Alennusmyynneissä navigointi - Ajatuksia kulutustottumuksistani


Pysy siinä listassa!

Sanat jotka aikanaan sanoin miehelleni kun tämä mietti minulle lahjaa. Olen pitkään pitänyt listaa asioista jotka haluan. Asioista jotka ovat hyviä lahjoja. Tiedätte minut, ne ovat hyvin usein huiveja tai muita asusteita. Pidempään olen koettanut hankkia juttuja jotka olisivat sellaisia että ne tulevat varmasti käyttöön. CPU (cost per use) on määritellyt osittain sitä mihin rahani laitan ja mihin en. Silti olen ostanut aivan liikaa tavaraa. Olen karainut myös liian vähän tavaraa. Joka ei sekään ole hyvä asia.

Raivasin tässä syksyllä vaatekaappiani kunnolla ja lopputuloksena tein myös listoja. Ne listat ovat auttaneet jo yksien alejen läpi ja auttavat varmasti myös seuraavat alet. Black Friday tarjoukset ovat täällä jo ja ei siihen kauaa mene että edessä ovat vielä joulun jälkeisetkin alet. Tämä ilman että budjetti räjähtää käsiin tai että koti hukkuu tavaraan. Millaisia nämä listat sitten ovat?

1. Välttämätön
Tälle listalle päätyvät mm lapsen uudet kumisaappaat tai talvikengät. Ne vaan on hankittava. Omalla kohdallani tämä olisi talvitakki, oletuksella että en omistaisi ollenkaan. Hyvin usein nämä ovat tuotteita joita koetan vähän ennakoida, ostan ne mielelläni alesta.

2. Vanhan uusinta
Nämä ovat tavaroita jotka eivät ole pakollisia, nämä voin hankkia kun tulee vastaan sopivalla hinnalla. Näitä ovat olleet mm uusi villakangastakki ja kuvassakin näkyvä ohut merinovillainen neule. Tai vaikka uudet farkut. Kyse ei ole siitä että niitä olisi esim pakkasesta selvitäkseen pakko hankkia, mutta ne ovat vaatteita joita käytän paljon. Vaikka kuinka panostaisi laatuun niin jossain vaiheessa vanhat eivät enää kestä. Kun on vasta korjatut farkut ja ekalla käyttökerralla ne hajoavat korjauksen vierestä on ns yhdestoista hetki hankkia uudet. Nämäkin ovat kaikki asioita jotka mielelläni ostan alesta. Aionkin katsoa uusia mustia nilkkureita Black Friday alesta.


3. Ne haaveet
Tämä lista on edelleen olemassa. Se on lista jonka pohjalta saan joululahjani ja synttärilahjani. Tämä on myös jaettu miehen kanssa. Listalla on myös tuotteita, kuten pitkä taskuton neuletakki, jota katson ja jos tulee vastaan sopivalla alella niin ostan. Näitä katson usein myös kirpparilta verkosta. Samoin edellisen listan joitain vaatteita. Ostaisin mielelläni enemmänkin kirpparilta mutta en oikein meinaa osata, hiljalleen kuitenkin opettelen. Joitain aarteita sieltä on löytynytkin jo.

4. Ei ainakaan näitä!
Tämä on ollut tärkeä lista. Omistin jossain vaiheessa seitsemän mustaa puuvillaneuletta. Totta kyllä, käytän niitä paljon mutta en tarvitse seitsemää. Ne ovat listalla ei näitä, vaikka olisi miten hyvä ale tahansa. Siellä on listassa paljon vastaavia asioita. Niitä joita olen ajatellut "fiksusti" että ostan kun on edullinen ja käytän. Hyvä, mutta en näin montaa.

Voisin puhua vielä vaatteiden eettisyydestä, mutta sen jätän toiseen kertaan. Sanotaan näin että olen tiedostavampi ja etsin mielelläni kirpparilta, ainakin sen minkä löydän. Viimeksi uudet salihousut ja paidan. Laput kiinni kummassakin vielä. Joskus käy tuuri, usein käännyn alejen puoleen. Määrällisesti koetan ostaa vähemmän, tiedostaen ja laatua. Paljon on muuttunut lyhyessä ajassa vaatteiden ostamisen suhteen.

Mitkä on sun keinot selvitä aleista? Ostatko alesta ylipäätään ja jos niin millä strategialla? Jos millään?

Ihanaa torstaita!

Kommentit

  1. Tämä oli niin kiva. Olen ehdoton aleshoppailija, mutta sitten on niitä joitain juttuja joihin haluan panostaa ja tiedän, että ne kestää aikaa ja on tarkoitettu vuosiksi eteenpäin. Niistä ostoksista saa suurimman ilonkin.

    No eilen tilasin Cath Kidstonilta vaikka mitä Lumikki juttuja, mekkoa, laukkuja, mukeja ja meikkipussin, mutta hei ne on mun 50v lahja ihan itselleni ja olen kytännyt ja kuolannut niitä pitkään, mutta nyt kun pläjähti -40%, niin tartuin hetkeen.

    Kivaa viikonloppua Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut kyllä sitä itselleen lahjaksi voi ;) Sitäpaitsi ne oli kaikki aivan ihania mitä blogista katoin. Siihenhän ne alet on hyviä, että saa sitä haluamaansa juttua. Ei sullakaan se ihan hetken mielijohteesta tehty ostos ollut 😊

      Poista
  2. Ostan, kun tarvitsen tai haluan jonkin asian kovasti. Ihan liikaa on kaikkea kaapit täynnä, nuorempana sitä aatteli, että ”tätä joskus tarvitsen”, mutta aika harvaa asiaa on tarvinnut esim. astioissa. Tänään en ostanut muuta kuin ruoan töissä. Lentolippuja oli tarkoitus katsella, mutta tarjoukset loppuivat jo maaliskuulle ja joulu- ja hiihtolomareissut on jo varattu ajat sitten, joten eipä tullut ostutuksi niitäkään.
    Muuten Irlanti oli ihana! Mieheni, joka oli aluksi vähän vastahankainen ihastui maahan suuresti, niinpä olen varannut kesäksi lennot Dubliniin, nyt varmaan mennään Galwayhin ja kierretään saaren pohjoisosa. Kiitos vinkeistä ja lisääkin saa kertoa pohjoista ja Belfastia koskienkin edellyttäen, että sinne helposti vielä pääsee :).

    Mukavaa viikonloppua Satu :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, että tavaraa tuppaa olemaan riittävät määrät noin muutenkin jo, joten sitä miettii kerran jos toisenkin mihin sitä rahansa oikeasti laittaa ja tarvitseeko sitä.

      Belfastissa on oltu bussireissulla, kaunis kaupunki kyllä ja käymisen arvoinen. Jos sinne pääsee vielä yhtä helposti. Giant's Causeway tietysti ja kaikki muu ns samassa pinossa olevat.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!