Viisi asiaa joita alesta kannattaa ostaa


On "lisää ostoskoriin" tyyppinen päivä.

Nyt kun kesän alennusmyynnit jylläävät täysillä niin ajattelin kantaa korteni kekoon sen suhteen mitä ylipäätään omasta mielestäni alesta kannattaa ostaa. Vaikka kuinka kannatankin sitä että ei osta turhaan niin ajoittain sitä myös tarvitsee asioita, vaatteet eivät kestä ikuisesti. Alesta saa muutakin,, mutta keskitytään tässä vaatteisiin ja asusteisiin. Lienee sanomattakin selvää, että jos TV prakaa on kiva löytää uusi alesta tai jos pesukone kenkkuaa niin joissain tilanteissa voi odottaa hetken jos toisenkin sen vanhan masiinan kanssa ja ostaa alesta uuden.

Oma startegiani alejen kanssa on selvä, olen tähän mennessä jo kahlannut läpi syksyn ja talven vaatteet sen verran että tiedän mitä on mahdollisesti uusittava. Olen käynyt vaatekaapin pintapuolisesti läpi ja tarkistanut mitä sieltä oikeasti puuttuu jos mitään. Olen myös tehnyt listan, mitä ei todellakaan ole tarve ostaa. Minulla on tapana nimittäin ostaa "ai kun kiva" tietyn tyyppisiä vaatteita useampi. Jossain vaiheessa havahduin siihen että samaa vaatetta on kaapissa vino pino, tyyppisimpänä esimerkkinä musta .

Mitä sitten katson alesta? Mitkä ovat ne tuotteet, joissa koen, että jo se -20% alennus lämmittää.

Takit:
Takkeja ei tarvitse joka vuosi, mutta itse ainakin huomasin joutuvani töihin paluun kohdalla vauvavuoden jälkeen joutuvani uusimaan sekä välikausitakin että talvitakin. Sellaiset joilla voi mennä töihin. Edelliset alkoivat hajoamaan käsiin, tosin oli niillä ikääkin sitten jo riittävä määrä. Laadukas takki ei ole mikään edullinen ostos, kun hinnat huitelevat useammassa satasessa, niin pienempikin alennus on paljon rahaa. Etenkin laadukas ja monta vuotta hyvin pidettynä kestävä villakangastakki on hyvä ostos alesta. Nämä pyrin ostamaan alen alussa jo, kun vielä on valikoimaa. Olen huomannut oman makuni olevani niin perusklassinen että ne tuotteet menevät ennenkuin alennuksia tulee enemmän.

Toki, takkeja ei ole tarve joka vuosi uusia, mutta nopealla laskulla en muista onko yksikään nykyisistä takeistani ostettu ilman alea. Tuskin. En myöskään kannata ostamaan takkia vain koska se on alennuksessa, mutta kun 5+ vuotta sitten ostettu trenssi kuluu kyynerpäistä vain koska sitä on käytetty ja villakangastakki tekee saman kymmenen vuoden jälkeen niin uusintaan ne menivät molemmat. Nyt on sitten takit taas pidemmäksi aikaa takit kunnossa eikä uusille ole tarvetta. Kannattaa kuitenkin näin keskikesän kohdalla kuitenkin tarkistaa ne omat takit toppiksia myöden, nopealla vilkaisulla kun bongasin niitä talvitakkejakin alesta nyt.

Kengät:
Toinen tähän samaan katerogiaan menevä ovat kengät. Enkä tarkoita varsinkin kesäaleissa olevia kivoja kesäsandaaleita, vaikka toki jos niille on tarve niin nekin kannattaa ostaa vaan välikausi kenkiä, laadukkaita sellaisia. Talvella sitten talvikenkiä. Olen ostanut mm vaelluskengät jo vuosia alesta kun vanhat antavat periksi. Samoin ostan talvikengät alesta. Tyylini on sen verran klassinen (tylsä?) että käytän mustia nilkkureita joka talvi. Joten kun edelliset antavat periksi ostan yksinkertaisesti uudet.

Toinen hyvä veto on tarkistaa Ne Mustat Luotto Avokkaat sekä Nudet Kesäjuhlien Pelastajat ja vieläkö ne ovat suutarin pelastettavissa vai onko mahdollisesti aika siirtyä seuraaviin. Itselläni tämä operaatio on edessä, mutta jotta kaikkea en osta kerralla niin totesin että kenkien läpi käynti noin juhlakenkien osalta saa jäädä nyt talvelle. Ellei vastaan sitten kävele ne täydelliset korkkarit, pidän silmäni kyllä auki mustien kaunottarien varalta.

Kengissä olen muutenkin varovainen kirpparilla vaikka muutoin sieltä ensisijaisesti ostoa kannatankin, sekä itselle että lapselle. Haluan nähdä pohjat ennenkuin lähden edes harkitsemaan. Ennemmin oma jalka muotouttaa kengät kuin kukaan muu edellinen käyttäjä. Sen takia noita popoja tuleekin aina vilkaistua alessa kerran jos toisenkin koko perheelle.

Laukut ja lompakot:
Noniin. Jos on samanlainen laukkuhiminen kun minä, niin laukkuja tuskin kannattaa ostaa alesta kun niitä on muutenkin lipastossa riittävä määrä. Mutte jos ei ole, niin etenkin juhlalaukku on sellainen jonka saattaa saada hyvinkin tukevassa alennusmyynnissä. Oli se sitten klassinen musta / nude tai joku räväkämpi väri, niin useamman vuoden luottolaukkua kannattaa kurkkaa alejen puolelta.

Olen omiani ostanut niin alesta kuin uutenakin, riittävän monta! Joten itse pysyn kauempana niistä veskoista. Toinen jonka voi alesta saada hyvinkin kivalla summalla on uusi lompakko? Miltä nykyinen näyttää? Koska se on viimeksi uusittu? Olisiko nyt aika? Lompakkoa ei sitäkään tarvitse alvariinsa uusia, mutta jossain kohtaa kuitenkin nekin antavat periksi.


Ulkoilu-ja urheiluvaatteet:
Ulkoilu- ja urheiluvaatteita saa kirpparilta jonkun verran, hyvällä tuurilla sellaisia joissa on laput kiinni vielä jotka ovatkin ne joita itse ostan. Aina ei kuitenkaan käy tuuri ja jotta tekninen vaate ja sen ominaisuudet ovat tallessa niin hinnat ovat yleensä sen mukaisia. Etenkin coretex vaatteet olen metsästänyt alennusmyyntien aikana. Tosin, ei näitä ostaa kannata jos ei oikeasti käytä niitä. Mutta kun itse lähden siitä että meillä pyritään ulkoilemaan säässä kuin säässä niin niillä on ihan paikkansa. Tuntuuhan se hassulta ostaa keskellä kesää yhtä hyvin villakangastakkia kuin kunnon coretextakkiakin, mutta syksyllä ja talvella olen ollut tästä menneisyyden minän päätöksestä todella tyytyväinen kun on takki jossa heijata keinuun lisää vauhtia myös marraskuussa.

Tässäkin kohdassa tosin jäitä hattuun. Montako niitä oikeasti tarvitsee? Yleensä yhdet / kausi. Tarkoittaen siis yhden välikausi takin ja yhden toppatakin. Yhdet ulkoiluhousut ohuella vuorella ja yhdet toppahousut jne. Näissä voi kuitenkin säästää pitkän pennin ja muoti harvemmin pääsee näihin vaikuttamaan. Käytännössä itselläni nämä on jo, joten uusia ei tarvitse omalta osalta. Laatu on näkynyt näissäkin, samat housut käytössä en edes laske monettako vuotta ja hyvin kestää edelleen. Hinta oli alennuksen jälkeenkin suolainen mutta jälkiviisaasti sanon, että kannatti panostaa. Huomaan että voisin ostaa näitä useammatkin ja hiplaan aina alet läpi. Saa siis itseään muistuttaa, että sulla on jo!

Oman tyylin kulmakivat:
Aleissa on usein paljon erilaisia muodista poistuvia vaatteita. Vaikka osa trendeistä jatkaa kulkuaan vielä syksyllä, niin olisin itse vähän varovainen näiden trendituotteiden kanssa - ellet ole aivan varma että ne ovat juuri sinun tyyliäsi. Koska silloin ne kannattaa ostaa alesta, mutta muutoin ainakin itse mietin pidänkö tätä juttua vain tämän loppukesän vai myös vaikka kahden vuoden päästä. Itse olen metsästänyt näistä aleista uutta tummansinistä työmekkoa. Kävin vaatteita läpi ja totesin, että vaikka mekkoja omistankin useamman, niin trikoinen polvimittainen tummansininen mekko alkaa oleman kunnossa jossa sitä ei kohta enää kehtaa laittaa töihin saakka. Väri on haalistunut ja hiljalleen kangaskin alkaa antamaan periksi muodostaan. Ikää mekolla on 8 vuotta, joten ihan uusi ostos ei sekään aleostos ole enää.

Uuden kohdalla lähden siis siitä, että se saa maksaakin, kunhan laatu kestää. Tummansininen mekko on niin oman tyylini kulmakivi kun vaate voi olla. Se on käytössä kesät talvet ja vaate jonka voi pukea aina päälle. Muita vastaavia klassikoita omassa kaapissani olisivat ja ovat farkut, valkoinen ja tummansininen neule (jotka ovat hyvässä kunnossa edelleen) sekä midimittainen musta ja tummansininen hame. Perusklassikot, joista on iloa monta vuotta tyylin pohjina kannattaa mahdollisuuksien mukaan hankkia alen alkaessa. Ne kun tuppaavat menemään aika nopeasti. Itse olen koettanut ajatella sen niin, että jos jokatapauksessa ostaisin sen vaatteen, niin ennemmin ostan sen edes -20% alennuksella, koska -50% aleihin ne päätyvät niin kovin harvoin.

Ja vielä viimeisenä ja kuudentena extrana:

Juhlamekot:
Tulossa isommat juhlat loppuvuodesta? Alkukeväälle odottaa hääkutsu? Nyt on hyvä hetki vilkaista nämäkin kuntoon. Ajaton juhlamekko on sijoitus johon kannattaa panostaa ja alesta löytää myös niitä. Ei aina välttämättä juuri sellaista kun haluaa, mutta useamman juhlamekon olen alesta napannut. Niitä on muutenkin useampia tosin eli itse en ole tässä mikään luokan paras oppilas mutta ajatuksen omaisesti nyt voi olla hyvä kohta ostaa juuri se ihana cocktail mekko jossa voi juhlia useammat juhlat koska mikään ei voita luottomekkoa ja tunnetta "ah tiedän mitä puen päälleni" kun kysy kolahtaa postiluukusta.

Millaisia löytyjä aleista on tullut vastaan?
Kuvissa se yksi aleostos, joka tuli tarpeeseen eli uudet valkoise tossut. Olisin ostanut jokatapauksessa vanhojen alkaessa antamaan periksi mutta olihan se kiva saada jokunen euro pois.

Vaihdetaan kuitenkin tässä kohtaa aleista vapaalle ja todetaan:
Rentouttavaa ja ihanaa Juhannusta kaikille!


Kommentit

  1. Mahtavat vinkit. Tarvitsen juhlamekon kaksiin häihin ja ehkä kengätkin.

    Ihanaa uutta viikkoa Satu. 😘🌼😘

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!