25.7.2015

Tamron 14-150mm


Pidän valokuvista, sillä ne taltioivat hetken joka on kadonnut, hetken jota on mahdoton palautaa takaisin.
- Karl Lagerfeld - 

"Haluaisitko kokeilla uutta Tamronin objektiivia?"

Näillä sanoilla alkoi taannoin ystäväni kanssa keskustelu johti siihen, että kamerassa on ollut Tamronin 14-150mm objektiivi käytännössä koko ajan kiinni enkä ole ihan varma haluaisinko siitä edes luopua. Lähdetäänkö siitä, että vaikka blogia on tullut kirjoitettua se nelisen vuotta, niin silti tuntuu, että kameroiden kanssa olen toivottoman huono. Kärsivällisyys opetella teknisiä hienouksia on aika nollassa ja vaikka kuvaaminen itsessään on kivaa ja nautin siitä, niin tiedän että saisin opettelemalla paljon enemmän kamerastani irti. Vielä ollaan vaiheessa sen opettelun kanssa, mutta hiljalleen se tästä...

Lumixin GM1 on ollut simppelin pienestä koostaan huolimatta juuri sitä, mitä kaipaan kameralta, se tuntuu ottavan itsessään aivan täydellisiä kuvia. Tai niin luulin, kunnes vaihdoin Tamronin objektiivin kameraan kiinni. Kuvien laatu parani välittömästi. Pidin asetukset täysin samana ja silti ero on valtava. Ainakin omiin silmiini.

Anoppilan omenapuun kukinta toukokuussa

Vaan miksi? Miksi ihmeessä tämä on se suosikkiobjektiivini? Ensimmäinen syy taitaa kyllä rehellisesti olla se, että sitä hiivatin putkea ei tarvitse olla koko ajan vaihtamassa. Saan kuvattua helposti lähelle ja kauas, laajempaa kuvaa ja lähikuvaa. Joka tarkoittaa samalla, että laukun ennestään rajallisesta tilasta kamera vie vähemmän tilaa. Sehän toki tuo mukanaan sen, että kameran saa mukaan useammin joka on tarkoittanut ahkerampaa kuvaamista. 

Hiljalleen olen huomannut, että kuvaaminen on muuttunut helpommaksi. Kamera tulee kaivettua useammin esille ja joka ikinen kerta jälki on yhtä kaunista. Melkein tekisi mieli sanoa, että olosuhteista huolimatta. Ihan niin suuri tarve ei ole kauniille aurinkoiselle kelille, vaikka tuleehan niistä kuvista aina parempia kuvia kesäpäivänä kuin sateisena iltana. Vaan kun niistä sadeillan kuvistakin tulee edellisiin verrattuna kauniimpia, niin ollaan jo vahvasti voiton puolella. Automaattitarkennus toimii kuin unelma, aika harvoin tulee epäonnistumisia sen kanssa. Herkemmin huteja tulee polttovälin kasvaessa, loogista kyllä sekin. Joiltain osin siinä saa kyllä syyttää kuvaajaakin, mutta oman (varsin suppean) kokemuksen mukaan kyllä vähemmän kuin muilla objektiiveilla. Onneksi sentään opettelin käsin sen tarkennuksen joskus. 

Paremmat kuvat, helpompi kuvata... Se ei kuitenkaan ole se paras puoli Tamronissa. Kyllä se paras puoli on siinä, että se sopii pienempään järkkäriin. Edelleen, vähemmän tilaa vievä laukusta, tulee kannettua mukana, tulee otettua enemmän kuvia. Eikä pelkästään Lumixin GM1:een vaan myös niihin niin monen bloggaajan suosimiin Olympuksen mineihin myös. Yksi runko, yksi objektiivi. Varmasti niille muillekin objektiiveille on oikeasti käyttöä. Moni enemmän kuvaava varmaan niitä kaipaakin, mutta jos nyt rehellisesti ajattelen kuvaajaa kuten minä niin tämä hipoo jo täydellisyyttä. Perus kuvista tulee pääosin kauniita ja kun kuvaamiseen jaksaa keskittymällä keskittyä, niin lopputulos on poikkeuksetta ollut kaunis kuva. 

Ruukinrannan kaislikkoa kesäkuussa lähempää ja kauempaa.

Hinta näkyy olevan 470€ tienoilla eli edullisesta hankinnasta ei missään nimessä ole kyse, mutta ei myöskään mikään överihintainen hankinta. Tässäkin kohdassa totesin, että jos lasken sitä CPU:ta niin hinta romahtaa toden teolla. Postaus joka päivä, pääosin kuvat ovat uusia. Parissa kuukaudessa käyttökerta on reilusti alle 10€. Siis per postaus, per kuva on turha laskea edes, kuvia kun tulee otettua parhaillaan se sata per asukuvat. Menisin siis itse samalla logiikalla kuin rakastamissani sen tietyn merkin laukuissa, käyttökertojen määrä ratkaisee.

Jos käytännön puolta mietin, niin zoomaaminen on helppoa ja zoomirengas jää tasan siihen asentoon mihin sen jätän, ei pelkoa siitä, että liikkuisi mihinkään suuntaan. Huolimatta siitä, että laittaisin kameran sellaisenaan suojan kanssa laukkuun tai antaisin vaan roikkua hihnassa olalla. Väreissä saa valita mustaa tai hopeista, itse preferoin kovin usein elektroniikassani mustaa joten en oikeastaan edes ajatellut muita värejä.

Suosittelenko? Kyllä. Etenkin jos haluat tehdä kuvaamisesta vaivatonta, selvitä yhdellä objektiivilla todella pitkälle tinkimättä kuvien laadusta suuremmin. Postauksen kuvat on kaikki otettu samalla objektiivilla ja laitettu täysin käsittelemättöminä tänne. Aina ole tosin zoomi ollut minimissä ja maksimissa, mutta eron huomannee silti. Blogger tosin heikentää kuvan laatua, mutta jälkikäsittely oli nollassa. 

Aurinkoista lauantaita!

Yhteistyössä Focus Nordic 

Nuuksiossa sadepäivänä heinäkuussa.

What I like about photographs is that they capture a moment that's gone forever, impossible to reproduce.
- Karl Lagerfeld - 

Though I have kept my blog for past four years now, I seem not to take that much interest on actually learning how to use my camera. Being blessed with the fact, that I have a great camera to work with and  peace by peace I learn more. But it helps when you get to test something like Tamron 14-150mm. Getting better photos makes you want to learn more and in past months I think there has been a lot to learn. But why so I love it so much? Firstly, there is only one lens I need to take with me after starting to use this one. It gives more space to bag and when you don't need to take multiple lensens with you, you take camera more often with you. It fits to my small lovely Lumix GM1 (fits to small Olympus ones as well) so giving much power to small camera is a lot. Having a good zoom is what makes me want to take photos, I can get closer to things, capture what I can actually see and even more. It's not the cheapest thing to get, but when ever quality is cheap? Never. For me, this lens became a life saver, it allows me to take more photos and that gives more to my blog as well as you. Have you tested this one yet?

Lovely Saturday!

Sama sadepäivä Nuuksiossa. Näkymä hyvin vähällä zoomauksella. Käsin tarkennuksen leikkiä liki maksimizoomilla. Kyllä se osaaminen vielä kasvaa tästä.

Seuraa blogiani // Follow my blog on:

10 kommenttia:

 1. Uusista kuvausvälineistä on paljon iloa ja niillä tulee leikittyä kunnolla. Sen näkee näistäkin kuvista, olet paneutunut niihin:)

  Olen itse päätynyt kuvaamaan laadukkaalla pokkarilla ja jättänyt järjestelmäkameran kaikkine lisävarusteineen kaappiin. Koska kuvaan paljon, otan kiireessä kuvia automaattiasetuksilla mm. matkoilla, ja saan aika hyviä tuloksia. Samaa voisin suositella sinulle, varsinkaan jos et ole kiinnostunut jälkikäsittelystä. Kuvasi kaipaisivat usein lisää valoa, siis valovoimaisempaa linssiä, tarkempia asetuksia kamerassa tai jälkikäsittelyä. Monelle meistä helppous on tärkeää, niin minullekin: ei ole malttia alkaa säätelemään, kun on tilanne päällä. Silloin laatupokkari ja jälkikäsittely on ratkaisuni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Virpi :) Jälkikäsitteltyä tulee kuvia jonkin verran vaan ennemmin opettelen kuvaamaan kunnolla. Hissuksiin hyvä tulee sen kanssa. Monesti tosin jälkiköteen vähennän valoisuutta, omalla ruudulla liiankin kirkkaita kuvia.

   Vaan totuus on se, että siinä on rajat paljonko haluan käyttää aikaan järjestelmien opetteluun tai paljonko aion vaatia Kotinörtiltä panostamaan asukuvien ottoon enemmän kuin mies tähän saakka jo tekee.

   Pokkariin en GM1:stä vaihda, se on varmaa. Pokkari korvautuu OnePlussalla jolla osa postauksistakin on tehty, etenkin reissuversiot.

   Poista
 2. Kuvan laatu näkyy kuvissasi, tosi ihanat värit ja terävyys. Itsellä haaveena on uusi objektiivi, kutakuinkin saman hintainen kuin tuo sinunkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanni. Kyllä se vaan auttaa kun keskittyy. Käsittelemällä toki vielä parempia, mutta tarkoituksella laitoin käsittelemättömät :) Kyllä se uusi objektiivi saa aina hymyilemään, innostuu kuvaamisesta uudelleen.

   Poista
 3. Tuollainen putki on kyllä helmi. Mä just tuskailin kahtena päivänä sitä, että kun oltiin kuvaamassa aamuyön tunteina, että piti vaihtaa putkea ihan koko ajan. Aloin miettimään sitä, että hankkisinko toisen rungon ja tällaisia kuvausreissuja varten kävelisin kaksi kameraa kaulassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi kameraa kuulostaa minulle jo liian ammattilaistavalta toimia, vaikka eittämättä siinäkin olisi puolensa :)

   Poista
 4. Aivan ihania kuvia! Niin haluaisin kunnon kameran ja kaikki välineet, jossa saisin otettua parempia kuvia. .)

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti omiani, ei ole moitittavaa kummassakaan mihinkään suuntaan :)

   Poista
 5. Upeita kuvia! Mä niin tarvitsen uuden kameran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Uudessa kamerassa on aina puolensa :)

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!