon tämän taas; mulle kanssa heti samanlainen yhteistyökumppani ; )! Tyylikkäänä olet taasen ollut. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossakin esityksessä oli, suureksi yllätyksekseni, tilaa vielä vaikka kuinka. Luulisi ihmisten olevan teatterinkin kautta kiinnostuneempi aiheesta. Tiedä häntä, tämä viikko lienee monelle kiireinen.

   HKT:n kanssa tekemästäni yhteistyöstä olen itse kovin kiitollinen ja otettu, että saan tätä tehdä. Arvosta ko. teatteria ja olen siellä koko ikäni käynyt, ensimmäinen muistamani näytelmä oli nykyisen Studio Pasilan tiloissa, joten etenkin sillä teatterilla on suuri paikka sydämessäni :)

   Hyvää torstaita!

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Hauskaa, minäkin olin teatterissa tiistaina, mutta kylläkin eri teatterissa : ) Jukka Puotila -showssa kaikki paikat olivat ihan täynnä. No, se oli pienellä näyttämöllä. Asusi on kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, onpas hauska sattuma! Teatteri tekee kyllä hyvää :)

   Poista
 4. Ihana tuo sininen jakku! Olen itse etsinyt samanväristä, mutta täydellistä ei ole vielä löytynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Herttarouva! Toivottavasti omasi löytyy vielä :)

   Poista
 5. The top is so, so pretty- I adore the beautiful print of it! And the top goes so well together with that blue blazer- great match! :)

  www.callmemaddie.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maddie. I was a bit unsure about that orint, nice to know it looks good :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!