Bulletjournal - Oma kuukausinäkymäni


Kalenteri ei päätä koska elän tai miten elän.

Mutta on myönnettävä, että se auttaa ihan valtavan paljon. Olen aina pitänyt listoista ja käsin kirjoittaminen on tuntunut rauhoittavalta ja tunnun muistavan asioita paremmin sillä tavalla. Olen kokeillut erilaisia kalentereita, selvisinkin vallan hyvin googlen versiolla yhdistettynä yleiseen muistivihkoon jossa oli erilaisia listoja joita ylläpoidin erilaisella innolla. Tärkeimmät listat olivat pääosin pakkaamista varten ja kauppalistoja. Sillä tuntui pärjäävän hyvin, googlen kalenteri oli sykattu miehen kanssa ja tein listoja sitä mukaan kun se tuntui tarpeelliselta.

Sen jälkeen tulin raskaaksi. Jokainen raskaana ollut tietää, että kun sitä alkaa miettimään mitä kaikkea pienelle oikeasti tarvitsee, niin loppuu aivoista nopeasti kapasiteetti kesken. Siihen päälle jos sattuu jotain vaivaa saamaan raskauden mukana kuten itse sain, niin johan siinä kivun keskellä oikeasti loppuu aivot ja jaksaminen kesken. Oli siis pakko löytää tapa toimia, jossa voisin nähdä asioita helposti samassa paikassa, voisin pitää listat samassa paikassa ja pysyisin kärryillä. Kokeilin ensin muutamaa muutakin kalenteria ennenkuin hyppäsin Bullet journalien maailmaan. Vauvavuoden toiminnassa oli kalenteri jossa vasemmalla oli päivät ja oikealla oli tyhjää tilaa. Se aidosti toimikin jonkun aikaa, mutta sinne ei saanut samaan paikkaan listoja, joten jouduin silti kantamaan toistakin vihkoa mukanani.

Lopulta aloin tutustumaan aidosti siihen, miten bulletjournal toimii ja miten se voisi minulla toimia. Ajatus simppelistä vihosta jonne voisin tasaisin väliajoin piirtää ja kirjoittaa kuulosti valtavan rentouttavalta, mutta samalla myös siltä, että saan sinne kaiken mahdollisen. Piti kuitenkin alkaa tutkimaan, mitä oikeasti tarvitsen. Unohdin kaiken maailman teipit, halusin simppelin. Etsin kuvia jokusen kerran vuodessa bulletjournaliin tällä hetkellä ja printtaan kerralla. Kun sitten teen uutta kuukautta katson sieltä sopivat kuvat jotka teippaan pitkin sivuja. Maaliskuussa kuvia on aidosti paljon, saatan tehdä myös vain mustalla tussilla ja viivottimella näitä.

Käyn alla läpi maaliskuun kuukausinäkymän. Tämä on ehkä vähän väärä järjestys, mutta tulen myöhemmin kertomaan mitä BuJon alussa on tällä hetkellä ja onko niistä oikeasti ollut mitään apua. Mutta aloitetaan tällä kuukausi näkymällä, sillä millä itsekin aloitin. Erikseen sitten postausta niistä "mun jutuista" joita siirrän BuJosta toiseen ja muutamasta pienestä vinkistä - käytän mm teippiä, mutta vain tietyllä tavalla.


Maaliskuun kansilehti oli mielestäni kuitenkin kaipais kohti kevättä ja kevään kuvat sopivat siihen mainiosti. Sen jälkeen on sivu, jonka voisin pitää suomeksi, mutta huomaan tekeväni BuJoa itselleni kahella kielellä. Overview on tavallaan tarpeeton, mutta haluan nähdä muutaman isomman asian. Meillä on edelleen yhteinen synkattu kalenteri, jossa ovat kaikki menot värikoodattuina Googlen puolella. Joitain asioita, kuten isompia juhlia haluan kuitenkin pitää mukana. Tämä jo ihan siitä syystä, että isompiin juhliin, kuten kalenterissa näkyviin maisterijuhliin pitää vastata onko tulossa ja millä "kokoonpanolla". Sen lisäksi on aiheellista myös katsoa vaatteet valmiiksi, varmistaa että on kaikki tarpeellinen. Viikko aikaisemmin ei välttämättä ole riittävä aika tarkistaa myöskään mm vaatteita. Pesulaan voi viedä kolmekin viikkoa aikaisemmin sen paidan, kyllä se siellä kaapissa pysyy sitten puhtaana.

Sen alla taas on trakki jonka tajusin tehdä jouluna ja sen jälkeen se on vain jäänyt: Saapuvat paketit. Tilaan paljon juttuja verkosta, itselleni ja lapselle. Joulun alla tilasin kaikki lahjat verkosta. Joten pysyä perässä sen kanssa mikä on tullut ja mikä ei oli tärkeää. Tapa kuitenkin jäi ja edelleen koska tilauksia tulee tehtyä kirjoitan tilauksen jälkeen ne ylös. Jouluna tosin tämä vaati kokonaisen oman sivun. Tällä hetkellä riittää nämä muuamat rivit.

Sen jälkeen pitän kirjaa liikunnastani. En täytä tätä joka päivä, teen tämän viikoittain. Nautin kuitenkin siitä, että saan värittää treenejäni. Kyllä, ne ovat kaikki Polarin apissa tallessa, mutta se ei ole itselleni aidoisti sama asia. Tätä voisi tehdä myös mielialaa seuraavana värityksenä jne, mutta itselleni tämä toimii kaikkein parhaiten liikunnan kanssa. Se, minkä tästä näen nopeasti on se, liikunko muutakin kuin kävelen. Itelleni sen visualisointi on tuntunut motivoivalta.


Sitten on tämä blogiaukeama joka tulee muuttumaan ensi kuuhun. Koetin oikeasti pitää kirjaa parhaasta postauskesta jne mutta aidosti saan nämä tiedot Facebookista ja Google Analyticsista suoraankin. Aidosti tälle sivulle ei ole tarvetta. Ei ole tarve kirjoittaa ylös mitä postauksia olen tehnyt, saati pitää trakkia seuraajista. Sen sijaan tässäkin tämä pieni värikoodaaminen on ihan hauskaa. Mitä teen ja miten usein. Tämä myös aidosti rajoittaa tekemistä, jotta en vain uppoa sen tekemiseen. Huhtikuulle siis todennäköisesti jää se, sekä tietenkin postaus ideat. Ne olivat edellisessä BuJossa yhdessä isossa listassa, mutta koen tämän aidosti kivemmaksi arvioida tätä kuukausittain. Itselleni paljon toimivampi tapa.

Sen jälkeen joka kuukausi kirjoitan ylös kulutukseni "Money track" sivulle. Toki, kuvassa se on tyhjä. Kirjoitin jutut post it lapulle ennen kuvien ottamista. Mitä tähän kirjoitan, on aidosti se kun ostan itselleni jotain. Eli jos vilkaisette tuonne "Paketit" puolelle, niin siellä on osa itselleni. Luten uudet kengät. Niiden summan olen kirjoittanut tänne. Haluan kuukausi tasolla nähdä mihin käytän rahaa ja tämä on tuntunut itselleni oikealta tavalta. Kirjoittaa ne käsin ylös. Se hillitsee aidosti omaa rahan käyttöäni kaikkein parhaiten. Ei sillä, että tuhlaisin valtavasti muutenkaan, mutta pienet purot ovat ne, joita tämä hillitsee ja pistää ajattelemaan rahan käyttöä.

Sivun SS19 tein valmiiksi ja nyt siinä oikeasti onkin tekstiä jo. Kokosin siihen kevään ja kesän trendit, mietin tarkemmin läpi mitä haluan niistä keväällä ja kesällä pitää päälläni ja tein listan sen mukaan mitä haluaisin itselleni. Sen jälkeen aloin seuraamaan kirppareita ja vähän tutkimaan verkkokauppoja. Vilkuilemaan aleja. Tein tätä vuosia sitten vaatteiden kanssa ja nyt kun tämä kropan pahin ylös alas muokkaantuminen on hiljalleen rauhoittunut voin tehdä tätä taas uudelleen. Ei siksi, että se olisi mitenkään pakollista, mutta minusta se on hauskaa ja pidän trendien tutkimisesta. Pukeutuisinko koskaan (enää) niihin 70-luvulta innoituksen saaneisiin batiikkivärjättyihin vaatteisiin? En, mutta tiedän että niitä voi odottaa näkevänsä tämän kevään ja kesän aikana. Tai ainakin muotitalojen mielestä niitä voi odottaa näkevänsä.


Sen jälkeen onkin sitten viikko näkymä, jossa on päivät vasemmalla ja To Do oikealla. Tämä on aukeama jonka täytän edeltävällä viikolla, yleensä sunnuntaina. Tsekkaan koko seuraavan viikon kuntoon, katson että salikerrat saa laitettua fiksusti ja muutenkin menot ovat tasapainossa. Sitten lisään tehtäviä kalenterin ja muiden juttujen mukaan. Muut jutut ovat siellä "Sunday basketissa" (Enemmän postauksessa Ruuhkavuosien aikataulutus ) ja ne nnoukitaan sieltä. Edeltävällä viikolla se mm oli lapsen VASU papereiden täyttö perjantaihin mennessä. Tällä viikolla se taas oli sähköpostien seasta noukittu muistutus ilmoittautua muskariin myös syksylle. Jollain viikolla se on ollut itselleni turhaan tulleen aikakauslehden tilauksen peruminen. Näitä on siis jonku verran. Aina lista ei ole täynnä ja joskus sivulle taas tekee tiukkaa saada kaikki mahdutettua.

Tämä on siis kuukauden vakioni. Sen jälkeen tuonne tulee listoja milloin mihinkin. Joskus se on juhlien järjestäminen. Joskus mielenkiintoinen resepti ja sen kauppalista. Joskus se on vaan piirtelyä kun on puhelimessa. Ne sivut ovat kuitenkin olemassa juuri sitä varten että sinne voi ihan vaan vaikka piirtää. Ei sillä, että osaisin piirtää, mutta ainakin voin yrittää.m

Voisin kirjoitella jossain vaiheessa ne vakiojutut jotka tuolta löytyvät, ne joilla olen tuon aloittanut ja ne ainot vinkkini jotka minulla ovat toimineet. Jos olisi taiteellisempi tämä olisi varmasti hyvin eri näköinen, mutta kun pitää tällaisesta suhteellisen simppelistä, niin ei tässä ihan kamalasti ole sitä hommaa ollut. Silti se niiden viivojen vetäminen on valtavan rentouttavaa hommaa. Samoin noiden kuvien valinta ja niiden teippaaminen paikoilleen.

Millaisia kalentereita teillä on käytössä?

Rentouttavaa alkavaa viikonloppua!


Kommentit

  1. Hieno ja taatusti on niin moneen asiaan apua. Pitäisi varmaan itsekin toteuttaa, sillä jotenkin kaikki on kaaoksessa omassa mielessä tyyliin päivä kerrallaan aivot pystyy.

    Ihanaa viikkistä Satu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä toi vaan auttaa pitämään sen pään mukana kaikessa mitä haluaisi oikeasti tehdä ja mitä myös pitää tehdä. Mä aloitin ihan tavallisilla listoilla, auttoi kummasti muistin kanssa.

      Hyvää viikonlopun jatkoa Tiia <3

      Poista
  2. Kännykän kalenteri, josta poistan menot, muistiinpanot ja tekemiset sitä mukaa, kun ne on tehty tai ohi. En jaksaisi noin monimutkaista systeemiä, päivät soljuvat omalla painollaan ja kaikkea ei tarvitse edes kirjata, koska aivoille tekee hyvää muistaa, mitä tekemisiä milloin on. Kalenterisi on kaunis :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauska! Näin se on, että parempi olisi kun aivot muistaisivat itse, käytännössä tällä hetkellä taitaa olla liikaa vaan sitä muistettavaa. Toisaalta tämä värittäminen, suunnittelu ja piirtäminen on myös rentouttavaa puuhaa jota teen mielelläni.

      Poista
  3. En ole yhtään kalenteria tai muistikirjaa käyttävää tyyppiä - ainakaan toistaiseksi. Siksi ainoa kalenteri on Outlook ja muistikirja OneNote

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät kaikki ole, eikä onneksi tarvitse olla. Mä olen aina jotenkin ihaillut ihmisiä joilla kaikki on oikeasti digitaalisena. Vaikka kuinka olen vain niitä koettanut, niin manuaalinen systeemi on se mihin olen kerta toisensa jälkeen vaan palannut :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!