26.4.2015

How do you see your self?


Älä anna sen, mitä et voi tehdä, pysäyttää sinua tekemästä sitä mitä voit tehdä.
- John Wooden -

Näin keskiviikkona illalla YouTubessa seikkaillessani Doven mainokseen Beautiful or average, joka herätti useamman tunteen ja useamman ajatuksen päässäni. Videossa yksinkertaisesti haluttiin naisten valitsevan kahdesta ovesta, menetkö ovesta jonka yläpuolella lukee Kaunis vai ovesta, jonka yläpuolella lukee Tavallinen. Kukaan muu ei tehnyt valintaa naisten puolesta, kukaan ei kertonut mistä kulkea ja häkähdyttävintä oli katsoa, miten upeat ja kauniit naiset valitsivat tavallisen.

Olen vuosikausia kamppaillut niin oman painoni kuin kehonkuvankin kanssa. Mikään terveemmät elämäntavat - projekti ei olisi voinut alkaa, ellen olisi ensin oppinut hyväksymään omaa kehoani. Hyväksymään sitä juuri sellaisena kun se sillä hetkellä on. Kokonaan muuttaa se ajatusmaailma, jota olin vuosia itselleni toistanut. Fyysisen minän muokkaaminen ei olisi auttanut jos en osaisi arvostaa itseäni. Sillä niin se ainakin omalla kohdallani menee, että ensin on opittava hyväksymään itsensä, vasta sitten voin alkaa miettimään edes fyysistä muokkaamista. Olen ollut hoikka joskus. Kyllä. Olinko silloin onnellinen? En. Nyt olen, nyt on aika olla myös terveellinen.


Kyllä, minulla on läskiä. Kyllä, minulla on silmälasit. Kyllä, minulla on ohut hiuslaatu.

Mutta tiedättekö mitä en ole?

En ole läski. En ole rillipää. En ole harvahapsi.

Näettekö eron? En määrittele itseäni ominaisuuksieni kautta, en laita itseäni lokeroon. Ne ovat osa minua, mutta ne eivät ole minä. Kieltäydyn lokeroimasta itseäni ulkonäön tai muun perusteella. Yhtä lailla niskavillani nousevat pystyyn jos minulle sanotaan, että "Olet rouva" olen sitä kyllä, mutta olen myös paljon muuta. Tästä päästään toiseen hiljattain näkemääni mainokseen, nimittäin Giletten Use your And. Mitä muuta olen kuin rouva? Sen lisäksi, että olen vaimo olen myös ystävä, tytär ja työkaveri. Olen kova lukemaan, rakastan uusien asioiden oppimista, olen myös roolipelaaja ja bloggaaja. Olen kunnianhimoinen, perfektionismiin taipuvainen, kiltti ja perusposiitivinen. Miten voisin olla vain yhdessä tietyssä muotissa? Tai voin, mutta se muotti on Minä. Se on ainut muotti, johon voin ajatella itseni ilman, että se ei sisällä kaikkea sitä mitä olen.


Osa sitä Minä-muottia on myös voida sanoa, että olen kaunis. Kesti vuosia opetella eroon itsensä dissaamisesta, suuri kiitos Tarulle siitä lopullisesta sysäyksestä matkalla joka oli jo siinä vaiheessa alkanut. Kiitos upealle naiselle, joka opetti miten pahalta se oman itseni haukkuminen kuulostaa. Nykyisin korviini särähtää saman tien jos joku sanoo itsestään, etenkin ulkonäöstään jotain pahaa. Päivittäin useat upeat naiset päivittelevät lantionsa kokoa, vatsaa, roikkuvaa nahkaa. Mitä tahansa. Eikä se tee hyvää. Miten voi arvostaa itseään jos näkee vain virheensä?

Vuosien aikana opin hyväksymään omat ominaisuuteni, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Pääsin siihen tavalliseen, mutta katsottuani Doven mainoksen tajusin, että on päästävä siihen, että joka päivä koen olevani kaunis. Aika ajoin se onnistuukin jo. Kun on ns. tukka hyvin ja kiva asu. Mutta sen ei pitäisi olla siitä riippuvainen, miltä sinä päivänä näyttää. Arvostan itseäni sisäisten ominaisuuksieni takia, miten siis en voisi olla ulkoa kaunis. En täydellinen, mutta harvemmin kaunis on täydellinen.

Ei se ainakaan minusta ole. Jokainen on minusta kaunis. Hyvä olo sisällä näkyy kauas ulos. Sitä kauneutta säteilee ulospäin. Media antaa meille tietyn idean siitä, mitä kaunis "pitäisi" olla. Minä näen paljon enemmän kauneutta, minä näen kauneutta jokaisessa.


Se kaikki on minusta itsensä tuntemista. Minusta kumpikin kampanja tuo esille saman asian: Arvosta itseäsi. Kunnioitat ja arvostat muitakin ihmisiä, miksi ihmeessä sitten lyttäät itsesi? Mikä tekee sinusta vähemmän arvokkaan? Sanot, että kiusaaminen on väärin, miksi sitten kiusaat itseäsi? Parjaat itseäsi juuri niillä sanoilla, joita et voisi sietää kenenkään muun sanovan vaikka ystävästäsi. Anna itsellesi mahdollisuus, kuten rakas ystäväni pariinkin kertaan on sanonut: On uskallettava uskaltaa. Uskalla arvostaa itseäsi sanon minä.

Kumman oven itse valitsisin? Jo keskiviikosta eteenpäin oma valintani on ollut Kaunis. Lopetin lokeroinnin aikoja sitten, mutta kyllä se niin on, että tästä lähin kun joku kertoo olevansa vaikka veturinkuljettaja niin herkässä on kysymys: Mitä muuta olet? Mitä muuta kuin se yksi lokero olet?

Sen sijaan en edes kysy oletko sinä Kaunis, koska tiedän että olet. Sen sijaan kysyn: Mitä kaikkea sinä olet?

Upeaa Sunnuntaita!


Self esteem post, just in finnish. Lovely Sunday!

Seuraa blogiani // Follow my blog on:

54 kommenttia:

 1. Mahtava kirjoitus, olet ihana !
  Jos et itse itseäsi arvosta ei sitä tee kukaan mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena :) Näin se mene, muut arvostavat sinua juuri sen verran kun arvostat itseäsi :)

   Poista
 2. Kiitos Satu tästä kirjoituksesta !!

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus! ja totta joka sana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annu <3 Joskus totuuksia on hyvä kertoa ääneen, jotta eivät unohdu :)

   Poista
 4. Ihana postaus! Tuo itsensä arvostaminen on tärkeää. Pitäisi sitä itselläkin opetella....Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jassu. Ei se helppoa ole, mutta hiljalleen oppimalla ainakin omalla kohdalla :)

   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 5. Juuri näin , onnellisuus ei ole ulkonäöstä kiinni , mutta pitää hyväksyä itsensä ja antaa itselleen lupa olla onnellinen juuri omana itsenään ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Omana itsenään on aina paras olla, et oikein voi olla kukaan muukaan :)

   Poista
 6. Aivan upea kirjoitus! Kukin meistä on kaunis ja lahjakas omalla tavallaan, mikä se sitten onkaan. Pitääkin ihan jäähä miettimään, mitä KAIKKEA minä olen :).
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika mietintä, mitä kaikkea sitä onkaan. Itse keksin paljon enemmänkin sanoja tuohon ja jokainen niistä on yhtä arvokas sana :)

   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 7. Upea kirjoitus, sinä upea ja kaunis nainen! <3
  Minunkin pitäisi opetella enemmän tuota itsensä arvostamista, eikä peiliin katsoessa ensimmäisenä katsoa niitä virheitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Caelia! Ei se helppoa ole, mutta tiedätkö minä näen aurinkoisen ja kauneutta säteilevän naisen joka kerta kun näen sinut :)

   Poista
 8. Voi, Satu. Sinä olet ihana, sinun blogisi on ihana.
  Olen huomannut sen, että omia virheitä ei huomaa kuin kantaja itse ja mikä mahtavempaa olisikin jos niistä ei itsekään piittaa.
  Minua masentaa iso takamukseni ja paksut jalat. Niiden kanssa on vaikea löytää housuja kun muuten on lyhyt pätykkä. Olen päättänyt että muhkea takamukseni on vain ihana, sillä pysyy tuolilla ja saapa mieskin joskus tarrattua paremmin kiinni kun ei ole niin luiseva heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanni <3 Tuo on ihan totta, ei kukaan huomaa niitä virheitäsi ja mikä ihana ajatusmaailma. Ne omasta mielestä virheet saattavat jollekin olla se paras osa sinua :)

   Poista
 9. Vau. Tärkeitä asioita olet pohtinut. Ja vielä oikeassakin olet. Pitäisi oppia hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on ja arvostaa myös itseään. Ihana aurinkoinen sinä<3 Tuot sitä aurinkoa meille muillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se helppoa ole, mutta kannattaa. Ihana kuulla, että blogi piristää ihmisiä :)

   Poista
 10. Satu niin totta, sisäinen kauneus ja hyvä olo säteilee ulospäin ja silloin ei ole muulla merkitystä. Vaikka olisi kuinka täydellinen ulkonäkö, jos sisällä ei kupli mitään, niin no se on siinä.

  Sinähän olet aivan mielettömän upea pakkaus ja eilen näytit tyrmäävältä, mekkosi oli aivan suorastaan huikean hieno. Onnekseni olen saanut tutustua suhun, olet niin ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta. Se sisäinen hyvä olo ja ilo kuplii väistämättä läpi joka ikinen kerta ja saa kaikki näyttämään kauniilta. Sen vaan näkee, kun joku osaa arvostaa itseään.

   Kiitos Tiia itsellesi, että olen saanut sinuun tutustua <3

   Poista
 11. Kaunis ja viisas kirjoitus <3. Voi että minä niin tuskastun kaikenlaiseen muotitteluun. Eikö meidän kaikkien kannata tämä yksi ainutkertainen elämämme käyttää vapautuneesti mahdollisimman moneen. Olla juuri sitä, mitä milloinkin mieleen tulee :). Hienoja ajatuksia sinulla tässä, kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Joo muottiin ja luokkiin survominen on asia, jota en yksinkertaisesti kestä. Etenkin kun sitä tekee joku muu puolestani ja lokeroi minut sen perusteella. Kyllä sitä voi olla monta asiaa kerrallaan!

   Poista
 12. Ihan mieletön kirjoitus. Antoi paljon ajattelemisen aihetta, vaikka pitäisi olla itsestäänselvyys! Kiitos, Satu ja ihanaa sunnuntaita! Ollaan kauniita.

  VastaaPoista
 13. Taidan olla ainoa joka on eri mieltä. Miksi kauneuden pitäisi olla itseisarvo? Itse ainakin suuttuisin jos joku sanoisi kauniiksi, kun tiedän etten ole. Kaikki eivät voi olla. Mitä vikaa on olla tavallinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse koen tämän paljon myös itsetuntokysymyksenä, siinä että arvostan itseäni ja vaikka olen varsin tavallinen suomalainen nainen niin uskalla sanoa olevani kaunis ja arvostan itseäni niin paljon, että koen sitä myös olevani. Niin sisältä kuin ulkoakin.

   En itse ymmärrä, miksi kukaan suuttuisi jos sanon häntä kauniiksi. Minulle kauneus on katsojan silmissä, jos joku sanoisi minun olevan väärässä sen suhteen miten henkilökohtaisella tasossa tunnen ja koen asioita, niin kokisin oloni sekä hämmentyneeksi että mahdollisesti loukkaantuisin. Kauneus on asia, joka on jokaisen päätettävissä, mitä se kenellekin milläkin kertaa on.

   Omasta mielestäni jokainen meistä on omalla tavallaan kaunis. En missään nimessä koe, että tavallisessa on mitään vikaa. Itse haluan kuitenkin arvostaa itseäni niin, että koen oloni kauniiksi sisältä ja ulkoa :) Onko se itseisarvo? Itse näen tämän itseni arvostamisen kautta ja arvostus, se on minulle kyllä itseisarvo.

   Poista
 14. Hyvä kannanotto, Satu! Onnellisuus ja hyvä olo, myös se että tuntee itsensä hyväksi ja kauniiksi, säteilee ulospäin. Kauneus ei ole stereotyyppistä, vaan myöteisyyttä säteilevä kokonaisuus, ihminen joka viihtyy nahoissaan. Sellainen sinä olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi. Samaa mieltä olen. Ei kauneus ole mikään median antama idea vaan sisältä lähtevää itsensä ja muiden arvostamista :)

   Poista
 15. Voi mikä kirjoitus! Minä melkein tihrustan itkua täällä!
  Ja kyllä minäkin sen tavallinen-oven valitsisin - mutta vain siitä syystä, kun olen henkeen ja vereen sen tavallisen elämän puolestapuhuja;)
  Harmi, etten eilen sinua gaalassa enää nähnyt - mutta näin sentään päivällä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että Lady <3 Ei kyllä ollut tarkoitus itkettää.
   Upeaa sunnuntaita!

   Poista
 16. Olipa kiva kirjoitus. Ja oikein piti miettiä, että kummasta ovesta sitä astuisi sisään. Ja että miksi ei menisi siitä toisesta.
  Jotenkin tuli sellainen ajatus, että varmaan monen (itseni mukaanlukien) tekisi mieli olla rohkea ja valita se kaunis, mutta jotenkin kai meidät on siihen niin syväkasvatettu, että "vaatimattomuus kaunistaa" ja sen takia tuntuu oikemmalta valita ihan vaan varmuuden vuoksi se tavallinen.

  Jos olisin ollut valintatilanteessa eilen, olisin valinnut kaunis. Mutta tänään luikkisin sisään siitä tavallisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka. Kyllä sitä itsekin sai miettiä, vaikka sitä kysyikin itseltään, että miksi ihmeessä tätä edes joutui miettimään. Tottakai sitä pitäisi arvostaa itseään niin, että menisi siitä kauniista sisälle :) Näin ainakin omasta mielestäni.

   Poista
 17. Aivan ihana kirjoitus <3
  Ihana ihana Sinä!

  VastaaPoista
 18. Hienosti sanottu! :) Minulla on nykyään ulkonäön suhteen varmaan 85% ajasta hyvä fiilis, mutta akateemista (työ)osaamistani lyttään harmittavan usein. Yksikin epäonnistuminen pyyhkiii heti mielestä kaikki onnistumiset, mikä kertoo siitä, että itsetuntoa pitää vielä treenata. Eikös se niin ole, että elämämme tärkein ihmissuhde on itsemme kanssa - ja silti laiminlyömme sitä harmittavan usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuokaan ole hyvä, jos ammatillisesti tuntee, että on haasteiden edessä eikä muka osaa asiaansa. Siihen tosin auttaa aika, harjoitus auttaa varmistamaan, että osaat ja tiedät.

   Tuo on niin totta, elämäsi tärkein ihmissuhde on juuri sinun itsesi kanssa!

   Poista
 19. Toden totta Tavallinen ovi aukeaisi täälläkin... kovasti vaihtelee tuo miten itsensä näkee. Onneksi kauneus tulee kuitenkin sisältä tulevasta hyvästä olosta. Pyritään siihen sitten. Ja arvostetaan toisiammekin yhtä paljon kuin itseämme! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on! En sulattaisi ikinä samoja haukkumasanoja ystävistäni kuin olen itse itsestäni käyttänyt joskus. Mitä sekin kertoo omasta arvostuksestani itseäni kohtaan. Tilanne on onneksi nyt jo paljon parempi :)

   Poista
 20. Hieno kirjoitus ja kannanotto. Näinhän se on, että jollet arvosta itseäsi, ei sitä tee kukaan mukaan. Mitäpä sitä murehtimaan omia "huonoja " puolia, ne voivat monen mielestä olla juuri ne viehättävimmät piirteet. Kivaa maanantaita ihanainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Belladonna. Kyllä se niin on, että muilta saa juuri sen verran arvostusta, kun itselleen osaa sitä antaa.

   Upeaa viikkoa!

   Poista
 21. Hienosti kirjoitettu teksti ja minä ainakin jäin ajattelemaan, kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus oli saada mietteitä aikaan, hyvä siis että onnistuin :)

   Poista
 22. Voi että, mä jäin ihan sanattomaksi tuosta maininnasta, musta on aivan helvetin huikea juttu, että tää mun touhu on saanut jonkun muunkin noin arvostamaan itseään ja avaamaan ne silmät niille asioille, mitkä tekevät elämästä pikkuisen helpompaa. ;) Ja kuten sanoinkin la, kyllä tää muutos ihan paistaa susta läpi, huomaa et sulla on nykyään kivaa omissa nahoissas! :) Ja edelleen tsemppaan sua jatkamaan, kun uskoo itseensä, voi saavuttaa ihan mitä vaan. Loistavaa alkanutta viikkoa sulle, Satu. <3 P.S. Linkkasin tän blogin Facessakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä! Sulta on saanut niin paljon tsemppiä ja kannustusta että huhheijaa! Aina kun tuntuu siltä, että ei hemmetti, en jaksa, niin jostain löytyy se Taru sanomaan, että osaat ja jaksat ja pystyt ja kykenet! Kiitos <3

   Poista
 23. Upea kirjoitus!! Todellakin ajattelemisen aihetta itsellekin.
  Oot ihana <3

  VastaaPoista
 24. Olipa piristävä teksti :) Kovasti olen nimittäin yrittänyt oppia pitämään itsestäni, mutta matka on vielä pitkä.. toisinaan peilistä katsoo ihan kaunis ihminen toisinaan vain se "epäonnistuja" joka antoi itsensä lihoa ja sen seurauksena ei pidä itsestään yhtään. Kiitos tästä tekstistä se jotenkin loi uskoa, että nuo ihan kauniit päivät voisivat tulevaisuudessa lisääntyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Se on todella vaikeaa ja matkassa tuli minulle ainakin takapakkia enemmän kuin kerran. Mutta sisulla sitä tuli puskettua läpi, sisulla ja läheisten tuella :) Ehdottomasti hyvät päivät voivat lisääntyä ja niiden kuuluukin lisääntyä :)

   Poista
 25. Multa oli mennyt tämä ohi... Tulin nyt lukemaan. Minä olen itse hyvin itsevarma itsestäni, vaikka varmaan monet muut näkevät myös mun ylipainoni. Itse stressasin vuosia mun ulkonäöstäni. Tunnin itseni aina lihavaksi... Jopa silloin kun painoin 10 kiloa vähemmän kuin nyt. Nykyään en enää kiinnitä niinkään huomiota painooni. Kiinnitän enemmän huomiota terveelliseen elämäntapaani ja siihen, että mulla on hyvä olla. Kaverin kanssa mennään välillä peilin eteen ja sanotaan ääneen, vitsi mä oon hyvännäköinen ja nauretaan päälle kovaa... Se eheyttää. Ihana ja avoin kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju, kaunis kommentti. Mä näen sut kyllä vahvana ja upean aurinkoisena naisena <3

   Poista
 26. Mäkin tulin nyt lukemaan vasta tämän. Voi kuinka viisaita ajatuksia. Minäkin katsoin joskus tuota Doven mainosta pitkään ja mietin, kumman oven olisin valinnut. Miksi itseään pitää ruoskia ja vihata, onnellisuus ei ole muitamasta kilosta todellakaan kiinni. Sä olet upea ja rohkea ja itsevarman oloinen nainen livenä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin juuri. Ei se ole kuin omasta onnesta pois se itsensä ruoskiminen ja se taas ei ole kyllä kenellekään hyväksi sellainen :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!