25.5.2014

Me and Books.


Se, joka lukee elää läpi tuhansia elämiä ennen kuolemaansa. Se joka ei lue, elää vain yhden.
- George R. R. Martin - 

Totesinkin viime sunnuntaina, että olen tupannut kirjoittamaan pidemmälti sunnuntaisin, joten tällä kertaa se ainakin todella pitää paikkansa. Minulla nimittäin on yksi pahe ja uksi ostosten intohimoinen kohde yli muiden. Olen yllä olevan lainauksen esittäjän, yhden suosikkikirjailijani kanssa samaa mieltä. Kirjojen parissa voi käydä läpi tuhansia ja taas tuhansia elämiä, heittäytyä kokea ja antaa mielikuvituksen lentää. En usko, että minä olisin samanlainen kuin nyt ellen olisi perinyt Äidiltäni rakkautta kirjoihin.

Minulle luettiin paljon (ja pitkään) kun olin lapsi. Lasten kirjoita siirryttiin hiljalleen aikuisempaan. Jules Vernen Tsaarin kuriiri ja Charles Dickenssin Picwik kerhon jälkeen jääneet paperit ovat edelleen suosikkejani. Itse luin ala-asteella hyvin tyypillisiä nuorten kirjoja: Neiti Etsivät ja viisikot tuli koluttua, unohtamatta Merja Jalon Ponitalleja. Yläasteelta lukioon kesti rakkauteni Tuija Lehtisen Mirkka-sarjaan.

A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one.
- George R. R. Martin - 

As I told you last Sunday I tend to make longer posts on Sundays. It's something I like and at least I seem to have more time to read blogs on Sundays. So maybe you do too? This Sunday I wanted to tell you about my absolute weakness. It's something I've been loving for long time: Books. I read a lot and thanks to my Mom, I read different kind of books.

My Mom read me every evening when I was a child. But when I got older (being still kid here) she started to read more than just children s books. It was Jules Verne and even Charles Dickens. I red the typical children s books as well, Nancy Drews and so on.


On kuitenkin kaksi kirjasarjaa jotka muuttivat suuresti lukemistani ja aika pitkälle myös sitä, mistä aiheesta luin muutakin kuin romaaneja. Ensimmäinen oli ala-asteen aikana lukemani Laila Hirvisaaren Sonja-sarja. Olisin sen jälkeen voinut lukea aivan kaiken Venäjän keisarihistoriasta. Aika pitkälle teinkin. Kiinnostus laajeni Nikolai II serkkuihin ja yhtäkkiä huomasinkin lukevani Kansojen historiaa ja ensimmäistä maailmansotaa. Voinee siis rehellisesti sanoa, että yksi viiden kirjan mittainen kirjasarja toi mukanaan pitkän ja syvän rakkauteni historiaa kohtaan.

There are two books that changed on what I read and when and so on. I read a five books based on Nikolai II court in Russia at the end of 19th century. Great ones and those lead me to read history books on that same era. Then I got reading on Nikolai II's cousins and all of a sudden I found my self reading basically history of Europe: World War One. How things got there and why. Reading more, let me to read even more. I think that was the beginning of my love to history as it is today. 


Toinen mullistava teos, oli Taru Sormusten Herrasta. J. R. R. Tolkienin klassikko, jonka luen edelleen, kerran vuodessa. Aloitan sen Wienin uuden vuoden konsertin jälkeen uudelleen ja uudelleen. Mitä Tolkien toi mukanaan? Rakkauden fantasiakirjallisuuteen. Narniat minulle oli luettu jo lapsena, nyt pääsin Keskimaan lisäksi Kryniin, Tylypahkaan ja Kuuten herttuakuntaan. Sitä kautta löytyi uusia harrastuksia, yhteisistä harrastuksista tulivat myös rakkaimmat ystäväni sekä aviomieheni. Olen paljon Tolkienille velkaa siis.

Another one I say changed my life was The Lord of the Rings by J. R. R. Tolkien. Classic, I still read every year. I start it at the same time, right after new years concert from Vienna. What did Tolkien bring? Love for fantasy books. My Mom read me Narnias, but Now I could go to Middle Earth or Hogwarts, or Krynn or some other awesome world. It lead to new hobbies and to that came my dearest friends and my husband. So I think I owe a lot to Professor Tolkien.


Ikisuosikkejani ovat myös dekkarit, suurimpana ihastuksena Agatha Christien Hercule Poirot. Muistan lukeneeni niitä Äidin vanhempien mökillä niinä loputtoman pitkinä aurinkoisina kesinä. Ne kirjat haluaisin kerätä kaikki, etenen hiljalleen, vielä on matkaa. Donna Leonit ja Tess Gerritsenit ovat myös suosikkejani. Mutta myönnän kyllä, dekkari kuin dekkari niin olen koukussa.

Myönnän lukevani myös ns. chick lit - kirjallisuutta. Hömppää suunnattuna naisille. Himoshoppaajat tosin olivat mielestäni vallan nerokkaita, minä ajattelen nämä kirjat aivojen rentouttamisena.

My favorites are also detective stories. I remember reading them as a kid on my grandparents summer house. Agatha Christies and her Hercule Poirot being my favorite. But also Tess Gerritsen and Donna Leon... and well, all of them as long as they take me with them, they are good ones. 

I also read so called chicklits. Brainless ones for ladies right? Well, I like them, Especially Shoppaholics are great.


Voisi sanoa, että luen paljon ja kaikkea. Se varmasti pitää paikkansa. Minusta koti ei ole koti ilman kirjoja. Onneksi tuo mies on samaa mieltä. Meillä on kirjahyllyjen jokainen kirja luettu, vähintään toinen on sen lukenut. Yli puolet niistä on molemmat kahlannut läpi. "Mikä on sinun sisustusmakusi?" kysyi joku jokus, saako sellaiseen kysymykseen vastata "Kirjat" ? Luetteko te paljon? Jos luette niin minkälaista kirjallisuutta?

Minä toteutan Äitini sanoja: Ei ole väliä mitä lukee, kunhan lukee.

Aurinkoista sunnuntaita!

I could say I read much and everything. For me, house is not a home with out books. I'm fortuned to have my Husband thinking the same way. Every book on our selves are read, either one of us, or both. Once or several times. Someone asked what is my interior design style. Well mine is book. Do you read? And what kid of litterature?

I'd like to leave you to this Sunday on a great worsd my Mom sais: It does not matter what you read, as long as you read!

Great Sunday!

32 kommenttia:

 1. Voi kyllä, kyllä! Täällä luetaan ja paljon. Lukeminen on juuri sitä mitä kirjoitit: se avaa tien sellaisiin maailmoihin, joihin ei muuten pääsisi tai joista ei edes mitään tietäisi. Itse tykkään lukea aika kevyttä kirjallisuutta pääsääntöisesti. Mutta kyllä esim. Laila Hietamiehen/ Hirvisaaren kirjojen parissa viihdyn. Fantasiakirjallisuudesta Harry Potterit olen lukenut monen monta kertaa, mutta jostakin syystä muut fantasiakirjat eivät ole samalla tavalla ihastuttaneet.
  Tykkään lukea myös runoja. Niissä on usein hyvin oivaltavasti osattu kiteyttää hetkiä ja tunnelmia muutamaan sanaan tai säkeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on upeaa käydä niin monissa muissakin eri maailmoissa, hulppea mielikuvitus ihmisillä näitä maailmoita lukiessaan. Kevyttä tai ei, lukeminen on aina hyvä asia. Itselläkin on menossa dekkareiden jälkeen tällä hetkellä Cecilia Ahernin kirja, eli mistään klassikosta ei voi puhua, mutta hyvää luettavaa se on :)

   Runoja en itse pahemmin lue, mutta muutaman suosikin olen löytänyt Tabermannilta.

   Poista
 2. Mä rakastan kirjoja ja lukemista. Nyt täällä uudessa kodissa minulla onkin olkkariss apieni lukunurkka, kun taas toivoisin joskus asuvani sellaisessa asunnossa, jossa olisi oikein kirjastohuone. Sinne mahtuisi kaikki ihanat kirjani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivoisin minäkin, kunnon kirjastoa. Nytkin kirjat ovat kauniisti esillä vanhaan verrattuna ja lukunurkkakin on, mutta kyllä kirjasto olisi upea. Jostain syystä haaveilen pyöreästä kirjastosta :)

   Poista
 3. Minulla oli 80-luvulla tapana lukea Taru sormusten herrasta aina pääsiäisen aikoihin, aloitin kiirastorstaina ;-D. 90-luvulla luin joulun aikaan Jalna-sarjaa, sarja jonka löysin vasta aikuisena.

  Tykkään myös naisten kirjoittamista dekkareista, mm. Maria Langista, Agatha Christiesta, Sue Graftonista, Sara Paretskystä, Sujata Masseysta, Pirkko Arhipasta, Outi Pakkasesta, Sirpa Tabetista, Liisa Nevalaisesta, Eeva Tenhusesta. Lista on loputon ;-D.

  Fantasiaa luen myös paljon, alkaen Harry Potterista jatkuen ties mihin science fictioniin. Olen siis aika kaikkiruokainen, en voisi elää ilman kirjoja! Loma-aikoina luen kirjan päivässä ;-D. Kirjojen ja kirjaston suurkuluttaja siis.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Jalnat on täälläkin tuttuja, ihan jo lapsuudesta saakka. Sinullahan menee paljon kirjoja, upeaa että luet noin paljon!

   Poista
 4. Amen! Yhdyn täysin tuohon lainattuun lauseeseen. Ja lisään siihen vielä, että lapsi, jolle luetaan ja joka lukee, ei koskaan ole yksin. Eikä tule koskaan kysymään, että mitä tekisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, kun lukee niin tule tylsää. Ei muuten aikuisellakaan ;)

   Poista
 5. Luen ja paljon. Joskin äänikirjat ovat nyt tunkeneet itsensä elämääni, ei aika riitä muuten, erinäisistä syistä.
  Tuttuja kirjoja suosikeissasi joskaan Leon ei ole minun juttuni. Ja Kingitkin jäävät siskolleni, minulle riittää Koontz'in kummallisuudet.
  Olen aika kaikkiruokainen, harva kirja jää kesken. Tällä hetkellä yöpöydältä löytyy mm. Eowyn Ivey:n Lumilapsi. Palaan asiaan kunhan olen saanut luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä kokeillut äänikirjoja, olen tosin harkinnut autossa niitä kuuntelevani, mutta vielä toistaiseksi ovat kokematta. Houkuttaisi kokeilla, pitää vaan ensin löytää joku hyvä :)

   Poista
  2. Hetki siinä meni kun tottui ajatukseen kuunnella kirjaa :) Ja lukija vaikuttaa hurjasti. Nykyään valitsen kirjat lukijan perusteella. Ja äänikirjoissa jää kesken jotkut kun en jaksa lukijaa.

   Poista
  3. Pitää tutustua. Saatan tosin ajaa harhaan töihin ajaessani jos uppoan kirjaan kunnolla :)

   Poista
 6. Minä luin aiemmin todella paljon. Olin jatkuvaan nenä kirjassa kiinni, mutta nyt se on vähän jäänyt. Tosin tämän kevään aikana olen viritellyt lukemista uudelleen. Yritän joka ilta lukea vähän jotain.
  Dekkarit, chick lit, elämänkerrat uppoaa. Kaikki Christiet olen lukenut monta kertaa, tykkään erityisesti Patricia Cornwellin kirjoista ja Leon uppoaa myös. Hömppäkirjoista uppoaa Roberts.
  Luin lapsille paljon heidän ollessaan pieniä ja molemmat kyllä lukevat myös aika paljon kirjoja. Itsekin lapsena kannoin repputolkulla kirjoja kirjastosta ja sain luettua ne muutamaan päivään ja taas uusi kierros. Neiti Etsivät ihan suosikkeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla se on kausilukemista, lomalla menee paljon enemmän kun kiireisimpinä aikoina. Koetan lukea viikoittain, aina en jaksa lukea edes joka ilta, mutta sitten on iltoja kun en töiden jälkeen muuta teekkään kuin lue :)

   Poista
 7. Lukeminen on ihanaa :) Minulla on itselläni melko laaja kirjamaku, joten kaikenlaista tulee luettua. Fantasiakirjalliisuus on ehkä kuitenkin se suurin rakkauteni, joka alkoi yläasteen kahdeksannella luokalla kun meidän piti tehdä esitelmä joko fantasia - tai scifikirjallisuudesta. Historiallisen romaanit ovat myös toinen intohimoni, koska itse olen opiskellut yliopistossa historiaa, joten se on yksi kiinnostuksenkohdistani. Rakkaus tarinoihin on se, joka määrittelee kiinnostuksen kohteitani hyvin paljon. Täytyy myös myöntää, että tulee sitä naishömppääkin luettua :) Kaikkiruokaisuus on pop!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kovin samanlaiselta tuo meidän kirjamakumme :) Kaikkiruokaisuus avartaa, vaikka itsellä ainakin on menossa varsinainen dekkarikausi, mennyt jo pidempään.

   Poista
 8. Lukeminen on ihana, tärkeä harrastus. Se menee minulla kausittain, riippuu vähän työtilanteesta. Yleensä, kun löydän uuden kirjasarjan, tai kirjailijan johon koukutun, ahmin kaikki kirjat läpi hirvittävällä innolla. Ja sitten tulee se pettymys kun ne loppui! ;)
  Mä luin lapsille tosi paljon kun ne oli pieniä, ja monesti mentiin yhdessä esim kirja-aleeen hakemaan luettavaa. Kun käyn kaupungilla ostoksilla, käyn yleensä myös kirjakaupassa. Ja jos tytären kanssa ollaan shoppailemassa, niin aina lähtee kirjoja mukaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, kausilukemista pitkälle, joskus vähemmän, joskus enemmän. Ja ihan samaa teen minäkin, uusi kirjailijatuttavuus, niin ahmin suuren määrän kirjoja ja sitten onkin ongelma kun ne loppuvat. Kirjakaupat ovat noin lompakon kannalta todella vaarallisia paikkoja ;)

   Poista
 9. Hei sinä dekkareiden ystävä, ovatko tuttuja hyvänmielen Naisten etsivätoimisto nro 1 -kirjat? Viime viikon reissulukemistona minulla sarjasta sellainen kuin "Kirahvin kyyneleet". Kiva kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut kyllä noita Naisten etsivätoimiston kirjoja jokusen. Sarjan ensimmäisestä päästä. Pitääkin katsoa miten niitä on tässä parin vuoden aikana tullut lisää. Juuri lainasin Äidiltä suren määrän kirjoja, mutta pistetään korvan taakse nämä :)

   Poista
 10. Minä rakastan kirjoja ja olen viime vuodet pitänyt lukupäiväkirjaakin. Lukemistiheys tuntuu vaihtelevan paljon, mutta niin vaihtelee vapaa-ajan määrä. Teen matkatöitä ja matkoilla minulla on aina mukana kirja. Pidän melkein kaikista genreistä, mutta dekkarit ovat suosikkini.

  Hyvää lukukesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä koetin joskus pitää lukupäiväkirjaa, mutta se lopahti, itse lukeminen innosti enemmän. Ehkä kirjahyllyni ovat se lukupäiväkirja :D Reissuissa lukeminen on ihanaa, teen samaa, että luen. Matkustin vapaalla tai töiden takia :)

   Poista
 11. Moikka Dahlia! Kurkkaahan blogissani olevaa haastetta Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka BW! No mutta kiitoksia, ehdottomasti käyn katsastamassa :)

   Poista
 12. Ihan postaus!! Kuten tiedät, olen Montgomery-fani, mutta luin myös lapsena Neiti Etsivät, Viisikot, Rauha S. VIrtasen kirjat, Merri Vikin Lotat jne. Himoshoppaajasta tykkäsin minäkin!! Elokuva oli ihan huono! Viime aikoina olen lukenut Diana Gabaldonia ihan rentoutumiseen, mutta sitten kypsähdin kahden ekan kirjan jälkeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen Gabaldonia jonkun verran lukenut, ne valitettavasti taitavat toistaa itseään ne kirjat. Jotenkin sitä ensimmäinen ovat parhaita :)

   Poista
 13. Olen aina lukenut paljon, kaikenlaista kirjallisuutta. Tieto- ja harrastekirjoja, mutta myös kevyttä "hömppää". Lapsille luin vuosia joka ilta iltasadun ja hyllyt notkuivat lastenkirjoja, mutta kappas, oikeastaan ainoastaan yksi lapsista lukee enemmänkin. Toki muutkin lukevat, mutta eivät siinä määrin, että sitä voisi harrastukseksi kutsua. Olen kuullut tätä muiltakin äideiltä ja oma selitykseni asialle on se, että tietotekniikka-ajan lapset lukevat somensa eikä aikaa (ja innostusta) jää enää kirjojen lkemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä lapsia houkuttaisi elektroninen kirja? Voisiko siitä olla apua kun koneelta lukisi? Minulla kyllä sisko lukee ihan kirja kirjojakin, hän on siis 17-vuotias, mutta elektronilta laitteelta luettu kirja on kuulemma parempi ja niitä menee sama tahtia kun minulla noita vanhanaikaisia ;)

   Poista
 14. Oi oi, kirjoista voisi puhua loputtomiin.. Olen aina lukenut paljon -lapsuudenkodin läheisen kirjaston työntekijät tunnistavat minut vieläkin :D Viimeksi kun kävin pitkästä aikaa kirjastossa niin kirjastontäti sanoi että olen vieläkin samanlainen haaveilija kun viisitoista vuotta sitten. Eksyn aina kirjojen maailmaan kirjastossa, eikä siitä vaeltamisesta tule loppua.

  Suosikkikirjojani kautta aikojen on ehdottomasti Sue Harrisonin Ensimmäiset ihmiset -trilogia. Joka vuosi luen myös Barbara Erskisen Keskiyö on yksinäinen paikka. Kirjoissa minusta hienoa on se, että jokainen voi lukea minkälaisia kirjoja tahansa -ikään katsomatta! T. lainasin kirjastosta Pikku Vampyyri -kirjat, koska nostalogia nosti päätään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kaikenlaisia kirjoja voi lukea! Luen aina aika ajoin nuoruuden suosikkejani uudelleen. Minusta on ihana palata niihin maailmoihin.

   Poista
 15. Noihin kommentteihin ei ole paljon lisäämistä, tuo on niin tuhannen totta että
  Se, joka lukee elää läpi tuhansia elämiä ennen kuolemaansa. Se joka ei lue, elää vain yhden.
  - George R. R. Martin -, mitäpä siihen kommentoimista...:) Täytyy myöntää että viime aikoina olen "ehtinyt" lukea ihan liian vähän, mutta heti teki mieli mennä siivoamaan kirjahyllyt ja koluamaan niitä kuin näin sun ihanat siistit kirjahyllyt... minä yritän mahduttaa kirjat, vaatteet ja työpisteeni samaan pieneen tilaan ja tällä hiukan pursuilee...Mun lempparit taitaa olla tällä hetkellä Henning Mankel ja Michael Connelly joihin jännärit löytyy hyllystä lähes kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on se luksus, että kirjahylyissä on tilaa ja ne on saatu kauniisti mahtumaan asuntoon. Myönnän kyllä, että tilaa on vielä ja sisustus on suunniteltu kirjojen ehdoilla. Hyvä niin sanon minä, onneksi mies ymmärtää.

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!