Ruuhavuosien aikataulutus - Meidän tapa pysyä kärryillä kaikesta


"Ei sitä osaa edes ajatella miten paljon kaikki muuttuu ja miten sitä unohtaa kaiken"

Tämä on lause jonka kuulin ystävältä raskaana ollessani ja ystävä rakas olit niin oikeassa. Ihmisellä lienee vain tietty määrä muistille kapasiteettia ja tuntuu että ruuhkavuosien keskellä kaikki mahdollinen unohtuu kun aivoja kuormittaa moni uusi asia ja jopa huoli. Olenkin koettanut useampaa eri tapaa pitää informaatiotulvaa kurissa ja kokeillut erinäisiä kikkoja sille miten muistaisi kaiken tarpeellisen. Osa ei toimi meillä ollenkaan, osa taas paremmin kuin hyvin.

Jokaisen pitää ne omansa toki mutta tässä muutama joka toimii meillä.

"Sunday basket"
Tämän mainitsin jo viime viikolla. Meillä on alla näkyvässä kuvassa oleva lokerikko johon laitan pitkin viikkoa kaiken mahdollisen ja se käydään läpi viikonloppuna. Alunperin sunnuntaina mutta nykyisin enemmän jo lauantaina. Mitä sinne sitten laitetaan?

No ensinnäkin ne muutamat paperiset laskut joita pitkin viikkoa tulee jos tulee. Yleensä siis päiväkotimaksu, kaikki muu tulee verkkoon. Avaan kuoresta ja laitan laskun lokerikkoon, laitan kaikki tulleet kerran viikossa sitten maksuun. Samoin kaikki päiväkodista tulleet monisteet ja askartelut menevät tänne ja kuten kuvasta näkyy, myös se ainut tilaamani lehti.

Meillä tämä on säästänyt aikaa. Käyn postin läpi suunnilleen ulkovaatteet päällä ja jos siihen ei ole pakko reagoida samantien en reagoi. Käymällä nämä kerran viikossa läpi säästän aikaa sieltä arjesta. Tiedän että asia tulee hoidettua mutta samalla tiedän että ellei se ole superakuutti asia niin se voi odottaa viikonloppua.


"Sälätarjotin"
Tämä taas perustuu siihen että kaikki tulee kerralla mukaan. Eteisen tasolla, itseasiassa tuon Sunday basketin vieressä on tarjotin jolle kasaan avaimet, kuulokkeet, aurinkolasit ja huulirasvan. Pidän suurinta osaa arkijutuista laukussa mutta tässä on niitä joita otetaan mukaan myös lenkille tai kun ilman laukkua lähtee.

Nämä ovat myös tavaroita jotka olivat ennen aina kateissa. Kaikki. Etsin niitä pitkin asuntoa ja nyt se pieni ajan säästö tulee siitä, että saan kaiken kerralla mukaan samasta paikasta. Eihän se mitenkään kaunis ole ja kokeilinkin koria, mutta tämä on vaan se paras.

Kaikki listat samassa paikassa
Minulle tämä paikka on Bullet journal mutta ei se alkuun ollut. Alkuun oli vain muistikirja jossa pidin listaa milloin mistäkin. Hiljalleen siitä tuli Bullet journal jonka pitämisestä nautin nykyisin valtavasti.

Jokaisella viikolla on oma "viikon sälät" lista joita teen pitkin viikkoa. Pidän myös aika tarkkaa listaa lapsen seuraavan koon vaatteista. Tykkään kirpparilta katsoa vaatteita ja listan avulla tiedän kannattaako niitä paitoja ostaa vai oliko niitä sittenkin jo kymmenen valmiina. Samaa listaa pidän myös omista vaatteista. On myös lista jutuista mitä tehdä perheen kanssa jne. Ei siis pelkkää ostettavaa vaan myös niille päiville kun ei tiedä mitä tekisi niin sieltä voi katsoa mitä oli jossain kohtaa ajatellut tekevänsä.

Valmis ruokalista
Viikko sitten kerroin että teen viikon ruuat kerralla, mutta tämänkin olen vienyt vähän pidemmälle. Olen tehnyt semmoisen tällä hetkellä jo kolmenkymmenen ruuan listan josta valitsen ne viikon ruuat. Listalla on perusruokia joista koko perhe tykkää, joista sitten valitaan. Viikottain ruokien mietintä menee vaikeaksi pidemmän päälle niinpä listata kaikki kerralla auttoi siihen että on jotain mistä saada ideaa. Ruokia on lisätty hiljalleen listaan, taidettiin aloittaa puolesta määrästä.


Tällaisia kikkoja meillä käytössä arjen hallinnan kanssa.

Miten teillä on selvitty arjen hallinnan kanssa? Miten se on muuttunut elämän edetessä ja mahdollisten lasten kasvamisen kanssa?

Ihanaa perjantaita!

Kommentit