Viikonlopun kotirutiinia


Siitä ei tule helpompaa, sinusta vain tulee parempi.

Viime perjantaina kirjoitin meidän kodin arkirutiinista ja siitä millä meillä pidetään kotia ihan perus arkena kasassa. Rutiini ei kuitenkaan ole pelkästään arjessa mukana vaan meillä on erikseen viikonlopulle oma rutiininsa joka puolestaan pitää sen arjen kasassa paremmin.

Olen tässä viimeisen kahden vuoden aikana katsonut aika paljon erilaisia organisointi, siivous ja rutiinin luonti videoita YouTuben puolelta ja pakko sanoa että koen suurimman osan vievän aavistuksen harhaan. Hyvin harvassa, ainakaan niistä joita olen itse katsonut, kerrotaan rutiinien rakentamisesta. Annetaan kyllä erilaisia listoja joiden mukaan edetä mutta ei lopulta sitten kerrota miten tärkeää on tehdä se fiksusti. Hiljalleen tekemällä. Mikään rutiini ei synny hetkessä vaan vaatii toistoa toiston perään. Kaikkea ei kannata myöskään muuttaa kerralla vaan yksi asia kerrallaan.

Sain itse alunperin kokea tämän kaiken kun päätin pistää kerralla kaiken uusiksi ja eihän se niin mennyt. Kun samalla halusin uusia ihonhoitoa, arkea, siivousta, liikuntaa ja ruokaa niin taisin haukata aivan liian suuren palan. Jonka seurauksena sitten kaikki kärsi. Hiljalleen sitten aloin muuttamaan asioita. Listasin ylös tärkeimmät ja aloin tekemään, hiljalleen viikko kerrallaan lisäsin listalta tekemistä. Olin jakanut jokaisen rutiinin mahdollisimman pieniin osiin, jotta ei tule liikaa kerralla.

Tänä päivänä iho voi paremmin kiitos uuden rutiinin, liikuntaa tulee riittävästi kuntoilun kannalta viikossa jolla taas on ollut suora vaikutus oikein syömiseen ja parempaan yöuneen. Koti on pysynyt siistimpänä ja tavarat niin paikallaan kun taapero-kodissa voi pysyä. Vielä on lisää edessä, enemmän askelia päivässä ja vielä parempaa ruokaa. Mutta hiljalleen. Askel kerrallaan. Tiedän että tämä on jo aika paljon.

Mutta tämän intron myötä, mennään asiaan ja viikonlopun rutiinit:


Sängyn petaus
Petaan arkenakin, tämä ei tarkoita sitä vaan sitä, että kun viikonloppunakin heitän päiväpeiton, torkkupeiton ja lapsuuden pehmokoirat sängyn päälle niin tasan varmasti nousen myös ylös enkä aamupalan jälkeen palaa takaisin köllöttämään. Rakastan hitaita aamuja ja sitä kun voi vain unohtua, mutta tällä hetkellä on parempi vain nousta ylös tekemään. Aika ajoin edelleen on mahdollisuus hitaisiin aamuihin mutta niinä aamuina kun siihen ei mahdollisuutta ole kiskaisen sängyn kuntoon.

Ruokien suunnittelu
Tämä pitää sisällään koko seuraavan viikon ruuat. Meillä syödään eväitä töissä ja illalle pitää olla sillekin ruokaa. Teen siis käytännössä viikonloppuna kolme ruokaa, isompia annoksia, joilla sitten selvitään koko viikko. Ruuan laitto, niin paljon kun siitä pidänkin, vie oikeasti aikaa. Etenkin sieltä arjesta. Sen takia lista suunnitellaan valmiiksi ja tehdään kerralla. Näin tiedän mitä syön ja milloin syön sen sijaan että miettisin joka päivä uudelleen ja uudelleen mitä tänään syötäisiin.

Haluaisin sanoa että kaupassa käydään kerran viikossa mutta se ei kyllä pidä paikkansa. Meidän jääkaappiin ei mahdu sitä määrää maitoa joka viikossa kuluu. Joten siis keskellä viikkoa tehdään täydennystä. Kauppalista kuitenkin tehdään kerran viikossa, sitä vaan ei haeta kerralla.

Viikko siivous ja lakana tai pyyhe pyykki
Tätä ei varmaan ole tarve avata sen enempää. Vessa pestään, kylppäri pestään, pölyt pyyhitään, imuroidaan, mitä näitä ikinä on. Sunnuntaina sitten vaihdetaan joko kaikkien lakanat tai pyyhkeet. Pesuun nakataan samalla kestotiskirätit, pölyrätit ja kestovanulaput. Systeemi jolla tulee oikeasti säännöllisesti pestyä kaikki ja omaan makuun riittävällä kierrolla.

Seuraavan viikon suunnittelu
Olen ollut vuosia jo lista ihminen ja bujo lopulta tarkoitti että olen alkanut tekemään listoja oikein urakalla. Nautin valtavasti kun voin kirjoittaa ylös asioita ja ruksia niitä tehdyksi. Kalenteri kädessä käydään siis seuraava viikko läpi, usein jo lauantaina ja kirjoitetaan ylös "viikon sälät". Tiedättehän nämä tämän tyyppiset "varaa neuvola", "maksa muskari" jne. Osa tehdään jo sunnuntaina, osa pitkin viikkoa. Jos nämä eivät olisi listassa en muistaisi. Samalla tyhjennetään "Sunday basket". Siitä ja muutamasta muusta organisointi kikasta enemmän vielä ensi viikolla. On muuten pelastanut meikäläisen tavan tehdä asioita.


Äidin oma hetki
Joka sunnuntai meillä on äidin oma hetki. Tämä on osa sitä ihon hoidon rutiinia. Laitan hiuksiin naamion ja kasvot joko kuorin ja kosteutan tai laitan vain kosteuttavan naamion. Sen jälkeen pesen meikkisiveltimet. Hiuksissa ja kasvoissa vaikuttavat naamiot kymmenisen minuuttia jona aikana ehdin varsin hyvin pesemään sudit ja pysyvät nekin puhtaina. Aina ei ole yhtä monta kuin kuvassa, yleensä vähemmän. Kannan sudit vaan keittiöön ennen kuin menen pesemään naamion hiuksista ja kasvoilta, asettelen kuivumaan samalla kun Neiti syö iltapalaa. Äidin omaa hetkeä seuraa siis hetki pienen kanssa joka on sekin valtavan tärkeää.

Tällaisella rutiinilla meillä mennään viikonloppuna. On siinä hommaa mutta jää siinä aikaa tehdä kaikkea muutakin. On aikaa perheelle, urheilulle, ystäville ja ajoittain myös juhlimiselle.

Millaisia rutiineja teillä on viikonloppuna?

Upeaa perjantaita ja rentouttavaa tulevaa viikonloppua!

Kommentit