Kapselivaatekkaappi – uhka vai mahdollisuus?


Kokemukset aina ennen materiaa.

Olen viime aikoina tutustunut tarkemmin kapselivaatekaapin konseptiin ja tässä jos missä tuntuu olevan paljon eroavaisuuksia sen kanssa, miten se pitäisi oikein pitäisi erinäisten ohjeisen mukaan kasata? Tuntuu liikkuvan erilaisia lukumääriä siitä, millaisia määriä vaatteita pitäisi olla kapselissa ja montako niitä oikeasti tarvitaan. 33 vaatetta, 37 vaatetta, 42 vaatetta… Asusteet lasketaan? Asusteita ei lasketa? On oma kapseli joka vuoden ajalle? On omat kapselinsa töihin ja omat kapselinsa vapaalle? Omat kapselinsa urheiluun ja juhlaan? Vaatteiden perusta ja sesonki vaatteet siihen päälle? Mitä? Apua!

Sitten löysin tämän Carolinen sivuston ja sieltä suunnitelman jonka mukaan aloin pyörittämään mitä oikeasti tarvitsen ja minkä tyyppisiä vaatteita tarvitsen. Toki idea täälläkin on se, että rakennettaan sesonkien mukaisesti kapselia, mutta jostain se on aloitettava. Itselleni suunnitelma niin, että teen sen paperille tuntuu toimiva. Toki minulla on Pinterestissä kansiot joissa on erilaisia asukokonaisuuksia, joista pidän, mutta etsin sinne lisää olemassa olevien vaatteiden pohjalta. Muistan kuitenkin suosikkivaatteeni ihan kohtalaisen hyvin, joten suunnittelu tuntui ainakin joltensakin toimivalta.

Päätin tehdä alkuun kolmen kuukauden kokeilun, siis syyskuusta marraskuuhun. Kunnes totesin, että syyskuu on muuten aika pitkälle, joten muutin sen sitten lokakuusta joulukuuhun. Uskoisin, että tämä menee myös paremmin sen mukaan, millainen keli meillä on Suomessa. Ajatuksena oli myös se, että saan samalla mietittyä joulukuussa seuraavan kolmen kuukauden vaatteet joista mahdollisia ostoksia on hyvä katsoa alesta. Kvarttaaliajattelulla siis mennään ainakin näin alkuun. 

Kuten kuvista voi päätellä, tykkään suunnitella asioita käsin, joten tämäkin suunnitelma tuli printattua ja kirjoitettua sitten paperille. Niinpä aloin sitten kirjoittamaan. Vaatteita joihin olen eniten turvautunut viime aikoina, mikä kaikkineen toimii pukeutumisessani. Vaatteita joihin en ole koskenut aikoihin, mikä ei toimi pukeutumisessani. 

Oli sinällään lohdullista huomata, että omaan kuitenkin kohtaisen vahvan käsityksen siitä mistä oikeasti pidän ja mistä en oikeasti pidä. Tiedostan missä väreissä ja kuvioissa en viihdy. Pystyin nopeasti listaamaan vaatteita, joita en ole aikoihin pitänyt, listamaan asioita jotka eivät todellakaan ole sellaisia joissa viihdyn. Tiedän tasan tarkkaan jo tässä kohdassa mikä sopii ja mikä ei sovi. Ainakin omasta mielestäni ja koska minä niissä vaatteissa kuitenkin olen, niin sillä mennään joka minusta tuntuu parhaalta idealta.

Ohjeissa oli myös ”Lifestyle” kohta, paljonko ajastani vietän missäkin vaatteissa. Olisikohan vaikka juhlamekkoja liikaa? No onhan niitä. Osasinko luopua riittävästä määrästä? En todellakaan, mutta edes jostain. Ajatus oli luopua vaatteesta jossa ei viihdy ja juhlamekkojen kohdalla tein sen suurimman poikkeuksen kaikista. Säilytin enemmän kuin olisi varmaan tarpeen, mutta koska käytän jokaisen mahdollisen tilaisuuden niihin kivempiin mekkoihin pukeutua, niin haluan myös säilyttää niitä kaapissa. Iltapukuun ei aina ole tilaisuutta pukeutua, mutta kun se tilaisuus tulee, niin mielelläni siihen tartun myös.

Sen takia myös kohta ”Special events + travel” tuntui aavistuksen turhalta omalla kohdallani. Koska tein jo päätöksen säilyttää ne mekot, niin siinähän ne olivat listallani. Enkä matkusta oikeastaan paikkoihin joissa en voisi perusvaatteitani tai ulkoiluvaatteitani käyttää. Tilanne lienisi aivan eri jos olisikin ne isot juhlat tulossa ja iltapuku puuttuisi. Tai jos olisimme menossa vaikka aurinkorannikolle, koska sinne sopivia vaatteita ei kaapissani taida uimapukua lukuun ottamatta olla ollenkaan valmiina.


Seuraavalla sivulla mietittiin säätä ja sana assosiaatiota. Jätin sanat kokonaan pois, totesin että oma tyylini on niin tietyn tyyppinen, että sen kuvailuun riitti yksi termi ”Mun tyyli”. Sen sijaan sään mukaan listaaminen teki hyvää, kävin samalla läpi talvitakkejani, kenkiäni ja muita Suomen joulukuussa ellei jo aikaisemmin tarvittavia vaatteita. Hiljalleen rakentui kuva siitä, mitä tarvitaan ja mitä oikeasti ei tarvita. Millä selviää ja mikä on pakko uusia. Vielä ennen ostosten tekoa listasin merkkejä ja värejä ylös. Olin tehnyt sen jo kerran, mutta lista tuntui hyvältä idealta silti. Tiedostan haaskaavani valtavasti aikaa siihen, että katson vaatteita kaupoista joista en koskaan oikeastaan löydä mitään. Jos vaikka jatkossa keskittyisi vain niihin joista löydän ja niissä väreissä joista ihan oikeasti pidän.

Listaa suosikkivaatteita ja suosikkikokonaisuuksia! Oi mikä ihana ajatus. Olin toki tehnyt tätä jo Pinterestiin, mutta näiden listaamisessa oli yllättäviä etuja. Jouduin oikeasti miettimään puuttuuko valikoista jotain, eihän se ole pelkästään sitä että puen farkut ja neuleen. Tässä maassa tarvitaan myös kengät ja takki ja mielellään vielä hanskat ja huivi ja mahdollisesti vielä kaiken päälle hattu.

Viimeisenä tehtiin vielä ostoslistaa ja laadittiin sille budjetti. Totesin, että en tarvitse kovin paljon uutta vaan kaapissani on tavaraa vaikka ja kuinka. Sain sieltä karsittua aika moisen pinon myös pois. Pääasiassa pois lähti vaatteita jotka eivät istu, joita en käydä ja joissa en viihdy. Vaan mitens ne muut? No ne kengät ja muut asusteet. Heikommin meni niiden kanssa. Huivit pysyivät kaikki paikallaan, kengistäkin lähti vain muutamat pois. Koruja en ole vielä aloittanut, mutta kyllä nekin on käytävä läpi.

Sen sijaan totesin, että sain kuitenkin kaikkineen kasaan hyvän perustan joka vuoden aikaan sekä syksyyn ja alkutalveen sopivan vaatekaapin sisällön. Laukkuja ja koruja käyn vielä läpi enemmän, etenkin korujen kanssa täytyy tehdä kunnon raivausta. Jos jotain, niin pakko sanoa, että perusta oli se mitä lähdin hakemaan. Sain tehtyä fiksun ostoslistan ja koska jouduin tarkistamaan talvitakkien ja kenkien laatua tässä samalla. Sain ehkä ennen kaikkea terotettua itselleni, että katson niistä suosikeistani ensimmäisenä ja vasta sitten muualta. Ennen kaikkea koska tekee hyvää ajoittain kasata kaikki sängylle, käydä läpi ja laittaa takaisin kaappiin. Vaikka sitten hylly kerrallaan.

Mitä mietteitä teillä on kapselivaatekaapista? Pidättekö ostoslistaa siitä mille on tarve ja mitä on jo riittävästi? Mikä teillä on strategiana kun ostatte vaatteita lisää?

Näistä mietteistä: Rentouttavaa lauantaita!


Seuraa blogia somessa: Instagram // Facebook // Twitter // Pinterest
Lue blogia: Indiedays //  Bloglovin' // Blogi

Kommentit

  1. Tuosta kapselivaatekaapista olen itsekin haaveillut, mutta eipä taida onnistua ainakaan kenkien osalta;)
    Sen tiedän, että juurikaan uutta vaatetta en tällä hetkellä tarvitse - keväällä alkaneen kylppäri- ja saunaremontin alta jouduin tyhjentämään myös vaatehuoneen ja sulloin sieltä tavaraa jätesäkkeihin yhden huoneellisen verran. Kertaakaan en vielä ole niitä säkkejä avannut sen jälkeen. Olin jättänyt perusvaatevaraston ja pari juhlamekkoa kevääksi ja kesäksi ja niillä selvittiin vallan hyvin. Eli aika vähällä sitä loppujen lopuksi pärjää. Nyt kun alan lajitella niistä säkeistä vaatteita takaisin vaatehuoneeseen, olen päättänyt, että korkeintaan neljänneksen jätän jäljelle - loput menevät kierrätykseen.
    Tsemppiä niiden laukkujen ja kenkien kanssa - ja mielelläni kuulen myöhemmin, miten on kapseligarderoopi toiminut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on että vähällä määrällä vaatteita selviää kyllä. Itsekin olen tykännyt nyt kun näkee kaikki vaatteensa ja lopulta valinnatkin ovat helpompia. Vielä ei ole kyllätymistä näkynyt .

      Laukut ja kengät ovat edelleen käymättä läpi kunnolla. Ja korut.... Tein alustavaa karsintaa mutta vielä olisi matkaa :D Päivitän tästä kyllä vielä.

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä ja pitäisi tehdä tämä, sillä lojuu kaikenlaista turhanpanttina ja viemässä tilaa ja myös vaikeuttaa niiden lempivaatteiden löytymistä. Oikeasti sitä käyttää aika pitkälle samoja erilaisten asusteiden kera vaan.

    Mukavaa sunnuntaita Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on että paremmin sitä löytää kun näkee kaiken kerralla :D

      Poista
  3. Minulla varmaan on jo tuollainen kapselivaatekaappi sitä tietämättäni. Mulla on työvaatekapseli ja sitten farkku/shortsi/t-paita-kapseli. Molemmat hyvin kompakteja. Toki yksi kaappi on kapsuloitu niille vaatteille, joita en ole raskinut hävittää. Siitä kun vielä onnistuisin hankkiutumaan eroon, niin olisipa hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin itsekin että työkapseli oli aika pitkälti kasassa. LäjiLähse tarvitsi lisäystä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!