30.6.2018

Kestävä kulutus - omat valintani


Onnea on rauhallinen kävely rannalla.

Vaan entä kun se ranta on täynnä muovia ja meri siinä vieressä kaikkea muuta kuin upean sininen? Varmaan jokaiselle meistä on selvää, että maapallo lämpenee ja hiilijalanjälkeä pitäisi pienentää vaan mitä tämmöinen yksi ihminen voi tehdä? YouTube on tulvillaan "zero waist" videoita ja minimalismi noussut sieltä konmarin rinnalle. Samalla kuitenkin eletään paineessa jossa kaiken pitää tapahtua nopeasti ja mielellään vaatteitakaan ei saisi käyttää kuin kerran. Muovia on kaikkialla.

Itse en lähde zero waistiin, siihen on matkaa vaikka kuinka vielä. Meillä mm Neiti pitää kertakäyttövaippoja, kahdestakin syystä. Äidin mielenterveys ja lapsen vaippaihottumattomuus. Vaan on kuitenkin erilaisia paikkoja joissa sitten kuitenkin mietin kuluttamistani. Haluan että se on vaivatonta eikä tuota liikaa stressiä myöskään. Luonto ja meri on minulle tärkeä asia ja muoviroskaa on todella liikaa olemassa. Mutta hypätä suoraan vaikka siihen että jätteitä ei olisi ollenkaan tuntuu vaikealta.

Yksi vaikeimmista paikoista valintojen kohdalla ovat mielestäni erilaiset pesuaineet: Ostaako jossain toki reilusti tuotettu pesuaine joka lennätetään/laivataan Suomeen vai suosia kotimaista. Oma ratkaisuni on ollut suosia kotimaista ja mahdollisuuksien mukaan ympäristömerkittyjä tuoteita sekä pakkauksia joihin saan uudelleen täytön.Ennemmin siis säästän luontoa ja tuen Suomalaisia yrityksiä.

Kierrätyksen puolesta erikseen menevät pahvit, paperi (jota on tosi vähän), muovi, lasi ja sekajäte. Bio tietysti myös, sekä patterit ja lääkkeet, myös metalli sen mitä sitä tulee. Aika moinen kompleksi on saatu rakentaa, mutta nyt varsinkin kun se muovin keräys tuli taloyhtiöön niin ei siinä varsinaisesti ole mitään vaivaakaan lajitella. Lasia tulee pilttipurkkien muodossa aika paljon. Tottakai voisin kokata itse, mutta koska se ei ole asia josta nautin niin on menty tällä. Viereinen päiväkoti otti mielellään purkit vastaan. Muutenkaan en muista koska olisin viimeksi vienyt oikeasti lasinkeräykseen meidän lasipurkkeja. Siksi metalliakin on aika vähän kierrätykseen. Pilttipurkit menevät paikallisissa FB ryhmissä kun vaan laittaa ilmoituksen niin ne on haettu kotoa suoraan, yleensä päiväkoteihin. Isommat purkit taas ovat menneet ystäväpiirin hilloajille. Kerron aina että takaisin en niitä halua kaikkia, mutta koska tilat antavat myöden on niitä kerätty pitkin vuotta syksyä varten.

Vaan missä muualla kun näissä ihan perusjutuissa sitä voi valita ekologisemmin?


Kauppakassi ja hedelmäpussit

Meillä on käytetty kestokasseja jo pidemmän aikaa ja tänä vuonna kun näin Prismassa nämä kestohedelmäpussit niin vaihdoin niihin. Ommella voisi itse, mutta kun minä en ole mitenkään ompeleva ihminen niin vajaan euron maksaneita pusseja nappasin kaksi mukaan ja niillä on pärjätty. Etenkin kun yhteen saa aina kahta laatua kun punnitsee ennen pussiin laittoa ja lätkäisee laput tohon molemmin puolin tota paikkaa mihin se tarra kuuluu laittaa.

Kauppakassi kulkee myös Neidin vaunuissa jos tulee extempore reissua sekä käsilaukussa. Koetan käyttää ahkerasti sitä oli ostosten kohteena mitä tahansa. Erinäisten muovikassien käyttö on siis vähentynyt aika paljon. Tottakai niitä tulee vielä ajoittain ostettua enkä edes koeta lähteä siihen että en ikinä ostaisi.

Uudelleen pestävät vanulaput

Pudistan kasvoni meikistä aina tietyllä tavalla: Silmämeikki, micellarvesi, kasvomaito, kasvovesi ja voiteet. Nautin tästä iltarutiinista suuresti, mutta siinä kuluu aika monta vanulappua. Oma ratkaisuni tässä kohdassa oli korvata micellarveden ja kasvoveden vanulaput uudelleen pestäviksi. Silmämeikkiä näillä on tosi huono ottaa pois, liian karheaa materiaalia. Jos joku keksii mikä siihen olisi hyvä materiaali niin mielelläni kuulen. Iho on tuntunut voivan paremmin, selvästi vähän karheampi frotee micellarveden kanssa oli hyvä ratkaisu ja pehmeämpi bambu sitten kasvoveden kanssa.

Nämä tilasin etsystä. Kuten todettua, ompelu ei ole alaani ja € hinnalla sain riittävän monta että pesu kahdenkin viikon välein riittää. Pesen nämä kyllä kerran viikossa, samanlaisessa pussissa jossa pesen rintaliivejä myös. Kuivumaan laitan narulle, kuivasin kerran rummussa ja oivoi, sen jälkeen sai sen verran venytellä takaisin muotoonsa, että ennemmin levitän nämä Neidin vannan pohjalle kuivumaan tai ripustan narulle. Menevät samassa koneellisessa kuin siivousrätit, jotka pesen aina viikottain erikseen kuten myös pyyhkeet.

"Älä laita kantta tai pilliä kiitos"

Olen koetanut ottaa kahvin kotoa mukaan ja kantaa vesipulloa mukana. Tämmöisiä perusjuttuja, ettei niitä ole tarve ostaa. Joskus sitä kuitenkin menee ja syö vaikka pikaruokaa. Pyydän nykyisin juomat ilman kansia ja pillejä. Varmaankin lapsen kanssa pillit tulevat käyttöön vielä, mutta itse en niitä tarvitse, joten voin jättää ne ottamattakin. Pillejä saisi myös pestävinä versioina, mutta ne olen toistaiseksi jättänyt hankkimatta. En kaipaa sitä pilliä niin paljon ja ihan rehellisesti: En todellakaan antaisi metallista pilliä lapselleni niin kauan kun hän on pieni ja mahdollisuus siihen että se pillisuussa juostaan on suurempi kuin aikuisella.Kirpparit

En ole mikään hyvä kiertämään näitä. Neidille tietenkin vaatteita löytyy paremmin kuin minulle. Ei olla ostettu oikeastaan mitään täydellä hinnalla neidille ,mitä tulee vaatteisiin. Neidin muista tarvikkeista yhdistelmärattaat ovat olleet uuudet, kaiken muun ostin melkein kierrätettynä. Pinnasängyn patja sitten toki uutena.

Tasaisesti koetan kuitenkin katsoa itselleni myös vaatteita kirpparilta. Miehelle samoin. Jos ja yleensä kun ostan uutena niin koetan vähän katsoa missä on tuotettu ja ostaa vain tarpeeseen. Tuen mielelläni myös pieniä yrittäjiä kuten Etsyä tässä kohdassa. Kotimaisuus olisi tässäkin ihana, samoin vaikka pohjoismaisuus ohi sen että se olisi jossain kauempana tuotettua. Tosin, en halua tyylistäni myöskään luopua ja siitä joka itseäni miellyttää. Kotimaisten kanssa se tuntuu ajoittain olevan todella vaikeaa. Vinkkejä kotimaisista valmistajista joilla on simppeleitä ja yksivärisiä vaatteita otetaan vastaan.

Kirpparilla on muutakin. Meillä on ostettu makkariin lipasto, miehen työpöytä kokonaisuus ja eteiseen senkki kierrätettyinä. Ne olivat molemmat todella hyvässä kunnossa ja hinta oli murto-osan siitä mitä se muualla ehkä olisi, uutena ainakaan. Toki myynnissä on kaikkea mahdollista, mutta pienellä valikoivuudella löytää kvioja juttuja.

Vaatteiden muokkaus

Sen mitä olen hiljalleen opiskellut on vaatteiden muokkaus. Ystäväpiiristä on tullut muutaman taitavan ompelijan suositukset ja olenkin heinäkuun aikana menossa käymään ja katsomaan mitä kahdesta vanhasta mekosta saisi aikaan. Toinen on auttamattoman suuri ylhäältä, haaveilen jos siitä saisi hameen vielä aikaan kun helmassa on kuitenkin materiaalia. Toinen taas on mekko joka kaipaa kipeästi pienennystä.

Omelijat pystyvät moneen, itse en ole tämän suurempaa muokkausta kaivannut, mutta saattaa olla että joskus enemmänkin teetän tätä työtä. Vaate saa uuden elämän, minä uniikin vaatteen ja yrittäjälle maksan mielelläni siitä että saan just eikä melkein.

Luonnon kosmetiikka?

Olen koettanut, hiuksissa käytän öljyä jo kosteutuksen kanssa. Samoin sitä käytän ihoa kosteuttamaan muualla kuin kasvoilla. Varsinaista luonnon kosmetiikkaa en kuitenkaan omista. Tämä johtuu siitä että haluan sen myös kestävän naamassani. Kokeilisin mielelläni, mutta en tiedä mistä aloittaisin kokeilun. Yhden sarjan kanssa olin jo päässyt niin pitkälle että olin päättäny kokeilla sitä ensimmäisenä kokeilunani kunnes selvisi että sarjan luoja on rokotteita vataan. Minä en, joten pienen ihmisen protestina ne jäivät sitten ostamatta.

Nämä olivat ne omat vinkkini, mitkä ovat ne sinun valintasi kestävän kulutuksen kanssa? Mitkä ovat ne valinnat jotka toimivat sinun elämässäsi?

Upeaa lauantaita!


Seuraa blogia somessa: Instagram // Facebook // Twitter // Pinterest
Lue blogia: Indiedays //  Bloglovin' // Blogi

2 kommenttia:

  1. Mainitsit noista vaipoista, että teillä on yhä menty kertiksillä? Mikä on niissä sun valinta..? Oon miettinyt meidän pikkuiselle noita suomalaisia Muumivaippoja, kun ne vaikuttavat kaikista ekologisimmalta vaihtoehdolta kun niissä ei ole kemikaaleja tms. Ootko kokeillut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Maria. Meillä on menty kertiksillä kyllä. Me kokeiltiin Muumeja kanssa, olisi ollut varmasti ekologisin, mutta meidän pieni sai niin pahan vaippaihottuman niistä että on menty sen jälkeen Libressen niillä sensitive versioilla. Tämä on tosin palkittu sillä, että Neidillä ei ole sen koommin ollut yhtään vaippaihottumaa. Joten totesin että ratkaisu oli meidän Neidille oikea. Muumi myös falskasi meillä eli ei ollut lapselle valitettavasti myöskään oikean mallinen.

      Poista

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!