14.4.2018

Iltarutiinilla energiaa uuteen päivään


Upeat asiat eivät koskaan tapahtu mukavuusalueella.

Rutiini on sana, joka sai minut joskus värähtämään kauhusta vaan lieneekö ikä tehnyt tepposensa kun kaipaan arkeeni tiettyä rutiinia. Nyt ei ole kuitenkaan tarkoitus puhua siitä isosta kuvasta vaan purutua siihen pieneen jokapäiväiseen asiaan eli iltarutiiniin. Siihen mitä teen joka ilta, jotta seuraavana päivänä on enemmän energiaa. Iltarutiini tapahtuu pääosin kun Neiti on mennyt nukkumaan, joskus toki tämäkin jää ja riippuen myös siitä onko seuraavana päivänä tötä vai ei vaihtelee rutiini hieman.

Aloitetaan kuitenkin siitä, mistä tämä rutiini sai aikansa. Raskauden loppuvaiheessa minulla oli oikeastaan vain aikaa tuijottaa erilaisia videoita. Löysin useammankin organisointivideon ja samoilla kanavilla sitten puhuttiinkin myös illan (ja aamun) erilaisista rutiineista. Ja viikon. Ja kuukauden. Ja... no, tajusitte kyllä mitä haen takaa tällä. Monet niistä otinkin käyttööni vaan ehkä se kaikkein suurin vaikutus on kuitenkin ollut sillä, millainen on joka iltainen rutiinini. Olen vahvasti sitä mieltä, että vaikka edelleen on melkein viikoittain iltoja kun ei vaan millään kiinnostaisi, niin tämä on auttanut saamaan paljon enemmän aikaan.

Siinä sivussa olen myös huomannut että päässäni oleva kaaos on rauhoittunut kun kotona ei ole enää kaaosta. Meillä ei ole missään nimessä kotona mitenkään päin sisustuslehti siivottua ja järjestettyä. Ei todellakaan, mutta meillä on perussiistiä ja vieraat voivat tulla kylään koska tahansa. "Pahimmillaankin " meillä siivotaan noin vartti. Toki täytyy muistaa että meillä asuu pieni vauva, jos on neidin leikkiaika niin ne lelut nyt vaan ovat lattialla. Minusta koti on kuitenkin koti, myös silloin kun siellä on vierailijoita. Tähän on selvitty aikamoisen työn saattelemana tammikuun aikana. Vaan miten kaikki sitten ylläpidetään?

Tottakai on viikkosiivoukseen soveltuva lista, mutta se perussiisteys johtuu kyllä täysin siitä, mitä teemme iltarutiinina. Enkä puhu nyt pelkästään siisteydestä, vaan siihen päälle organisoinnista ja vieläpä aamun alkamisesta paremmin. Mitä ja missä järjestyksessä kaikki tapahtuu sekä ennen kaikkea missä ajassa. Alla siitä enemmän.


1. Tiskit likoamaan.
Meillä ei ole tiskikonetta ja vaikka olisi niin etenkin tuttipullot pestäisiin kyllä silti käsin. Mahdollisesti jotain muutakin. Se, miksi konetta ei ole onkin sitten oma keskustelunsa, mutta koska sitä ei ole, niin tiskit tiskataan joka ilta. Oikeastaan ensimmäinen kohta olisi ollut: Etsi tiskit pitkin asuntoa tiskiin. Pullot ovat olohuoneessa, samoin mahdollisesti kahvikuppi. Vähintään oma kahvikuppini aamulta löytyy makkarista jossa meikkaan ja puen päälleni aamulla.

2. Pakkaa eväät ja siivoa keittiö
Kun tiskit likoavat niin kuumassa vedessä kun hanasta vaan lähtee irti pakkaan seuraavan päivän lounaan valmiiksi ja siivoan keittiön. Mitä tämä siivoaminen tarkoittaa on sitten taas tasojen pyyhintä rätillä. Ei suursiivousta mutta kyllä niitä roiskeita vaan on pitkin pöytätasoja. Samalla menee sitten ruokapöytäkin. Ajoittain myös hinkkaan kunnolla voimalla Neidin ruokailualustaa. Olin alunperin ajatellut että se silikoninen ruokailualusta on ihan turha keksintö. Hangattuani kertaalleen porkkanasosetta keittiön pöydästä irti totesin että se alusta tulee myös meille.

3. Olohuoneen romut
Tiskit saavat liota edelleen, etenen olohuoneeseen. Siivoan erilaiset paperit ja lehdet, tietokoneet, laturit, kaikki paikalleen. Kun kaikella on paikka niin tähän ei oikeasti mene kovin kauaa aikaa. Eniten aikaa vie Neidin lelujen korjaus lelukoriin. Tottakai joku päivä toivon osaavani opettaa tämän saman mutta puoli vuotiaan tarmolla vasta levitellään niitä leluja eikä ymmärretä mistä ne edes ilmestyivät. Toisaalta sama lelu vaikuttaa uudelta jo puolenkin tunnin jälkeen että ei siinä kauheasti kerätä vielä jälkiä. Samalla pyyhin myös olohuoneen pöydältä tahrat pois.

4. Seuraavan päivän vaatteet ja muut tavarat valmiiksi
Sitten onkin seuraavan päivän tavaroiden vuoro. Katson vaatteet alusvaatteita myöden valmiiksi mutta samalla myös kaiken muun mahdollisen. Tarkistan kalenterista menot ja sen mukaan etsin valmiiksi mitä kaikkea pitää olla valmiina. Harvemmin mitään sen suurempaa kuin salikamat, mutta hyvä nekin on olla valmiina.

5. Pyykit kylppäriin ja tiskit
Viimeinen asia on tyhjentää molempien makkareiden pyykkikorit ja tiskata. Meillä on sekä aikuisten että Neidin makkarissa pyykkikori, jotka joka ilta lajittelen suoraan kylppärin pyykkikoreihin. Olen se meidän pyykkivastuullinen ja etenkin lajittelu on mun homma. Olen myös äärettömän tarkka siitä miten noita laitetaan joten siksikin pidän lajittelusta. Mutta koska olen myös mukavuudenhaluinen niin haluan illalla vaan nakata vaatteet yhteen koriin, samoin Mies, siksi ne korit ovat makkareissakin. Viimeiseksi vielä palaan tiskaamaan ne kaikki tiskit sieltä altaasta ja pyyhin tiskipöydän.

Kuulostaa ihan valtavalta hommalta joka ilta? Itseasiassa aikaa kuluu lyhyimmillään kymmenen minuuttia, pisimmilläänkin 20 minuuttia. Ja aamu alkaa oikeasti paremmin! Keittiö on puhdas, olohuone on järjestyksessä. Tavarat paikallaan ja vaatteet valmiina. Työaamuina eväät valmiina kaapissa mukaan napattavaksi. Viikonloppuna pääsen hurruttamaan pesukoneellisia suoraan miettimättä onko kaikki pyykki paikallaan.

On pakko sanoa, että sodin itseni kanssa liian monta vuotta ennen kuin oikeasti kehitin itselleni useamman videon avustamana kunnon iltarutiinin jota olen tammikuusta saakka seurannut. On muuten paljon kivempaa olla kotona.

Millaisia iltarutiineja teillä on?
Leppoisaa lauantaita!

P.S. Postauksen kuvilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä postauksen kanssa, mutta koitettuani ottaa kuvaa niin likoamassa olevista tiskeistä kun pyykkikoristakin totesin, että ne eivät vaan yksinkertaisesti toimi kuvituksena. Nämä ovat olleet ainakin jo postauksessa "Ota nyt vaan sitä pullaa..." mutta olen aika varma että ovat alunperin jostain toisesta postauksesta, vielä kun muistaisi mistä.


Great things never happen on comfort zone.

I really think that if I would have written this text ten year ago I would have mainly just laughed at my self. Me on having evening routine. Well, I do today and it gives me a great boost for every morning and most of all, having a great evening routine means less clutter at home, less clutter in my head. And that makes me want to do this every single evening... Well at least I try, to be honest, sometimes I just skip it, but at least most of the times. 

Here is what I do in 10 to 20 minutes, depending on a evening:

1. Put the dishes to sink and leave them there
Yes, I leave them to sit there on hot water. No good on using much energy on washing when they can sit there for a moment and everything is more easy after it.

2. Cleaning kitchen and make lunch for next day
I wipe the counter, put everything back on it's place. Also dining table. Having 6 months old baby means some mess. I also pack up my lunch for next day if it's office day.

3. Clean up living room
I'm not actually cleaning, it's organizing. I take everything back to it's place and wipe living room table. Takes really little time since everything has it's place.

4. Put clothes ready for tomorrow and pack everything
This is for mornings when I go to work. I make sure I have everything I need.

5. Sort out laundry and doing the dishes
I take our laundry to correct place and sort it out, so on Saturday morning I can just wash it. Or more often if needed, usually it's 3 machine fulls every Saturday. And then, I finally go back and do the dishes. 

All this in 10 to 20 minutes. And my mornings now days, they are so much better. Such a boost!

Lovely day all!Seuraa blogia somessa: Instagram // Facebook // Twitter // Pinterest
Lue blogia: Indiedays //  Bloglovin' // Blogi

2 kommenttia:

 1. Toimivan kuuloinen iltarutiini teillä.
  Minulla ei ole mitään iltarutiini. Siinä vaiheessa, kun olen saanut jälkikasvun pakotettua nukkumaan olenkin jo niin poikki, että usein kaadun itsekin sänkyyn. Tai no onhan siinäkin iltarutiinia, että saan kolme jamppaa huolehtimaan repun pakkaukset ja vaatteiden valmiiksi katsomisen ja itsellenikin valkkaan seuraavan päivän vaatteet. Sen verran voisin kyllä petrata, että katsoisin että ruokapöytä on raivattu ennenkuin sammun. Aamulla olisi paljon kivempi syödä siistissä pöydässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmen nukkumaan saaminen lienee kyllä operaatio itsessään. Keittiön pöydän siivous on kuitenkin itselläkin se tärkein, alkaa aamu kivemmin ilman kaaosta.

   Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!