31.5.2015

Quality or Quantity?


Laatu ei ole teko, se on tapa.
- Aristoteles - 

Blogin pitämisessä on paljon plussapuolia, joista olen useamman kerran kertonut. Yksi niistä plussapuolista, ei se tärkein, mutta yksi niistä, on ehdottomasti se, että tätä kautta on päässyt arvioimaan kulutustottumuksiaan ihan uudella tavalla. Blogin alusta saakka olen melko uskollisesti kirjannut ylös tänne kaikki aihepiiriin liittyvät ostokseni, pääosin puhun nyt siis vaatteista, kengistä, laukuista ja asusteista. Sanomattakin on selvää, että sen erään merkin laukut ovat likempänä jo keräilyharrastusta kun mitään muuta, mutta jokaisella meillä on paheemme tuppaan minä sanomaan.

Muistan varsin hyvin ajan, kun ostin lähinnä ostamisen vuoksi eikä siinä puhuttu millään tasolla laadukkaista vaatteista. Määrällisesti niitä kyllä oli todella paljon. Nämä kaudet vaikuttivat kulkevan sykleissä, ensimmäinen työpaikka (=omat rahat) aiheuttivat tämän efektin ja sama tapahtui ensimmäisen ns. päivätyön kohdalla, kun opiskelut olivat ohitse. Eli omalla kohdallani aina siinä vaiheessa, kun rahaa onkin jäänyt enemmän käteen kun mitä sitä on aikaisemmin ollut. Puhun tässä siis nyt käyttörahasta, siitä joka jää sen jälkeen kun siirrän säästöön ja maksan laskut ja siirrän ruokaa sekä vastaavia menoja varten rahat ruokakauppatilille. Puhun niistä ns. omista rahoistani.


Edelleen koen erinäisiä shoppailu-innostuksia, pääosin nämä tapahtuvat reissussa. Suomessa ollessani hyödynnän ennen kaikkea verkkokauppoja, kotisohvalla sunnuntaina aamupalan ohessa shoppaaminen on minulle sopiva ostosten tekemisen muoto. Reissussa sen sijaan tulee ostettua ja liiankin kanssa. Vaan toisaalta reissussakin minulla on kyllä budjetti. Käytän sen ehkä viimeistä senttiä myöden, mutta se on olemassa kyllä ja ylittänyt olen sen aikuisena kerran. Lontoossa häämatkalla ostosbudjettiin ei olisi mahtunut nahkatakki, mutta yhteisellä päätöksellä otimme loppurahat yhteiseltä tililtä. Olenko katunut? Sen ostoksen kohdalla en, viimeisenä päivänä ostettu takki on maksanut kahdessa vuodessa jo itsensä takaisin, tuote jossa todella ei ole laadusta tingitty.

Vaan missä vaiheessa tämä kelkka kääntyi siihen, että aloin kääntämään katseeni, jopa reissussa sinne laadun puolelle? Ei voi sanoa, ettenkö olisi aina arvostanut laatua, en vaan ole ehkä raaskinut siihen panostaa. Varmuus siitä, kestääkö tämä vai ei, on ollut ajoittain hakusessa, etenkin itselleni tuntemattoman merkin kautta. Minulla tämä kaikki alkoikin alennusmyynneistä. Kun sieltä uskalsin ostaa yhden hinnakkaamman neuleen jonka ostopäätöksessä -50% lapulla oli suuri vaikutus, niin hiljalleen aloin minäkin laadukkaampaa kaappiini hankkimaan. Se neule muuten, se on edelleen käytössä.


Vaan mikä sen laadun määrittelee? Minulle se ei ole merkki, paitsi nyt niiden yhden merkin laukkujen kanssa. Ensimmäisenä katson aina materiaalia. Täyttä luonnon kuitua ei ole tarve olla, joskus keinolla on paikkansa. Vaikka nyt tavallinen puuvillapusero, ripaus keinoa mukana niin se pitää muotonsa pitkässä juoksussa paljon paremmin. Ainakin oman kokemukseni mukaan. Sama homma on muutamissa työvaatteissa. En todella halua, että hame on heti rypyssä ja keinomateriaalit antavat siihen enemmän liikkumavaraa. Pyrin kuitenkin siihen, että niitä luonnonkuituja on mukana kaikissa materiaalivalinnoissani. Kuten nyt vaikka ylläolevan kuvan kokonaisuudessa, villaa ja vielä vähän lisää villaa. Kyllä se vaan puolustaa paikkansa tällaisella vilukissalla ihan aina.

Materiaalin jälkeen suuntaan katseeni saumoihin ja mahdolliseen sisävuoreen. Kumpikin niistä kertoo, onko tuote laadukas vai ei. Sauma ei saa lähteä venymään tai vanumaan ja varsinkin takkien sisävuoret tulee tihrustettua. Tiheä ommel saumassa ja laadukkaat materiaalit myös sisävuoressa kertovat, onko takki hintansa arvoinen vai ei. Sama pätee jakkujen kanssa, ei se vaate saa käsiin hajota.

Hinnallisesti olen valmis laatuun satsaamaan jos kyseessä on klassikko. Kyllä se niin vaan on, että se oman tyylinsä tunteminen on tärkeää sen kanssa, mihin uskaltaa rahansa sijoittaa ja mihin ei. Minulla on klassinen tyyli ja suurimmat panostukseni löytyvät laukkujen lisäksi huiveista ja takeista sekä jakuista. Hiljalleen olen alkanut myös etenkin työkelpoisiin mekkoihin sijoittamaan enemmän, käyttöökertoja kun tulee riittävä määrä, niin kertakirpaisu ei ole niin paha. Eikä pidä unohtaa kenkiä, etenkin talvikengissä kriteerit ovat tiukat, lähtien siitä että en palele ja pysyn pystyssä. Luottovaate on aina luottovaate ja sellaisia minä ainakin pyrin hankkimaan. Älkääkä käsittäkö väärin, monet edullisetkin vaatteet ovat osoittaneet olevansa ihan totaalisia helmiä, kaapissa on muutamakin useamman vuoden vanha H&M:n pusero jotka edelleen ovat saman näköisiä kuin ostettaessa.

Mitkä ovat teidän laatuvaatimuksenne pukeutumisen ja asusteiden puolella? Mitkä ovat ne kohdat, joihin te sijoitatte eniten?

Hyvää sunnuntaita!


Quality is not an act, it's a way.
- Aristoteles - 

It seems, that the older I get the more I out my money on one quality item instead of quantity. It started out with bags, went to scarfs and then from shoes to clothing. Especially coats are ones, that I look closely. And winter shoes, living in Finland means winters are tough and you need to have good quality gear here. But on spring, summer and autumn as well. I prefer getting one thing, not many. Making slowly my wardrobe. I haven't always been like that, but perhaps age comes with some kind of wisdom on this part. Where do you put your money, quality or quantity? And to what are the most important quality things for you?

Great Sunday!


Seuraa blogiani // Follow my blog on:

6 kommenttia:

 1. Mulla on tällä hetkellä meneillään pieni ostomania, juurikin siitä syystä, että vihdoin pari kuukautta sitten valmistuin ja siirryin täyspäiväisesti työelämään, jolloin tuloni ainakin viisinkertaistuivat...Olen päättänyt että nyt saan vähän aikaa nauttia työni hedelmistä ja ostella mitä huvittaa=) Toki yritän pitää järjen päässä ja olenkin onnistunut hankkimaan mm. useammat laadukkaat kengät sekä sellaisia vaatekappaleita, joita kaapistani on puuttunut. Olen aina ollut tarkka materiaaleista ja ketjuliikkeistäkin onnistunut löytämään ihan laadukkaita juttuja, mutta nyt on ollut mahdollisuus panostaa enemmän designiin sekä tuotteisiin, joista olen pitkään haaveillut. Mun suurimmat sijoituskohteet pukeutumisessa on ehdottomasti takit, kengät, laukut sekä neuleet. Kunnollisilla päällysvaatteilla ja asusteilla syntyy huoliteltu look, ja toki ne kestävätkin ihan eri tavalla! Lisäksi panostan laadukkaisiin alusvaatteisiin, ylellisistä ja hyvin istuvista alusvaatteista tulee vaan niin hyvä ja naisellinen olo, vaikka muuten päällä olisi vanhat farkut ja viiden euron t-paita. Asia, johon en rahallisesti juurikaan panosta, on kesävaatteet. Niiden kausi on niin lyhyt, että halvatkin kestävät hyvinä vuosia, ja lisäksi ne on tehty yleensä ihan samoista materiaaleista, oli hinta mitä tahansa.

  veera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, kun tulot lisääntyvät, niin mania siitä seuraa. Etenkin kun ne lisääntyvät radikaalisti. Ja oikeassa olet, kyllä siitä työn hedelmästä saa nauttiakin. Ketjuliikkeistä saa yllättävän hyviä aina aika ajoin, suosikki työpaitani maksavat 12€ Irlannissa, niitä on tullut kannettua "muutama".

   Tuo on totta, muutama laadukas luo kaikkineen laadukkaan kuvan sinusta ja kokonaisuudesta.

   Poista
 2. Kyllä se on niin, että ikiklassikoihin voi panostaa. Niistä tietää, että tuota tulen käyttämään vuosia. Joskus täytyy saada jokin yhden kesän hitti, mutta koko ajan harvemmin.

  Joskus sitä sekoaa halpaan, jos on vaikka -70% ja siitä vielä puolet pois, niin tuleekin ostettua älytön kasa, jossa taatusti virheostoksia. Mutta parhaimman fiiliksen saa, kun ostaa jotain mistä on pitkään haaveillut. <3

  Ihanaa sunnuntaita Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta kesän hittikin on hyvä jos sitä pitää jatkuvalla syötöllä. Minulla on muutamia sellaisia joka kesä ja tuntuu, että pidän vain niitä.

   Alet ovat vaarallisia, niissä itsensä estäminen hulluuksiin sortumasta on joskus vaikeaa. Mutta hiljalleen sekin onnistuu, siksi koetan shopata verkossa myös alet, ettei tule sorruttua liikaa ;)

   Poista
 3. Kenkiin ja laukkuihin olen valmis satsaamaan, mutta myös neuleisiin, farkkuihin ja takkeihin/jakkuihin. Muutaman laadukas teepparikin on tullut hankiitua ja en ole katunut. Tosin, niin kuin mainitsit, joskus myös halvemmalla voi saada laatua. Itse olen kerran jättänyt ostamatta erään kalliin ja vielä suomalaisen paidan, koska oli niin huonosti tehty :D
  Nyt tavoittelen vaatekaappia, jossa olisi entistä enemmän luottovaatteita ja niitä huteja olen myynyt pois. Itse en tarvitse paljon yksittäisiä vaatteita, kunhan kaikki sopivat keskenään yhdisteltäviksi.

  Kivaa alkavaa viikkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti huonosti tehdyt kannatta jättää ostamatta, niin minä ainakin teen. Koetan rakentaa myös luottovaatteista koostuvaa vaatekaappia ja miettiä oikeasti tarkkaan, mitä tarvitsen ja mitä en tarvitse. Yhdisteleminen on taitolaji, jota ainakin itse harjottelen vielä.

   Hyvää uutta viikkoa!

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!