23.2.2014

How do I manage my time?

Felt like a kid last summer on our walk.

Ajattelin näin sunnuntain kunniaksi toteuttaa heti toisenkin toivepostauksen, nimittäin kysyttiin ajan hallinnasta. Miten suunnittelen viikkoni? Millainen on tyypillinen viikkoni ja mimmoisia kalentereita jne. ajanhallinta juttuja käytän. Tämä on pyörinyt joskus aikaisemminkin mielessä tämmöisen postauksen tekeminen ja nyt kun sitä pyydettiin niin ajattelin siihen myös tarttua. Samasta aiheesta ovat kirjoittaneet ainakin Kalastajan vaimo ja Finnworld blogeissaan.

Minä olen pohjimmiltani aika kova stressaamaan. Hyvä ystäväni on joskus sanonut, että huolteni määrä on vakio. Niin se taitaa olla, mutta olen etenkin viimeiset kolme vuotta tehnyt töitä sen eteen, että saisin hallittua stressini. En nimittäin ole kovin mukavaa seuraa stressaantuneena. Miten saada kaikki tarvittava tehtyä, löydettyä aikaa itselle ja ystäville ja puolisolle? Pidettyä koti kuosissa ja työt tehtynä? Miten se 24 tuntia vuorokaudessa tuntuu toisilla riittävän enempään kuin toisilla?

Since it's Sunday I tought I'd make another requested post happen. This was about my time management. What do I do to mkame my every day life a bit more easy.  I've seen some post in other finnish blogs so I tought I'd write my tought's as well.

Some summer treats, looked better than tasted, but great photo!

Aloitan yleensä viikon jo sunnuntaina iltapäivällä. Teen valmiiksi ruokasuunnitelman maanantaista sunnuntaihin aika pitkälle kalenteri kädessä, minä päivinä on aikaa laittaa ruokaa ja millaista olisi hyvä laittaa. Viikonloppuisin vähän haasteellisempaa, nautin kuitenkin siitä ruuan laitosta. Jaan aineet kahteen listaan, meillä Kotinörtti on kultainen ja käy ruokakaupassa maanantaina ja perjantaina töiden jälkeen. Listoihin lisätään sitten perustarpeita puutteiden mukaan, etenkin kahvimaito on asia, joka ei saa loppua. Kahvista puhumattakaan. tämän listan mukaan mennään sitten, googleen kun laittaa kuvahaun puolelle hakusanoiksi food planner niin johan tulee ties minkälaisia suunnitteluapuja joihin saa ostoslistankin kirjoitettua. Tuollaisia minä olen tulostanut ja sellaiselle sitten suunnitelman kirjoittelen.

Toinen tasaisesti joka viikko samaan aikaan tapahtuva asia meillä on pyykkäys. Sen aika on maanantaisin, joten sille on varattu koko ilta. Samalla tulee kyllä siivottua ja usein kokattua enemmän, mutta lähtökohtaisesti koetan välttää kaiken mahdollisen menon sopimista maanantai-illalle. Jostain syystä minulle tuo viikon ensimmäinen päivä ei ole läheskään niin paha kuin torstai.

I start my ween on Sundays by making a food plan for the week. So I don't have to think what to do every day. If there is time to do every day some food or should I get some to go as well. Deppending on the week that is. I make the list and my husband goes shopping twice a week, Monday and Friday.  He sticks to list, I don't so it's better he goes.

Another thing happening reglarry is laundry every Monday. I do sually cook more and clean anyway on Mondays after work. So I try not to get anything special for Monday evenings, they are days I give my time to my home.

Details from oldest pharmacy in Tallinn

Käytän kolmea kalenteria. Yksi on tietysti töissä työasioiden kalenteri jonka sitten tarvittavat työkaveritkin näkevät. Siellä ei pahemmin omia menoja ole, mutta on semmoinen hyvä olla olemassa. Googlen kalenteriin päivitän omat menoni, jotta Kotinörttikin tietää, missä vaimo viuhtoo, tarkistan myös, onko mies laittanut mitään uutta. Minä nimittäin käytän itse paperista kalenteria. Värikoodattuna enkä aio siitä luopua ihan hetkeen. Kalenteriin kirjoittelen lähinnä vapaa-ajan menoja, hyvin harvoin siellä on minkäänlaisia työmenoja (paitsi työmatkat sekä palaverit jotka alkavat jotenkin poikkeuksellisen aikaisin).

Sen lisäksi teen to do listan viikolle yleensä sunnuntaina ja jaottelen menot viikolle. Tarkoitan lähinnä erinäisiä "soita huoltoyhtiöön" jne. tyyppisiä menoja. En minä muista jos ne eivät ole kirjoitettuina ylös. Monesti siirrän ne omasta kalenterissa työpöydälle posti it lappuina, jotka hoidan sitten taukoni aikana. Tulee tehtyä kun on lappu. Pyrin muutenkin kirjoittamaan asioita ylös kun ne tulevat mieleeni. Pystyn keskittymään paremmin yhteen asiaan kun tiedän, että se suuri ideani on ylhäällä ja muistan kyllä tehdä sen. Suurimmaksi osaksi tätä käytän töissä, mutta ajoittain muutenkin. Kirjoitan asioita ylös ja hoidan pois alta. On muuten vapauttava tunne ruksata asia tehdyksi tai vielä parempi, rutistaa se post it lappu palloksi ja heittää paperikoriin.

I use three different calenders. One is at work, on my work computer. Co-workers see my calender, so not much private stuff there, but good to have one at work. I put my agenda on Google calender as well, one me and my Husband share. So we know where we both are. An I have my trusted paper calender, Wich I don't want to give up. I usually never write anything work related there and I like it that way.

I also tend to make to do list for the week. Like phone here and there etc. Helps me remember to do everything. I want tp focus on one thing at the time, so if I remember something I write it down. I know I don't forget to do that thing, but I can consentrate better on matters at had at the moment.

Details from old town Stockholm

Olen myös systemaattisesti karsinut mahdollisimman paljon aikasyöppöjä pois. Sosiaalinen media vie uskomattoman paljon aikaa, jos niin haluaa, joten suurimman osan päivästä Facebook ja Instagram pysyvät kiinni. Ehdin katsomaan vain muutamankin kerran päivässä nämä. Twitterin olen aika totaalisesti jättänyt. Näin pystyn oikeasti keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ja antamaan sille kaikkeni. Tiedätte ne ihmiset, jotka roikkuvat jatkuvasti SoMessa, ei kiitos minulle. Kun tapaan ihmiset ihan naamakkain niin haluan antaa aikani tälle ihmiselle.

Minulle myös mm. TV on aikasyöppö. Tottakai katson telkkaria välillä, etenkin NCIS:ää tai vastaavaa DVD:ltä, mutta että katsoisin säännöllisesti joka ilta jotain. Tai tiettyä sarjaa? Ei minulle kiitos. Putous taitaa olla ainut, jonka koetan vilkaista, mutta ei se nyt niin haittaa jos jää väliin. Samoin koneella oleminen on aikasyöppö, voin halutessani valua uskomattoman kauan koneella, mutta kun se SoMe on kiinni, niin aika puolittuu. Omalla kohdallani kun taas en koe kirjan lukemista huonona asiana, vaan se puolestaan rentouttaa.

I have also leaved some of time consuming things behind me. Social media takes just as muc time as you want to give to it. So clorse that Facebook and Twitter if you want to have something done faster. I actually check my Instragramm once or twice a day and I don't think it's a bad thing. I can keep my Facebook closed for days if I choose to do so. Also when I'm meeting people, I don't surf around internet on my mobile. For me that is so rude and something I don't like at all. 

For me, TV also takes too much time. So I don't watch it. Yes, I may not know what was latest on some TV show, but I dont think I miss that much. I do like to see my criminal shows, but I can always see them on DVD. Following them regulary is something I don't tend to do. I rather read a book that watch TV.

Extempore day trip to Porvoo with my Husband, I think two years ago.

Parisuhteelle ja itsellekin olisi hyvä järjestää aikaa eikö? Meillä se parisuhde aika on yleensä vähintään yhtenä arki-iltana ja sunnuntaina lähinnä vain olemista. Tottakai liikumme pariskuntana myös, mutta se on aikaa ihan vaan meille kahdelle, yhdessä tekemiselle. Harvemmin suunnittelen näitä menoja, mennään minne nenä näyttää, jos tekee mieli mennä jonnekin. Pääasia on minusta se, että meillä on sitä aikaa toisillemme. Myös koneet pysyvät silloin muuten kiinni, minulle se ei ole yhdessä oloa jos pitää olla tavoitettavissa. Ja olemme me molemmat, puhelimesta kyllä.

Minun aikaani ovat aamut. Kerroinkin eilen, että en ole mikään aamuihminen, joten hidas aamu kahvin ja blogien parissa sopii minulle mainiosti. Saan ihan keskenäni kiukuta jos kiukututtaa. Mutta saan myös rauhassa lukea blogeja ja päivitellä omaani. Hetki itselle ennen työpäiviä tekevät hyvää. Myös harvoin minulla on arkivapaita ja ne päivät järjestän kyllä itselleni kokonaan. On rauhallista aamupalaa kirjan parissa, mahdollista kosmetologia tai kampaajaa. Kävelylenkkiä ja yleensä hemmottelen itseäni kalalla (jolle Kotinörtti on valitettavasti allerginen joten en kovin usein kalaa kokkaa).

It's also good to have time for my Husband and me right? We put ti to calender, mainly Sundays are time for me and him. We don't plan those days that much, we can do something if we wish to do so. And yes, we keep computers closed then. You can call to us, but over the internet, not that time.

My own time are monings. I'm not morning person, so taking my own time to get ready in the morning is the best thing there is for me. Also, on some rare occation I have a day off on weekdays. Then I plan nothing at all, but just take long walks and read a book and take time just for me.

Eating out with my little sister some summer ago.

Minulle kaikkineen se tasapainon löytyminen on ollut hyvin hankalaa ja se on sitä edelleen joskus. Ei ole helppoa aikatauluttaa, on niin helppoa unohtua vaikka koneelle vaan olemaan. Mutta opettelemalla, erehtymällä, sortumalla ja vaan uudelleen opettelemalla olen onnistunut joltensakin hillitsemään stressiäni. Saamaan mahtumaan elämääni monia asioita, joista nautin.

Vaikeinta on ollut malttaa mennä ajoissa nukkumaan ja muistaa, että terveellisesti syömällä jaksaa paremmin. Välipalat tekevät ihmeitä. Myöskin se, että kalenteria ei saa änkeä liian täyteen, on ihan ok pitää parikin koti-iltaa viikossa jos siltä tuntuu ja on töissä vaikka raskaampi vaihe menossa. Eikä kaikki aina myöskään ole kiveen kirjoitettua, tilanteet vaihtelevat ja niihin on hyvä sopeutua. Rutiini tuo varmuutta, mutta yllätysillallinen tyttöjen kanssa tuo piristystä arkeen vaikka se tarkoittaisikin vähän vähemmän yöunia niin monesti se on sen arvoista.

En tiedä vastasiko tämä toivepostausta kysyjän toiveita, kuvasiko tämä tyypillistä viikkoani tai muuta ajanhallintaani. Miten te hallitsette omaa aikaanne? Millaisia kalentereita tai muita teillä on käytössä? Miten te helpotatte arkeanne?

Hyvää Sunnuntaita!

All and all, it's not been easy to find that balance between everyhing and I'm still learning here. It's not easy to put everything to a timetable, but I think it helps me to get some time for my self as well, wich is so important to me. Also, it controlls my stress quite well.

Most difficult things have been letting my self get to sleep early (I do wake up at 6am...) and try to remember to eat more healthy (on snacks as well and remembering to eat those snacks!). I don't fill in my calender too much, it's good to stay at home sometimes as well. But also, I think it's good to be flexible, sometitmes it means a bit less sleeping, but lot's of laughter with friends. It's worth it!

How do you plan you weeks? What are your tips to make everyday life more easy?

Have a great Sunday!

Last summer: My favourite shoes and beloved pracelet.


24 kommenttia:

 1. Apua, mulle tuli jo stressi sun hienoista ruokasuunnitelmista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei tästä mitään stressiä pitänyt saada :)

   Poista
 2. Me syödään paljo kodin ulkopuolella, ruokaa tehdään, kun jaksetaan. Viime aikoina on enempi syöty kotona. Pyykki pestään, kun korit täyttyvät. Kännykän kalenteria käytän, paperiseen merkkaan vain opiskelijliden palauttamat aineet, referaatit ym ja lomat. Somessa roikun liikaa, sen myönnän.

  Ehkä paras mottoni on ollut se, että tee tänään se, minkä pystyt. Näin asiat eivät ressaa sen takia, että mietin, milloin ne tekisin. Tätä olen viimeiset vuodet opetellut. Tämä koskee eniten työtä eli korjaan kaiken alta pois mieluiten jo samana päivänä ja yritän toteuttaa samaa myös omassa elämässäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään ruuanlaitosta, siksi sitä kotona laitetaankin paljon. En oikein koe ruokasuunnitelman tekemistä stressaavana vaan hauskana harrastuksena.

   Sinällään "tee mitä pystyt" on hyvä motto, pitäisi opetella itsekin vielä enemmän. Töissä etenkin tulee siirrettyä asioita ajoittain.

   Poista
 3. Olipa kattava ja suunniteltu aikataulutus! Olen itse aika samoilla listoilla kalentereiden ja muistilistojen kanssa, to do -listalta tehtyjen asioiden ruksiminen on todella terapeuttista :)
  Ruoka- ja pyykkihuollon täsmällistäminen ja aikataulutus on itsellä vielä työnalla, mutta jo mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :) Minä kun niin ajattelin, että en aikatauluta mitään mutta kun alkaa käymän läpi, niin aikataulutan aika paljon. Myönnän tosin tekeväni sitä laiskuuttani, kun pysyy aikataulussa, niin aikaa jää enemmän itselleni. Se on kyllä aika vahva motivaattori ;)

   Poista
 4. Hyvä Sinä! Aika tutun kuuloista ajanhallintaa. Välillä tosissaan ottaa päähän, kun aikaa on niin vähän ja tekemistä olisi paljon. Hyvä suunnittelu auttaa...ja suunnitelmissa pysyminen vielä enemmän :)
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Annu <3 Kyllä niissä pysyy, aika ajoin ainakin. Tietää, että odottaa se oma aika ja hetki kirjan kanssa siellä aikataulun lopussa ;)

   Hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 5. Listojen teko on minullekin tuttua, kauppalista, mukaan matkalle-lista ja silleen ☺ Ukkokulta mulle aina näistä naureskelee, mutta käyttää ainakin matkalle lähtiessämme hyväkseen minun listaani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama homma täällä! Kyllä se Kotinörtti vaan saman listan mukaan pakkaa vaikka sille vähän virnisteleekin kun listaa teen :)

   Poista
 6. Mä tykkään käyttää paperista kalenteria, tuntuu vaan ettei sinne tuu kirjoitettua nykyään enää mitään. En tiedä miksi vaikka toisinaan menoja onkin. Kännykän kalenteriin kirjoittelen harvoin mitään, mutta joskus kuitenkin.

  Joskus kokeilin tuota Googlen kalenteria, mutta harvemmin sinnekään tulee mitään laitettua ja se tuntui ainakin ensikokeilulta vähän hankalalta ainakin mulle vaikka nettiä tuleekin aika paljon käytettyä. Ehkä pitää tutustua siihen ihan ajan kanssa ja totutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. Mun paperikalenteri on kyllä aivan tupaten täynnä. Hankalampaa se elektroninen on muistaa.

   Googlen kalenterin tiedän miehen ainakin yhdistäneen tablettiinsa, jolloin näkyvät sieltä menot suoraan. En varmaankaan käytä siitä läheskään kaikkia ominaisuuksia vaan laitan pelkästään menot sinne :)

   Poista
 7. Hienosti on sinulla ajankäyttö hallinnassa. Noin minunkin olisi syytä toimia, vaan kun en osaa. Tai siis vähän aikaa saatan ryhdistäytyä, mutta minun korttitaloni kaatuu liian helposti. Mutta onneksi osaan jo nykyisin olla armollinen itselleni - ja välillä nauraakin itselleni;)
  Ihanaa sunnuntaita sinne teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady! <3 Ei tämä ihan hetkessä ole tullut ja vielä näen monta kohtaa joissa kehittyä. Oppimisen ja erehdyksen kautta, kyllä sitä armollisuuttakin on pitänyt opetella. Osaan onneksi senkin jo paremmin :)

   Poista
 8. Ihana!

  Tekstiäsi lukiessa kongi soi monta kertaa:
  stressaaminen, ruokalista, kahvin tärkeys, kolme kalenteria, Some on aikamoinen aikasyöppö ja kun en viikkoon ehtinyt Facebookiin, kavereilta tuli viestiä että ootko kunnossa?

  Sun arki kuulostaa hyvin suunnitellulta - silloin ehtii myös tekemään sitä Tärkeintä; nautiskelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtiihän sitä onneksi. Joo, kyllä siellä aika monta stressin aihetta on silti vielä, mutta jostain on ollut hyvä aloittaa ja lopulta SoMe oli ehkä se helpoin, kun vaan antoi itsensä pitää ne puhelimen sovellukset kiinni. Työmailin lukeminen kotona on myös loppunut, se oli oikeastaan vaikeampaa.

   Mutta oma aika, nautiskelu ja kivojen asioiden tekeminen ovat aika moottoreita joilla saa aikaan paljon enemmän. Minulle ainakin :)

   Poista
 9. Nää on kivoja kirjoituksia joista sinusta näkee toisenkin puolen kuin vain ainoastaan vaatteet ja muotikuvaukset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu. Aina joskus näinkin, vaikka aika tiukkojen rajojen sisällä ja vain omista asioistani :)

   Poista
 10. Itse olen lopettanut stressaamisen. Koitan välttää KIIRE sanaa, koitan miettiä asioita vain päivän päähän tai enintään kahden. Ajattelen mun menoja aina vain yleensä seuraavaan menoon, kun se on hoidettu, siirryn seuraavaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailtavaa Maiju! Ehkä tuohon pääsen vielä jossain vaiheessa, vähän kade olen :)

   Poista
 11. Ihailtavaa suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä. Mun elämäni kyllä tuntuu olevan hallittua (ja välillä hallitsematonta) kaaosta, muistilappuja on pöydillä, kalenterissa menot ja puhelimessa vielä muistutuksia ja silti tuntuu asiat unohtuvan =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo unohtaminen on kyllä yksi suurimmista ongelmista mullakin, siksi koetan kirjoittaa ihan kaiken mahdollisen ylös jonka vaan muistan :)

   Poista
 12. Ihana postaus :) Paljon energiaa antavia positiivisia vastauksia, itsetutkiskelu on hyvästä.
  Sinulle on huomenna haaste blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SatuMaria! Pitääjkin käydä vilkaisemassa jahka selviän kotimaan kamaralle jälleen :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!