16.1.2018

Miten saada asioita tehtyä?


Kirja on unelma, jota pidät kädessäsi.

Olen ollut kova lukemaan jostain ala-asteelta saakka. Niin kauan kun muistan on meillä kuulunut lukeminen päiväohjelmaan kotona. Ei siis liene mikään ihme, että meillä on kotona kirjoja vaikka kuinka. Suurin haaste onkin niiden säilyttäminen. Meillä oli useamman vuoden ajan Ikean Billyt säilömässä kirjoja kunnes isovanhempieni vanha kirjahylly kotiutui meille, Se vetää uskomattoman määrän kirjoja sisäänsä. Vaan samaan hengenvetoon kun meillä kasattiin uudet hyllyt niin lähti kirjoja myös kiertoon. Etenkin pokkarit ovat sellaisia, että luen ne mielelläni ja annan sitten seuraavalle. Jotkut tulee säilytettyä, mutta ei todellakaan kaikkia.

Niinpä loppiaisen jälkeen samalla kun kirjahylly meni uusiksi niin lähti osa kirjoista pois, vähensimme urakalla ja nyt kaikki mahtuvat kauniisti hyllyyn, tilaakin on vielä. Vaikka pääosin pidänkin siitä, että kaikki tavarat ovat hyllyissä ja laatikoissa niin kirjat ovat minulle sellaisia jotka saavat olla esillä. Ihan kaikkea en halua piilottaa, olisiko koti silloin kunnolla edes koti jos siellä ei olisi kirjoja esillä? Ei meidän taloudessa.

Osaksi ongelmaa järjestämisen suhteen olen huomannut sen, että mieleni pomppii ja jos muistan jonkun asian nyt, niin unohdan sen minuuteissa ellen kirjoita niitä ylös. Siksi ensimmäisiä asioita joita hankin oli muistikirja jossa on to do lista. Olen kokeillut Bullethournalia ja ties mitä, mutta kaikkein fiksuin tapa itselleni on vaan "juokseva lista" josta voin sitten viivata asioita yli sitä mukaan kun ne tulee tehtyä. Kirjoittaa ylös samalla vaikka blogiin ideoita ja listata sitten niitä muualle. Käytän kännykässä google keeppiä, mutta kyllä kunnon kynä ja paperi vaan ovat itselleni ne paras mahdollinen tapa muistaa kaikki.

Koitan nykyisin myös tehdä itselleni edellisenä iltana listan, josta teen asioita seuraavana päivänä. Näin saan jotain aikaan. En vaan kykene pitämään tätä listaa kerralla mielessäni. Tiedän, että osa ihmisistä pystyy, en kuulu niihin ihmisiin. Siksi myös tehtävä listani on varsin sekavaa luettavaa, eikä siis mitenkään Bulletjournalien tapaan kaunista katsottavaa.


Vähän samalla tavalla tuppaan järjestämään tehtävä listaani kun laatikoitanikin. Yllä olevassa kuvassa on yöpöydän ja meikkitelineen virkaa toimittava lipastoni. Monelle tämä on kammottavan sotkuinen, mutta itse löydän kaiken tarvitsemani ja vieläpä kohtaisen helposti. Laatikoissa on joka päiväiset meikit esillä, vielä niin että samassa laatikossa on niille meikeille tarvittavat sudit. Säästän aikaa sillä, että en edes koita etsiä niitä tuolta muiden joukosta. Päivittäiset korut ovat myös esillä ja samoin pampulat löytyvät kivasti lasipurkista. Näen kaiken, kaikella on oma paikkansa. Perinteisesti kai kirkasvalolamppu ja kirja eivät kuulu meikkien viereen mutta kun tarkoitus on yhdistää yöpöytä ja kmapauspöytä niin täytyy tehdä kompromisseja. Meikkipeili on pieni? No onhan se, lipaston vieressä on kokovartalopeili ja meikkaan seisaallaan. Minulle toimiva tapa sekin siis.

Vaan miten ihmeessä oikein saan tehtyä asioita? Mikä auttaa keskittymään siihen listaan? Koneella ollessa se on musiikki, mutta entä siivotessa ja ruokaa laittaessa? Olen nimittäin ihmisiä jotka tuppaavat unohtumaan tekemään jotain aivan muuta kuin sitä mitä piti tehdä. Keskittyminen ei vaan riitä vaikka nyt siihen ruuan laittoon. Olen tässä loppusyksyn ja talven aikana keksinyt podcastit ja äänikirjat. Mieleni keskittyy kuuntelemaan ja saan paljon enemmän aikaan paljon lyhyemmässä ajassa. Sopivasti siis Minin unien aikana (minä kun en osaa päikkäreitä nukkua). Totuus on kuitenkin se, että ei siihen pyykin viikkaukseen kovin montaa ajatusta tarvitse uhrata, samalla siis voin kuunnella erilaisia tarinoita. Saan sen mielen rauhoitettua samalla.

Mieltä rauhoittaa myös se, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa, nimikoituna. Tarkoittaa sitä, että meistä molemmat siis löytävät tavaroille niiden oikeat paikat. Löytää kaikelle paikkansa tarkoitti kyllä aikamoista raivaamista mutta nyt kun se on tehty niin järjestys on pysynyt paljon paremmin. Aloitinkin oikeastaan tämän viikon kestävän uuden pienen projektin jo sunnuntaina: Käyn erilaisia laatikoita uudelleen läpi ja järjestän uudelleen. Säilytin siis mm kaikki pakasterasiamme sunnuntaihin saakka, mutta ei niitä niin paljon tarvita kun niitä oli. Joten heitin ehjät kierrätyksen puolelle ja hajonneet sekä ne joista puuttui kansi kokonaan pois. Mistä niitä kannettomia oikein on kertynyt? Hiljalleen siis lisää tavaraa pois.

Suurimpana "ongelmana" tälle kaikelle on se, että en oikein ole löytänyt kivoja podcasteja? Olisiko sinulla suositella jotain kivaa kanavaa? Miten te saatte kaiken pysymään järjestyksessä? Millaisia tehtävälistoja teiltä löytyy?

Upeaa tiistaita!

3 kommenttia:

 1. Kirjastoista saa nykyään lainaksi jonkin verran äänikirjoja, toki kokoelma on rajallinen. e-äänikirjoja voi etsiä netin kautta Helmetistä ja kuunnella suoratoistona esim. puhelimella.

  Hieman vaivaa vaatii se, että käy lainaamassa kirjastosta äänikirjapaketin ja kuuntelee levyjä mieleisellään tavalla. Niitä on nykyään myös mp3-muotoisina levyinä, joten tavallinen kirja mahtuu yhdelle levylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PItääkin tutukia kirjaston valikoimaa. Saisi puhelimeen kivasti linkitettyä, joskin olen tällä hetkellä koukussa ehkä enemmän erilaisiin podcasteihin. En kuitenkaan ole lainannut yhtään e-kirjaa missään vaiheessa kirjastosta vielä, niin luulisi siellä ainakin olevan valikoimaa tarjolla riittävä määrä :) Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Jäin vaan jumiin tuohon kirjahylly upeuteen, se on kaunis. <3 Meillähän noita Billyjä on pilvinpimein, mutta ajavat asiansa. Haaveissa olisi tosin lasiovelliset, koska en allergian vuoksi pysty lukemaan vanhoja kirjoja ja ei ole kiva, kun nämä hyllyssä olevatkin hiljakseen pölyyntyy.

  Mutta ihan sama homma, teen yhtä ja ohhoh huomaan tekeväni toista, oikein pitää käskeä itseäni, että nyt tekemään sitä hommaa minkä aloitit.

  Mukavaa loppuviikkoa Satu <3

  VastaaPoista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!