26.2.2015

Einsteinin rikos

Santeri Kinnunen
Kuva @ Tapio Vanhatalo

Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä - universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestä aivan varma.
-Albert Einstein - 

Albert Einstein on mies, jonka lainauksia oli hääkarkeissamme ja joka nauttii niin minun kuin Kotinörtinkin valtavaa arvostusta. Miehen ehkä vielä enemmän kuin itseni. En siis miettinyt kahta hetkeä kun tajusin blogin yhteistyökumppanin Helsingin kaupunginteatterin tuovan lavalleen hänestä kertovan näytelmän. Kun Einsteinin rooli vielä oli ikisuosikillani Santeri Kinnusella, niin kyllä tätä lähdettiin katsomaan odotukset katossa.

Einsteinin rikos on Ranskalaiskirjailija Éric-Emmanuel Schmittin 2014 Pariisissa kantaesitetty teos, jonka on suomentanut Timo Torikka ja ohjaajana on Kari Heiskanen. Yhteiskunnasta syrjäytynyt koditon kulkuri (Pekka Huotari) ja Nobel-palittu fyysikko Albert Einstein (Santeri Kinnunen) tapaavat New Jerseyssä järven rannalla ja ystävystyvät. Eintein on natsien valtaan nousun jälkeen paennut Saksasta Yhdysvaltoihin. Minkälaisten valintojen edessä on mies, joka on tahtomattaan tehnyt valtavan hävityksen mahdollistavan keksinnön?

Esitys on oivaltava ja henkilöhahmoihin painottava. Se vie mukanaan ja imaisee ajankuvaan. Ennen kaikkea Einsteinin rikos antaa ajateltavaa. Miten suuri vastuu on yhdellä miehellä ja mikä on nerouden hinta. Tekisitkö itse samalla tavalla? Olen varmaan jo kyllästymiseen saakka hehkuttanut Santeri Kinnusta näyttelijänä, en silti malta olla sanomatta, että heittäytyminen suuren miehen rooliin on uskottava ja viimeistä piirtoa myöden hiottu suoritus. Yksi parhaista jonka minä olen nähnyt. Pekka Huotarin kulkuri on herkullinen hahmo ja jos minulla ikinä oli joku kuvitelma siitä millainen stereotyyppinen FBI:n agentti on niin Joachmin Wigelius tuo kyllä kaiken samaan hahmoon.

Vaan tässä toimi kaikki muukin. Niin lavastus, puvustus ja ohjaus. Upeasti tiivistetty pala historiaa jonka katsomista voin vahvasti suositella.Myös ehkä heille, jotka eivät teatterissa alvariinsa käy, vain jos historia kiinnostaa. Einsteinin ystäville tämä onkin jo liki pakollinen.

Onko teistä kukaan tätä nähnyt vielä?
Hyvää torstaita!

Yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa.

Santeri Kinnunen
Kuva @ Tapio Vanhatalo

Finnish play, so only Finnish this text.

Seuraa blogiani // Follow my blog on:

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen näytelmä ja Santeri Kinnunen on aivan huippu. Ihanaa että olet päässyt taasen teatterii nauttimaan. Meillä teatteri-ilta tänään. .)

  Ihanaa perjantaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli aivan mahtava kokemus!
   Oikein nautinnollista teatteri-iltaa Tiia! :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!