3.2.2018

Miten pitää kodin yleisilme siistinä?


Paras tapa saada jotain aikaan on aloittaa.

Olenkin jo muutaman kerran kertoillut teille kotona vallinneesta organisointiprojektista (niihin postauksiin täältä) ja ajattelin nyt jakaa lisää oppimaani. Täytyy muistaa sanoa näin alkuun, että nämä ovat tapoja jotka sopivat minulle parhaiten. En usko, että kaikki tämä sopii kaikille, todennäköisesti ei ollenkaan. Aikaisemmin olenkin todennut, että olen näitä joilla toimivat avoimet korit ja tavarat korissa suloisessa sekasotkussa sen sijaan että järjestäisin niitä vielä pienempiin koreihin siellä isompien korien sisällä. Yksi joka on auttanut kaikessa tässä ylläpidossa on illan siivous- ja organisointirutiini.

Teen joka ikinen ilta samat asiat joista osa menee organisoinnin piikkiin ja osa on ihan suoraa siivoamista. Ensimmäisenä kasaan kaikki erinäiset romut niiden oikeille paikoille. On viikattuja pyykkejä pitkin sohvaa, pöydille jääneet kahvikupit jne. Tavarat jotka laskemme automaattisesti vaan jonnekin. Vaikka kuinka koitan palauttaa tavarat aina takaisin paikalleen niin eihän se niin vaan toimi. Ei ainakaan omalla kohdallani. Niinpä olen ottanu tavaksi suihkia pitkin asuntoa illalla ja palautella astiat paikalleen ja tavarat sinne minne ne kuuluvat. Toki, tämä tarkoittaa että jokaisella asialla pitää olla oma paikkansa ja niiden järjestäminen onkin sitten asia aivan erikseen. Kun romut ovat löytäneet perille niin pyyhin keittiön tasot, keittiön pöydän ja olohuoneen pöydän. En siis missään nimessä ala siivoamaan enempää, mutta pyyhkäisen ne paikat joihin sitä kahvia läikkyy jne. Pölyjen pyyhintä sitten asia kokonaan erikseen. Seuraavaksi laitan tiskit likoamaan, meillä kun ei ole tiskikonetta niin tämä tehdään joka ikinen ilta. Viimeisenä vielä järjestän likapyykin. Meillä on molemmissa makkareissa pyykkikorit joista järjestelen kylppärin pyykkikoreihin sekamelskan uudelleen niin että siellä on pyykit lajiteltu valmiiksi. Kaikkeen tähän aikaa menee noin suunnilleen vartin verran illass joista tiskit vie kaikkein eniten aikaa.


Yksi tärkeimmistä asioista yleisilmeen siisteyteen jonka olen sisäistänyt ovat tarjottimet. Niitä on meillä olohuoneen pöydällä (ylempi kuva) ja eteisessä (alempi kuva). Koitin todella pitkään pitää mm kaukosäädintä jossain muualla kun olohuoneen pöydällä, mutta eihän siitä mitään tullut. Tavarat ajelehtivat ympäriinsä ja ne eivät koskaan mielestäni olleet siististä. Sama ongelma oli pöydällä jonne lasken avaimet eteisessä. Kunnes sitten tulin katsoneeksi joltain YouTube kanavalta videon aiheesta tarjottimet. Ostin muutaman ja totesin, että jopa minä joka pääasiallisesti en ole mikään siisti ihminen osaan laskea avaimet tarjottimelle ja olohuoneen pöydällä kun pitää hedelmät, lasinaluset ja säätimet tarjottimella niin yleiilme on huomattavan paljon siistimpi. On muuten se tasojen pyyhintäkin paljon helpompaa.

Järjestin itselleni myös siivouskorin. Aikaisemmin siivouskaappi oli ollut yksi valtava kaaos, nykyisin siellä on kori jossa on kaikki tarvittavat aineet ja muut vempeleet. Ja mitä tulee näihin aineisiin, niitä on kaksi. On omansa peileille ja lopuille pölyjen pyyhinnälle on omansa. Siellä on erikseen vielä tehokkaalle rasvan irroittamiselle. Kylppärissä on sitten omat aineensa ja ne tavarat ovat siellä erikseen. Koitan pitää myös siivouskaapin edustaa siistinä, meillä oli siinä ennen pullokassi, mutta tämä paikka siirrettiin jotta saatiin se ovi oikeasti auki. Hepottaa muuten sitä siivoamiseen tarttumista.


Moppi ja rikkaimuri. Meille on kumpikin näistä hankittu parin kuukauden sisällä. Rikkaimurilla ottaa nopeasti keittiön muruista tyhjäksi ja moppi jossa on pesuaineet valmiina taas saa tarttumaan moppiin useammin. Kun on vauva joka mönkii lattialla niin siihen moppaukseen on ainakin riittävää motivaatiota. Kahdestaan kun miehen kanssa asuttiin niin vähemmän tuli mopattua, kerran puoleen vuoteen ehkä. Siksi hankittiinkin uusi moppi, jonne se sekoitus pesuaineesta tehdään valmiiksi. Kun ei tarvitse sitä pesuainetta sekoitella niin aikaa säästyy ja moppiin tarttuu useammin.

Millä ihmeellä sitten sain tavaroille tilaa? Luopumalla turhasta. Yksinkertaista mutta hankalampi toteuttaa. Kunnes sitten aloin oikeasti ajattelemaan. Meillä oli kaksi laatikkoa täynnä erilaisia muovilaatikoita ja keittiössä kaappi puoliksi tyhjillään. Meillä oli laatikollinen erilaisia ilmaisia muovihenkareita. Meillä oli kahdeksat yhden hengen lakanat ja varapeittoja ja tyynyjä enemmän kuin haluan oikeasti laskea. Meillä oli kolme täyttä astiastoa. Kettiön säilytys meni kokonaisuudessaan uusiksi, tavarat fiksummille paikoille ja muovilaatikoista tuli luovuttua. Samoin on luovuttu yhdestä astiastosta, uuni vuokia on enää kaksi, lakanoiden määrä putosi kolmeen settiin ja pyyhkeitäkin kannettiin urakalla kierrätykseen. Luulen että jokaisen kodissa on jotain liikaa. Ei se helppoa ole se luopuminen, mutta meillä ainakin tuntuu olevan turhaa tavaraa.

Tässä nyt muutamia vinkkejä joita mietin. Itse ainakin kaipasin käytännön vinkkejä kun organisointia ja tavaroiden vähentämistä mietin, toivottavasti tästä oli apua. Onko sinulla jotain käytännön vinkkiä?

Pirteää viikonlopun jatkoa!


Just some organizing tips, only in finnish this time.

Seuraa blogia somessa: Instagram // Facebook // Twitter
Lue blogia: Indiedays //  Bloglovin' // Blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!